Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Σύλλογος Ποντίων Ριζού: Ανεπιθύμητοι οι βουλευτές που ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ανεπιθύμητους κήρυξε και ο Σύλλογος Ποντίων Ριζού όσους βουλευτές ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών για το θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου.

Ευχαριστήριο της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας

Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες της Αλμωπίας για την πολύτιμη στήριξη , τα μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης του Νομού μας, που είναι πάντα κοντά στον σύλλογο, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς 106.7 & Life 106.3, τους δασκάλους της Λέσχης για το πραγματικά εξαιρετικό έργο που πραγματοποιούν καθώς και όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε στον Ετήσιο Χορό μας. Να είστε όλοι καλά και του χρόνου με υγεία.

Με εκτίμηση το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Αλμωπίας

Αναδρομές: Η Κρίση των Ιμίων 1996

Τούρκοι δημοσιογράφοι υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική.

«Οι καρέκλες»: Tο αριστούργημα του Ιονέσκο σε Έδεσσα - Αριδαία - Νάουσα

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου Αριδαία. Ξενιτίδειο Πνευματικό Κέντρο, στις 8 το βράδυ.

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, Νάουσα. Δημοτικό θέατρο Νάουσας στις 8 μμ.

7 τροφές - εκτός από το γιαούρτι - πλούσιες σε προβιοτικά για την καλή υγεία εντέρου

Τα προβιοτικά ενισχύουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ευερέθιστου εντέρου.

Εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας Ομίλου Αντισφαίρισης Αριδαίας

Το Σάββατο 26 Ιανουαρίου στο cafe - wine bar Fuente στο Λουτράκι Αλμωπίας ο Όμιλος Αντισφαίρισης Αριδαίας έκοψε την βασιλόπιτά του. 

Τα Σκόπια αλλάζουν πινακίδες στα σύνορα της χώρας -Σε «Βόρεια Μακεδονία»

Σε περίπου μία εβδομάδα, μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους της χώρας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των δημόσιων υπηρεσιών, στις οποίες θα αναγράφεται το νέο όνομα της χώρας, Βόρεια Μακεδονία.

Η πρόβλεψη αυτή περιέχεται στο σχέδιο για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της πΓΔΜ που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, το οποίο υιοθέτησε χθες το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Σε σημερινή σχετική ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ για τις χθεσινές αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι με βάση τις αποφάσεις που συνδέονται με την εφαρμογή των διατάξεων της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβλέπεται δέσμη μέτρων και ενεργειών που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της χώρας, όπως και όλα τα άλλα όργανα της κρατικής διοίκησης και όλοι οι κρατικοί θεσμοί, τα οποία απορρέουν από τις υιοθετηθείσες τροπολογίες του Συντάγματος της χώρας, που θα τεθούν σε ισχύ επτά ημέρες μετά την θέση σε ισχύ, δηλαδή αμέσως μετά την κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα οποία ρυθμίζουν την χρήση του νέου συνταγματικού ονόματος σύμφωνα με τις τροπολογίες.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τα αρμόδια υπουργεία, τα κρατικά όργανα και θεσμοί, οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι μετοχικές εταιρείες που υπάγονται στην ιδιοκτησία του κράτους, θα πρέπει εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας μετά τη θέση σε ισχύ των τεσσάρων τροπολογιών του Συντάγματος της χώρας να πραγματοποιήσουν αλλαγή των πινακίδων στις συνοριακές διόδους και στα κρατικά σύνορα της χώρας μας, στις διπλωματικές-προξενικές αντιπροσωπείες, καθώς και στις εισόδους των υπηρεσιών.

Για την ίδια διαδικασία, ανάλογες συστάσεις θα λάβουν και οι μονάδες τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ακόμη, το υπουργικό συμβουλίου της πΓΔΜ αποφάσισε σχετικά με αυτό το θέμα και τη δημιουργία μίας Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία θα πρέπει να επεξεργαστεί ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και ενεργειών.

Α' ΕΚΑΣΚΕΜ: Εδεσσαϊκός BC - ΦΟ Αριδαίας 62-92

Άνετη νίκη για την ομάδα μας επί του ουραγού της βαθμολογίας Εδεσσαϊκού, ο συνδυασμός των άλλων αποτελεσμάτων μας συντηρεί στην κορυφή της Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ ενόψει του Σαββατιάτικου (2/2 στις 18:00) ντέρμπι με την Αλεξάνδρεια στο ΔΑΚ Αριδαίας


Δεκάλεπτα: 17-23, 26-41, 43-66, 62-92.

Εδεσσαϊκός BC (Τσάμης): Κατσάρας 2, Φώτογλου, Γάτσος 11 (1), Σταμπουλής Χ. 6, Σταμπουλής Π. 2, Τσάμης 26 (3), Ξυλουργίδης 2, Πασχαλίδης 2, Κεχαγιόγλου 2, Αδάμ 9.

ΦΟ Αριδαίας (Βάτσης): Αμπάρης, Βασίλογλου 4, Πέτκος 13 (1), Τοπαλίδης 12, Νταούτι 15, Μπεγλόπουλος, Παπαβραάμ 21 (2), Αβραμιδης 11 (3), Τόπκας 4 (1), Μακρόπουλος, Υποδηματόπουλος 2, Μπάτσος 10.

Ανυποχώρητοι οι αγρότες - Αναλυτικά τα μπλόκα στην Κεντρική Μακεδονία

Συνεχίζουν οι αγρότες τις κινητοποιήσεις.Παραμένουν στα μπλόκα.

Το Γενικό Λύκειο Αριδαίας φιλοξενήθηκε στο Χααπαβέσι της Φινλανδίας στο Erasmus+-KA2 με τίτλο: «Science around us»

Το Γενικό Λύκειο Αριδαίας φιλοξενήθηκε στο Χααπαβέσι της Φινλανδίας για την δεύτερη συνάντηση του προγράμματος Erasmus+-KA2 με τίτλο: «Science around us» και με κωδικό: 2018-1-PL01-KA229-050730. Το πρόγραμμα καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μείωσης του ενδιαφέροντος των μαθητών σε επιστημονικά θέματα, τα οποία βρίσκουν δύσκολα, άχρηστα και βαρετά, γεγονός που επιβεβαιώνεται τόσο από έρευνες που διενεργούνται μεταξύ των φοιτητών όσο και από εκθέσεις των Υπουργείων Παιδείας. Οι θεματικές ενότητες που θα μας απασχολήσουν κατά τα δύο σχολικά έτη (2018-19 και 2019-20) υλοποίησης του προγράμματος είναι: 1) η σημασία του νερού, 2) γεωλογικά φαινόμενα, 3) πηγές ενέργειας, 4) τα οφέλη και οι κίνδυνοι της πυρηνικής φυσικής, 3) η τεχνολογία.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας περιελάμβανε αρκετές εκδρομές σε τοπικούς προορισμούς. Οι μέρες ξενάγησης ξεκίνησαν στις 14 Ιανουαρίου στο σχολείο Haapaveden Lukio. Εκεί παρουσιάστηκαν τα σχολεία όλων των χωρών και έγινε η πρώτη γνωριμία με το φινλανδικό σύστημα εκπαίδευσης. Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν έναν αγώνα χόκεϋ στο γήπεδο του σχολείου και τέλος πραγματοποιήθηκε μια ομιλία για την εποχή των παγετώνων.

Την επόμενη μέρα παρουσιάστηκαν οι εργασίες των σχολείων που αφορούσαν θέματα αστρονομίας και αξιοποίησης της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, και πραγματοποιήθηκε μια ακόμη ομιλία για το κυνήγι και τα δάση της χώρας. Το μεσημέρι ένα λεωφορείο παρέλαβε μαθητές και καθηγητές από το σχολείο για διάφορες δραστηριότητες στο χιόνι, όπως σκι ή περίπατο. Τέλος όλοι γευμάτισαν σε ένα σαλέ.

Στις 16 Ιανουαρίου ο προορισμός ήταν η Rokua για την εξερεύνηση στο γεωλογικό πάρκο και την παγωμένη λίμνη. Το βράδυ όλοι πήγαν για σάουνα και κολύμπι στο παγωμένο νερό. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν τοπικά σνακ από τις χώρες τους και να γνωρίσουν διάφορες γεύσεις.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη γειτονική πόλη Oulu, στο τοπικό τεχνολογικό ερευνητικό κέντρο και στο πανεπιστήμιο, όπου οι μαθητές και οι μαθήτριες τύπωσαν πάνω σε μπρελόκ διάφορα λογότυπα της αρεσκείας τους και τα κράτησαν για αναμνηστικό. Έπειτα είχαν αρκετές ώρες κενές για περιήγηση στην πόλη. Την τελευταία μέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε ένα ηλεκτρολογικό σταθμό και το βράδυ όλοι πήγαν στο αποχαιρετιστήριο γεύμα, όπου έγιναν και οι βραβεύσεις.

Η επόμενη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί από 31/3-6/4/2019 στη Μάλτα με τη συμμετοχή 6 μαθητριών και 2 καθηγητριών του σχολείου μας.

Κατώτατος μισθός 2019 - Όλες οι αυξήσεις σε 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ

Συνολικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων του ΟΑΕΔ θα ωφελήσει άμεσα περίπου 880.000 πολίτες. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι που λάμβαναν κατώτατο μισθό 587 ευρώ (μεικτά) και 492 ευρώ (καθαρά) πλέον θα λαμβάνουν 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά).

Όσων αφορά στους εργαζόμενους που λάμβαναν υποκατώτατο μισθό 510 ευρώ (μεικτά) και 420 ευρώ (καθαρά), μετά την κατάργηση του θα λαμβάνουν και αυτοί 650 ευρώ (μεικτά) και 546 ευρώ (καθαρά).

Τα 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ που επηρεάζονται είναι τα ακόλουθα:

1. τακτικής επιδότησης ανεργίας,

2. επίσχεσης εργασίας,

3. μακροχρόνια ανέργων,

4. ειδικό εποχικό,

5. ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη επιδότησης λόγω ανεργίας,

6. ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα του ΟΑΕΔ,

7. ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας,

8. αφερεγγυότητας του εργοδότη,

9. διαθεσιμότητας,

10. παροχή προστασίας της μητρότητας,

11. μαθητείας,

12. ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ,

13. πρακτική άσκηση φοιτητών σχολών τουριστικής εκπαίδευσης,

14. ειδική επιδότηση εκδοροσφαγέων,

15. ειδική συμπληρωματική παροχή ανεργίας φορτοεκφορτωτών,

16. επιδότηση λόγω ανεργίας των ξεναγών,

17. επιδότηση λόγω ανεργίας αδελφών νοσοκόμων,

18. επιδότηση λόγω ανεργίας δασεργατών,

19. επιδότηση λόγω ανεργίας ρητινοσυλλεκτών,

20. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ,

21. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΟΑΕΕ,

22. βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΑ,

23. άδειας συμμετοχής σε εξετάσεις για σπουδαστές, φοιτητές, μαθητές που είναι εργαζόμενοι,

24. προγράμματα απασχόλησης.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *