Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Ανακοίνωση: Κλειστά και την Τετάρτη όλα τα σχολεία του Δήμου Αλμωπίας

Σύσκεψη με τους Προέδρους της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Χρήστο Γεωργίου και της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κ. Δημήτρη Βέσκο πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος το πρωί της Τρίτης, ενώ παράλληλα υπήρξε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Νεολαίας και Εθελοντισμού κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη και τον Πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ κ. Χρήστο Δόντσο.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν εκ νέου τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών και εντοπίζονται κυρίως στην θέρμανση των σχολικών κτιρίων και στα δίκτυα ύδρευσης. Ο Δήμος Αλμωπίας βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση και λύνονται όσο το δυνατόν αμεσότερα όλα τα ζητήματα.

Τι είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής; Τι προκαλεί ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;

Η αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του ανθρώπινου σώματος. Είναι δηλαδή ένας χοντρός σωλήνας που μεταφέρει αίμα από την καρδιά στην κοιλιά, στη λεκάνη και τα πόδια. Τα τοιχώματα της κοιλιακής αορτής μπορεί να φουσκώσουν, σαν ένα μικρό μπαλόνι, αν γίνουν αδύναμα. Αυτό αποκαλείται ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ), όταν συμβαίνει στο κομμάτι της αορτής που βρίσκεται στην κοιλιακή χώρα. Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής δεν προκαλούν πάντα προβλήματα, αλλά ένα ραγέν ανεύρυσμα (ανεύρυσμα που έχει σπάσει), μπορεί να είναι θανατηφόρο. Για αυτό το λόγο, όταν διαγνωσθεί ένα ανεύρυσμα, πρέπει να παρακολουθείται συστηματικά από αγγειοχειρουργό, ακόμα και αν δεν χρειάζεται άμεσα επέμβαση.

Ποιοι είναι οι τύποι των ΑΚΑ;


Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής διαχωρίζονται συνήθως ανάλογα με το μέγεθός τους και την ταχύτητα, με την οποία μεγαλώνουν. Αυτοί οι δύο παράγοντες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόβλεψη των επιπτώσεων του ανευρύσματος στην υγεία του ασθενούς.

Όριο για το μέγεθος ενός ΑΚΑ αποτελούν τα 5 cm. ΑΚΑ μεγαλύτερα από 5 cm ή γρήγορα αναπτυσσόμενα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης από τα μικρότερα ή αυτά που αναπτύσσονται αργά. Η ρήξη μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και άλλες σοβαρές επιπλοκές, ακόμη και σε θάνατο.
Επομένως χειρουργική επέμβαση χρειάζονται κυρίως τα ΑΚΑ με μέγεθος μεγαλύτερο από 5 cm, τα γρήγορα αναπτυσσόμενα , αυτά που προκαλούν συμπτώματα ή εμφανίζουν διαρροή αίματος.

Τι προκαλεί ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;


Τα αίτια των ΑΚΑ είναι άγνωστα. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που έχει φανεί, πως αυξάνουν τον κίνδυνο. Αυτοί περιλαμβάνουν:

Υψηλή Πίεση Αίματος (Υπέρταση)


Η πίεση του αίματος αφορά το επίπεδο της πίεσης στα τοιχώματα των αγγείων. Η υψηλή πίεση μπορεί να αποδυναμώσει τα τοιχώματα της αορτής. Αυτό κάνει πιο εύκολη την ανάπτυξη ανευρύσματος.

Κάπνισμα


Το κάπνισμα μπορεί να καταστρέψει απευθείας τα τοιχώματα των αρτηριών. Αυξάνει, επίσης, και τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αγγειακή Λοίμωξη


Σοβαρές μολύνσεις μέσα στην αορτή και σε άλλες αρτηρίες μπορεί να δημιουργήσουν ΑΚΑ. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει αρκετά σπάνια.

Τα ανευρύσματα μπορούν να δημιουργηθούν σε οποιοδήποτε αγγείο μέσα στο σώμα. Ωστόσο, τα ΑΚΑ θεωρούνται πιο σοβαρά, λόγω του μεγέθους και τη θέσης της αορτής.

Ποιοι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ανάπτυξη ΑΚΑ;

Τα ανευρύσματα της κοιλιακής αορτής μπορούν να εμφανιστούν πιο συχνά σε:

-άνδρες
-άτομα παχύσαρκα
-άτομα άνω των 60 ετών
-άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του καρδιαγγειακού
-άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
-άτομα, με υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά αν είναι μεταξύ 35-60 ετών
-άτομα με υψηλά επίπεδα χοληστερόλης ή αθηροσκλήρωση
-άτομα με καθιστική ζωή
-άτομα, που είχαν στο παρελθόν κάποιο κοιλιακό τραύμα
-άτομα που καπνίζουν

Ποια είναι τα συμπτώματα του κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος;


Τα περισσότερα ανευρύσματα δεν έχουν κανένα σύμπτωμα, αν δεν σπάσουν. Αν ένα ΑΚΑ σπάσει, τότε μπορεί ο ασθενής να έχει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:

- ξαφνικό πόνο στην κοιλιά ή στην πλάτη
- πόνος που μεταφέρεται από την κοιλιά ή την πλάτη στα πόδια, στη λεκάνη
- έντονη εφίδρωση
- αυξημένους καρδιακούς παλμούς
- σοκ ή λιποθυμία
Καλέστε το γιατρό απευθείας αν νιώσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα. Ένα ραγέν ανεύρυσμα είναι απειλητικό για τη ζωή.

Διάγνωση του Ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής


Τα ΑΚΑ, που ακόμα δεν έχουν σπάσει, συχνά ανακαλύπτονται όταν ένας γιατρός εξετάζει την περιοχή της κοιλιάς, για κάποιον άλλο λόγο.

Αν ο γιατρός σας υποψιαστεί ότι ίσως έχετε ΑΚΑ, θα εξετάσει την κοιλιακή χώρα για να ελέγξει αν περιλαμβάνει μία μάζα. Ο γιατρός μπορεί, ακόμα, να ελέγξει την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα. Μπορεί, επίσης, να πραγματοποιήσει μία σειρά εξετάσεων, για να ελέγξει την κοιλιά, όπως:

-Ακτινογραφία θώρακος
-Υπέρηχο κοιλίας
-Αξονική κοιλίας
-Μαγνητική Τομογραφία κοιλίας

Τρόποι αντιμετώπισης ενός κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος


Ανάλογα με το μέγεθος και την ακριβή τοποθεσία του ανευρύσματος, ο γιατρός μπορεί να επέμβει χειρουργικά για να αποκαταστήσει τη βλάβη . Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ανοικτή επέμβαση κοιλίας ή με ενδαγγειακή αποκατάσταση. Το είδος του χειρουργείου, που θα πραγματοποιηθεί, εξαρτάται από τη συνολική υγεία του ασθενούς και τον τύπο του ανευρύσματος.

Κατά την ανοικτή επέμβαση αποκατάστασης απομακρύνονται τα κατεστραμμένα τμήματα της αορτής. Έχει αυξημένο περιεγχειρητικό κίνδυνο και μακρύ χρόνο αποθεραπείας. Το ανοιχτό χειρουργείο μπορεί να είναι απαραίτητο, αν το ανεύρυσμα είναι πολύ μεγάλο ή είναι ήδη ραγέν.

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση του ανευρύσματος είναι μια εξέλιξη της χειρουργικής θεραπείας, η οποία ξεκίνησε μόλις πριν 25 χρόνια. Περιλαμβάνει τη χρήση ενός μοσχεύματος για την αποκατάσταση των αποδυναμωμένων τοιχωμάτων της αορτής. Με τη χρήση των νεώτερων εξελιγμένων μοσχευμάτων έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη, λιγότερο επεμβατική μέθοδος, με μικρό χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο και ταχύτερη αποκατάσταση από το ανοικτό χειρουργείο.

Μακροχρόνια πρόγνωση


Η ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση μπορεί να απαιτεί έως και 6 εβδομάδες για αποθεραπεία. Η αποθεραπεία από την ενδαγγειακή αποκαταστάση, ωστόσο, μπορεί να διαρκέσει μόνο 2 εβδομάδες. Η επιτυχία του χειρουργείου και της αποθεραπείας, εξαρτάται από το εάν το ΑΚΑ έχει βρεθεί πριν σπάσει. Η πρόγνωση είναι συνήθως καλή σε αυτή την περίπτωση.

Πώς μπορεί να αποτραπεί ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα;


Η προσεκτική διατροφή, η άσκηση, η αποφυγή καρδιαγγεικών παραγόντων κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και του σακχαρώδη διαβήτη με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προφυλάξουν από την ανάπτυξη ΑΚΑ.
Προληπτικά επίσης μπορεί να γίνεται έλεγχος για την ανακάλυψη της παρουσίας ασυμπτωματικών ΑΚΑ σε ασθενείς μεγαλύτερους των 65 ετών, ή σε ασθενείς με παράγοντες κινδύνου. Ο έλεγχος γίνεται με υπερηχογράφημα κοιλίας, εξέταση ανώδυνη και σχετικά εύκολα πραγματοποιήσιμη
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: huffingtonpost.gr

Χιονόπτωση στην ανατολική Αλμωπία [ΕΙΚΟΝΑ]

Χιόνι τώρα θεοδωρακι Πέλλας

Αφιέρωμα: Ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, Τεντέν (Tintin)

Χάρτινος ήρωας που «γεννήθηκε» στις 10 Ιανουαρίου 1929 από το πενάκι του βέλγου κομίστα Ζορζ Ρεμί (1907-1983), γνωστότερου ως Ερζέ. Οι πρώτες ιστορίες του δημοσιεύτηκαν στο νεανικό ένθετο της εφημερίδας των Βρυξελλών «20ος Αιώνας».

Ο Τεντέν (Tintin) είναι ο ξανθομάλλης νεαρός με το χαρακτηριστικό τσουλούφι, που δουλεύει ως ρεπόρτερ και μπλέκεται σε απίθανες περιπέτειες μυστηρίου σε κάθε γωνιά του πλανήτη, μαζί με τον πιστό του σκύλο Μιλού, ένα λευκότριχο φοξ τεριέ.


Ο Ερζέ ποτέ δεν υπήρξε σαφής για την προέλευση του ονόματος Τεντέν. Οι μελετητές του έργου του συμπεραίνουν ότι μπορεί να προέρχεται από την παρήχηση του Totor, ενός προγενέστερου του Τεντέν χάρτινου ήρωά του, ή από το υποκοκοριστικό των γαλλικών ονομάτων Martin (Μαρτίνος), Corentin (Κοραντίνος) και Augustine (Αυγουστίνος).


Ο Μιλού είναι ταυτισμένος με τον Τεντέν και για πολλά χρόνια η σειρά είχε τίτλο «Οι περιπέτειες του Τεντέν και του Μιλού». Σε αυτές τις ιστορίες, ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός, αφού είναι και ο μοναδικός σύντροφος του ήρωα. Συνομιλεί κανονικά με τον Τεντέν, λέει τη γνώμη του, διαφωνεί και συμβουλεύει. Το ουσιαστικό τους δέσιμο, όμως, δεν παραβλέπει διαφορές στο χαρακτήρα και τάσεις ανεξαρτησίας. Ο Μιλού πατάει πιο σταθερά στα πόδια του, ενώ ο Τεντέν δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από την επιτυχία της αποστολής του.


Ο καπετάνιος ΧάντοκΟ ρόλος του Μιλού υποβαθμίζεται με την εμφάνιση του καπετάνιου Χάντοκ, παρά την ιδιαίτερη αδυναμία και των δύο στο ουίσκι. Με το που δοκιμάζουν τις πρώτες σταγόνες, ξεχνούν τα πάντα και δυσκολεύουν τη ζωή του Τεντέν. Σταδιακά, οι ιστορίες γίνονται πιο σύνθετες, με τον Τεντέν και τον καπετάνιο να μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Όμως, όλο και κάποια ευκαιρία εμφανίζεται για τον Μιλού, που έχει το δικό του τρόπο να πρωτοστατεί. Άλλωστε, η ιδιαίτερη αγάπη εκατομμυρίων θαυμαστών αποδεικνύει ότι δεν έπαψαν ποτέ να τον θεωρούν το άλλο μισό του Τεντέν.


Η πρώτη περιπέτεια του νεαρού ρεπόρτερ με τον τίτλο «Ο Τεντέν στη χώρα των Σοβιέτ», που είδε το φως της δημοσιότητας το 1929, κατηγορήθηκε για αντικομουνισμό, επειδή ασκούσε κριτική στο σταλινισμό. Έτσι, για πολλά χρόνια, ο Τεντέν θεωρήθηκε προϊόν του Ψυχρού Πολέμου. Στις επόμενες περιπέτειες, ο ατρόμητος δημοσιογράφος αντιμετώπισε λαθρέμπορους ναρκωτικών, ταξίδευσε στο Φεγγάρι και ανακάλυψε μια χαμένη φυλή των Ίνκας, πολεμώντας πάντα τους κακούς και βοηθώντας τους αθώους και τα θύματα.

Ένας από τους δευτερεύοντες ήρωες της σειράς είναι ο ελληνοαμερικανός μεγιστάνας Ροβέρτος Ρασταπόπουλος, που πιστώνεται στους κακούς της σειράς και συχνά δημιουργεί αξεπέραστα εμπόδια στον Τεντέν. Είναι ιδιοκτήτης των κινηματογραφικών στούντιο Cosmos Pictures, τα οποία χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα για τις παράνομες δραστηριότητές του. Είναι προφανές ότι ο Ερζέ εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τον Αριστοτέλη Ωνάση.

O Ροβέρτος ΡασταπόπουλοςΑπό εικαστικής πλευράς, ο Ερζέ έχει πολλούς θαυμαστές για την καθαρή, εκφραστική και φωτεινή πινελιά του (ligne claire). Ανάμεσά τους και οι πρωτεργάτες της ποπ-αρτ Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λιχτενστάιν.

Ο Ερζέ κυκλοφόρησε 23 άλμπουμ με ήρωα τον Τεντέν, τα οποία μεταφράστηκαν σε 56 γλώσσες και πούλησαν περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Το 1986 κυκλοφόρησε μεταθανάτια το ημιτελές άλμπουμ «Αλφ-Αρτ», με την τελευταία περιπέτεια του Τεν Τεν.

Ο Τεντέν γνώρισε μεγάλη επιτυχία μεταπολεμικά, προκαλώντας τη ζήλια του Γάλλου Προέδρου Σαρλ Ντε Γκολ, που είπε χαρακτηριστικά: «Ο μοναδικός διεθνής ανταγωνιστής μου είναι ο Τεντέν». Από τις αρχές της δεκαετίας του '70 η λάμψη του άρχισε να φθίνει, μετά τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον του για μισογυνισμό και ρατσισμό. Επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο το 2011 με το τρισδιάστατο καρτούν «Οι Περιπέτειες του Τετέν: Το μυστικό του μονόκερου», που φέρει την υπογραφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Σήμερα, το Ίδρυμα Ερζέ, που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Τεντέν, είναι μια επικερδής βιομηχανία εκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από τα βιβλία, ο ήρωας έχει πρωταγωνιστήσει στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν οι 23 από τις 24 περιπέτειες του Τεντέν, από τις εκδόσεις «Μαμούθ Κόμικς». Μένει να μεταφρασθεί η πρώτη του περιπέτεια «Ο Τεν-Τεν στη χώρα των Σοβιέτ». Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης εξέλιπε πλέον κάθε λόγος.
Οι περιπέτειες του Τεν Τεν

1. Ο Τεν Τεν στη χώρα των Σοβιέτ (1929-1930)
2. Ο Τεν Τεν στο Κογκό (1930-1931)
3. Ο Τεντέν στην Αμερική (1931-1932)
4. Τα πούρα του Φαραώ (1932-1934)
5. Ο μπλε λωτός (1934-1935)
6. Το σπασμένο αυτί (1935-1937)
7. Το μαύρο νησί (1937-1938)
8. Το σκήπτρο του Όττοκαρ (1938-1939)
9. Ο Κάβουρας με τις χρυσές δαγκάνες (194-1941)
10. Το μυστηριώδες άστρο (1941-1942)
11. Το μυστικό του μονόκερου (1942-1943)
12. Ο θησαυρός του Κόκκινου Ρακάμ (1943-1944)
13. Οι 7 κρυστάλλινες μπάλλες (1943-1948)
14. Ο Ναός του Ήλιου (1946-1949)
15. Ο Τεντέν στη χώρα του μαύρου χρυσού (1948-1950)
16. Αποστολή στη Σελήνη (1950- 1953)
17. Βήματα στη Σελήνη (1950-1954)
18. Υπόθεση Τουρνεσόλ (1954-1956)
19. Η λίμνη με τους καρχαρίες (1958)
20. Ο Τεντέν στο Θιβέτ (1960)
21. Τα κοσμήματα της Καστοριάς (1963)
22. Πτήση 714 για Σίδνεϋ (1968)
23. Ο Τεν Τεν και οι Πίκαρος (1976)
24. Αλφ-Αρτ (1986) 
 
 
 
πηγη: sansimera.gr

Γ' Εθνική - Μεταγραφές: Ο Γιώργος Μπρέγκου στον Αλμωπό Αριδαίας!

Την απόκτηση του Γιώργου Μπρεγκου ανακοίνωσε ο Αλμωπος στην προσπάθεια του να ενισχυθεί μετά τις αρκετές αποχωρήσεις απο το ροστερ του.

Πρόκειται για έναν παίκτη που μπορεί να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμης, μέχρι πρότινος αγωνιζόταν στην Νάουσα, ενω παλιότερα αγωνίστηκε σε Μ.Α. Εσωβαλτων, Καστοριά, Απόλλωνα Κρ. Βρυσης, ΠΑΟΚ.

Διακοπή μαθημάτων στα σχολεία του Δήμου Σκύδρας την Τετάρτη 11/1

Με την παρούσα, ενημερώνουμε τις συμπολίτισσες, τους συμπολίτες μας αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο ότι με την με αρ.59/267/10-1- 2017 απόφαση της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου διακόπτονται για την Τετάρτη 11Ιανουαρίου 2017 τα μαθήματα στις Σχολικές Μονάδες του Δήμου Σκύδρας, λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Η παραπάνω απόφαση έχει αποσταλεί στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των Σχολείων κι έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Για ό,τι νεότερο θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση.

Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας: Σοβαρά προβλήματα στις γεωτρήσεις ύδρευσης στη Σωσάνδρα

Η Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας ενημερώνει τους κατοίκους της Τ.Κ. Σωσάνδρας ότι έχουν δημιουργηθεί σοβαρές βλάβες στις γεωτρήσεις ύδρευσης του χωριού.

Συγκεκριμένα, η βασική γεώτρηση ύδρευσης υπέστη βλάβη σήμερα 09-01-2017 και ώρα 18:00 λόγω των συνεχόμενων διακοπών ρεύματος, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορεί να λειτουργήσει η εφεδρική γεώτρηση ύδρευσης λόγω των ιδιαίτερα χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στο εξωτερικό περιβάλλον με αποτέλεσμα να παγώσει και να μην μπορεί να υδροδοτηθεί το χωριό.

Είναι καλό να γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της Τ.Κ. Σωσάνδρας ότι το προσωπικό της Δ.Ε.Υ.Α. μαζί με τους εξωτερικούς συνεργάτες και παρουσία του Προέδρου κατέγραψαν και εργαστήκαν σήμερα έως τις 20:00 για την αποκατάσταση των βλαβών και οι εργασίες θα συνεχιστούν και αύριο 10-01-2017 για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκείμενου να λειτουργήσει το κεντρικό δίκτυο ύδρευσης.

Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Τ.Κ. Σωσάνδρας για την αναγκαστική διακοπή ύδρευσης προκειμένου να αποθηκεύσουν ή να προμηθευτούν πόσιμο νερό για να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες.

Ευχαριστούμε για την υπομονή και την κατανόηση.
Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Αλμωπίας

Κατασκευή παιδικών χαρών και δημιουργία πεζόδρομων σε κεντρικά σημεία της πόλης - Ένα σημαντικό έργο για την περιοχή μας

Η υλοποίηση ενός σημαντικού έργου που σχετίζεται με τη βελτίωση και ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στην Αριδαία αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η πόλη της Αριδαίας θα αποκτήσει δύο νέες παιδικές χαρές και πάρκα, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν πεζοδρόμια και θα υλοποιηθούν αναπλάσεις σε κεντρικά σημεία.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω έργο περιλαμβάνει:

Α. ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ (ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΑΣΑΚΙ)

Στόχος της παραπάνω παρέμβασης είναι η εκπαιδευτική αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου από τα σχολεία του Δήμου Αλμωπίας. Συγκεκριμένα θα γίνει διαμόρφωση παιδικών χαρών με πρότυπα πολυπαιχνίδια, υπαίθρια σκακιέρα με γιγάντια πιόνια και γιγάντιο παιχνίδι τρίλιζα «ΣΚΟΡ 4», πολύπλευρες δραστηριότητες που οξύνουν το πνεύμα των παιδιών, βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και καθιερώνουν το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής και ως χώρο ψυχαγωγίας. Θα τοποθετηθούν καθιστικά, κιόσκια, τραπεζόπαγκοι, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, θα διαμορφωθεί μικροκλίμα με τη φύτευση στον περιβάλλοντα χώρο αειθαλών, δέντρων και θάμνων, κάνοντας αυτόν ελκυστικό και για τους γονείς των παιδιών που θα προτιμούν το ΠΚΑ για τις ελεύθερες ώρες των παιδιών τους μετατρέποντας το σε έναν οργανισμό με έντονη κοινωνική δράση.Β. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ 81Α (ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ)

Η συγκεκριμένη μελέτη αφορά στην διαμόρφωση κοινοχρήστου χώρου στο οικοδομικό τετράγωνο 81Α. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν πρότυπα πολυπαιχνίδια, δάπεδα ασφαλείας, καθιστικά, διακοσμητικά φωτιστικά εναρμονισμένα με το περιβάλλον, για έναν ασφαλή τόπο παιχνιδιού όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν έντονη κοινωνική δράση. Αναλυτικά, στις υφιστάμενες υποδομές του κοινόχρηστου χώρου που λειτουργεί ταυτόχρονα ως παιδική χαρά και πάρκο, πάντα με σκοπό την αναβάθμιση τους και με κριτήριο την αισθητική, θα υλοποιηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

- Αποξήλωση και απομάκρυνση των υπαρχόντων παιχνιδιών

- Τοποθέτηση νέων παιχνιδιών με πιστοποιητικό Εξασφάλισης Ποιοτικού Ελέγχου και ομαδοποιημένα κατά ηλικία χρηστών όπου είναι δυνατό

- Απομάκρυνση της άμμου και του χώματος από τις περιοχές όπου θα τοποθετηθούν τα νέα παιχνίδια και τοποθέτηση χυτού ελαστικού δαπέδου ασφαλείας

- Κατασκευή περίφραξης σύμφωνα με τις προδιαγραφές ασφαλείας

- Τοποθέτηση πινακίδας εισόδου

- Το υπάρχον πράσινο σχεδόν διατηρείται εξ ολοκλήρου και επιπλέον επεκτείνεται όπου είναι δυνατόν

Σκοπός μας είναι τα παιδιά που επισκέπτονται την παιδική χαρά, να ωφεληθούν, όσο γίνεται περισσότερο από την επίσκεψη τους εκεί. Λαμβάνοντας υπόψη τις φυσικές και ψυχολογικές ανάγκες των παιδιών θα προσπαθήσουμε, με το σχεδιασμό του χώρου και την αισθητική του αναβάθμιση, να εξυπηρετήσουμε αυτές τις ανάγκες:

- Την κίνηση, ενθαρρύνονται διάφοροι τρόποι κίνησης: τα παιδιά μπορούν να σταθούν, να καθίσουν, να ξαπλώσουν, να ανέβουν στα μηχανήματα και στα όργανα πολλαπλών δραστηριοτήτων.

- Την άνεση, οι αισθήσεις δεν πρέπει να λιμνάζουν αλλά να δέχονται ερεθίσματα: να προτείνονται δραστηριότητες, να προκαλούνται συναισθήματα, να εγείρεται η συγκίνηση και να μεταφέρονται μηνύματα. Οι παιδικές χαρές είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να διαθέτουν μαγεία για ολιστική προσέγγιση του αντικειμένου όπου σώμα, μυαλό και πνεύμα, σκέψη συνεργάζονται ούτως ώστε να προσφέρουν στα παιδιά γνώσεις, εμπειρίες και θετική αντιμετώπιση του εαυτού τους και της ζωής.

- Τις δυνατότητες. Τουλάχιστον τρεις δυνατότητες των παιδιών προτείνονται: οπτικές, ακουστικές και κινητικο-αισθητικές.

- Τον έλεγχο. Ως προς τον έλεγχο εξασφαλίζονται όροι ασφάλειας, ώστε να μπορούν τα παιδιά να εργαστούν εποικοδομητικά.Γ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ 108Γ (ΠΕΡΙΟΧΗ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)

Η υπάρχουσα κατάσταση του πεζοδρόμου βόρεια του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη διαμόρφωσης. Η ανάγκη δημιουργίας του είναι επιτακτική ώστε να γίνει εφικτή η εύκολη προσβασιμότητα των μαθητών προς το νεόδμητο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αριδαίας. Σήμερα, ο χώρος επέμβασης παρουσιάζει στρώση σκύρων στη μεγαλύτερη επιφάνεια του, καθώς και στρώση ασφάλτου σε ένα μικρό τμήμα του.

Προτείνεται η δημιουργία ενός πεζοδρομίου πλησίον της περίφραξης του σχολείου, με πρόβλεψη για ασφαλή διέλευση ΑμεΑ με ράμπες και ικανή ζώνη διέλευσης πεζών σύμφωνα με τις προδιαγραφές. Ο υπόλοιπος χώρος διαμορφώνεται με σταμπωτό δάπεδο, διάτρητο και συμπαγή κυβόλιθο ενώ τοποθετείται αστικός εξοπλισμός και ειδικότερα φωτιστικά, κάδοι απορριμμάτων, ρολόι, παγκάκια, stand ποδηλάτων. Επίσης, προτείνεται η φύτευση με κόκκινη σφενδάμη, ροδιά και λεβάντες.

Στόχοι της πρότασης είναι:

- Εξασφάλιση της ασφαλούς πρόσβασης προς το σχολείο με κατάλληλες διαμορφώσεις, χαράξεις και υλικά

- Απόδοση της περιοχής μελέτης στους πεζούς

- Αισθητική αναβάθμιση - Αύξηση του πρασίνου

- Εξασφάλιση προσπελασιμότητας για άτομα με ειδικές ανάγκες

Τέλος, προτείνεται η διαπλάτυνση του πεζοδρομίου που υπάρχει ανατολικά του οικοδομικού τετραγώνου 108Γ. Η ανάπλαση του εν λόγω πεζοδρομίου προτείνεται λόγω της ύπαρξης πλάγιων εισόδων προς το οικόπεδο του 2ου Δημοτικού Σχολείου.Δ. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΞΕΝΙΤΙΔΗ (ΔΡΟΜΟΣ ΞΕΝΙΤΙΔΕΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)

Αντικείμενο της παρούσας μελέτης είναι η διαμόρφωση του δικτύου κίνησης πεζών επί της οδού Ξενιτίδη στον οικισμό της Αριδαίας. Προτείνεται η δημιουργία πεζοδρομίων συνολικού μήκους 160 μέτρων. Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η κοπή επτά δέντρων/εκτεταμένων θάμνων που είτε είναι σε άσχημη κατάσταση είτε είναι ασύνδετα στη συνολική σύνθεση. Προς αντικατάσταση τους και προς ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης, προτείνεται η φύτευση συνολικά 22 καλλωπιστικών δαμασκηνιών.Επίσης, οι ζώνες φύτευσης φυτεύονται με 300 ποώδη φυτά (λεβαντίνες), 150 θάμνους (φορσύθιες) και 50 αναρριχώμενα (κίτρινο γιασεμί). Τα τελευταία τοποθετούνται επί της περίφραξης του Δημοτικού Σταδίου Αριδαίας.

Τοποθετούνται φωτιστικά οδοφωτισμού με δυο βραχίονες, οκτώ επιστήλιοι κάδοι απορριμμάτων και δυο καθιστικά. Παράλληλα, τα δέντρα προστατεύονται με αντικλεπτική χυτοσιδηρή σχάρα στη λεκάνη άρδευσης του δέντρου.Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου είναι 994.000 ευρώ (με το Φ.Π.Α.). Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε το 2014 με τη βοήθεια του τότε Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Καρασμάνη. Ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συναντήθηκε με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την έναρξη των εργασιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το Καλοκαίρι.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *