Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου ΕΠΑΛ Αριδαίας

Στα πλαίσια της ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, μαθητές και καθηγητές του 1ου Ημερήσιου ΕΠΑΛ Αριδαίας "Νίκανδρος Παπαϊωάννου" συμμετείχαν σε ημερίδα ενημέρωσης για ασφαλείς πρακτικές στο δίκτυο, από στελέχη του ΑΠΘ. 
 
Η ενημέρωση έγινε στις 7 Φεβρουαρίου 2017, στο κέντρο διαχείρισης δικτύου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου.

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε το πρόγραμμα αγώνων 11-12 & 15/2

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε το πρόγραμμα αγώνων 11-12 & 15/2

Κάρτα σίτισης: Την Τετάρτη και την Πέμπτη η καταβολή της 19ης δόσης στους δικαιούχους

Από το απόγευμα της Τετάρτης 8 μέχρι και την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017, θα πιστώνονται οι κάρτες σίτισης στους δικαιούχους του προγράμματος για την «Αντιμετώπιση της Ανθρωπιστικής Κρίσης», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.


Το ποσό που θα πιστωθεί, ανέρχεται σε 13.491.800 ευρώ και αφορά σε 120.097 δικαιούχους του προγράμματος. Πρόκειται για την τελευταία ενεργοποίηση της κάρτας, μετά την παράταση του προγράμματος έως τις 31 Ιανουαρίου 2017.

Από την 1η Φεβρουαρίου έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

Οι αιτήσεις για το ΚΕΑ συνεχίζουν να υποβάλλονται με αμείωτους ρυθμούς είτε ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα keaprogram.gr, είτε στους δήμους, είτε στα ΚΕΠ, δείχνοντας πόσο έχει χτυπήσει η οικονομική κρίση τους πολίτες.

Δήμος Αλμωπίας: Ενημέρωση για το πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΑ)

Από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Αλμωπίας και το τμήμα Κοινωνικής Προστασίας ανακοινώνεται ότι θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) και τις απογευματινές ώρες από τις 15:00 μ.μ εως τις 10:00μ.μ εως τις 28/2/2017 εκτός από παρακάτω ημερομηνίες:Παρασκεή 10/2/2017

Δευτέρα 13/2/2017

Παρασκευή 17/2/2017

Δευτέρα 20/2/2017


Όπου το γραφείο θα δέχεται αιτήσεις μόνο τις πρωϊνές ώρες.Η εσωστρέφεια πολιτική επιλογή της δημορικής αρχής - του Τάσου Σιώνη

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία που αφορά την καθημερινότητα του και την αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων του τόπου.Οι προθέσεις του νομοθέτη για μεγαλύτερη ενεργό συμμετοχή του πολίτη (συνήγορος του πολίτη, επιτροπή διαβούλευσης) τορπιλίστηκαν ή υποβαθμίστηκαν. Οι πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής, που εμμένει σε παραδοσιακούς εσωστρεφείς μεθόδους εμπλοκής του πολίτη στην λήψη αποφάσεων, θεωρείται πλέον ανεπαρκής. Η ολιγαρχική λήψη αποφάσεων και τα κλειστά μοντέλα διοίκησης που έχει υιοθετήσει και η νυν δημοτική αρχή, δίνουν πρόσφορο έδαφος για πελατειακές σχέσεις ενώ πολλές φορές μπορεί να αφήσουν άρωμα διαφθοράς και αδιαφάνειας, τέλος είναι φανερό ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης από μεριά των πολιτών εκδηλώνεται με την αυξημένη αποχή από τις εκλογικές-συμμετοχικές διαδικασίες.

Ο πολίτης και η ενεργό συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων δεν αποτελούν προτεραιότητα και επιθυμία της διοίκησης. Ο δήμος αν και δείχνει εξοικειωμένος με τις νέες τεχνολογίες (ανακαίνιση χώρου δημοτικού συμβουλίου), αν και διαθέτει μέλη με γνώση των εξελίξεων στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν τολμάει να κάνει την υπέρβαση και να προωθήσει την ανοικτή διακυβέρνηση, την διαφάνεια, την δημόσια συμμετοχή.

Η ανάπτυξη της τεχνολογίας δίνει τεράστιες δυνατότητες ενεργής συμμετοχής του πολίτη στη λήψη αποφάσεων και στην ανάπτυξη «άμεσης ηλεκτρονικής δημοκρατίας». Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι είναι καθαρά θέμα πολιτικών επιλογών η ηλεκτρονική μέσω διαδικτύου απευθείας μετάδοση (με δυνατότητα επιβολής σχολίων, προτάσεων από πολίτες) δημοτικών συμβουλίων, οικονομικών επιτροπών, επιτροπών ποιότητας ζωής, σχολικών επιτροπών, ο ηλεκτρονικός διάλογος με κατάθεση προτάσεων απόψεων, οι ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις, τα ηλεκτρονικά αιτήματα, η ηλεκτρονική διαβούλευση και πολλές άλλες εφαρμογές που ενθαρρύνουν την καινοτομία και την ενεργό συμμετοχή.ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ

Σημαντικά ζητήματα προώθησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας στην Αθήνα

Στην Αθήνα μετέβη ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη, για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν το Δήμο Αλμωπίας.

Αρχικά, υπεγράφησαν οι Προγραμματικές Συμβάσεις των αθλητικών έργων με τον Υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη. Πρόκειται για τα έργα συντήρησης αθλητικών εγκαταστάσεων σε Αριδαία, Εξαπλάτανο, Προμάχους και Σωσάνδρα συνολικού κόστους περίπου 100.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει η δημοπράτηση των παραπάνω έργων που θα δώσουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπήρξε διεκδίκηση έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας. Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του Δήμου, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο χρηματοδοτήσεων για διάφορα θέματα.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας στην ΠΕΤΑ η οποία είναι Αναπτυξιακή Εταιρία της ΚΕΔΕ, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και της ΕΝΠΕ η οποία συνάπτει δάνεια για τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων με ευνοϊκούς όρους. Στόχος της ΠΕΤΑ είναι η υποστήριξη των ΟΤΑ, μέσα από μια οργανωμένη προσπάθεια, στην προώθηση της τοπικής ανάπτυξης προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Εκεί συζητήθηκε το ενδεχόμενο σύναψης δανείου του Δήμου Αλμωπίας με στόχο την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών σωμάτων του Δήμου μας με LED σύγχρονης τεχνολογίας που εξασφαλίζουν εξοικονόμηση χρημάτων και μικρή κατανάλωση. Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, αν αναλογιστεί κανείς ότι σήμερα ο Δήμος μας χρωστά περίπου 1 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ. Εναλλακτικά, συζητήθηκε και ένα άλλο ενδεχόμενο, το οποίο σχετίζεται με το παλιό διοικητήριο της Αριδαίας (άσπρη αποθήκη) και την επισκευή και συντήρηση του κτηρίου μέσω δανειοδότησης, με στόχο να φιλοξενήσει υπηρεσίες του Δήμου Αλμωπίας που σήμερα στεγάζονται σε ενοικιαζόμενους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει μεγάλη εξοικονόμηση χρημάτων και ταυτόχρονα θα αξιοποιηθεί ένα ιστορικό κτίριο που αποτελεί κομμάτι της πόλης μας.

Τέλος, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε την Εταιρία Ακίνητων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) όπου διεκδίκησε εκ νέου την παραχώρηση των αστυνομικών σταθμών που βρίσκονται στα χωριά, καθώς επίσης και την περίπτωση του οικοπέδου που στεγάζει το Δημαρχείο του Δήμου Αλμωπίας και όπως έχει γίνει γνωστό δεν ανήκει στον Δήμο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στις συναντήσεις συμμετείχε επίσης ο Βουλευτής κ. Γιάννης Σηφάκης, ο οποίος εργάζεται κι αυτός από την πλευρά του για την προώθηση των παραπάνω ζητημάτων και στέκεται αρωγός στις προσπάθειες του Δήμου Αλμωπίας.

Αφιέρωμα: Μάρκος Βαμβακάρης 1905 – 1972

Ρεμπέτης, από τους ακρογωνιαίους λίθους της λαϊκής μουσικής. Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1905 στον συνοικισμό Σκαλί της Άνω Χώρας της Σύρου από οικογένεια καθολικών και ήταν ο πρώτος από τα έξι παιδιά του Δομένικου και της Ελπίδας Βαμβακάρη. Η οικογένειά του ήταν φτωχή, έφερε όμως το «μικρόβιο» της μουσικής. Ο πατέρας του έπαιζε γκάιντα και ο παππούς του έγραφε τραγούδια.

Πριν καλά - καλά ξεκινήσει το σχολείο, ο Μάρκος αναγκάστηκε να διακόψει, διότι πήραν τον πατέρα του στο στρατό, και έπιασε δουλειά με τη μητέρα του σε ένα κλωστήριο. Τα επόμενα χρόνια δούλεψε ως χασάπης, εφημεριδοπώλης, οπωροπώλης, λούστρος, και το 1917, σε ηλικία 12 ετών, έφυγε για τον Πειραιά. Αρχικά, εγκαταστάθηκε στα Ταμπούρια κι έπιασε δουλειά ως γαιανθρακεργάτης. Δούλεψε ακόμα ως λιμενεργάτης και ως εκδορέας στα σφαγεία, ενώ τα βράδια σύχναζε στους τεκέδες, όπου το 1924 άκουσε για πρώτη φορά στη ζωή του μπουζούκι. Εντυπωσιάστηκε και μέσα σε ελάχιστους μήνες έγινε ένας από τους καλύτερους αυτοδίδακτους μπουζουξήδες. Την περίοδο αυτή έκανε και τον πρώτο του γάμο με τη Ζιγκοάλα, την οποία όπως έλεγε μίσησε στο τέλος όσο καμία άλλη γυναίκα στον κόσμο.


Το 1925 κατατάχθηκε στο στρατό και όταν απολύθηκε άρχισε να γράφει τα πρώτα του τραγούδια. Έως το 1933 είχε γράψει πάνω από 50 τραγούδια και με την πιεστική παρότρυνση του Σπύρου Περιστέρη, o Μάρκος Βαμβακάρης γραμμοφώνησε στην Odeon τον πρώτο δίσκο με μπουζούκι στην Ελλάδα, που από τη μία μεριά είχε το «Καραντουζένι» (Έπρεπε να 'ρχόσουνα μάγκα μες στον τεκέ μας) και από την άλλη μεριά το «Αράπ» (ένα σόλο ζεϊμπέκικο).


Την επόμενη χρονιά δημιούργησε με τρεις φίλους του -τον Γιώργο Μπάτη, τον Στράτο Παγιουμτζή και τον Ανέστη Δελιά- ένα πρωτοποριακό για την εποχή μουσικό σχήμα που ονομάστηκε «Η Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Ο Μάρκος άνοιξε το δικό του μαγαζί στα Άσπρα Χώματα. Η αστυνομία, όμως, δεν του έδωσε άδεια. Έτσι αναγκάστηκε να το κλείσει και για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια ταξίδεψε με τον Μπάτη στη Σύρο. Έπαιξαν μαζί για περίπου δύο μήνες σ' ένα μαγαζί της παραλίας και όταν γύρισε στον Πειραιά έγραψε τη Φραγκοσυριανή, ίσως το πιο γνωστό τραγούδι του.


Η περίοδος λίγο πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν και η πιο παραγωγική. Τα τραγούδια του έβγαιναν σε δίσκους και ο Μάρκος έγινε περιζήτητος. Αφού περιόδευσε στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και σε πολλές ακόμα πόλεις, άρχισε εμφανίσεις στον Βοτανικό, μαζί με τον Γιάννη Παπαιωάννου, τον Κώστα Καρίπη και τον Στέλιο Κερομύτη.


Με την έναρξη του πολέμου, ο Βοτανικός έκλεισε και ακολούθησαν δύσκολα χρόνια. Το 1941 πέθανε ο αδερφός του Λεονάρδος και το 1942 η μητέρα του Ελπίδα. Την εποχή εκείνη, έπειτα από παρότρυνση της μεγάλης του αδελφής, ο Μάρκος παντρεύτηκε με ορθόδοξο γάμο τη δεύτερη σύζυγό του, τη Βαγγελιώ. Για το γεγονός αυτό αφορίστηκε από την καθολική εκκλησία και μόλις το 1966 του δόθηκε και πάλι η κοινωνία των Καθολικών. Τα δύο πρώτα παιδιά τους χάθηκαν πρόωρα. Το 1944 η Βαγγελιώ γέννησε τον Βασίλη και ακολούθησαν άλλα δύο αγόρια, ο Στέλιος το 1947 και ο Δομένικος το 1949.

Μετά τον πόλεμο, ο Μάρκος Βαμβακάρης άρχισε να βγάζει ξανά δίσκους σε διάφορες εταιρίες και όλοι γίνονταν ανάρπαστοι. Το 1954 αρρώστησε με βαριά αρθρίτιδα και σταμάτησε να παίζει. Όταν θέλησε να επιστρέψει στο πάλκο, όλοι τον είχαν ξεχάσει. Η ελληνική μουσική βιομηχανία τον θεωρούσε «ξεπερασμένο» και δεν τον έπαιρνε κανένας σε κάποιο μαγαζί.

Η κατάσταση άλλαξε δραματικά το 1960, όταν έπειτα από πρωτοβουλία του Βασίλη Τσιτσάνη, κυκλοφορούν από την Columbia παλιά και καινούρια τραγούδια του Βαμβακάρη, τραγουδισμένα από τον ίδιο και από καλλιτέχνες όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Καίτη Γκρέι, η Άντζελα Γκρέκα, ο Στράτος Διονυσίου, κ.ά. Το εγχείρημα σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Μάρκος είχε την ευκαιρία να ξαναδουλέψει στα λαϊκά πάλκα, αλλά και να δώσει συναυλίες σε πρωτόγνωρους για τους ρεμπέτες χώρους. Το 1966 έκανε την εμφάνισή του σε μπουάτ στην Πλάκα, ενώ ακολούθησε η συναυλία στο θέατρο «Κεντρικόν» το χειμώνα της ίδιας χρονιάς και στη συνέχεια πολλές εμφανίσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Στις 8 Φεβρουαρίου του 1972, ο Μάρκος Βαμβακάρης πέρασε στην ιστορία, αφήνοντας μια τεράστια παρακαταθήκη.

Σχετική Βιβλιογραφία
«Μάρκος Βαμβακάρης - Αυτοβιογραφία», της Αγγελικής Βέλλου - Κάιλ. (εκδόσεις «Παπαζήση»)
«Ρεμπέτικη Ανθολογία», του Τάσου Σχορέλη, Τόμος Α'. (εκδόσεις «Πλέθρον»)
«Μάρκος Βαμβακάρης, ο Άγιος Μάγκας», του Μάνου Τσιλιμίδη. (εκδόσεις «Κάκτος») 
 
 
 
απο το sansimera.gr

Νέο 'όχι' σε αποφυλάκιση του Άκη Τσοχατζόπουλου

Παραμένει έγκλειστος ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος παρά το τέταρτο αίτημα αποφυλάκισης. Η υπεράσπιση υπέβαλε γνωμάτευση γιατρού, ο οποίος κατέληξε ότι χρειάζεται άμεση εισαγωγή σε νοσοκομείο 

Συντήρηση και ανάδειξη του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Παραδοσιακό Οικισμό Άνω Γαρεφίου

Τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Παραδοσιακό Οικισμό Άνω Γαρεφίου επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας κ. Ελισάβετ Τσιγαρίδα.

Πρόκειται για έναν μεταβυζαντινό Ναό, η ανέγερση του οποίου χρονολογείται το έτος 1811 όπου χτίστηκε με προσωπική εργασία των κατοίκων του χωριού. Τα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας, ο συγκεκριμένος Ναός χρησίμευε και ως «κρυφό σχολειό». Στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες που χρονολογούνται πρίν πάνω από 200 χρόνια.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ανάγκη για συντήρηση και ανάδειξη τέτοιων μνημείων για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα. Η κ. Τσιγαρίδα έμεινε έκπληκτη και τόνισε ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πέλλας είναι διατεθειμένη να βοηθήσει ώστε αυτός ο Ναός να μείνει όρθιος και να συνεχίσει αποτελεί ένα μνημείο της περιοχής. Αρχικά, προέχει η επισκευή της στέγης η οποία βρίσκεται σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να υπάρχουν φθορές στο εσωτερικό λόγω της υγρασίας. Όπως διαπιστώθηκε, η στέγη σήμερα έχει κεραμίδια, ωστόσο η αρχική μορμή του Ναού εικάζεται ότι περιείχε σχιστόπλακες.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αλμωπίας και της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πέλλας.

Απελάθηκε 17χρονος Αλβανός που σχημάτισε τον «αετό» κάτω από ελληνική σημαία

Το σήμα της αλβανικής σημαίας, τον αετό, που έχει ταυτιστεί με την ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», σχημάτισε ένας 17χρονος Αλβανός κάτω από την ελληνική σημαία στο λιμάνι του Γάιου στους Παξούς.

Η Βασιλόπιτα του Α.Σ Κεραυνός Δ.Σκύδρας [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Σε μια ζεστή οικογενειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΔΑΚ Καλυβίων, παρουσία Διοίκησης ,προπονητών και δεκάδων παιδιών και γονέων από όλα τα ηλικιακά τμήματα μπάσκετ του συλλόγου , ο Κεραυνός Δήμου Σκύδρας έκοψε το πρωί της περασμένης Κυριακής την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα του

Τυχερός αναδείχθηκε ο έφηβος αθλητής της ομάδας Αντώνης Κωστίκας

Επίσης κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παρέλαβε το δώρο του ο τυχερός της πρόσφατης λαχειοφόρου αγοράς του συλλόγου Ν. Λαζαρίδης

Ανακοίνωση ΥΠΕΡκαρναβαλικής Ομάδας Αλμωπίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Παρακαλούνται όσοι θέλουν να συμμετέχουν με την ΥΠΕΡκαρναβαλικη Ομάδα Αλμωπίας να δήλώσουν άμεσα συμμετοχη διότι οι στολές ράβονται ήδη και θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιοτητας λόγω περιορισμένου αριθμου στολών οι οποίες θα είναι 101 !!!

θέμα 2017:Tα 101 Σκυλιά της Αλμωπίας !!!

κόστος στολής: 20 ευρώ.

Τηλ.6943900081.

Εργασίες συντήρησης στο ΔΑΚΑ και εκπόνηση εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας σε συνεργασία με τους συλλόγους

Το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αριδαίας επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη.

ΕΚΑΣΚΕΜ Εφήβων: Νίκη Ικαρου 71-58 τον ΑΟΚ Βέροιας & Βαριά ήττα του Πανεδεσσαϊκού 90-48 στην Νάουσα

Δεύτερη συνεχόμενη νίκη για τους Εφήβους του Κεραυνού σήμερα με 71-58 σε ένα παιγίδι όπου πήραν χρόνο συμμετοχής όλοι οι παίκτες και υπήρχε επιθετική πολυφωνία.

Αλλάζει ο καιρός -Πέφτει η θερμοκρασία έως και 10 βαθμούς τη Δευτέρα Πηγή: Καλλιάνος: Αλλάζει ο καιρός -Πέφτει η θερμοκρασία έως και 10 βαθμούς τη Δευτέρα

Αλλαγή του καιρού από το Σάββατο και «βουτιά» της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς μέχρι τη Δευτέρα προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *