Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Aποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσής μας της 23/10

 Σας γνωρίζουμε τις αποφάσεις της Πειθαρχικής Επιτροπής της Ένωσής μας της 23-10-2014.
 

Το «έστρωσε» σε περιοχές της Β. Ελλάδας- Εικόνες από web camera

Με τσουχτερό κρύο και χιόνι "ξύπνησαν" σήμερα περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Δείτε live σε ποια σημεία το "έστρωσε". 

Αφιέρωμα: Η ιστορία της σβάστικας, πριν τη χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ

Το αρχαίο σύμβολο που οικειοποιήθηκαν οι ναζί και οι χρήσεις του πριν το "αγαπήσει" ο Χίτλερ. Τι αναφέρει το BBC για την ιστορία της σβάστικας (Pics)

Νέα δημοσκόπηση Alco: 4,4 μονάδες μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ απο τη ΝΔ - Εξαφανισμένη η ΔΗΜΑΡ

Αποκαλυπτική για τις προθέσεις των πολιτών σε σχέση με μεγάλα πολιτικά γεγονότα όπως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, οι εκλογές αλλά και οικονομκά όπως η ρύθμιση του χρέους είναι η μεγάλη δημοσκόπηση της Alco για το Newsit.

ΕΠΣ Πέλλας: Β'... και... 13

Με απόφαση της Ε.Π.Σ.Πέλλας το καλοκαίρι αποφασίστηκε η δημιουργία 2 ομίλων αντί για 3 στην Β κατηγορία λόγω έλλειψης ομάδων.

Ιδιαίτερα Μαθήματα Αγγλικής ΓλώσσαςΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ!

http://www.letsenglish.eu/mathemata/idiaitera-mathemata-agglikon/

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου 25 & 26 Οκτωβρίου

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Δείτε τους διαιτητές των αγώνων του Σαββατοκύριακου 25 & 26 Οκτωβρίου

Αφιέρωμα: Το Θεοδωράκι, ο τόπος μας

Έντεκα χιλιόμετρα Ν.Α. του Εξαπλατάνου, σ' ένα όμορφο οροπέδιο του Πάικου και σε υψόμετρο 420 μ, βρίσκεται το Θεοδωράκι.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Μαθητής από το Λουτράκι Αριδαίας στο νοσοκομείο με μηνιγγίτιδα

Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το πρωί 17 χρονος μαθητής από το Λουτράκι Αριδαίας μεταφέρθηκε ευσπευσμένα σε νοσοκομείο του Νομού, καθώς διαγνώστηκε ότι πάσχει από μηνιγγίτιδα. Το κρούσμα σημειώθηκε στο Γενικό Λύκειο Αριδαίας, ενώ τις επόμενες ώρες θα απολυμανθεί ο χώρος.


Ευχόμαστε να πάνε όλα καλά στο παιδί και να επιστρέψει υγιής και πιο δυνατός.
Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται η μηνιγγίτιδα;


Έντονη ανησυχία έχει προκληθεί στους γονείς εξαιτίας των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας που εκδηλώθηκαν πρόσφατα φέρνοντας και πάλι στην επιφάνεια το θέμα της αντιμετώπισης και των συνεπειών της νόσου.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα; Πως μεταδίδεται αλλά και με ποιο τρόπο προφυλάσεται; Χρειάζεται απολύμανση στους χώρους όπου εμφανίστηκαν κάποια κρούσματα; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ερωτήματα δίνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕΕΛΠΝΟ)
Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Πρόκειται για φλεγμονή των μεμβρανών που καλύπτουν το εγκεφαλικό στέλεχος και το νωτιαίο μυελό. Αυτές οι προστατευτικές μεμβράνες ονομάζονται μήνιγγες.

Τι είναι η σηψαιμία;

Πρόκειται για λοίμωξη του αίματος η οποία προκαλείται από κάποια είδη μικροβίων τα οποία μπορούν να προκαλέσουν και μηνιγγίτιδα. Τα μικρόβια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, πολλαπλασιάζονται και ακολούθως απελευθερώνουν τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες είναι υπεύθυνες για τις βλάβες που προκαλούνται σε διάφορα όργανα του σώματος. Το χαρακτηριστικό αιμορραγικό εξάνθημα το οποίο εμφανίζεται σε κάποιους τύπους μηνιγγίτιδας είναι αποτέλεσμα σηψαιμίας.

Τι προκαλεί τη νόσο;

Η μηνιγγίτιδα προκαλείται από διάφορους αιτιολογικούς παράγοντες, συνήθως βακτήρια και ιούς.
Η ιογενής μηνιγγίτιδα είναι πολύ συχνή αλλά σπάνια θανατηφόρα. Παρουσιάζει ήπια συμπτωματολογία και δεν αντιμετωπίζεται με αντιμικροβιακή αγωγή.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι πιο σπάνια, συγκριτικά με την ιογενή, αλλά πιο επικίνδυνη έως και θανατηφόρα, σε κάποιες μορφές της. Συχνά αίτια τα οποία προκαλούν βακτηριακή μηνιγγίτιδα είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου b, ο στρεπτόκοκκος, το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης κ.α.

Πως μεταδίδεται;

Ανάλογα με το αίτιο. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ένα μικρόβιο το οποίο υπάρχει φυσιολογικά στον φάρυγγα και μεταδίδεται με τον βήχα, το πτέρνισμα και την άμεση παρατεταμένη επαφή. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και δεν επιβιώνει στο περιβάλλον. Το ποσοστό των ασυμπτωματικών φορέων ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού.

Ο εντεροϊός, ο πιο συχνός αιτιολογικός παράγοντας, της ιογενούς μηνιγγίτιδας, μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της κοπρανοστοματικής οδού. Ο εντεροιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων (σάλιο, πτύλεα ή ρινικές εκκρίσεις) του μολυσμένου ατόμου. Άλλοι ιοί, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα όπως ο ιός της παρωτίτιδας και της ανεμευλογιάς, μεταδίδονται επίσης με άμεση ή έμμεση επαφή με τις εκκρίσεις του πάσχοντα.

Μπορεί να προσβληθεί από μηνιγγίτιδα οποιοσδήποτε;

Όλοι έχουν μια μικρή πιθανότητα να προσβληθούν όμως υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων οι οποίες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου. Όσον αφορά στον μηνιγγιτιδόκοκκο στις ομάδες αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνονται οι επαφές του οικογενειακού περιβάλλοντος του κρούσματος, στρατιωτικοί, πρωτοετείς φοιτητές που μένουν σε κοιτώνες, μικροβιολόγοι οι οποίοι επεξεργάζονται δείγματα μηνιγγιτιδόκοκκου, άτομα τα οποία πρόκειται να ταξιδέψουν σε περιοχή όπου ενδημεί η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, σπληνεκτομηθέντες και άτομα με έλλειψη συμπληρώματος.

Όσον αφορά στις λοιπές βακτηριακές μηνιγγίτιδες, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο νόσησης είναι η ηλικία, οι συνθήκες συγχρωτισμού (φοιτητές, στρατιωτικοί), η συνύπαρξη άλλων παθήσεων ή χειρουργικών επεμβάσεων, η γεωγραφική περιοχή, το επάγγελμα. Και για την ιογενή μηνιγγίτιδα σημαντικός παράγοντας είναι η ηλικία (αυξημένο κίνδυνο εμφανίζουν κυρίως παιδιά κάτω των 5 ετών) καθώς και καταστάσεις οι οποίες επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα (ασθένειες, χειρουργικές επεμβάσεις, λήψη φαρμακευτικής αγωγής).

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας;

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να προσβάλει τον άνθρωπο με διάφορους τρόπους:
Μηνιγγίτιδα προκαλείται όταν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και οδηγούνται στις μήνιγγες όπου και πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή.

Σηψαιμία προκαλείται όταν τα βακτήρια εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και απελευθερώνουν τοξίνες.
Συνήθως τα βακτήρια εισέρχονται τόσο στην κυκλοφορία του αίματος όσο και στις μήνιγγες προκαλώντας σηψαιμία και μηνιγγίτιδα αντίστοιχα.

Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα;

Ανάλογα με το αίτιο τα συμπτώματα μπορεί να διαφοροποιηθούν. Δεν παρουσιάζεται πάντα το σύνολο των συμπτωμάτων.
Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με αιφνίδιο πυρετό, κεφαλαλγία και δυσκαμψία αυχένα. Μπορεί να συνυπάρχουν και άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετοι, φωτοφοβία, σύγχυση. Τυπικά συμπτώματα βακτηριακής μηνιγγίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγες ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες από την έκθεση (συνήθως μετά από 3-7 ημέρες). Τα βρέφη μπορεί να φαίνονται λιγότερο δραστήρια και να παρουσιάζουν μειωμένη λήψη τροφής.

Η ιογενής μηνιγγίτιδα παρουσιάζεται με ηπιότερα συνήθως συμπτώματα. Στα βρέφη τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, ευερεθιστότητα, ανορεξία, λήθαργο ενώ στους ενήλικες προστίθενται συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, έντονη κεφαλαλγία, αυχενική δυσκαμψία, φωτοφοβία. Τα συμπτώματα στην ιογενή μηνιγγίτιδα συνήθως διαρκούν 7-10 ημέρες. Όσον αφορά στην μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τα συμπτώματα δεν διαφέρουν. Η διαφορά έγκειται στην βαρύτητα των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας, όταν συνυπάρχει και σηψαιμία, αποτελούν το αιμορραγικό εξάνθημα, η κόπωση, έμετοι και διάρροιες, ρίγη, ταχύπνοια, έντονες μυαλγίες και αρθραλγίες.

Ποια είναι η περίοδος επώασης;

Η περίοδος επώασης, όπως καλούμε το χρονικό διάστημα από την στιγμή της μόλυνσης έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων, όσον αφορά στην μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα, είναι από 2 έως 10 ημέρες.

Πως μπορεί να θεραπευτεί ;

Ανάλογα με το αίτιο. Για την θεραπεία της βακτηριακής μηνιγγίτιδας (μηνιγγιτιδοκοκκική, πνευμονιοκοκκική κ.ά.) χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά αντιμικροβιακά φάρμακα.. Είναι σημαντικό η θεραπεία να ξεκινήσει άμεσα.

Παρ' όλο που η αντιμικροβιακή θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, ιδιαίτερα στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα, μερικές φορές η λοίμωξη είναι δυνατόν να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για τον οργανισμό. Η πρόγνωση της νόσου ποικίλει, με κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες και με κάποιους άλλους να χρειάζονται μεγαλύτερο διάστημα παραμονής στο νοσοκομείο ή και στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία. Τα αντιβιοτικά δεν χρησιμοποιούνται στην θεραπεία της ιογενούς μηνιγγίτιδας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μετά από 7-10 ημέρες. Η νοσηλεία κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε σοβαρές περιπτώσεις ή σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.

Ποιες είναι οι επιπλοκές;

Η πιο συχνή επιπλοκή τόσο της ιογενούς όσο και της μικροβιακής μηνιγγίτιδας είναι η κώφωση ενώ άλλες επιπλοκές είναι:
Επιληψία
Μαθησιακές δυσκολίες
Προβλήματα οράσεως
Αλλαγές συμπεριφοράς
Κεφαλαλγία
Κόπωση
Απώλεια μνήμης
Δυσκολίες συγκέντρωσης
Οι τοξίνες των μικροβίων που απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλούν σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό προκαλεί διαταραχή στην φυσιολογική ροή του αίματος και του οξυγόνου σε ζωτικά όργανα όπως οι νεφροί, το συκώτι κ.α.

Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης;

Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης. Όσον αφορά στην βακτηριακή μηνιγγίτιδα, τα εμβόλια που κυκλοφορούν δεν καλύπτουν όλα τα βακτήρια που προκαλούν μηνιγγίτιδα. Αποτελεσματικά εμβόλια (κατά της μηνιγγίτιδας) κυκλοφορούν για τον μηνιγγιτιδόκοκκο (στελέχη A, C, Υκαι W135), τον πνευμονιόκοκκο και τον αιμόφιλο τύπου b.

Στην περίπτωση του μηνιγγιτιδόκοκκου το βακτήριο μεταδίδεται μετά από στενή και παρατεταμένη επαφή με τον πάσχοντα. Σε αυτήν την περίπτωση άτομα τα οποία διαμένουν στο ίδιο σπίτι ή έχουν έρθει σε άμεση επαφή με εκκρίσεις του πάσχοντα (σάλιο, ρινοφαρυγγικές) θα πρέπει να λάβουν αντιμικροβιακή αγωγή ως προφύλαξη.

Όσον αφορά στην ιογενή μηνιγγίτιδα, διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν για την πρόληψη της πολιομυελίτιδας, ιλαράς, παρωτίτιδας, ανεμευλογιάς, γρίπης, λύσσας, και ορισμένων αρμποϊών (ιό ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, εγκεφαλίτιδα από κρότωνες).

πληροφορίες από το iatropedia.gr

Καρασμάνης: «Η υγιεινή διατροφή ξεκινά από την εκπαίδευση»

4,48 εκατ. ευρώ για δωρεάν διανομή φρούτων στα σχολεία από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Διεξαγωγή του έκτου λαϊκού αγώνα δρόμου και βάδην Σκύδρας - Αρσενίου

«Τρέχω για την υγεία μου, τρέχω για τη χαρά της ζωής»

Επιμένει το FBI για την ασφάλεια σε Android και iOS

Ζητάει από το Κογκρέσο να την αποδυναμώσει

Τζαμτζής: Παράλογη παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ από τις επιστροφές εισοδήματος

«Παράλογη παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ από τις επιστροφές εισοδήματος, ΦΠΑ ,φόρου

Ο «Σταμάτης» και ο «Γρηγόρης»... αλλάζουν - Πώς θα γίνουν τα φανάρια στους δρόμους

Στο υπουργείο Υποδομών εξετάζουν την πιθανότητα εγκατάστασης αντίστροφης

Τροπολογία 21 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την μη παρακράτηση των κοινοτικών επιδοτήσεων - Πρώτος υπογράφων ο Ιορδάνης Τζαμτζής

Τροπολογία κατέθεσαν 21 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με πρώτο υπογράφοντα τον Βουλευτή Πέλλας κ. Ιορδάνη Τζαμτζή για την μη παρακράτηση των κοινοτικών ενισχύσεων των αγροτών

Λύστε εξισώσεις με την κάμερα του smartphone σας!

Αν είστε γονείς, σίγουρα δε θέλετε να διαβάσουν αυτή την είδηση τα παιδιά σας. Αν είστε μαθητές οι φοιτητές δε θα διαβάσετε καν την είδηση, απλά θα ψάξετε το download link. Μια εφαρμογή

Εξορμήσεις από την νέα Γραμματεία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας - Βεγορίτιδας

Η νέα Γραμματεία της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Έδεσσας - Βεγορίτιδας συνεχίζει τις επαφές με τοπικούς φορείς και κοινωνικές ομάδες. Μετά την συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Έδεσσας,

IALMOPIA LIVE: Το ialmopia στην σέντρα του ευρωπαϊκού ματς ΠΑΟΚ - Φιορεντίνα [ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ]

Αν περνούσε κάποιος έξω από τη Θύρα 4 μισή ώρα μετά το ματς και άκουγε τα συνθήματα, θα πίστευε ότι ο ΠΑΟΚ κέρδισε την Φιορεντίνα.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το μπλοκάρισμα κλεμμένων κινητών - Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Από τη σκέψη, στην πράξη! Η ενημέρωση που έκανε πολύ πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για

Στους 10.000 οι φοιτητές που θα κάνουν μετεγγραφή - Πότε ξεκινούν οι εγγραφές στα Πανεπιστήμια

Στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αποστέλλονται από το υπουργείο Παιδείας, οι πίνακες με τις αιτήσεις των φοιτητών που ζητούν μετεγγραφή, ενώ οι σχολές υποδοχής υποχρεούνται μέσα στις

Ασφάλειες ΟΥΖΟΥΝΗ - ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Ασφάλειες ΟΥΖΟΥΝΗ - ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ στην Αριδαία.


Ανακοίνωση - πρόσκληση προς τους κληρωθέντες δικαιούχους του προγράμματος δωρεάν παροχής εισιτηρίων θεάτρου 2014

Η ∆ιοίκηση του Οργανισµού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.), στα πλαίσια ενίσχυσης της απορροφητικότητας του Προγράµµατος ∆ωρεάν Παροχής Εισιτηρίων Θεάτρου της

ΓΑΣ Έδεσσας - ΑΣ Πανεδεσσαϊκός 51-73 (Παιδικό Γ' Όμιλος ΕΚΑΣΚΕΜ)

Στο τοπικό ντέρμπι της αγωνιστικής, ο ΓΑΣ Έδεσσας προέβαλε σθεναρή αντίσταση απέναντι στον Πανεδεσσαϊκό μέχρι το ημίχρονο, με τους φιλοξενούμενους να επικρατούν εύκολα στο τέλος με

Έρχεται προκήρυξη για τη νέα επιχειρηματικότητα μέσω ΕΣΠΑ

Το αργότερο σε ένα μήνα, περί τα τέλη Νοεμβρίου, δηλαδή, θα ανακοινωθεί η προκήρυξη για τη νέα επιχειρηματικότητα, χωρίς όριο ηλικίας, μέσω ΕΣΠΑ. Για τη δράση αυτή θα αξιοποιηθούν τα

Συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργου Καρασμάνη με το Σύνδεσμο Εισαγωγέων Αντιπροσωπειών Μηχανημάτων

Με το προεδρείο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσωπειών Μηχανημάτων συναντήθηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να

Δήμος Σκύδρας: Ανανέωση επαγγελματικών αδειών λαϊκών αγορών

Με το παρόν ο Δήμος Σκύδρας υπενθυμίζει και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο, κάτοχο επαγγελματικής άδειας λαϊκών αγορών, που δραστηριοποιείται μέσα στη διοικητική δημοτική του περιφέρεια,

Χειμερινό ωράριο καταστημάτων 2014 στο νομό Πέλλας

Η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας σας ενημερώνει

Τι κρύβουν σήμερα Παρασκευή 24/10 τα Ζώδια!


Γενικά: Απομακρύνεσαι από όλα γιατί δεν θέλεις να αφήσεις πίσω σου ίχνη που να σε δείχνουν ή

Το σκίτσο της ημέραςΠηγή: enet.gr

Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό «Αβέρωφ» (Σαν σήμερα 24/10) - Παγκόσμια ημέρα ακτών

1929«Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή της μεγάλης χρηματιστηριακής κρίσης, που συγκλόνισε τον κόσμο.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *