Τρίτη 13 Ιουνίου 2017

7 σνακ κάτω από 200 θερμίδες για να βάλεις τέλος στη λιγούρα

Υπάρχουν μέρες που κάθομαι στο γραφείο κι ενώ έχω καταναλώσει ένα πολύ θρεπτικό πρωινό, με πιάνει μια ακατάπαυστη όρεξη για φαγητό εξαιτίας της μυρωδιάς που γεμίζει την ατμόσφαιρα από το γειτονικό φούρνο.

Και τότε έρχεται η στιγμή που σκέφτομαι να πεταχτώ μέχρι εκεί, για να αγοράσω ότι φρέσκο έχει βγει μόλις στον πάγκο, όμως οι τύψεις για τις θερμίδες με κρατούν πάντοτε πίσω και μακριά από το τσιμπολόγημα.

Πώς το αντιμετωπίζω;

Οχι, δεν κλείνω τα παράθυρα, αλλά φροντίζω να έχω μαζί μου σνακ, που θα γεμίσουν τον οργανισμό μου με πολύτιμες θρεπτικές ουσίες, θα μου δώσουν ενέργεια, θα με χορτάσουν, μα πάνω από όλα δεν θα μου προσθέσουν περισσότερες από 200 θερμίδες τη φορά.

Ακολουθούν επτά γευστικοί και νόστιμοι συνδυασμοί που μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς.
Δροσιστικό τοστ -176 θερμίδες

Χρησιμοποιήστε μια φέτα του τοστ ολικής άλεσης ή πολύσπορη και προσθέστε επάνω μια κουταλιά του γλυκού cream cheese ή τυρί κότατζ, μπέρις και φύλλα βασιλικού.
Τσιπς γλυκοπατάτας -136 θερμίδες

Μπορείτε να τα φτιάξετε εύκολα και γρήγορα, πλένοντας καλά τη γλυκοπατάτα, ξεφλουδίζοντας την, κόβοντας την σε φέτες και αφού τις αλατίσετε (αν θέλετε) και τοποθετήσετε αντικολλητικό χαρτί σε σκεύος για φούρνο μικροκυμάτων, να ψήσετε τις φέτες μέχρι να ροδίσουν, για 4-5 λεπτά.


Μισό μήλο με μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο -157 θερμίδες

Ελάχιστες θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη. Τα φρέσκα φρούτα, όπως το μήλο, αποτελούν πηγές βιταμινών και μετάλλων ενώ ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού με φυσικά σάκχαρα. Με τη σειρά του το φυστικοβούτυρο προκαλεί το αίσθημα του κορεσμού.
Αχλάδι με μια κουταλιά της σούπας βούτυρο αμυγδάλου -197 θερμίδες

Ενα σνακ που είναι στα όρια, αφού για 3 μόνο θερμίδες δεν ξεπερνά το διατροφικό στόχο που έχετε θέσει, αλλά είναι μια ιδανική και γρήγορη λύση για τις ώρες που πεινάτε.
Στικς καρότου με χούμους -193 θερμίδες

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κόψετε σε λωρίδες δύο μεσαίου μεγέθους καρότα και να βάλετε στο πιάτο σας 1/4 της κούπας χούμους. Αυτό το σνακ σας δίνει 193 θερμίδες, 5,6 γραμμάρια φυτικών ινών και 5,3 γραμμάρια πρωτεΐνης. 


Ντομάτα με βασιλικό, βαλσάμικο και φέτα -129 θερμίδες

Κόψτε μια μεγάλη ντομάτα σε φέτες και σερβίρετε την στο πιάτο με ένα λεπτό κομμάτι φέτας και τέσσερα φύλλα βασιλικού κομμένα σε μικρά κομμάτια. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι βαλσάμικο.
Αυγό και στικς αγγουριού -95 θερμίδες

Θα χρειαστείτε μισό αγγούρι και ένα αυγό βρασμένο. Το σνακ αυτό σας «επιβαρύνει» με μόλις 95 θερμίδες, ενώ σας χαρίζει 7,4 γραμμάρια πρωτεΐνης. 
 
 
 

Σηφάκης: Οριστική λύση στον τρόπο μετάκλησης και εργασίας των αλλοδαπών εποχιακών εργατών γης

Οριστική λύση στον τρόπο μετάκλησης και εργασίας των αλλοδαπών εποχιακών εργατών γης τρίτων χωρών (και Αλβανικής καταγωγής) δίνεται πλέον έτσι ώστε να περνούν τα μεροκάματα τους στα έξοδα του αγρότη 

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που θα δώσει νέα πνοή στην πόλη της Αριδαίας

Ο λόγος για την αναβάθμιση των υποδομών του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής στην περιοχή κοντά στο Δασάκι και η δημιουργία παιδικής χαράς, με στόχο την εκπαιδευτική αξιοποίησή του από τα σχολεία του Δήμου Αλμωπίας και παράλληλα τη δημιουργία ενός χώρου αναψυχής που θα αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Συγκεκριμένα, η μελέτη προβλέπει τη διαμόρφωση παιδικών χαρών με πρότυπα πολυπαιχνίδια, υπαίθρια σκακιέρα με γιγάντια πιόνια και γιγάντιο παιχνίδι τρίλιζα «ΣΚΟΡ 4», πολύπλευρες δραστηριότητες που οξύνουν το πνεύμα των παιδιών, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και καθιερώνουν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και ως χώρο ψυχαγωγίας. Θα τοποθετηθούν καθιστικά, κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, θα διαμορφωθεί μικροκλίμα με τη φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο αειθαλών, δέντρων και θάμνων, κάνοντας αυτόν ελκυστικό και για τους γονείς των παιδιών που θα προτιμούν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για τις ελεύθερες ώρες των παιδιών τους μετατρέποντας το σε έναν οργανισμό με έντονη κοινωνική δράση.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος επισκέφθηκε τον χώρο των εργασιών και ενημερώθηκε εκτενώς για την πορεία τους, ενώ παράλληλα τόνισε ότι ήρθε η ώρα αυτός ο χώρος να αξιοποιηθεί και να δώσει νέες δυνατότητες στους κατοίκους της πόλης μας και κυρίως στους μικρούς μας φίλους που θα εντυπωσιαστούν από την ποικιλία παιχνιδιών και δραστηριοτήτων που θα συναντούν εκεί και ταυτόχρονα τα σχολεία της περιοχής μας θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το Πάρκο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δραστηριότητας που αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή, μέσα σε έναν χώρο ψυχαγωγίας και παιχνιδιού.

Αφιέρωμα: Τρίτη και 13, Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς

Δεισιδαιμονία που απαντάται στους Έλληνες και τους Ισπανόφωνους λαούς.

Όμιλος Αντισφαίρισης Αριδαίας: Επιμορφωτική ημερίδα από τον Φώτη Βαζαίο


 Επιμορφωτική ημερίδα από τον Φώτη Βαζαίο,
προπονητή της Εθνικής Ελλάδος Ανδρών (Davis Cup),
με θέμα το  «Natural Tennis»

"Βόμβα" στον Αλμωπό , αποχωρεί εντελώς από τα διοικητικά ο Γάτσος , στο "κενό" η ομάδα , νέα Γ.Σ την Παρασκευή

Το χειρότερο σενάριο επιβεβαιώθηκε στην σημερινή Γενική Συνέλευση του Αλμωπού αναφορικά με τον Κώστα Γάτσο , αφού ο μκαι απεμπλοκή του από τα Διοικητικά των "κυανολέυκων".

Αριστούχοι μαθητές Γυμνασίου Πολυκαρπίου σχολικού έτους 2016-2017


Σας αποστέλλουμε πίνακα των αριστούχων μαθητών του Γυμνασίου Πολυκαρπίου για το σχολικό έτος 2016-2017.

Διπλωματικό θρίλερ για τη μετονομασία της ΠΓΔΜ. Ποια ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι. Οι προτάσεις Γερμανών, Αμερικανών και ΟΗΕ



«Και όμως η ΠΓΔΜ θα μετονομαστεί» είναι ο τίτλος άρθρου στην Tageszeitung του Βερολίνου, το οποίο αναφέρεται στις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την παλιά διαμάχη Αθήνας και Σκοπίων για την oνομασία. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι προφανώς πρόθυμη να επιλύσει τη διαμάχη που υποβόσκει εδώ και πάνω από 20 χρόνια με την Ελλάδα, σημειώνει η TAZ. 

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW) «Στον πυρήνα της διαμάχης βρίσκεται το αν η λεγόμενη ´Mακεδονία´ θα πρέπει να συνεχίσει να αποκαλείται έτσι. Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται κάτι τέτοιο, η Αθήνα έχει μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να γίνει μέλος της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα φοβόταν ότι μια χώρα με το όνομα ´Mακεδονία´ θα ήγειρε εδαφικές αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία στη βόρεια Ελλάδα», σημειώνει η εφημερίδα. Αυτές τις μέρες νέες επαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, αναφέρει η TAZ, επικαλούμενη και το δημοσίευμα των Financial Times που πρώτο ανακίνησε το ζήτημα. 

Στις Βρυξέλλες o υπ. Εξ. της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ κάνει μια νέα προσπάθεια για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία «βλέπει λόγους για να είναι αισιόδοξη», αφού στο μεταξύ η κυβέρνηση Γκρουέφσκι έχει χάσει την εξουσία. «Μένει πλέον να δούμε ποιο θα είναι το όνομα της χώρας αυτής με τα 2,1 εκατομμύρια κατοίκους. 

Το γερμανικό υπ. Εξωτερικών κάνει λόγο για «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χρησιμοποιούν το ακρωνύμιο FYROM. Kαι τα δύο περιέχουν τον όρο ‘Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία’». Κι άλλες επιλογές είναι ανοιχτές, όπως «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», αναφέρει η TAZ σημειώνοντας όμως ότι «εκπρόσωποι από την Ελλάδα προειδοποιούν για τον κίνδυνο υπερβολικής βιασύνης». Από την πλευρά του ο υπ. Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με την TAZ, εμφανίζεται αισιόδοξος για πιθανή συμφωνία εντός των επόμενων δώδεκα μηνών. 

Στην ίδια εφημερίδα διαβάζουμε σχόλιο σχετικά με το ίδιο θέμα. Μετά από δύο και πλέον δεκαετίες «τα σημεία των καιρών φαίνονται και πάλι ευνοϊκά για μια επίλυση μιας παράλογης διαμάχης», που μαίνεται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων ήδη από την εποχή της διάλυσης της π. Γιουγκοσλαβίας. 

Το σχόλιο υπενθυμίζει ευσύνοπτα το ιστορικό της διαμάχης, τους φόβους της Αθήνας για εδαφικές αξιώσεις εκ μέρους των Σκοπίων αλλά και την στάση εκατό και πλέον άλλων χωρών που δεν συμμερίζονταν τους ελληνικούς φόβους και αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με το όνομα «Μακεδονία». Όπως επισημαίνεται στο σχόλιο «Θαρραλέοι πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να επιλύσουν το ζήτημα», ωστόσο η προσπάθεια συμβιβασμού του 1992 με επικεφαλής τον τότε ευρωπαίο διαμεσολαβητή Πινέιρο απέτυχε «την τελευταία στιγμή», εξαιτίας της αποδυνάμωσης στην Ελλάδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Όπως αναφέρει το σχόλιο «τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί: Όχι πια η κυβέρνηση της Αθήνας αλλά το καθεστώς Γκρουέφσκι στα Σκόπια απέρριπτε κάθε συμβιβασμό. Σήμερα πια φυσάει νέος αέρας. Η ευκαιρία είναι εδώ.» Και οι δύο χώρες γνωρίζουν μάλλον ότι εξαρτώνται η μια από την άλλη και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να περιμένουν άλλα 25 χρόνια για μια λύση, σημειώνει το σχόλιο. 


Πηγή: Deutsche Welle

Αποδόμησε την Τουρκία ο Κοτζιάς: Να δώσει στους Κούρδους τα δικαιώματα που ζητά για τους Τουρκοκύπριους


Τις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς σε συνθήκες αστάθειας, ακόμα και στη γειτονιά μας, παράλληλα με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για να απαλλαγεί η χώρα από την επιτροπεία, παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη διάρκεια ομιλίας του στην Κοζάνη, σε εκδήλωση της Κίνησης Ιδεών και Δράσης «ΠΡΑΤΤΩ» της οποίας είναι πρόεδρος. 

«Κάποια μικρομεσαία στελέχη διεθνών οργανισμών έχουν συνηθίσει να εποπτεύουν τη χώρα μας και μπορεί να μην έχουμε καταφέρει ακόμα να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία, αλλά έχουμε σχέδιο και το ακολουθούμε, δεν λέμε σε αντίθεση με άλλους ότι η εποπτεία ευνοεί τη χώρα ή αν δεν υπήρχε έπρεπε να τη φτιάχναμε από μόνοι μας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε: 

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να απαλλαγούμε από την επιτροπεία και για να απαλλαγούμε πρέπει να τελειώνουμε και να ρυθμίσουμε το ζήτημα του χρέους και της ρευστότητας», είπε ο υπουργός και σημείωσε πως σε αυτή την αποικία χρέους υπάρχει μια βουνοπλαγιά από την οποία αντιστέκεται ο ελληνικός λαός και είναι η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο είπε ότι είναι «εξαιρετικός και ταλαντούχος»

Η ΕΙΔΗΣΗ: Διεκδικεί και την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου τώρα ο Σουλτάνος Ερντογάν 

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική τόνισε πως η διεθνής θέση της Ελλάδας είναι σήμερα περισσότερο ισχυρή από ότι πριν την κρίση και διατηρεί φιλικές σχέσεις ακόμα και με χώρες οι οποίες βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Μίλησε αναλυτικά για τις εξελίξεις στις γειτονικές χώρες και πιο συγκεκριμένα: 

  • Για την Τουρκία είπε ότι είναι μια «νευρική» και «αναθεωρητική» δύναμη, καταλόγισε «υπεροψία» και «αλαζονεία» στην ηγεσία της και έστειλε το μήνυμα στην Άγκυρα να μην εκλαμβάνει ως αδυναμία τον συνετό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της η Ελλάδα, αλλά ως δείγμα της ισχυρής προσωπικότητας και της σοβαρότητας που έχει η χώρα μας. 
  • Σε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΑΛΦΑ επισήμανε ότι πρέπει και «οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους». 
  • Για το Κυπριακό ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι «όνειρο ζωής να βρει μια δίκαιη και λειτουργική λύση» και εξήγησε: «Επιτέλους η Κύπρος, κράτος- μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ να γίνει ένα κανονικό και φυσιολογικό κράτος. Να μην έχει στρατεύματα κατοχής, να μη δικαιούται κανείς να επεμβαίνει, να μην παριστάνει τον εγγυητή. Η λύση του Κυπριακού να είναι λύση για την Κύπρο και όχι για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της η Τουρκία». 
  • Για τη FYROM είπε ότι προϋπόθεση για να συναινέσει η Ελλάδα στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι να εγκαταλείψει τον αλυτρωτισμό και να συμφωνήσει σε συμβιβαστική λύση στο θέμα του ονόματος. Την ερχόμενη Τετάρτη θα δεχτεί στην Αθήνα τον νέο υπουργό Εξωτερικών της FYROM και θα συζητήσουν όχι το θέμα του ονόματος, αλλά τη μέθοδο με την οποία θα το συζητήσουν. Εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στις φιλικές δηλώσεις προς την Ελλάδας της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων και τόνισε πως πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν είναι επί της ουσίας ή όχι. Επισήμανε ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας την οποία χαρακτήρισε «δώρο Θεού με λάθος νονό». 
  • Για την Αλβανία τόνισε ότι είναι μια ιδιόμορφη χώρα που από τη μια λατρεύει την Ελλάδα και από την άλλη την αντιμετωπίζει με καχυποψία. Παρατήρησε ότι ένα μικρό εθνικιστικό κόμμα προβαίνει σε προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας σε μια προσπάθεια να τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας και να πάρει ψήφους και η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να του δώσει αυτή την ικανοποίηση μέχρι να γίνουν οι εκλογές. 
Δώδεκα λεπτά από όταν άρχισε την ομιλία στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού της Κοζάνης έσβησαν τα φώτα στην αίθουσα που μιλούσε και σε όλο το κτίριο. Αιτία της διακοπής ρεύματος ήταν η κακοκαιρία με αστραπές και χαλάζι που μαίνονταν εκείνη την ώρα στην Κοζάνη. 

Παρόλα αυτά ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε να μιλάει χωρίς τη μεγαφωνική εγκατάσταση για δέκα λεπτά ώσπου επανήλθε το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Την ομιλία του παρακολούθησαν ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Καρυπίδης, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης κ.α.

 ΑΠΕ-ΜΠΕ, του απεσταλμένου μας Ν. Ρούμπου 
Κοζάνη, Greece

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΛΦΑ

«Είμαστε μία χώρα που έχουμε καλές σχέσεις με τον Αραβικό κόσμο και προσπαθούμε να κρατήσουμε τις σωστές και δίκαιες, ταυτόχρονα, ισορροπίες, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας δεν υπήρξε ποτέ μια αποικιοκρατική δύναμη, ότι τα ενδιαφέροντά μας είναι να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο Ραδιόφωνο του «Alpha» από την Κοζάνη όπου βρίσκεται για να μιλήσει σε εκδήλωση του ΠΡΑΤΤΩ με θέμα «Η Ελλάδα στον σημερινό κόσμο». 

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς για την κρίση που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες με επίκεντρο το Κατάρ τόνισε ότι όλες οι εμπλεκόμενες χώρες σ’ αυτή την κρίση βρίσκονταν πριν λίγες εβδομάδες στη Ρόδο και συμμετείχαν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο με στόχο τη δημιουργία ενός ειδικού οργανισμού ασφαλείας. 

Εξήγησε ότι σε αυτήν τη βάση κινείται η ελληνική διπλωματία και ότι είχε τηλεφωνικές επαφές με όλους. Κληθείς να σχολιάσει την παρούσα κρίση ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές οι εξελίξεις είχαν μια προϊστορία, 15-20 χρόνων, καθώς «είναι μία συζήτηση για τις σχέσεις που έχει ο αραβικός κόσμος με το Ιράν, για το ποια είναι η πηγή της τρομοκρατίας και ποια μπορεί να είναι -ή δεν μπορεί να είναι- η κοινή στάση των Αραβικών κρατών». 

Υπενθύμισε ότι και «το 2014 υπήρξε μια ανάλογη παρέμβαση, όχι ίδιας έντασης και έκτασης, όταν είχε αλλάξει ο επικεφαλής της βασιλικής οικογένειας του Κατάρ» επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα των εμπλεκομένων, με βάση τις δηλώσεις τους, «δεν είναι η αλλαγή προσώπου αλλά η αλλαγή της πολιτικής. Δηλαδή, να ευθυγραμμισθεί περισσότερο το Κατάρ με την κοινή εξωτερική πολιτική των άλλων χωρών, που είναι βασικά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος». 

Απαντώντας σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν στην αραβική κρίση είπε ότι «θέλουν να εμφανισθούν ως διαμεσολαβητές, έναν ρόλο που εμείς τον έχουμε, αλλά δεν μπορούν να το κάνουν γιατί θεωρούνται από τις χώρες που βρίσκονται από την άλλη πλευρά ότι είναι ταυτισμένοι με το Κατάρ και με τους Αδερφούς Μουσουλμάνους». 

Σχετικά με το δημοψήφισμα που έχει προκηρυχθεί για τον Σεπτέμβριο φέτος στο βόρειο Κουρδιστάν, δηλαδή στο βόρειο Ιράκ, υπενθύμισε ότι «αυτό προβλεπόταν από την αρχική συνταγματική συμφωνία του Ιράκ, αλλά δεν τέθηκε ποτέ η επιλογή πρακτικής άσκησης αυτού του δικαιώματος» και τόνισε ότι μεταξύ άλλων «υπάρχει και το ζήτημα της ζώνης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, το οποίο αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την ίδια την Τουρκία». 

Επισήμανε δε ότι πρέπει και «οι Κούρδοι να έχουν τα δικαιώματα που έχει την πρόθεση να αποδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην τουρκοκυπριακή κοινότητα» υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε πρέπει να συγκρίνουμε τι διεκδικούν κάποιοι πάνω στην Μεγαλόνησο και τι είναι διατεθειμένοι να δώσουν σε πολύ μεγαλύτερες δικές τους κοινότητες στο εσωτερικό τους». 

Τέλος, ερωτηθείς αναφορικά με τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών ο κ. Κοτζιάς εκτίμησε μεταξύ άλλων ότι το βρετανικό ζήτημα και το ζήτημα του Brexit θα γίνει πιο πολύπλοκο και- στέλνοντας μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες- υπενθύμισε ότι όλες οι διαπραγματεύσεις συνδέονται μεταξύ τους. «Πρέπει οι Βρετανοί να θυμούνται πάντα» είπε χαρακτηριστικά «ότι από τη στάση τους απέναντι στο Κυπριακό θα εξαρτηθούν και σε μεγάλο βαθμό οι ελληνικοί χειρισμοί σε ζητήματα μεγάλου δικού τους ενδιαφέροντος». 

Σοφία Αραβοπούλου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *