Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Πώς πεθαίνει ο ποιητής μέσα μου - Το νέο ποίημα του Ευάγγελου Τσαβδάρη αποκλειστικά στο ialmopia.gr

Οι ποιητές που εμπνέονται από το θάνατο για να δημιουργήσουν ποιητικά, συχνά αναφέρουν πως ''πεθαίνουν'' μέσα τους αρκετές φορές, έτσι ώστε να αποτυπώσουν στον στίχο αυτό το

Νυμφαίο: Ένα χωριό βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Λευκό τοπίο, ένα μέρος-εύσημο για την όμορφη Ελλάδα με τους κρυμμένους θησαυρούς και τα μικρά της διαμάντια! Το χωριό Νυμφαίο, που έχει χαρακτηρισθεί από το 1978 ως «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός», δεσπόζει στο Νομό Φλώρινας και έχει καταφέρει να κλέψει το μυαλό και την καρδιά και των πιο απαιτητικών, με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς να το παρουσιάζουν ως ένα από τα δέκα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης.

Μετρώντας συμμετοχή στον παγκόσμιο διαγωνισμό της U.N.E.S.C.O., όπου διεκδίκησε το Διεθνές Βραβείο Μελίνα Μερκούρη για την άριστη διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος, το Νυμφαίο περικλείεται από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια και πετρόκτιστα σπίτια. Τα τελευταία χρόνια, με τη συμβολή σημαντικών ατόμων που κατάγονται από το χωριό, όπως ο πρόεδρός του Νικόλαος Μέρτζος και η οικογένεια Μπουτάρη, έχει γίνει πόλος έλξης αξιόλογου τουρισμού με εκατοντάδες επισκέπτες να πατούν το πόδι τους σε αυτό τον υπέροχο προορισμό.Στην περιοχή δραστηριοποιείται και η οργάνωση του Αρκτούρου με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο, ενάμισι χιλιόμετρο έξω από το χωρίο. Στις εγκαταστάσεις αυτές φιλοξενούνται 13 αρκούδες και αρκετοί λύκοι, ζώα για τα οποία θεωρείται αδύνατη η επανένταξη τους στο φυσικό περιβάλλον. Το κέντρο ενημέρωσης είναι ανοιχτό για το κοινό (έναντι συμβολικού εισιτηρίου) τους περισσότερους μήνες του έτους.

Στο χωριό, επίσης, υπάρχει και το μισογκρεμισμένο στρατηγείο του Παύλου Μελά, ενώ το παλιό σχολείο του χωριού, η Νίκειος Σχολή, δωρεά του Νυμφαιώτη Ιωάννη Ζαν Νίκου (1875-1930), η οποία δε λειτουργούσε για πολλά χρόνια λόγω έλλειψης μαθητών, αποτελεί πλέον Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από το φυσικό πλούτο που συναντά κανείς Νυμφαίο, θα εντυπωσιαστείτε από τους πετρόκτιστους ξενώνες με τα αναμμένα τζάκια, τις ψηλοτάβανες σάλες, τις κεντητές βελέντζες, τα ονειρικά κρεβάτια, ενώ το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων θα κλέψουν οι μικρές ταβερνούλες με πεντανόστιμες τραχανόσουπες, κρέας στη στάμνα, κυνήγι, πίτες.Εξόρμηση στη Φλώρινα

Σε απόσταση 57 χλμ. από το χωριό, θα βρεθείτε στη Φλώρινα. Αρχοντική και ένα ιδιαίτερα πλούσιο φυσικό τοπίο, θεωρείται πόλη των καλλιτεχνών, διαθέτοντας δεκάδες ζωγράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Το χιονοδρομικό κέντρο του Πισοδερίου βρίσκεται στη θέση Βίγλα, 24 χιλιόμετρα από την πόλη, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο σαλέ και 10 πίστες που εξυπηρετούν τους επισκέπτες. Με κόσμημα τον ανακαινισμένο ζωολογικός κήπο, σημείο της πόλης είναι ο ποταμός Σακουλέβας, που τη διασχίζει, με εντυπωσιακά κτίρια να κοσμούν τις όχθες του. 
 
 
Απο το reader.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Η μεγάλη επιστροφή για Γάτση - Καραγιάννη!

Στον Μακεδονικό Έδεσσας επέστρεψαν ο Βαγγέλης Καραγιάννης και ο Χρήστος Γάτσης μετά από ένα σύντομο πέρασμα από τα γήπεδα της Θεσσαλονίκης με τον Αργοναύτη Καλαμαριάς.

Παρουσίαση δημοσκόπησης της Πέλλα τηλεόρασης, του Πέλλα fm 103,3 και των εφημερίδων Νέοι Ορίζοντες και Νέα της Αλμωπίας - 85% ΟΧΙ στην σύνθετη ονομασία!

Σημαντική και πρωτοποριακή ήταν η παρουσίαση της δημοσκόπησης-έρευνας για τα προβλήματα του νομού Πέλλας, την οποία επιμελήθηκαν και διοργάνωσαν η Πέλλα τηλεόραση, το Πέλλα fm 103.3 και οι εβδομαδιαίες εφημερίδες του νομού Πέλλας Νέοι Ορίζοντες και Νέα της Αλμωπίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο της Αριδαίας του Δήμου Αλμωπίας παρουσία πλήθους κόσμου. Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων INTERVIEW, και σκοπός της ήταν η καταγραφή απόψεων της κοινής γνώμης στο νομό Πέλλας.

Η μεθοδολογία ήταν τηλεφωνική , η περιοχή κάλυψης αφορούσε και τους τέσσερεις δήμους του νομού και συμμετείχαν σε αυτήν 605 πολίτες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Διεξήχθη από τις 15 έως τις 23 Ιανουαρίου 2018 και υπήρχαν σταθμίσεις ως προς τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, το φύλλο και την ηλικία των ερωτηθέντων, ενώ το περιθώριο σφάλματος είναι +/- 3% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Την έρευνα παρουσίασε ο πολιτικός αναλυτής Δ. Βασιλειάδης της INTERVIEW. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στην ερώτηση για την πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε λύση του θέματος των Σκοπίων με ονομασία που να περιέχει τον όρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, το 85% των πολιτών της Πέλλας διαφωνεί. Για πρώτη φορά στο νομό Πέλλας πραγματοποιείται σύμπραξη μέσων μαζικής ενημέρωσης για να καταγράψουν τα προβλήματα της κοινής γνώμης έχοντας ως προμετωπίδα την ανάπτυξη, την ανάδειξη ζητημάτων, την ελευθερία του λόγου, την τοπική δημοκρατία, την κορυφαία πράξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος που είναι η δημοσίευση και η δημοσιότητα, την επίλυση των προβλημάτων. Αναφορικά με τα τοπικά ζητήματα κύριο μέλημα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση είναι κατασκευή οδικών αξόνων στην Πέλλα και ιδιαίτερα η κατασκευή της παράκαμψης της Πελαίας Χώρας, το οδικό κομμάτι Μαυροβούνι-Έδεσσα-όρια νομού Φλώρινας και η κάθετος στην Εγνατία μέσω Σκύδρας σε ποσοστό 62%. Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από Βουλευτές, περιφερειακούς συμβούλους, Δημάρχους, στελέχη κομμάτων, δημοτικούς συμβούλους, μέλη κομματικών οργανώσεων, φορείς πολιτιστικών συλλόγων και ενεργούς πολίτες. Όλη η έρευνα παρουσιάζεται επισυναπτόμενη ώστε οι πολίτες να μπορούν να βγάλουν τα συμπεράσματα τους.

Πόσο συχνά πρέπει να αλλάζουμε και να πλένουμε τις πιτζάμες μας

Οι πιτζάμες είναι σίγουρα από τα αγαπημένα μας ρούχα.

Με το όνομα GornaMakedonija ο Νίμιτς στα Σκόπια - Επιταχύνεται η λύση

Εχοντας ολοκληρώσει τις συναντήσεις στην Ελλάδα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς αναμένεται να βρεθεί σήμερα στα Σκόπια, με το όνομα Republika GornaMakedonija -σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr- να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του. Ο κύριος Νίμιτς θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ και θα συζητηθούν οι προτάσεις τις ελληνικής πλευράς 

Ο παπά Χρήστος Γούδας στο Θεοδωράκι Πέλλας

Ένας απο τους μακροβιότερους παπάδες στην ιστορία του χωριού αλλά και της Αλμωπίας ο παπα Χρήστος υπηρέτησε επι 57 συναπτά έτη την ιστορική εκκλησία της Αναλήψεως σωτήρος του χωριού θεοδωράκι, πολυτεκνος τα παιδιά του Λάζαρος Μαρία Ιωάννης ευαγγελία, γεννήθηκε το 1887 και πέθανε το 1981 ηλικία 94 χρονών...

Αναδρομές: Η κρίση των Ιμίων [ΒΙΝΤΕΟ]

Η κρίση των Ιμίων κορυφώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Ιανουαρίου 1996, σε μια εποχή που η κυβέρνηση Σημίτη έκανε τα πρώτα της βήματα, φέρνοντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα ένοπλης αντιπαράθεσης.

Η συγγνώμη της Τατιάνας μετά το κράξιμο για το συλλαλητήριο [ΒΙΝΤΕΟ]

Το κανάλι υποχρεώθηκε να προβεί σε επίσημη συγνώμη για το περιστατικό στην εκπομπή της Τατιάνας πριν απο μερικές ημέρες, όπου η ηθοποιός της εκπομπής Λίλα Σταμπούλογλου ταύτισε το συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για την ελληνικότητα της Μακεδονίας με καρναβάλι.


Χθες κάποια στιγμή κατα τη διάρκεια της κουβέντας, η Τατιάνα Στεφανίδου φανερά πιεσμένη ζήτησε συγνώμη απο αυτούς που τις τελευταίες ημέρες έσπασαν το τηλεφωνικό κέντρο του σταθμού απαιτώντας να πάρει θέση για το συμβάν.


Δείτε το βίντεο:

Ένωση Τσάκων - Μακεδονικός Έδεσσας 1-1

Με καλή αμυντική λειτουργία ο Μακεδονικός Έδεσσας κατάφερε να πάρει τον πρώτο βαθμό φέτος μακριά από την έδρα του κόντρα στην Ένωση Τσάκων.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *