Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Tέσσερα εκατομμύρια ευρώ για δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στην Πέλλα

Δυο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα στο νομό Πέλλας ενέκρινε στη σημερινή του συνεδρίαση το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για παρεμβάσεις στον Εδεσσαίο ποταμό, που διασχίζει την πόλη της Έδεσσας και στο χείμαρρο Τόπλιτσα, στο Λουτράκι. 

Το αυτοάνοσο που «χτυπά» το γαστρεντερικό

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία (κάτι που ο οργανισμός δεν ανέχεται) στη γλουτένη, πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι, τη βρώμη και τη σίκαλη. Η αντίδραση του οργανισμού είναι η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την καταστροφή του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου. Πρόκειται για κληρονομική πάθηση και επειδή η βλάβη προκαλείται από το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Η εκδήλωση της κοιλιοκάκης προϋποθέτει σχετική γενετική προδιάθεση του ατόμου και την κατανάλωση τροφών με γλουτένη. Ακόμη και όταν αυτοί οι δύο παράγοντες συνυπάρχουν, είναι πιθανό η κοιλιοκάκη να μην εκδηλωθεί παρά μόνο όταν «πυροδοτηθεί» σε ορισμένες περιπτώσεις από κάποιες ιογενείς ασθένειες ή άλλες αιτίες. Συνήθως η κοιλιοκάκη εκδηλώνεται στα βρέφη μόλις εισαχθούν δημητριακά στη διατροφή τους, σε ηλικία 6 μηνών περίπου, αλλά και σε ενήλικες που μπορεί να ζουν χωρίς συμπτώματα για πολλά χρόνια και να νοσήσουν πολύ αργότερα.


Στην Ελλάδα, όπως γράφει το celiac.gr, δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τη συχνότητα εμφάνισης της κοιλιοκάκης, λόγω έλλειψης επίσημης στατιστικής πληροφόρησης και της δυσκολίας διάγνωσής της. Πιθανολογείται ότι παρατηρείται σε 1/2.000-3.000 κατοίκους. Σε άλλες χώρες το ποσοστό κυμαίνεται από 1/150-300 στην Ιρλανδία και τις ΗΠΑ, έως 1/10.000-20.000 σε χώρες της Ασίας.

Στα άτομα με τη γενετική αυτή προδιάθεση, η παραγωγή αντιγλιαδινικών αντισωμάτων μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη προκαλεί τη λείανση ή την αδρανοποίηση των λάχνων του λεπτού εντέρου που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό. Οι εκδηλώσεις αφορούν κυρίως γαστρεντερικές διαταραχές και οι συνέπειες είναι αρκετές στην ανάπτυξη και συντήρηση του οργανισμού.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα συμπτώματα και οι εκδηλώσεις της κοιλιοκάκης διαφέρουν, συχνά κατά πολύ, από περίπτωση σε περίπτωση και ανάλογα με την ηλικία και διακρίνονται σε γαστρεντερικές και άλλες.
Στα βρέφη παρατηρούνται γαστρεντερικές ενοχλήσεις, διάρροια, συχνές, ογκώδεις και ιδιαίτερα δύσοσμες κενώσεις και στασιμότητα ή απώλεια βάρους.
Στα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί ναυτία, εμετοί, ανορεξία, αναιμία, δερματίτιδα και στοματικές άφθες. Είναι πιθανό να παρατηρηθεί και οξυθυμία.
Στους ενήλικες και σε αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικά αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης ακόμη κι όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια και σαν συνέπεια της μειωμένης απορρόφησης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και θρεπτικών συστατικών παρατηρούνται ανεμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση καθώς και νευρικές και ορμονικές διαταραχές.

Οι πρώτες ενδείξεις από τα πιο πάνω συμπτώματα θα πρέπει να οδηγήσουν σε ειδική εξέταση αίματος για τη διαπίστωση της παρουσίας αντισωμάτων έναντι της γλιαδίνης, της ρετικουλίνης και του ενδομυίου. Σε περίπτωση παρουσίας τέτοιων αντισωμάτων στο αίμα, απαιτείται ταυτοποίηση της πάθησης με βιοψία δείγματος του εσωτερικού τοιχώματος του λεπτού εντέρου που λαμβάνεται με γαστροσκόπηση. Οι σύγχρονες ιατρικές πρακτικές απαιτούν για την οριστική διάγνωση μία σειρά από τρεις βιοψίες μετά από εναλλαγή δίαιτας με και χωρίς γλουτένη.

Παρόλο που η κοιλιοκάκη είναι μία αρκετά σοβαρή χρόνια πάθηση, είναι σημαντικό το γεγονός ότι αντιμετωπίζεται εξαιρετικά αποτελεσματικά, χωρίς φάρμακα ή ιατρικές επεμβάσεις.
Θεραπεία αποτελεί η αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη που έχει συνέπεια την επαναφορά του τοιχώματος του λεπτού εντέρου σε κανονική κατάσταση και τον έλεγχο της πάθησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και σε ελάχιστες ποσότητες γλουτένης γιατί το μέγεθος της βλάβης του λεπτού εντέρου και ο χρόνος αποκατάστασης είναι δυσανάλογα μεγαλύτερα.
Στην αρχή αυτό είναι κάτι που τρομάζει, αλλά είναι τόσες οι εναλλακτικές τροφές και διατροφικές συνήθειες που υπάρχουν σήμερα που τελικά καταλήγει σε μια καλή οργάνωση της δίαιτας χωρίς ιδιαίτερες στερήσεις και εξαναγκασμού.
απο το bovary.gr

Εκδήλωση ανακήρυξης πλατάνου Σεβαστειανών σε «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης»

Πρόσφατα και μέσα από την εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία κηρύχθηκε ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» ο υπεραιωνόβιος πλάτανος της Τοπικής Κοινότητας Σεβαστειανών του Δήμου Σκύδρας.

Τα τροχαία είναι η Νο 1 αιτία θανάτου των εφήβων παγκοσμίως

Τα τροχαία δυστυχήματα σκοτώνουν περισσότερους εφήβους κάθε χρόνο στη Γη από κάθε άλλη αιτία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στην ημερίδα του ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με θέμα "Τα Soft Skills και ο ρόλος τους στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον"

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση η ημερίδα που διοργάνωσε το ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ με θέμα "Τα Soft Skills και ο ρόλος τους στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον"

Το αρχαιότερο μηχάνημα με γρανάζια που αναφέρεται ως ο πρώτος φορητός υπολογιστής. Ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθύρων...

Το αρχαιότερο μηχάνημα με γρανάζια που αναφέρεται ως ο πρώτος φορητός υπολογιστής. Ανακαλύφθηκε στο ναυάγιο των Αντικυθύρων, αλλά αποθηκεύτηκε για δύο χρόνια γιατί δεν καταλάβαιναν τι είναι...

Ο αγώνας της χρονιάς! Κάλεσμα της Δόξας Εξαπλατάνου στον φίλαθλο κόσμο της Αλμωπίας

Την συμπαράσταση του φίλαθλου κοινού της Αλμωπιας ζητά η διοίκηση της Δόξας Εξαπλατανου στην μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της που είναι ο αγώνας χωρίς αύριο μέσα στην Έδεσσα με τον πρωταθλητή Εδεσσαικο την Κυριακή ενα παιχνίδι νοκ άουτ όπου ο νικητής θα πάρει το εισιτήριο της ανόδου για την Γ' Εθνική.

Φορολογικές δηλώσεις 2017: Πότε λήγουν οι προθεσμίες και πότε καταβάλλονται οι φόροι

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΧΡΟΝΟΙ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Αστραπή - Μακεδονικός Έδεσσας 0-2

Νίκη για τον Μακεδονικό Έδεσσας την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος σε ένα βαθμολογικά αδιάφορο ματς καθώς και οι δύο ομάδες είχαν ήδη υποβιβαστεί.

Αφιέρωμα: Η Μάχη του Σκρα

Ο ελληνικός στρατός νίκησε τον βουλγαρικό στην περιοχή Σκρα του Κιλκίς, στις 17 Μαΐου 1918 (30 Μαΐου με το νέο ημερολόγιο), κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Υπήρξε η σπουδαιότερη απ’ όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη εμπλοκή των ελληνικών δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

Από το Δεκέμβριο του 1915 τα στρατεύματα των Κεντρικών Δυνάμεων (Βούλγαροι και Γερμανοί) είχαν πλησιάσει κοντά στο Σκρα και την άνοιξη του 1916 οι δυνάμεις της Αντάντ άρχισαν να προχωρούν προς το Σκρα ντι Λέγκεν, όπως είχαν ονομάσει οι Γάλλοι την τοποθεσία, με σκοπό να καθηλώσουν τις γερμανικές δυνάμεις, ώστε να μην μεταφερθούν μονάδες τους στο Δυτικό Μέτωπο. Από τον Απρίλιο του 1917 άρχισαν αψιμαχίες μεταξύ των δύο αντιπάλων, την ίδια ώρα που οι Γερμανοβούλγαροι οχύρωναν την περιοχή.


 
 
Ως εκ τούτου, ο γάλλος αρχιστράτηγος του Μετώπου, στρατηγός Γκιγιομά, αποφάσισε την κατάληψη της οχυρωμένης περιοχής του Σκρα. Τα σχέδια της επίθεσης συμπληρώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τον αντικαταστάτη του, στρατηγό Φρανσέ ντ’ Εσπερέ.


Την επίθεση ανέλαβε να υλοποιήσει το Σώμα Στρατού Εθνικής Αμύνης υπό τον αντιστράτηγο Εμμανουήλ Ζυμβρακάκη, ενώ τις δυνάμεις κρούσης οδηγούσε ο υποστράτηγος Ιωάννου. Για το σκοπό αυτό διατέθηκαν το 5ο και 6ο Σύνταγμα Αρχιπελάγους, το 7ο και το 8ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Κρητών και το 1ο Σύνταγμα της Μεραρχίας Σερρών. Η ελληνική δύναμη διέθετε 14.546 πεζικάριους, τους οποίους υποστήριζαν 287 βαρέα και ελαφρά πυροβόλα. Υποστηριζόταν από την 16η Γαλλική Αποικιακή Μεραρχία και το 1ο Σύνταγμα Αφρικής. Οι Βούλγαροι διέθεταν πέντε συντάγματα πεζικού, υποστηριζόμενα από ισχυρό πυροβολικό, βαρύ και ελαφρύ.


Η επίθεση άρχισε στις 5 το πρωί της 16ης Μαΐου με μπαράζ πυροβολικού. Τα προορισμένα για την επίθεση πεζοπόρα τμήματα εξόρμησαν το πρωί της 17ης Μαΐου και μέχρι το απόγευμα, έπειτα από σκληρές μάχες και παρά την πείσμονα αντίσταση των Βουλγάρων, κατέλαβαν το Σκρα. Το τίμημα ήταν βαρύ για τα ελληνικά στρατεύματα. Οι νεκροί ανήλθαν σε 434 και οι τραυματίες σε 1.925. Σε πολλές εκατοντάδες υπολογίζονται οι νεκροί και οι τραυματίες Βούλγαροι και σε 2.000 οι αιχμάλωτοι.


Η νίκη των Ελλήνων στο Σκρα προκάλεσε μεγάλη εντύπωση στους Συμμάχους κι ενθουσίασε τον ελληνικό λαό. Κατέδειξε ότι ο ελληνικός στρατός, παρ’ όλες τις εσωτερικές διαμάχες λόγω του Εθνικού Διχασμού, τα οργανωτικά και λειτουργικά του προβλήματα, εξακολουθούσε να είναι αξιόμαχος και εμπειροπόλεμος.

Δήμος Αλμωπίας - ΔΗΚΕΑ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση δωρεάν μέτρησης σακχάρου

Μία σημαντική δράση υλοποίησε ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΗ.Κ.Ε.Α., η οποία περιελάμβανε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες και στην έδρα του Δήμου την Αριδαία, υπό την επίβλεψη των κοινωνικών λειτουργών του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Η δράση υλοποιήθηκε απρόσκοπτα και με τη συμμετοχή συμπολιτών μας όλων των ηλικιών που είχαν τη δυνατότητα της πρόληψης, ενώ την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Α. κ. Κώστας Ζαχαριάδης ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα παρακολούθησε στενά την εξέλιξή της και ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία τους, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων που συνέβαλαν με κάθε τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ανάλογες δράσεις θα υλοποιηθούν και το επόμενο διάστημα.Παραθέτουμε τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό εξεταζόμενων ανά Τοπική Κοινότητα, προς ενημέρωση των πολιτών:

Νερόμυλος 11

Πρόδρομος 39

Φούστανη 61

Θηριόπετρα 72

Αετοχώρι 14

Νότια 80

Περίκλεια 75

Λαγκαδιά 7

Αρχάγγελος 45

Μεγαπλάτανος 12

Μοναστηράκι 10

Πρόμαχοι 23

Γαρέφι 6

Άψαλος 27

Άλωρο 22

Ξιφιανή 22

Όρμα 7

Τσάκοι-Χρύσα-Ροδωνιά 14

Υδραία 25

Αριδαία 20

Νεοχώρι 19

Βορεινό-Πεκωτό 6

Σωσάνδρα 1

Πολυκάρπη 25

Πιπεριά 15

Λυκόστομο 4

Δωροθέα 10

Σαρακηνοί 21

Λουτράκι 28

Εξαπλάτανος 52

Χρυσή 27

Ριζοχώρι 29

Ίδα 12

Θεοδωράκι 18

Κωνσταντία 8

Μηλιά 16

Φιλώτεια 29

ΣΥΝΟΛΟ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 904

Έρχεται το 3ο «Veria Basketball Camp» με την υπογραφή του Κώστα Τσαρτσαρή


Στις 16/6 ξεκινά το 3ο «Veria Basketball Camp»
με την υπογραφή του Κώστα Τσαρτσαρή.

Η αντίστροφη μέτρηση για το «Veria Basketball Camp 2017» ξεκίνησε! Το κορυφαίο μπασκετικό camp ετοιμάζεται να υποδεχτεί παιδιά που θέλουν να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος από τους κορυφαίους προπονητές και να δουν από κοντά μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ!

Το «Veria Basketball Camp 2017» διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη πόλη της Βέροιας από τον πρώην επαγγελματία διεθνή καλαθοσφαιριστή Κώστα Τσαρτσαρή σε συνεργασία με τον Δήμο Bέροιας και τα τμήματα μπάσκετ του Φιλίππου και του Α.Ο.Κ Βέροιας.

Το «Veria Basketball Camp 2017» θα διεξαχθεί στα γήπεδα μπάσκετ του Δ.Α.Κ «Δημήτριος Βικέλας» και «Άρης Γεωργιάδης» από τις 16/6 έως τις 20/6 και συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν αγόρια και κορίτσια από 6-17 ετών.

Ο Κώστας Τσαρτσαρής και οι συνεργάτες του δίνουν την ευκαιρία σε όλα τα νεαρά παιδιά να βιώσουν μία μοναδική εμπειρία, να αγαπήσουν το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, να παίξουν, να βελτιώσουν τις αδυναμίες τους και να ολοκληρωθούν ως αθλητές και παράλληλα να αποκτήσουν γνώσεις γύρω από το άθλημα, να πάρουν μαθήματα ζωής μέσα από τη συνεργασία, την ομαδικότητα την πειθαρχία αλλά πάνω απ’ όλα να διασκεδάσουν.

Το πρόγραμμα του «Veria Basketball Camp 2017» καθώς και λεπτομέρειες για την λειτουργία του θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη τύπου που θα δοθεί τις επόμενες ημέρες από τον Κώστα Τσαρτσαρή.

Για περισσότερες πληροφορίες και καθημερινή ενημέρωση στην σελίδα του «Veria Basketball Camp 2017» στο facebook  (http://www.facebook.com/veriacamp)

Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα ΛΑΟΣ, ΑΚΟΥ 99.6, Sportorama.gr, pliroforiodotis.gr, Ράδιο Ημαθία 97.3, basketplus.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *