Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Μεγάλη επιτυχία της ομαδικής αιμοδοσίας του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πέλλας

Πάνω από 25 εθελοντές αιμοδότες μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. ΠΕΛΛΑΣ (εργαζόμενοι Δήμων Έδεσσας, Σκύδρας και Αλμωπίας) προσήλθαν στην ομαδική αιμοδοσία που οργάνωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, στο χώρο του παραγωγικού Εργαστηρίου ΑμΕΑ «ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ» Έδεσσας την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017 από ώρα 9π.μ. ως 1μ.μ.

Ο χώρος που έγινε η ομαδική αιμοδοσία στο «ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ» δίπλα στο ΕΚΑΒ, απέναντι από το ΞΕΝΙΑ ήταν ιδανικός, με άνετο πάρκινγκ και η φιλοξενία από τα στελέχη του Μιχάλη Χρυσό και Μαρία Μάινου – Παλάνη εξαιρετική!

Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκφράζει τις ευχαριστίες του στον Διευθυντή της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου κ. Σταύρο Νούση καθώς και στις νοσηλεύτριες κυρίες Μαρία Μανουσαρίδου και Χασάνδρα Αναστασία, που ακούραστα ενημέρωναν και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους.

Ομοίως ευχαριστεί θερμά και τους εργαζόμενους στους Δήμους, εθελοντές αιμοδότες που προσήλθαν. Ραντεβού και στην επόμενη ομαδική αιμοδοσία του Συλλόγου την Άνοιξη του 2018 με ακόμα περισσότερους εθελοντές!

Η Τράπεζα αίματος του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. ΠΕΛΛΑΣ ιδρύθηκε το 1993 και έχει σημαντική προσφορά στο κίνημα αιμοδοσίας.

Εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες έχουν συμμετάσχει στις ομαδικές αιμοδοσίες που έχει οργανώσει ο σύλλογος όλα αυτά τα χρόνια.

Η Τράπεζα αίματος του Συλλόγου σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, εξυπηρετεί τα μέλη του (και τους συγγενείς τους πρώτου βαθμού) για τις ανάγκες σε αίμα, όποτε χρειαστούν.

Μην διστάζετε! Η αιμοδοσία είναι γρήγορη, ασφαλής και σώζει ζωές!

Η επιλόχεια κατάθλιψη συνδέεται με το μήνα που θα γεννήσει η κάθε γυναίκα

Οι γυναίκες που γεννάνε στη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι. Αυτό σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women's της Βοστώνης, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (ποσοστό 4,1%) είχαν μετά εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη.

Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης είχαν όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη και ιδίως όσες ήσαν μεγαλύτερης ηλικίας, άρα πιο ώριμες.

Όταν μια ώριμη γυναίκα γεννά ένα υγιές σωστά ανεπτυγμένο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μικρότερη πιθανότητα κατάθλιψης από ό,τι μια νέα γυναίκα που γεννά ένα πρόωρο μωρό.

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν έχουν κάνει αναισθησία όπως η επισκληρίδιος, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο.

Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με κατάθλιψη. Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή με καισαρική) δεν φαίνεται να παίζει ρόλο.

Τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή διαταραχή κατάθλιψης μετά τη γέννα του παιδιού της. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λύπη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α.

Η επιλόχεια κατάθλιψη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, ψυχολογικών προσαρμογών στο νέο ρόλο της μητέρας και σωματικής κόπωσης.

Αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, η ψυχική αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ελλειμματική σχέση με το μωρό και σε πρόκληση στρες στην υπόλοιπη οικογένεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Μακεδονικός Έδεσσας - Ένωση Τσάκων 3-2

Με το δεξί ξεκίνησε το φετινό πρωτάθλημα για τον Μακεδονικό Έδεσσας καθώς νίκησε με 3-2 την Ένωση Τσάκων σε έναν αγώνα αμφίρροπο και γεμάτο ανατροπές.

Αναδρομές: Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929

Το καλοκαίρι του 1929 η Αμερική ευημερούσε. Ο κόσμος δανειζόταν από τις τράπεζες για να «παίξει» στη Γουολ Στριτ. Ο δείκτης Ντόου Τζόουνς (DJIA) έφθασε στο υψηλότερο σημείο του, στις 381.17 μονάδες (3 Σεπτεμβρίου 1929). Οι χρηματιστηριακή αξία των μετοχών είχε αυξηθεί τόσο πολύ, που οι διορατικότεροι μιλούσαν για «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί.


Οικονομικοί κύκλοι φοβούμενοι την κάμψη των τιμών των μετοχών άρχισαν να τις ρευστοποιούν. Στις 24 Οκτωβρίου 1929, 13 εκατομμύρια μετοχές άλλαξαν χέρια, αριθμός ρεκόρ για τα χρηματιστηριακά χρονικά («Μαύρη Πέμπτη»). Πανικός άρχισε να καταλαμβάνει τους επενδυτές και τους χρηματιστές. Οι μεγάλοι «παίκτες» της Γουόλ Στριτ άρχισαν να αγοράζουν μαζικά τα καλά χαρτιά (blue chips), σε μια προσπάθεια να συγκρατήσουν την πτώση. Η τακτική αυτή είχε αποδώσει στη χρηματιστηριακή κρίση του 1907, όχι όμως και τώρα.

Το Σαββατοκύριακο που μεσολάβησε η κατάσταση δραματοποιήθηκε ακόμη περισσότερο από τον Τύπο. Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου οι τιμές συνέχισαν την κατηφορική τους πορεία, με τους επενδυτές να ξεφορτώνονται τα «χαρτιά» τους, με σκοπό να αναζητήσουν πιο πρόσφορες επενδυτικές ευκαιρίες. Ο δείκτης χάνει 12% της αξίας του και 16,4 εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια.

Την επόμενη μέρα, η Γουόλ Στριτ καταρρέει («Μαύρη Τρίτη»). Πολλές τράπεζες που είχαν τοποθετήσει τα χρήματα των πελατών τους σε μετοχές για να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη, αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα και τις επόμενες μέρες κηρύσσουν πτώχευση.

Το χρηματιστηριακό κραχ χειροτέρευσε την ήδη εύθραυστη κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και συνέβαλε στη Μεγάλη Οικονομική Ύφεση της δεκαετίας του '30, που έπληξε Ευρώπη και Αμερική, με πτωχεύσεις εταιρειών, μαζική ανεργία και μεγάλη κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση.

Η Γουόλ Στριτ ανέκαμψε προσωρινά στις αρχές του 1930, για να κατρακυλήσει ξανά το επόμενο διάστημα και ο δείκτης Ντόου Τζόουνς να φθάσει στις 41.22 μονάδες στις 8 Ιουλίου 1932, στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών. Το 1931 το Κογκρέσο συγκρότησε την Επιτροπή Πεκόρα για να μελετήσει τις αιτίες της χρηματιστηριακής κρίσης και βάσει των πορισμάτων της ψήφισε το νόμο Γκλας - Σίγκαλ του 1933, με τον οποίον διαχωρίστηκαν οι τράπεζες σε εμπορικές και επενδυτικές.

Τα επόμενα χρόνια, με βάση την εμπειρία της Γουόλ Στριτ, τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου πήραν μέτρα για να αποτρέψουν ένα νέο κραχ. Το κυριότερο ήταν η διακοπή των συνεδριάσεων σε περιόδους ραγδαίων μεταβολών της χρηματιστηριακής αγοράς. 
 

Οι επιπτώσεις του «Κραχ» στις ΗΠΑ σε αριθμούς:

  • 12.000.000 έμειναν άνεργοι.
  • 12.000 έχαναν τη δουλειά τους κάθε μέρα.
  • 20.000 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση.
  • 1.616 τράπεζες πτώχευσαν.
  • 1 στους 20 γεωργούς ξεσπιτώθηκαν.
  • 23.000 αυτοκτονίες σημειώθηκαν σ' ένα χρόνο, αριθμός ρεκόρ.

Εκδηλώσεις Μ.Σ.Προμάχων «Οι Πρόμαχοι»

Ο μορφωτικός & χορευτικός σύλλογος Προμάχων «Οι Πρόμαχοι» θα πραγματοποιήσει χορευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου του χωριού τον Άγιο Δημήτριο, τη Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 18:00 στην κεντρική πλατεία του χωριού. Προσκαλεί όλο τον κόσμο να έρθει να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση αυτή.

Θα εμφανιστούν τμήματα του συλλόγου και θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι υπό τους ήχους της ορχήστρας «Μακεδονικός Ήχος».

Δημόσιο: Οι 15.683 μόνιμες και εποχικές προσλήψεις που θα γίνουν έως το τέλος του έτους

«Μπαράζ» προσλήψεων στο Δημόσιο αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους σε φορείς όπως υπουργεία, ΔΕΚΟ, δήμους, νοσοκομεία, σωφρονιστικά ιδρύματα, μουσεία κ.λπ.

Ώρες λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας

Η δανειστική βιβλιοθήκη "ΛΑΖΑΡΟΣ ΕΠΙΓΑΡΙΔΗΣ" της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας λειτουργεί κάθε Κυριακή 18.00-20.00.

Πότε πληρώνεται το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης Οκτωβρίου

Το ποσό των 64.430.449,43 ευρώ θα καταβληθεί σε 282.901 δικαιούχους και αφορά συνολικά 630.869 άτομα

Ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Ημερίδα ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού από τον Σύλλογο Φίλων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *