Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Η εξάπλωση της λοίμωξης HPV και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε

Ορισμένοι υψηλού κινδύνου τύποι του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), με κύριο εκπρόσωπό τους τον HPV-16, σχετίζονται σαφώς με την εμφάνιση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, αλλά πολύ λιγότερο με τον καρκίνο του στόματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η απλή ανίχνευση του ιού HPV στο σάλιο ή στους ιστούς του στόματος δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι αυτός θα έχει ενεργή ογκογόνο δραστηριότητα.

Τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ότι στον καρκίνο του στόματος το κάπνισμα παραμένει ο κατεξοχήν αιτιολογικός παράγοντας για την πρόσκλησή του.

Μελέτες όμως δείχνουν ότι σε λίγα χρόνια ο καρκίνος του στόματος/στοματοφάρυγγα αθροιστικά θα οφείλεται περισσότερο στον HPV, παρά στο κάπνισμα λόγω της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και εκστρατείας.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημήτριος Ανδρεάδης, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με αφορμή ανακοίνωσή του σχετικά με τα νεότερα δεδομένα για τη συμμετοχή του HPV στην εμφάνιση του καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα, στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη.

Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα για τη συμμετοχή του ιού HPV ως αιτιολογικού παράγοντα στην εμφάνιση του καρκίνου του στόματος και του στοματοφάρυγγα;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα ορισμένοι τύποι του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων HPV που τους ονομάζουμε υψηλού κινδύνου (high-risk) με κύριο εκπρόσωπο τον HPV16 συμμετέχουν σαφώς στην εμφάνιση του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, που αθροιστικά με τον καρκίνο του στόματος αποτελεί τον έκτο πιο συχνό τύπο του ανθρώπινου σώματος.

Για πρώτη φορά μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φέτος στη νέα του επικαιροποιημένη έκδοση για την ταξινόμηση των νεοπλασμάτων κεφαλής και τραχήλου (λαιμού), ξεχωρίζει τους καρκίνους του στοματοφάρυγγα σε HPV-θετικούς και HPV-αρνητικούς λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών που έχουν. Στον καρκίνο του στόματος πάντως ο ιός HPV έχει σαφώς μικρότερη συμμετοχή, ενώ αντίθετα το κάπνισμα παραμένει ο κατεξοχήν αιτιολογικός παράγοντας για την πρόκλησή του.
Αυτό που επίσης γνωρίζουμε με σαφήνεια πλέον είναι ότι η απλή ανίχνευση του HPV στο σάλιο ή τους ιστούς με τεστ στοματοπλύματος ή με τεστ λήψης επιχρίσματος ή επιφανειακών κυττάρων με ειδική ψήκτρα από φυσιολογικό βλεννογόνο στόματος δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι ο ιός έχει και ογκογόνο δραστηριότητα.

Άρα δεν θα πρέπει να τρομοκρατείται ο ασθενής από αυτό το εύρημα και μόνο. Από την άλλη πλευρά η εμμένουσα ανίχνευση υπότυπων HPV-υψηλού κινδύνου στη στοματική κοιλότητα για μεγάλο διάστημα μπορεί να λαμβάνεται υπόψη και σε κάθε περίπτωση κατά τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο του στόματος και των δοντιών που καλό είναι να κάνουν οι ασθενείς, θα πρέπει να αξιολογείται προσεκτικά και ο στοματικός τους βλεννογόνος.

Να επισημάνω ότι στο 37ο Πανελλήνιο Οδοντιατρικό Συνέδριο αναλύθηκαν τα βασικά στοιχεία της HPV λοίμωξης στον στοματικό βλεννογόνο και οι βλάβες του στόματος που έχουν συσχετισθεί με την ομάδα αυτή των ιών, καθώς και όλες οι σημαντικές κλινικές παράμετροι που ενδιαφέρουν τον οδοντίατρο και τον ειδικό στοματολόγο. Συγκεκριμένα ο αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Νικητάκης, παρουσίασε τις καλοήθεις βλάβες του στοματικού βλεννογόνου, όπως τα θηλώματα, τις μυρμηκίες, τα κονδυλώματα και την εστιακή επιθηλιακή υπερπλασία, που έχουν συσχετισθεί με διάφορους τύπους HPV και επηρεάζουν σημαντικά τη δημόσια υγεία.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Στοματολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Αθανάσιος Πουλόπουλος, αναφέρθηκε στη σημαντική αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ HPV λοίμωξης και των δυνητικά προκαρκινικών καταστάσεων και βλαβών του στόματος (όπως η λευκοπλακία, η μυρμηκιώδης λευκοπλακία, η ερυθροπλακία κι ο ομαλός λειχήνας) και τη σημασία του HPV στην εξέλιξη αυτών σε πιο επικίνδυνες καταστάσεις όπως ο καρκίνος του στόματος. Επιπρόσθετα ο μοριακός βιολόγος Ευστάθιος Τσιτσόπουλος του Ομίλου Βιοιατρική αναφέρθηκε τις σύγχρονες μέθοδους μοριακής ανίχνευσης του HPV και τις σύγχρονες δυνατότητες τους.

Πώς μπορεί κάποιος να προφυλαχθεί από τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα;

Οι άξονες είναι τρεις. Θα πρέπει να λαμβάνονται τα συνήθη μέτρα προφύλαξης κατά τη σεξουαλική στοματογεννητική επαφή και προφανώς όταν υπάρχουν βλάβες (πχ κονδυλώματα) στα γεννητικά όργανα ή σε άλλα σημεία του σώματος θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Επίσης, όπως ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται από κάποια προκαταρκτικά δεδομένα, εκτός από τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων ο εμβολιασμός αγοριών-κοριτσιών πριν την έναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας έναντι του HPV, τα προστατεύει και από τον καρκίνο του στόματος/στοματοφάρυγγα. Θα επισημάνω και πάλι την καθοριστική και πρωτεύουσας σημασίας ανάγκη τακτικού ελέγχου της στοματικής κοιλότητας από τον οδοντίατρο /ειδικό στοματολόγο, που μπορεί έγκαιρα να διαγνώσει την εμφάνιση οποιασδήποτε καλοήθους ή κακοήθους βλάβης στο στόμα λόγω HPV, ώστε να έχουμε άμεση αντιμετώπιση.

Γιατί ο καρκίνος του στοματοφάρυγγα παρουσιάζει αύξηση ιδίως σε νεότερες ηλικίες τα τελευταία χρόνια;

Αυτό έχει να κάνει με την αύξηση του καπνίσματος (καπνού, κάνναβης, χασίς) αλλά και της χρήσης αλκοόλ στις ηλικίες αυτές. Αυτό, αν το συνδυάσετε με την επέκταση της λοίμωξης με HPV στον πληθυσμό, που με τη σειρά της σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα στην εποχή μας (δηλαδή την έναρξη της από μικρότερες ηλικίες, τον αυξημένο αριθμό συντρόφων και την αυξημένη συχνότητα της πρακτικής της στοματογεννητικής επαφής), μπορείτε να κατανοήσετε γιατί αυξάνεται ετησίως το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου στόματος/στοματοφάρυγγα σε νεαρότερες ηλικίες ιδίως τα τελευταία 20 χρόνια.

Τι θα πρέπει να γνωρίζει ο οδοντίατρος σήμερα για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου στην καθημερινή κλινική πράξη;

Ο οδοντίατρος θα πρέπει να εξετάζει με προσοχή το στόμα των ασθενών του και να μην επικεντρώνεται μόνο στα θέματα των οδόντων. Επίσης να είναι υποψιασμένος και επομένως ενημερωμένος για τυχόν αλλαγές στο βλεννογόνο του στόματος σε σχέση με το φυσιολογικό. Θα πρέπει να σημειωθεί γι άλλη μια φορά ότι αφενός ο καρκίνος του στόματος/στοματοφάρυγγα στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζει πόνο και ότι συχνά αναπτύσσεται σε οπίσθιες δύσκολα ορατές θέσεις του στόματος (πχ στα πλάγια της γλώσσας ή στο έδαφος του στόματος) οπότε διαφεύγει της προσοχής του ασθενή.
Σε περίπτωση που εντοπίσει κάποια αλλαγή ο οδοντίατρος θα πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή και να φροντίσει για την περαιτέρω διερεύνηση από ειδικό στοματολόγο, ώστε να τεθεί άμεσα η διάγνωση.

Πώς θα πρέπει να ενημερώνει ο οδοντίατρος ή ο στοματολόγος τους ασθενείς του σχετικά με το ρόλο του ιού HPV στο στόμα;

Ο σύγχρονος οδοντίατρος και ο ειδικός στοματολόγος είναι σε θέση να ενημερώσει τους ασθενείς του για τις βλάβες (καλοήθεις και κακοήθεις) που σχετίζονται με τον HPV αλλά και να δώσει τις κατάλληλες απαντήσεις για την φύση της λοίμωξης από τον ιό αυτό (πώς μεταδίδεται, τι μπορεί να προκαλέσει, ποια είναι η πορεία του, και ποια η πρόγνωση).

Κάποια βασικά στοιχεία που θα μπορούσαμε ενδεικτικά να πούμε εδώ είναι ότι: ο HPV μεταδίδεται στο στόμα κυρίως με την στοματογεννητική επαφή (στοματικό έρωτα-oral sex) και τη μεταφορά από βλάβες σε άλλα σημεία του σώματος, σχετίζεται καθοριστικά με την αυξημένη συχνότητα αυτής της σεξουαλικής πρακτικής, αλλά και με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων και την συνύπαρξη ανοσοκαταστολής (πχ σε ασθενείς με AIDS). Επίσης η λοίμωξη με HPV είναι συχνότερη σε ασθενείς που έχουν HPV και στα γεννητικά όργανα.
Γενικά η λοίμωξη με HPV εξαλείφεται από το αμυντικό μας σύστημα εντός περίπου 18-24 μηνών στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών χωρίς να εμφανιστεί κάποια βλάβη στο στόμα.

Στις περιπτώσεις όμως εμμένουσας λοίμωξης ανάλογα με το τύπο του HPV (χαμηλού ή υψηλού κινδύνου) μπορεί (όχι σίγουρα) να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα καλοήθεις βλάβες όπως τα θηλώματα και τα κονδυλώματα, ή προκαρκινικές βλάβες (λευκοπλακία) και καρκίνος αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονιστεί και να μην αγνοείται ότι, ειδικά για το στόμα, το κάπνισμα (που δρα συνεργικά με τον HPV), η κατάχρηση αλκοόλ και κυρίως ο συνδυασμός τους, αποτελούν τους κύριους αιτιολογικούς παράγοντες για την πρόκληση καρκίνου. Ως εκ τούτου έμφαση θα πρέπει να δίνεται στην ενημέρωση των ασθενών από τους οδοντιάτρους ιδίως για τους παράγοντες αυτούς.

 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφιέρωμα: Χάρισε την αθανασία στις ηρωικές στιγμές του ελληνικού στρατού και έγινε ένας διαφορετικός ήρωας του ’40

Ο φωτορεπόρτερ Λάζαρος Ακερμανίδης που τράβηξε 2.500 φωτογραφίες στην πρώτη γραμμή του Αλβανικού Μετώπου

«Πρεμιέρα» σήμερα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις - Τονωτική ένωση στην αγορά

Με αυτή την «κίνηση» ο εμπορικός κόσμος προσδοκά μετά τη «βουτιά» στους τζίρους του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου να αυξήσει τα έσοδά του.

Ο Φ.Σ. Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας παρουσιάζουν το μυθιστόρημα «Σιρόκος» του Τάκη Γκόντη

Ο Φ.Σ. Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας παρουσιάζουν το μυθιστόρημα «Σιρόκος» του Τάκη Γκόντη.

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 19:30, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου Έδεσσας (Βαρόσι).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν

η Κατερίνα Αθανασίου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Φ.Σ.Ε.

η Ευδοξία Μητρούση, φιλόλογος, ερευνήτρια Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας

ο Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής

Ο Μιλτιάδης Κασσάρας μελοποιεί ποιήματα του Τάκη Γκόντη.

Συμμετέχει η χορωδία του Δήμου Έδεσσας, στο πιάνο ο συνθέτης.



Αναδρομές: Η ιστορία του Λευκού Οίκου

O επονομαζόμενος Λευκός Οίκος είναι η επίσημη κατοικία και ο τόπος εργασίας του εκάστοτε προέ­δρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Βρίσκεται στην πρωτεύουσα της χώρας Ουάσινγκτον επί της Λεωφόρου Πενσυλβάνιας 1600.


Πήρε την ονομασία του από το γεγονός ότι η φαιόλευκη σχιστολιθική πέτρα με την οποία είναι χτισμένο το μέγαρο (αργότερα βάφτηκε λευκή), προκαλούσε αντίθεση με τα γειτονικά κτίσματα, τα οποία ήταν κατασκευασμένα από κόκκινα τούβλα. Η ονομασία, αν και ήταν γνωστή από το 1811, επισημοποιήθηκε το 1901, όταν ο τότε πρόεδρος Θίοντορ Ρούσβελτ άρχισε να τη χρησιμοποιεί στην αλληλογραφία του.

Το μέγαρο σχεδίασε ο ιρλανδός αρχιτέκτονας Τζέιμς Χόμπαν (1755-1831) σε νεοκλασικό ρυθμό. Ο θεμέλιος λίθος τέθηκε το 1792 και η ανέγερσή του περατώθηκε το 1800. Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν κυρίως σκλάβοι και μετανάστες. Κόστισε 230.000 δολάρια (2.500.000 σημερινά).

Τα εγκαίνια του Λευκού Οίκου έγιναν την 1η Νοεμβρίου 1800, με την εγκατάσταση του πρώτου ενοίκου του, του 2ου Προέδρου των ΗΠΑ Τζον Άνταμς.

Το μέγαρο καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1814 κατά τη διάρκεια της βρετανικής εισβολής του 1812. Ανοικοδομήθηκε κι επεκτάθηκε υπό την επίβλεψη του Χόμπαν μέσα στα τρία επόμενα χρόνια. Το ημικυκλικό νότιο πρόπυλο και το περίστυλο βόρειο πρόπυλο προστέθηκαν κατά τη δεκαετία του 1820.

Το όλο συγκρότημα του Λευκού Οίκου, που αποτε­λεί τμήμα τού συστήματος Εθνικών Πάρκων της Ουάσινγκτον, ανακαινί­στηκε εκ βάθρων τη διετία 1949-1951, όταν κινδύνευε να καταρρεύσει εξαιτίας των προσθηκών. Το χρονικό διάστημα αυτό ο τότε πρόεδρος Τρούμαν διέμενε στο γειτονικό Blair House, που χρησιμοποιείται για τη φιλοξενία υψηλών προσώπων.

Ο Λευκός Οίκος έχει: 6 ορόφους, 132 δωμάτια, 35 τουαλέτες, 412 πόρτες, 147 παράθυρα, 28 τζάκια, 8 σκάλες, 3 ασανσέρ, κινηματογράφο και διάδρομο για μπόουλινγκ. Ο μεγάλος κήπος του περιλαμβάνει γήπεδα τένις και γκολφ, πισίνα και διαδρομή για τζόκινγκ.

Γιάννης Σηφάκης: Οι μόνιμες προσλήψεις αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, την καθαριότητα και την ΔΕΥΑ, όχι τα Λουτρά

Γιάννης Σηφάκης : Οι μόνιμες προσλήψεις που με σκληρή διαπραγμάτευση του Υπουργού Πάνου Σκουρλέτη και την κυβέρνησης εξασφαλίστηκαν για τους Δήμους αφορούν τις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων που στον Δήμο Αλμωπίας είναι η καθαριότητα του Δήμου και η ΔΕΥΑ.

Απορώ γιατί αυτά που γνωρίζουν όλοι οι Δήμοι από πολύ καιρό δείχνει να τα αγνοεί ο Δήμαρχος Αλμωπίας.

Πότε τα Λουτρά ήταν ανταποδοτική υπηρεσία και θα έπρεπε το Υπουργείο να εγκρίνει μόνιμες θέσεις με βάση την εξαίρεση που πέτυχε η κυβέρνηση;

Οι εργαζόμενοι καθαριότητας και των Λουτρών θα διεκδικήσουν τις 10 θέσεις που ζήτησε ο Δήμος και το Υπουργείο ενέκρινε στο σύνολο τους.

Αν επιθυμεί ο κ. Δήμαρχος και «κόπτεται» τόσο ας ζητήσει και άλλες μόνιμες θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και εξασφαλίζουμε ότι θα εγκριθούν από τον Υπουργείο Εσωτερικών.

Για την επιχείρηση των Λουτρών ισχύει ο κανόνας προσλήψεων 1:4 των μνημονίων και είναι αδύνατη σε αυτή την συγκυρία η εξασφάλιση μόνιμων θέσεων.

Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα γνωρίζουν τους αγώνες της κυβέρνησης για τις παρατάσεις της εργασίας τους και την επιπλέον μοριοδότηση τους για να συμμετέχουν στον διαγωνισμό για τις μόνιμες θέσεις που ζήτησαν και παίρνουν οι Δήμοι. Θυμούνται ακόμη την στάση των Δημάρχων και της ΚΕΔΕ στις προσπάθειες αυτών των χρόνων για την κατοχύρωση της εργασίας τους.

Να σημειωθεί ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε, το τελευταίο διάστημα, σημαντικά κονδύλια για τον Δήμο Αλμωπίας , τα ληξιπρόθεσμα των παιδικών σταθμών 480.000,00 €, τα ληξιπρόθεσμα της ΔΗΚΕΑ 202.000,00 €, για την λειψυδρία 60.000,00 € και άλλα κονδύλια.

Επισυνάπτεται ανάρτηση του aftodioikisi.gr για τις προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/dimoi-proslipseis-6-667-monimon-meso-asep-diadikasia-xronodiagramma-eidikotites-moriodotisi/

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Τον έμπειρο μεσοεπιθετικό Στέλιο Ρέτζια ανακοίνωσε το Μαυροβούνι

Τον έμπειρο μεσοεπιθετικό Στέλιο Ρέτζια ανακοίνωσε η δραστήρια διοίκηση του Τεο Δανιηλίδη για να ενίσχυση την ομάδα της Δόξας στο δύσκολο φετινό πρωτάθλημα της Α1. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *