Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Ψάχνοντας την Ντόρι (2016) - Κινηματογραφική Λέσχη Φ.Σ. Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος»


Φ.Σ. Έδεσσας « Μέγας Αλέξανδρος»
Κινηματογραφική Λέσχη

Αλμωπός Αριδαίας: Απόκτηση του 26χρόνου αμυντικού Κώστα Σαμαρόπουλου

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του 26χρόνου αμυντικού Κώστα Σαμαρόπουλου.

"Στην Έδεσσα τα δικαιώματα του πολίτη είναι εντελώς απροστάτευτα"

Το φαινόμενο των εξαθλιωμένων σκυλιών μέσα στην Έδεσσα που κείτονται καταγής ανήμπορα να αντιμετωπίσουν τις φυσικές τους ανάγκες, ακόμα και να φάνε, έχει γίνει ορατό σε όλο το μέγεθος του, κυρίως τώρα με τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού. Όλα αυτά τα δυστυχή τετράποδα που περιφέρονται δώθε-κακείθε μέσα στη πόλη, επιτιθέμενα , ανάλογα με τις διαθέσεις τους , σε ανυποψίαστους διαβάτες, πρέπει να συγκινήσουν και να ευαισθητοποιήσουν αυτούς που συνηθίζουμε να ονομάζουμε «αρμοδίους», δηλαδή από τον κατά Νόμο αρμόδιο , τον Δήμο της πόλης που εκπροσωπείται από τον Δήμαρχο μέχρι τους προϊσταμένους των εμπλεκομένων υπηρεσιών για τη δημόσια τάξη και υγεία, αλλά και κάθε άλλον που έχει γνώση και λόγο πάνω στο φλέγον αυτό θέμα. Δεν είναι να το «παίζουν» κάποιοι «ζωόφιλοι» απλά και όλη αυτή η συμπεριφορά τους να έχει επιπτώσεις στο κοινωνικό και τουριστικό προφίλ της πόλης. 
Οχυρώνονται μερικοί πίσω από τη νομοθετική πρόβλεψη ότι τα ζώα ( εν προκειμένω τα σκυλιά) πρέπει, μετά τον έλεγχο και τη στείρωση τους, να επανεντάσσονται στο «φυσικό περιβάλλον» τους. Αλήθεια, ποιο είναι αυτό «το φυσικό περιβάλλον» του τετράποδου, άραγε είναι ο δρόμος και η πλατεία, είναι η παιδική χαρά και η αλάνα; Από πότε συνέβη αυτό, μήπως εδώ γεννήθηκαν και εδώ μεγάλωσαν; Ποια είναι τα κριτήρια για να ονομαστεί μια περιοχή "το φυσικό περιβάλλον" του ζώου αυτού; Μήπως επειδή εκεί βρέθηκε εντελώς τυχαία; Tότε να αναρωτηθούν οι «αρμόδιοι» πως βρέθηκε εκεί το τετράποδο; Μήπως έπεσε από…τον ουρανό; Μήπως το …έσπειρε κάποιος εκεί; Λοιπόν, τέρμα τα ψέματα, τα ζώα αυτά περιπλανώνται δυστυχισμένα προς αναζήτηση τροφής, όταν δεν την βρίσκουν γίνονται απαιτητικά και επιθετικά. Μερικά αντιδρούν με επιθετικές διαθέσεις και για λόγους που είναι αντικείμενο έρευνας των ειδικών επιστημόνων που ασχολούνται με την σωματική και ψυχική υγεία των ζώων. 
Η πόλη έχει γεμίσει από σκυλιά της φυλής «ελληνικός ποιμενικός» ή αλλιώς «τσομπανόσκυλα» που κατέβηκαν και συνεχίζουν να έρχονται από τα γύρω χωριά, όπου εγκαταβιούσαν σε μαντριά τα οποία –πλέον- έκλεισαν, αλλά, φυσικά, τα ζώα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται ανέλεγκτα. Στη διαδρομή από Άψαλο μέχρι Έδεσσα οι οδηγοί παρατηρούν πολλά αδέσποτα να περιπλανώνται και να επιτίθενται στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Ο πολίτης είναι τελείως ανυπεράσπιστος. Τα δικαιώματα του στην υγεία, στην ελευθερία της κίνησης, στην ανάπαυση, στη διασκέδαση, είναι απροστάτευτα, όχι από τη συμπεριφορά των τετράποδων αλλά από τη συμπεριφορά των «υπερασπιστών του Κράτους Δίκαιου». 
Οι «αρμόδιοι» έχουν υποχρέωση να προστατεύουν τα δικαιώματα των πολιτών πριν ή παράλληλα με τα δικαιώματα των ζώων. Όταν ο πολίτης αλλάζει κατεύθυνση στη θέα ενός μεγαλόσωμου επιθετικού σκύλου, όταν υφίσταται επίθεση και δάγκωμα σκύλου, όταν ταλαιπωρείται στα νοσοκομεία για την σχετική θεραπεία, αυτό είναι καταπάτηση του δικαιώματος του για την ελεύθερη κίνηση και την άσκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του της υγείας, της προστασίας της προσωπικότητας κλπ. Αφού υπάρχει η λεγόμενη «φιλοζωική οργάνωση» και καλώς υπάρχει, τότε θα πρέπει να συσταθεί και μια «φιλανθρωπική οργάνωση» που θα δίνει το δικαίωμα στον πολίτη ο οποίος ενοχλείται από αυτή την εικόνα αλλά και τη συμπεριφορά των τετράποδων, να ζητήσει προστασία, να απαιτήσει αποζημίωση για την ταλαιπωρία του στις πρώτες βοήθειες του νοσοκομείου από το δάγκωμα του σκύλου, να διεκδικήσει χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη για όλη αυτή την ταλαιπωρία από αυτούς που έπρεπε να έχουν φροντίσει για την εξάλειψη αυτού του θλιβερού φαινομένου. Δυστυχώς, η Ελλάδα, μέσα στις τόσες και τόσες αρνητικές πρωτιές που έχει, διατηρεί και το προνόμιο να είναι η μόνη χώρα στον πολιτισμένο κόσμο όπου τα αδέσποτα σκυλιά κυκλοφορούν στους δρόμους με περισσότερα δικαιώματα από τους πολίτες. 
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, εάν ο πολίτης κακοποιήσει ζώο, τότε –ορθώς- διώκεται μέχρι και σε βαθμό κακουργήματος, ανάλογα με την πράξη. Αντίθετα, εάν το ζώο επιτεθεί και κακοποιήσει πολίτη και είναι αδέσποτο και του προκαλέσει ελαφρά ή σοβαρά τραύματα ή θέσει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του (ακόμη και με ενδεχόμενο κίνδυνο σοβαρής νόσου), τότε δεν διώκεται κανένας. Όλοι είναι ανεύθυνοι, επειδή μάλλον… φταίει ο πολίτης που βρέθηκε στο δρόμο του τετράποδου. Είναι καιρός να συνέρθουν οι δημοτικοί άρχοντες, αλλά κυρίως αυτοί της αντιπολίτευσης και να απαιτήσουν από τη δημοτική αρχή να πράξει τα αυτονόητα. Να πάψουν όλοι να κρύβονται πίσω από τη στενή ερμηνεία του σχετικού «φιλοζωικού» νόμου και να εστιάσουν τη προσοχή τους και στα δικαιώματα των πολιτών. Να εστιάσουν πραγματικά στο πρόβλημα των αδέσποτων και να ερμηνεύσουν σωστά τις σχετικές διατάξεις. Να επανεντάξουν τα ζώα στο «φυσικό περιβάλλον» τους, δηλαδή κοντά στα ποιμνιοστάσια , όπου ανήκουν, στην ύπαιθρο και όχι στις δίπλα στις παιδικές χαρές, στα σχολεία και στους δρόμους, όπου απαγορεύεται –ρητά –από το Νόμο. Να δημιουργήσουν σύγχρονο καταφύγιο για φιλοξενία των ζώων, όπου θα παρέχονται τροφή και περίθαλψη, αλλά και να γίνει συστηματική καταγραφή και σήμανση όλων των αδέσποτων που θα απομακρυνθούν από τια αστικές περιοχές. 
Εάν έχουν αμφιβολίες για το «φυσικό περιβάλλον» των ζώων να ερωτηθούν οι κτηνίατροι που γνωρίζουν εάν τα μεγαλόσωμα ποιμενικά τσομπανόσκυλα θεωρούν τα τσιμέντα της πόλης ως το «φυσικό περιβάλλον» τους. Τέλος, η κάθε επιθετική συμπεριφορά ζώου, με απλή προφορική δήλωση πολίτη πρέπει να εξετάζεται άμεσα και να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση τους. Αλλά και οι πολίτες που έχουν υποστεί επιθέσεις, πρέπει να βοηθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες, να το αναφέρουν και γιατί όχι, να απαιτούν και αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία και τον κίνδυνο της υγείας τους. Μόνο όταν οι πολίτες αντιληφτούν ότι για τη σημερινή κατάσταση έχουν και οι ίδιοι ευθύνη, μόνο τότε ίσως το πρόβλημα βρει κάποια λύση. Και μια σύσταση προς τους επικεφαλής της δημοτικής αρχής: στα τόσα ταξίδια που κάνουν σε διάφορες χώρες, με κάποιο λόγο ή και χωρίς ιδιαίτερο λόγο, καλά θα κάνουν να προσέξουν εάν εκεί υπάρχει παρόμοιο φαινόμενο. Τους παρακαλούμε να φωτογραφήσουν μερικά αδέσποτα, εάν βρουν. Ένα δεν βρουν να ρωτήσουν τους συναδέλφους τους πως έχουν εξαλείψει αυτό το φαινόμενο. Δεν φανταζόμαστε να πιστεύουν ότι μόνο οι έλληνες είναι οι μοναδικοί «φιλόζωοι» σε αυτό τον κόσμο… 
απο το meapopsi.gr

Γιατί η ομπρέλα θαλάσσης δεν προστατεύει τελικά από τον ήλιο

Εχεις φτάσει από νωρίς στην αγαπημένη σου οργανωμένη παραλία, παρόλα αυτά σε ενημερώνουν πως πρέπει να μπεις στη λίστα αναμονής, γιατί δίνεται μάχη για μια ομπρέλα και μια ξαπλώστρα.

Οι περισσότεροι από εμάς διαλέγουμε αυτού του τύπου την απόδραση στη θάλασσα, γιατί από τη μια αναζητούμε τη χαλάρωση και την εξυπηρέτηση του εκάστοτε μαγαζιού, από την άλλη γιατί θέλουμε να μείνουμε κάτω από τη σκιά της ομπρέλας, την οποία θεωρούμε σωτήρια και υποκατάστατο της αντηλιακής κρέμας.


Είναι όμως τελικά αυτό μια ασφαλής απόφαση για την υγεία μας;

Οι ειδικοί απαντούν αρνητικά και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση JAMA Dermatology, η ομπρέλα στην παραλία δεν μας προστατεύει αποτελεσματικά από τις ακτίνες του ήλιου.


Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ειδικοί εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της σκιάς από μια ομπρέλα έναντι της προστασίας ενός αντηλιακού προϊόντος με δείκτη προστασίας SPF 100.

Το 81% των συμμετεχόντων από το Τέξας έμειναν για 3,5 ώρες στην παραλία το μεσημέρι, εξοπλισμένοι είτε με μόνο μια ομπρέλα παραλίας είτε μόνο με το αντηλιακό τους.

Οι ερευνητές βρήκαν, πως ένα εντυπωσιακό 78% των συμμετεχόντων που είχε ως προστασία την ομπρέλα έπαθε έγκαυμα, σε αντίθεση με το 25% των συμμετεχόντων που «κάηκαν» από τον ήλιο ενώ είχαν βάλει στο δέρμα τους αντηλιακό.

Η ομπρέλα που παρείχαν οι ειδικοί στους συμμετέχοντες δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την ακτινοβολία UVB, αυτή δηλαδή που ευθύνεται για τα εγκαύματα στο δέρμα.

Ο αμερικανικός οργανισμός για τον καρκίνο του δέρματος, Skin Cancer Foundation, και πολλοί δερματολόγοι σε όλο τον κόσμο έχουν κατά καιρούς τονίσει τους κινδύνους που κρύβει η έκθεση του σώματος στον ήλιο και η συνήθεια της μη εφαρμογής αντηλιακής προστασίας ακόμα και όταν κανείς βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα και αυτοί οι κίνδυνοι επιβεβαιώθηκαν και από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Ακόμη, κανείς θα πρέπει να γνωρίζει, πως ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 100, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, δεν προστατεύει περισσότερο από μια φόρμουλα που έχει το μισό δείκτη SPF. Για την ακρίβεια, ένα αντηλιακό με SPF 50 μπλοκάρει το 98% της ακτινοβολίας UV – και ουσιαστικά αυτό είναι το όριο.

Τέλος, αν θέλεις να απολαμβάνεις τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς να βλάπτεις την υγεία σου, συνδύασε τη σκιά, με το αντηλιακό και τα προστατευτικά ρούχα. 
 


απο το bovary.gr




Ελεύθερος ο Τσαβδάρης από τον Άρη Αμπελειών

Σε αναζητηση νεας ποδοσφαιρικης στεγης βρισκεται ο ευελικτος ταχυτατος μεσοεπιθετικος Γιαννης Τσαβδαρης αφου ελυσε την συνεργασια του με την ομαδα του Αρη Αμπελειων. Δεν θα δυσκολευτει να βρει νεα στεγη ο εμπειρος παικτης αφου η ποδοσφαιρικη του αξια ειναι πολυ υψηλη.
 
 
 
 
απο Χαρα Ματεντζογλου

Η κυβέρνηση καταργεί την έπαρση της ελληνικής σημαίας και τον εθνικό ύμνο στα σχολεία!

Ανεξάντλητο το Υπουργείο Παιδείας από αντεθνικές πράξεις: Επιχείρησαν να κόψουν και την προσευχή, αλλά τους «φρέναρε» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Ζήτημα αντισυνταγματικότητας εγείρει το ΣτΕ – Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Χωρίς κανένα ηθικό φραγμό και με προφανή πρόθεση να καταλύσουν καθετί που παραπέμπει στην Πατρίδα, την Εκκλησία και την Ορθοδοξία, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, διά του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σταματά την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας καθώς και την ωδή του Εθνικού Ύμνου από το ωρολόγιο πρόγραμμα των δημοτικών σχολείων.

Αφού προσπάθησαν, με διάφορα νομικίστικα «τερτίπια», να κόψουν και την πρωινή προσευχή στα σχολεία, και αφού κατόρθωσαν να σταματήσουν το κριτήριο της αριστείας για την επιλογή των σημαιοφόρων στις μαθητικές παρελάσεις, οι «φωστήρες» του υπουργείου Παιδείας αποφάσισαν να ολοκληρώσουν τις δήθεν μεταρρυθμίσεις τους, καταργώντας το εθνικό σύμβολο της Πατρίδας μας!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», στο Προεδρικό Διάταγμα Γαβρόγλου, στο άρθρο 3 παράγραφος 7 ορίζεται μόνο ότι «η σημαία παραμένει ανηρτημένη στον ιστό του σχολείου, όπως προβλέπεται σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες».

Επίσης, για το πρόγραμμα του σχολείου ορίζεται στο άρθρο 18 ότι «πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου, με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν. Η συμμετοχή των μαθητών άλλου δόγματος δεν είναι υποχρεωτική. Ο διευθυντής του σχολείου προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις – οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και τη μαθητική ζωή της συγκεκριμένης ημέρας ή και σε γενικότερα θέματα». Και αυτό το άρθρο δεν έχει την παραμικρή πρόβλεψη για την έπαρση της σημαίας.


«Κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση και η πρωινή προσευχή!

Την ίδια στιγμή, στη λογική μιας απαράδεκτης δήθεν πολιτικώς ορθής και «ψευτο-αριστερής» τακτικής επιμένει να κινείται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιχειρώντας ξανά, για δεύτερη φορά από το Σεπτέμβριο του 2016, να καταργήσει την πρωινή προσευχή από τα δημοτικά σχολεία όλης της χώρας, εισάγοντας σχετικό έγγραφο στο Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) που απέστειλε προς υπογραφή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, για την κατάργηση της αριστείας σε ό,τι αφορά την ελληνική σημαία.

Η υπόθεση είναι εξόχως σοβαρή και καταδεικνύει το πόσο επικίνδυνες έχουν καταστεί οι «αριστερές» εμμονές ορισμένων πυρήνων που έχουν αποφασίσει με το «έτσι θέλω» να τα βάλουν με την Εκκλησία, την Ορθοδοξία και την Πίστη των Ελλήνων και μάλιστα φτάνοντας στο σημείο να παραβιάζουν κατάφωρο ακόμη και το ίδιο το Σύνταγμα!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Ελευθερίας του Τύπου», το οποίο επικαλείται δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, το ΠΔ που εστάλη προς υπογραφή και επικύρωση στο Προεδρικό Μέγαρο, προέβλεπε ρητά την κατάργηση της προσευχής, αλλά υπήρχαν παρατηρήσεις ως προς την αντισυνταγματικότητα του μέτρου αυτού από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).



Τελικώς, όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ανέπεμψε το ΠΔ πίσω στο Υπουργείο Παιδείας και στην επαναφορά του είχε μείνει μόνο η κατάργηση της αριστείας για την ελληνική σημαία, όπου δεν υπήρχε τέτοιο κώλυμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του στον ραδιοσταθμό Real FM επισήμανε πως «το κουμπί σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα δεν ήταν η σημαία, μέσα στο ίδιο ΠΔ ήταν και η κατάργηση της πρωινής προσευχής. Αλλά στο κομμάτι αυτό υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις από το ΣτΕ, πάνω στις οποίες “πάτησε” ο ΠτΔ και το έστειλε πίσω το συγκεκριμένο κομμάτι».



Πρόσθεσε δε με νόημα: «Τα μέλη της κυβέρνησης εκεί κυρίως στόχευαν, απευθύνονται στα αριστερά κομματικά τους φουσάτα, όσα τους έχουν απομείνει. Σε ανύποπτο χρόνο εγώ είχα προβλέψει ότι θα ερχόταν κάποια στιγμή όπου μη έχοντας πλέον η συγκεκριμένη κυβέρνηση κανένα αριστερό αφήγημα, θα έκανε μια επίθεση θεσμικού τύπου». 

Τι επισημαίνει το ΣτΕ και τι ορίζει το Σύνταγμα

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, το ΣτΕ παρατήρησε πως το σχετικό έγγραφο με την κατάργηση της πρωινής προσευχής από τα σχολεία εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που προσκρούουν στο άρθρο 16 παράγραφος 2 του Συντάγματος.

Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει ρητά το εξής: «H Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Kράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Eλλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».



Το ΣτΕ, όπως ήταν λογικό κι επόμενο, αναγνώρισε στη νομολογία του ότι η μεγάλη πλειονότητα του Ελληνικού Λαού ανήκει στην Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία και συνεπώς η αρχή αυτή έχει εφαρμογή στο πάγιο Προεδρικό Διάταγμα για την πρωινή προσευχή.

Συνεπώς, όπως γίνεται αντιληπτό, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε μια τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για τη χώρα και τους πολίτες επιδεικνύει μια περίεργη και εξαιρετικά επικίνδυνη σπουδή για δήθεν καινοτόμες και ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, χωρίς να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες αυτής της πολιτικής συμπεριφοράς.

Αντί να ασχολείται με το πώς θα σταματήσει αυτός ο ταλαίπωρος λαός να βιώνει καθημερινά με το κουράγιο του φόβου την εξαθλίωση των Μνημονίων, βάζει «χέρι» ανερυθρίαστα και χωρίς τον παραμικρό δισταγμό σε οτιδήποτε προσβάλλει τη δήθεν αριστερή ηθική της, έστω κι αν αυτό έχει να κάνει με ζητήματα σοβαρά όπως η Ορθοδοξία και η Πίστη των Ελλήνων.

Επισκευή περίφραξης και διαμόρφωση αύλειου χώρου στο Νηπιαγωγείο Προμάχων

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο που περιλαμβάνει την επισκευή περίφραξης και διαμόρφωση αύλειου χώρου στο Νηπιαγωγείο Προμάχων, όπως δεσμεύτηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος ο οποίος επισκέφθηκε πριν λίγο καιρό το σχολείο και είδε από κοντά τα προβλήματα ανταποκρινόμενος σε γράμμα που του είχαν στείλει τα παιδιά.

Η σχετική μελέτη περιλαμβάνει την καθαίρεση της υφιστάμενης περίφραξης και την κατασκευή νέου τοιχίου το οποίο θα επενδυθεί από την εξωτερική πλευρά με σχιστόλιθο. Επίσης θα τοποθετηθούν μεταλλικά κιγκλιδώματα και πόρτες στις εισόδους. Στον αύλειο χώρο του Νηπιαγωγείου θα κατασκευαστεί διάδρομος με επίστρωση πλακών τσιμέντου, θα επενδυθεί το υφιστάμενο δυτικό τοιχίο με το ίδιο υλικό της περίφραξης και θα τοποθετηθούν δύο καθιστικά με σκελετό από χυτοσίδηρο.

Παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υγρασία που παρατηρείται εσωτερικά του κτιρίου, ο ακάλυπτος πίσω χώρος θα διαστρωθεί με κονιόδεμα και θα γίνει επάλειψη με μονωτικό υλικό, καθώς επίσης θα τοποθετηθεί το απαιτούμενο κανάλι περισυλλογής των νερών. Τέλος, θα τοποθετηθούν τσιμεντόπλακες και ο τοίχος θα επενδυθεί με υλικό όμοιο της περίφραξης και θα γίνουν εργασίες επιχρισμάτων και εξωτερικών χρωματισμών σε τμήματα της πρόσοψης της αποθήκης, ώστε αυτός ο χώρος να γίνει και επισκέψιμος από τους μαθητές για μελλοντική χρήση.

Η συνολική προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου είναι 27.963,49 ευρώ (με το ΦΠΑ) από τη ΣΑΤΑ σχολικών.

Αναδρομές: Η Δικτατορία της 4ης Αυγούστου

Στις 4 Αυγούστου 1936 ο πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς με τη συγκατάθεση του βασιλιά Γεωργίου Β’ αναστέλλει βασικά άρθρα του Συντάγματος και κηρύσσει δικτατορία. Θα επιβάλλει ένα αυταρχικό καθεστώς με κάποια φασιστικά στοιχεία, που δεν θα οδηγήσουν όμως στη δημιουργία ενός ολοκληρωτικού κράτους. Το καθεστώς αποδείχτηκε ότι ήταν προσωποπαγές και θα καταρρεύσει μετά τον θάνατό του, στις 29 Ιανουαρίου 1941.

Ο Μεταξάς δεν συνάντησε σοβαρή αντίσταση στη διάρκεια της εξουσίας του. Η τετραετία πολιτικής αστάθειας, στρατιωτικών κινημάτων και οξύτητας των παθών που προηγήθηκαν είχαν κουράσει τον λαό, ο οποίος αποζητούσε τάξη και ασφάλεια. Επιπλέον, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της εποχής, Ελευθέριος Βενιζέλος, Παναγής Τσαλδάρης και Γεώργιος Κονδύλης είχαν εκλείψει και η νέα πολιτική ηγεσία δεν είχε αναδειχθεί ακόμη…


Ο δρόμος προς την 4η Αυγούστου





Η αφετηρία για τις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν εντοπίζεται στις εκλογές της 26ης Ιανουαρίου 1936, οι οποίες έγιναν με το σύστημα της απλής αναλογικής και δεν ανέδειξαν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τα διάφορα κόμματα της αντιβενιζελικής παράταξης με επικεφαλής το Λαϊκό Κόμμα έλαβαν 143 έδρες και τα βενιζελικά κόμματα με επικεφαλής το Κόμμα των Φιλελευθέρων 142. Ρυθμιστικό ρόλο στο νέο πολιτικό σκηνικό ανέλαβε να διαδραματίσει το «Παλλαϊκό Μέτωπο», συνασπισμός αριστερών κομμάτων με επικεφαλής το ΚΚΕ, που διέθετε 15 βουλευτές στη Βουλή. Το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων του Ιωάννη Μεταξά, που συμμετείχε στον αντιβενιζελικό συνασπισμό, έλαβε το 3,94% των ψήφων και απέσπασε 7 έδρες.

Οι προσπάθειες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από τα δύο μεγάλα κόμματα, το Λαϊκό και το Φιλελεύθερο, δεν θα έχουν ευτυχή κατάληξη. Οι Φιλελεύθεροι στρέφονται προς το Παλλαϊκό Μέτωπο και υπογράφουν μαζί τους συμφωνητικό συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης, γνωστό και ως σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα. Η αποκάλυψη της ύπαρξής του από τους κομμουνιστές, επειδή δεν τηρήθηκαν οι όροι του από την πλευρά των Φιλελευθέρων, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από πλευράς των βασιλοφρόνων. Ο υπουργός Στρατιωτικών, Αλέξανδρος Παπάγος, διαμηνύει στο βασιλιά ότι ο στρατός δεν αναγνωρίζει ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στους κομουνιστές. Η κίνηση αυτή του Παπάγου γίνεται μετά την εκλογή του Θεμιστοκλή Σοφούλη ως προέδρου της Βουλής με τις ψήφους των βουλευτών του Παλλαϊκού Μετώπου.

Μέσα σε κλίμα έντασης και απειλών για τον ομαλό κοινοβουλευτικό βίο της χώρας, οι Φιλελεύθεροι υποχωρούν και προτείνουν στον βασιλιά σχηματισμό κυβέρνησης με επικεφαλής και πάλι τον εξωκοινοβουλευτικό Κωνσταντίνο Δεμερτζή (14 Μαρτίου 1936). Ο Iωάννης Μεταξάς αναλαμβάνει υπουργός Στρατιωτικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μετά από προσωπική επιθυμία και επιλογή του βασιλιά, στη θέση του Αλέξανδρου Παπάγου, που μετακινείται ως αρχηγός στο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Την τοποθέτηση Μεταξά στο Υπουργείο Στρατιωτικών είδε με σχετικά «καλό μάτι» και ο Ελευθέριος Βενιζέλος - παρά την έντονη προσωπική αντίθεσή τους - διότι μπροστά στον απειλούμενο πόλεμο, έκρινε ότι ο Μεταξάς θα μπορούσε να συμβάλει ενδεχόμενα καλύτερα από άλλους στην ανασυγκρότηση της άμυνας της χώρας και τη βελτίωση του κλίματος στο στρατό.

Κι ενώ θα συνερχόταν η Βουλή για να ακούσει τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, έφθασε στην Αθήνα το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Παρίσι (18 Μαρτίου). Ο θάνατος του Βενιζέλου καθυστέρησε την εμφάνιση της κυβέρνησης Δεμερτζή στη Βουλή. Στις 13 Απριλίου ο πρωθυπουργός βρέθηκε νεκρός στο κρεββάτι του.

 
 
Ο βασιλιάς, χωρίς να συμβουλευτεί τους αρχηγούς των κομμάτων, διόρισε αυθημερόν ως πρωθυπουργό τον 65χρονο Μεταξά, γνωστό για τις αντικοινοβουλευτικές του απόψεις και την πίστη του ότι η δικτατορία είναι το πολίτευμα που άρμοζε στην Ελλάδα. Στις 25 Απριλίου ο Iωάννης Μεταξάς εμφανίστηκε στη Βουλή και ανέγνωσε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του και δύο ημέρες αργότερα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τα δύο μεγάλα κόμματα. Την κυβέρνηση Μεταξά καταψήφισαν οι βουλευτές του Παλλαϊκού Μετώπου και ο Γεώργιος Παπανδρέου. Από την ψηφοφορία απέσχαν ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου και ο Αλέξανδρος Μυλωνάς.

Ύστερα από λίγες ημέρες, η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της για τέσσερις μήνες, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 1936, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση Μεταξά να νομοθετεί με διατάγματα. Στο μεταξύ, τα λαϊκά συλλαλητήρια εναντίον του Iωάννη Μεταξά άρχισαν να πληθαίνουν και στις 9 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες απεργοί συγκρούονται με την αστυνομία. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων ήταν να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Ο Μεταξάς βρίσκει την ευκαιρία να συλλάβει εκατοντάδες συνδικαλιστές και να τους εξορίσει.

Οι λαϊκές αντιδράσεις για τη σφαγή της Θεσσαλονίκης αναγκάζουν τους ηγέτες των δύο μεγάλων κομμάτων να αρχίσουν τις συνεννοήσεις για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού. Όμως, ο ξαφνικός θάνατος του αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Παναγή Τσαλδάρη στις 17 Μαΐου, θέτει προσωρινό τέρμα στις επαφές. Μετά τον θάνατο του Τσαλδάρη και νωρίτερα του Γεωργίου Κονδύλη (31 Ιανουαρίου 1936), ο Μεταξάς είναι πλέον ο αναμφισβήτητος ηγέτης της αντιβενιζελικής παράταξης.

Η διάσπαση του αστικού δημοκρατικού πολιτικού κόσμου διευκολύνει τους χειρισμούς του Ιωάννη Μεταξά. Στα τέλη Ιουλίου έχει επέλθει η συμφωνία βασιλιά - Μεταξά και στρατιωτικής ηγεσίας για την επιβολή δικτατορίας. Ο Γεώργιος, που έλεγχε απόλυτα το στράτευμα, επιδίωκε μιας μικρής διάρκειας συνταγματική εκτροπή, ενώ ο Μεταξάς ήθελε να επιβάλει δικτατορία μακράς πνοής. Οι στόχοι τους τη δεδομένη στιγμή συνέπιπταν.



απο το sansimera.gr

Capital Controls: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε μετά τις νέες αλλαγές

Από 1η Σεπτεμβρίου αλλάζουν τα δεδομένα την κίνηση κεφαλαίων και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών λύνει όλες τις απορίες ιδιωτών και επιχειρήσεων με έναν αναλυτικό οδηγό

EKAΣΚΕΜ:Μεταγραφική ενίσχυση για τον 'Αθλο Αλεξάνδρειας

Με γοργό ρυθμό συνεχίζεται η μεταγραφική ενίσχυση της Ανδρικής ομάδας του Άθλου Αλεξάνδρειας. Μετά το χθεσινό τριπλό μεταγραφικό χτύπημα ο ψηλός της ομάδας ακούει στο όνομα Ραφαήλ Πεχλιβάνος.







Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *