Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Λαμπαδηδρομία Μορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Αλμωπίας [ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ]

Λαμπαδηδρομία Μορφωτικού Συλλόγου Νεοχωρίου Αλμωπίας [ΕΙΚΟΝΕΣ - ΒΙΝΤΕΟ]

Αφιέρωμα: Μητέρα Τερέζα 1910 – 1997

Μοναχή της Καθολικής Εκκλησίας, με σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στην Ινδία. Το 1979 τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και το 2016 ανακηρύχθηκε Αγία από την Καθολική Εκκλησία.

Η Ανιέζε Γκόντσε Μπογιάτζιου, όπως ήταν το κοσμικό της όνομα, γεννήθηκε στην πόλη Ισκίμπ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (νυν Σκόπια της ΠΓΔΜ) στις 26 Αυγούστου 1910, από γονείς αλβανικής καταγωγής. Ορφανή από πατέρα στα οκτώ της χρόνια, είχε αποφασίσει από τα 12 της να ταχθεί στην υπηρεσία του Κυρίου και να γίνει μοναχή.

Η ευκαιρία της δόθηκε το 1928, όταν πήγε στην Ιρλανδία και εντάχθηκε στο Ίδρυμα της Παναγίας. Έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες παραμονής στο Δουβλίνο αναχώρησε ατμοπλοϊκά για την Ινδία για να διδάξει γράμματα σε άπορα παιδιά, όπως ήταν ο κύριος σκοπός του ιδρύματος. Στη συνέχεια ζήτησε την άδεια να ερ­γαστεί για τους πτωχούς της Καλκού­τας.

Το 1948 έλαβε την ινδική υπηκοότητα και τον ίδιο χρόνο ίδρυσε μοναστικό τάγμα με την ονομασία «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας». Κοντά της έσπευσαν προς βοήθειά της άτομα που συμπάθησαν την προσπάθειά της. Οργανώθηκαν ιατρεία και σχολεία.

Το 1950 το τάγμα της έλαβε την έγκριση του Πάπα Πίου ΙΒ’ και το 1965 υπήχθη απευθείας σ’ αυτόν. Στην πορεία του χρόνου το τάγμα υπό την καθοδήγηση της Μητέρας Τερέζας ίδρυσε πολλά κέντρα βοήθειας για τυφλούς, ηλικιωμένους, λεπρούς, αναπήρους, πάσχοντες από AIDS και ετοιμοθάνατους.

Το 1963 η Ινδική Κυβέρνηση της απένειμε τη διάκριση «Παντμάσρι» («Άρχοντας του Λωτού»), για να τιμήσει τις υπηρεσίες της προς το λαό της Ινδίας. Το 1964 κατά το ταξίδι του στην Ινδία ο Πάπας Παύλος ΣΤ’ της παραχώρησε το επίσημο αυτοκίνη­τό του, το οποίο η Μητέρα Τερέζα έσπευσε να θέσει σε πλειστηριασμό για να ενισχύσει οικονομικά το λεπροκομείο της, που είχε ιδρύσει στο Ασανσόλ με την ονομασία «Σάντι Ναγκάρ» («Πόλη της Ειρήνης»).

Στις 8 Δεκεμβρίου 1979 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης «για τη συμβολή της στην καταπολέμηση της φτώχειας και της δυστυχίας, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη», την ίδια ημέρα που ο Οδυσσέας Ελύτης παραλάμβανε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το ποσό των 192.000 δολαρίων που συνόδευε το έπαθλο, το διέθεσε για τους φτωχούς της Ινδίας.

Η Μητέρα Τερέζα κοιμήθηκε εν ειρήνη στις 5 Σεπτεμβρίου 1997, σε ηλικία 87 ετών και τάφηκε στο ναό του Αγίου Θωμά της Καλκούτας.

Η Τερέζα της Καλκούτας, όπως ήταν επίσης γνωστή, υπήρξε μία από τις δημοφιλέστερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα και συχνά το όνομά της περιλαμβανόταν σε λίστες με τους επιδραστικότερους ανθρώπους του πλανήτη. Συχνές, όμως, ήταν και οι επικρίσεις που δεχόταν για τις συντηρητικές της θέσεις σε κοινωνικά θέματα. Το δημιούργημά της, το μοναχικό τάγμα «Ιεραπόστολοι της Φιλανθρωπίας» αριθμεί στις μέρες μας (2012), 4.500 μοναχές, που δραστηριοποιούνται σε 133 χώρες.

Η Καθολική Εκκλησία την ανακήρυξε Οσία στις 19 Οκτωβρίου 2003 και στις 4 Σεπτεμβρίου 2016 την κατέταξε στη χορεία των Αγίων.

Κατατακτήριες εξετάσεις για 15 κενές θέσεις στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών

Προκηρύσσονται δεκαπέντε (15) κενές θέσεις στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών για το σχολικό έτος 2017-2018, προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις μετεγγραφών.

Ανακατανομή αξιωμάτων ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος

Με τη συμπλήρωση τριών ετών από τη στιγμή που η σημερινή Δημοτική Αρχή ανέλαβε καθήκοντα και με την εμπειρία όλων αυτών των χρόνων, ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος προχώρησε στην αναδιοργάνωση του διοικητικού σχήματος κάνοντας σημαντικές τομές με στόχο την ακόμα καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.

Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας – Πολεοδομίας, Κοινωνικής Πρόνοιας και Προγραμματισμού & Αναπληρωτής Δήμαρχος: Γιώργος Τσιμτσιρίδης

Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας: Στέφανος Αβραμίκας

Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Αθλητισμού – Παιδείας - Εθελοντισμού & Διοικητικού: Γιώργος Χατζηγιαννίδης

Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου: Γιώργος Γούδης

Αντιδήμαρχος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δασικής Πολιτικής και Κτηνοτροφίας: Γιάννης Ρώσσης
 
Παράλληλα, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει ο ίδιος το χαρτοφυλάκιο της τουριστικής ανάπτυξης. Επίσης, ο Δήμαρχος αναλαμβάνει προσωρινά τουλάχιστον υπό την εποπτεία του την Οικονομική Υπηρεσία.

Συμμετοχή του 1ου ΓΕΛ Γιαννιτσών σε σεμινάριο στις Βρυξέλλες

1ο ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΕΙΑ-ΠΡΕΣΒΕΙΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Μια ακόμα διάκριση “ήρθε” για το 1ο ΓΕΛ Γιαννιτσών. Στα πλαίσια του προγράμματος Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχουν αναλάβει οι καθηγήτριες Ηλιάδου Ελισάβετ, Φιλόλογος και Τουρπτσόγλου Μακρίνα, Νομικός, το σχολείο ξεχώρισε ανάμεσα σε 106 σχολεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα από τη χώρα μας. Το πλήθος, η πρωτοτυπία και η ποιότητα των δράσεων που έφερε εις πέρας η ομάδα των μαθητών και οι υπεύθυνες καθηγήτριες, εντυπωσίασαν τους εκπροσώπους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και τις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου οι υπεύθυνες προσκλήθηκαν σε σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου μαζί με εκπροσώπους τριών ακόμη σχολείων που διακρίθηκαν επίσης και πλήθος σχολείων από τις άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 1ο ΓΕΛ θα εκπροσωπήσει η κ. Ηλιάδου Ελισάβετ.


Αναβολή φιλικού Αλμωπού με Ηρακλή Θεσσαλονίκης

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας είναι στην δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει την αναβολή του φιλικού αγώνα με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης λόγω ανωτέρας βίας από την πλευρά των αντιπάλων και λόγω της δραματικής κατάστασης που επικρατεί αυτή την στιγμή στην ομάδα τους. Ευχαριστεί την διοίκηση της Δόξας Εξαπλατάνου για την καλή διάθεση για την παραχώρηση του γηπέδου και ζητά συγγνώμη για την ματαίωση του παιχνιδιού.
Με τιμή το Δ.Σ του Αλμωπού Αριδαίας.

Σηφάκης: Ξεκίνησε το πρόγραμμα των επιπλέον ποσοτήτων επισιτιστικής - Έγιναν οι αιτήσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ για τους 2500 τόνους της Πέλλας

Γιάννης Σηφάκης: Κατοχύρωσαν οι οργανώσεις παραγωγών και οι μεμονωμένοι παραγωγοί της Πέλλας τους 2.500 τόνους στο πρόγραμμα επισιτιστικής – έγιναν εγκαίρως όλες οι αιτήσεις

Έγιναν οι αιτήσεις και για τους 10700 επιπλέον τόνους ροδακίνων και νεκταρινιών

Άμεση ανταπόκριση της Πέλλας, έγιναν μέσα σε ελάχιστες ημέρες οι αιτήσεις για τις επιπλέον ποσότητες επισιτιστικής βοήθειας από τις οργανώσεις και τους μεμονωμένους παραγωγούς της Πέλλας.

Ο βουλευτής συνέβαλε στην όσο το δυνατόν δικαιότερη κατανομή των ποσοτήτων στους παραγωγούς που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς με κριτήρια την δυναμικότητα τους και την ρεαλιστική δυνατότητα να εκτελέσουν το πρόγραμμα με τις πρώιμες ποικιλίες ροδακίνων ως το τέλος του επόμενου Ιούνιου που διαρκεί το πρόγραμμα.

Οι ποσότητες αυτές θα διατεθούν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού είτε σαν νωπό προϊόν είτε ως χυμός.

Η κατανομή των ποσοτήτων στην Πέλλα πέραν των τριών Οργανώσεων παραγωγών που είχαν επιχειρησιακό πρόγραμμα ( ΑΦΟΣ Αλμωπίας, ΟΠ Πέλλας και ΟΠ Φλαμουριάς) και που πήραν ποσότητες με βάση τον επιμερισμό ποσοτήτων σε όλες τις οργανώσεις παραγωγών όλων των ροδακινοπαραγωγών Νομών με βάση την περσινή και την προπέρσινη δυναμικότητα τους είναι οι παρακάτω :

Γαλατάδες 400 τόνοι

Δροσερό 210 τόνοι

Λιποχώρι 80 τόνοι

Μάνδαλο 300 τόνοι

Δάφνη 61 τόνοι

Καλύβια 500 τόνοι

Προφήτης Ηλίας 150 τόνοι

Πλαγιάρι 120 τόνοι

Κωνσταντία 53 τόνοι

Πιπεριά 200 τόνοι

Μεγαπλάτανος 10 τόνοι

Έναρξη τμήματος Στίβου ΦΟ Αριδαίας

Το τμήμα Στίβου του συλλόγου μας, με χαρά ανακοινώνει την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 και οι εγγραφές θα πραγματοποιούνται από 5 Σεπτεμβρίου κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 16:00-17:00 στο κλειστό γυμναστήριο Αριδαίας.
Το έντονο ενδιαφέρον των παιδιών κάθε ηλικίας μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας, πιο οργανωμένοι και αποτελεσματικοί.
Οι προπονήσεις των τμημάτων κατά κύριο λόγο θα γίνονται στο ανοικτό γήπεδο Αριδαίας και στο κλειστό γυμναστήριο Αριδαίας.
Το Δ.Σ. του συλλόγου, για την νέα περίοδο ανέθεσε την ευθύνη της αγωνιστικής λειτουργίας του τμήματος, στη γυμνάστρια-προπονήτρια Μόσχου Βασιλική.
Υπεύθυνος τμήματος: Τσακίρης Πέτρος
Πληροφορίες: 6977370572 (Βάσω Μόσχου)

Ερευνα: Γιατί οι ψηλοί άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από τους θρόμβους

Όσο ψηλότερος είναι ένας άνθρωπος, τόσο πιθανότερο είναι ότι μπορεί να αναπτύξει θρόμβους στις φλέβες του, αυξάνοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο που αντιμετωπίζει, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα.

Ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής είναι σημαντικά μικρότερος στους κοντούς.

Για άνδρες με ύψος κάτω του 1,60 μέτρου, ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής είναι κατά μέσο όρο 65% μικρότερος σε σχέση με τους άνδρες άνω του 1,88. Για τις γυναίκες κάτω του 1,55 μέτρου οι κίνδυνος είναι κατά 69% μικρότερος σε σχέση με όσες έχουν ύψος άνω του 1,83.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Μπενγκτ Τσόλερ του Πανεπιστημίου του Λουντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Circulation: Cardiovascular Genetics", ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από δύο εκατομμύρια αδέλφια.

Η φλεβική θρομβοεμβολή αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες για έμφραγμα και εγκεφαλικό. Συνήθως προκαλείται μετά από χειρουργική επέμβαση, καρκίνο ή ακινησία λόγω παραμονής στο νοσοκομείο. Στις γυναίκες ο κίνδυνος αυξάνει επίσης κατά την εγκυμοσύνη και μετά τη χρήση ορμονών μέσω αντισυλληπτικών ή λόγω ορμονικής θεραπείας για την εμμηνόπαυση.

Καθώς διαχρονικά αυξάνει το μέσο ύψος στο γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυξάνει και ο κίνδυνος θρόμβωσης που ξεκινά σε κάποια φλέβα. Ο αυξημένος κίνδυνος στους ψηλούς πιθανώς οφείλεται στο ότι λόγω του ύψους τους ασκείται μεγαλύτερη βαρυτική πίεση στις φλέβες των ποδιών τους, με συνέπεια να υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει παροδικά η κυκλοφορία του αίματος. 


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Άλλους δύο ανακοίνωσε ο Ακρίτας Σωσάνδρας

Την απόκτηση δύο ακόμα παικτών ανακοίνωσε ο Ακρίτας Σωσάνδρας . Η διοίκηση συμφώνησε με τους LAMCJA MIKEL μεσοεπιθετικό από την Περίκλεια και Θόδωρο Σαμαρά (ΤΟΤΤΟ) μεσοαμυντικό από τον Άρη Λουτρακίου.

Αναδρομές: Τα Σεπτεμβριανά (1955)

Με τον όρο «Σεπτεμβριανά» εννοούμε το πογκρόμ που εξαπέλυσε ο τουρκικός όχλος, υπό την καθοδήγηση της κυβέρνησης Μεντερές, εναντίον της πολυπληθούς και ευημερούσας ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 1955. Αποτέλεσμα, οι 100.000 Έλληνες που ζούσαν εκείνη την περίοδο στην Πόλη να συρρικνωθούν σταδιακά και σήμερα μόλις και μετά βίας να ξεπερνούν τις 2.000.

Το 1955 τη γειτονική μας χώρα κυβερνούσε ο Αντνάν Μεντερές -ένας «πρώιμος Ερντογάν»- και το Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Μεντερές έπαιζε αρκετά το μουσουλμανικό χαρτί, προκαλώντας εκνευρισμό στο κεμαλικό κατεστημένο της χώρας. Το αποδεικνύουν και τα χιλιάδες τζαμιά που κτίστηκαν επί πρωθυπουργίας του.

Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία δεν ήταν ανθηρή, ενώ ο εθνικιστικός πυρετός ανέβαινε, καθώς οι Ελληνοκύπριοι διεκδικούσαν την ένωση της μεγαλονήσου με την Ελλάδα. Ήταν μια καλή αφορμή για τους τούρκους ηγέτες να αποσπάσουν την κοινή γνώμη από τα προβλήματά της, στρέφοντάς την κατά της ελληνικής μειονότητας που ευημερούσε. Στις 28 Αυγούστου 1955 ο Μεντερές ισχυρίστηκε δημόσια ότι οι Ελληνοκύπριοι σχεδίαζαν σφαγές κατά των Τουρκοκυπρίων.

Η αφορμή για το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης δόθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, με την έκρηξη ενός αυτοσχέδιου μηχανισμού στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης, που στεγαζόταν και στεγάζεται και σήμερα στο σπίτι, όπου γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους. Ως δράστης συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ο Οκτάι Εγκίν, ένας μουσουλμάνος σπουδαστής από την Κομοτηνή, που αργότερα περιεβλήθη το φωτοστέφανο του ήρωα. Τιμήθηκε στην Τουρκία και διορίστηκε κυβερνήτης σε επαρχία. Χρόνια αργότερα σε μία συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία» αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με το συμβάν και θεώρησε τον εαυτό του θύμα των ελληνικών αρχών.

Από την έκρηξη στο σπίτι του Ατατούρκ προκλήθηκαν μόνο μικρές υλικές ζημίες στις τζαμαρίες του κτιρίου, αλλά οι τουρκικές εφημερίδες εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός, μεγαλοποιώντας και διαστρεβλώνοντάς το, κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών. Πρωτοσέλιδοι τίτλοι, όπως «Έλληνες τρομοκράτες κατέστρεψαν το πατρικό σπίτι του Ατατούρκ» της «Ισταμπούλ Εξπρές» και δημοσίευση μιας σειράς από παραποιημένες φωτογραφίες του συμβάντος, προκάλεσαν «αυθόρμητες» διαδηλώσεις στην Πλατεία Ταξίμ το απόγευμα της ίδιας μέρας.

 
 
Στις 5 το απόγευμα, το μαινόμενο πλήθος των 50.000 ατόμων στράφηκε κατά των ελληνικών περιουσιών στη συνοικία Πέραν. Οι λεηλασίες κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες της 7ης Σεπτεμβρίου, όταν επενέβη ο Στρατός, καθώς η κατάσταση κινδύνευε να τεθεί εκτός ελέγχου. Μέχρι τότε, οι αρχές παρέμειναν απαθείς, όταν δεν διευκόλυναν τους πλιατσικολόγους στο έργο. Ο μηχανισμός του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήλεγχε τα συνδικάτα, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στα έκτροπα.

Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών μεταφέρθηκε από τη Δυτική Μικρά Ασία δωρεάν, αντί αμοιβής 6 δολαρίων, που ουδέποτε τους δόθηκε. 4.000 ταξί τους μετέφεραν στον χώρο των ταραχών, ενώ φορτηγά του Δήμου της Κωνσταντινούπολης είχαν αναπτυχθεί σε επίκαιρα σημεία της Πόλης, φορτωμένα με τσεκούρια, φτυάρια, ρόπαλα, αξίνες, σφυριά, σιδερένιους λοστούς και μπιτόνια βενζίνης, απαραίτητα σύνεργα για τον όχλο των επιδρομέων, που επέπεσε επί των ελληνικών καταστημάτων με τα συνθήματα «Θάνατος στους γκιαούρηδες», «Σπάστε, γκρεμίστε, είναι γκιαούρης», «Σφάξτε του έλληνες προδότες», «Κάτω η Ευρώπη» και «Εμπρός να βαδίσουμε κατά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης». Την οργή του όχλου δεν γλύτωσαν και κάποια καταστήματα αρμενικής και εβραϊκής ιδιοκτησίας.

Άνδρες και γυναίκες βιάστηκαν και σύμφωνα με τη μαρτυρία του γνωστού τούρκου συγγραφέα Αζίζ Νεσίν, πολλοί ιερείς εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή, με θύμα ένα αρμένιο παπά. 16 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους και 32 τραυματίστηκαν.

Έκτροπα κατά των Ελλήνων δεν έγιναν μόνο στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στη Σμύρνη. Το πρωί της 7ης Σεπτεμβρίου τούρκοι εθνικιστές έκαψαν το ελληνικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση της Σμύρνης. Στη συνέχεια, κατέστρεψαν το νεόκτιστο εκκλησάκι της Αγίας Φωτεινής, ενώ λεηλάτησαν σπίτια ελλήνων στρατιωτικών, που υπηρετούσαν στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ. 


Ο Οικ. Πατριάρχης Αθηναγόρας στα ερείπια του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου, Κωνσταντινούπολη.Ο πρωθυπουργός Μεντερές σε δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι το πογκρόμ κατά των Ελλήνων ήταν έργο των κομμουνιστών. Ένας ισχυρισμός που κατέπεσε αυτοστιγμεί και από τις αναφορές των ξένων πρεσβειών στην Άγκυρα προς τις κυβερνήσεις τους, που επισήμαιναν τις μεγάλες ευθύνες των τουρκικών αρχών.

Η κυβέρνηση Παπάγου προσπάθησε να διεθνοποιήσει το θέμα, αλλά χωρίς σημαντικά αποτελέσματα. Αμερικανοί και Βρετανοί δεν ήταν διατεθειμένοι να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, πολύτιμο σύμμαχό τους κατά τη διάρκεια του «Ψυχρού Πολέμου». Οι νατοϊκοί σύμμαχοί μας είπαν ξεκάθαρα να ξεχάσουμε το συμβάν. Μόνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών από τους διεθνείς οργανισμούς απαίτησε από την Τουρκία εξηγήσεις για την καταστροφή του 90% των ορθόδοξων ναών στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, τον Αύγουστο του 1995 η αμερικανική Γερουσία με απόφασή της κάλεσε τον Πρόεδρο Κλίντον να ανακηρύξει την 6η Σεπτεμβρίου Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Πογκρόμ.

Το Πογκρόμ κατά του Ελληνισμού της Πόλης προκάλεσε:
τον θάνατο 16 Ελλήνων και τον τραυματισμό 32
τον θάνατο ενός Αρμένιου
τον βιασμό 12 Ελληνίδων
τον βιασμό αδιευκρίνιστου αριθμού ανδρών (εξαναγκάστηκαν να υποστούν περιτομή)
την καταστροφή:
4.348 εμπορικών καταστημάτων,
110 ξενοδοχείων,
27 φαρμακείων,
23 σχολείων,
21 εργοστασίων,
73 εκκλησιών,
περίπου 1000 κατοικιών, όλα ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το οικονομικό κόστος των ζημιών ανήλθε σε 150 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, ενώ η ελληνική κυβέρνηση τις υπολόγισε σε 500.000.000 δολάρια. Η οικονομική αιμορραγία και ο φόβος ανάγκασαν χιλιάδες έλληνες ομογενείς να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα.

Αργότερα, το τουρκικό κράτος διά του προέδρου Τζελάλ Μπαγιάρ υποσχέθηκε αποζημίωση για την καταστροφή των ελληνικών περιουσιών. Στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν ξεπέρασε το 20% των απαιτήσεών τους, με δεδομένο ότι τα περιουσιακά τους στοιχεία είχαν υποτιμηθεί δραματικά.

Πολλές λεπτομέρειες για τα Σεπτεμβριανά ήλθαν στο φως το 1961, κατά τη διάρκεια της δίκης για εσχάτη προδοσία του ανατραπέντος από τους στρατιωτικούς πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, ο οποίος τελικά δεν γλύτωσε από την αγχόνη. Πολύτιμα στοιχεία προσκομίζει και το βιβλίο του διαπρεπούς ελληνοαμερικανού βυζαντινολόγου Σπύρου Βρυώνη «The Mechanism of catastrophe: The Turkish Pogrom οf September 6-7, 1955 and the destruction of Greek Community of Istambul (Greekworks.com, New York, 2005).

ΕΚΑΣΚΕΜ: Πρώτη συγκέντρωση της ΑΟΚ Γουμένισσας

«Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα (4/9), η πρώτη συγκέντρωση της ΑΟΚ Γουμένισσας στο Κλειστό Γυμναστήριο Γουμένισσας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε η διοίκηση της ομάδας μαζί με το προπονητικό τιμ και τους παίκτες, όπου έθεσαν τους στόχους της νέας σεζόν, σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα που φέτος θα διεξαχθεί με την παρουσία δεκατριών ομάδων.

Αποκλειστικός στόχος της ομάδας μας είναι η άνοδος στην Α’ ΕΚΑΣΚΕΜ. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν και οι μεταγραφικές κινήσεις του συλλόγου. Προπονητής της ομάδας θα είναι ο Κώστας Γερακάρτσης, με βοηθούς τον Γιάννη Γότσο και τον Βύρων Αγγέλου.

Αύριο στις 20:00, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προπόνηση της ομάδας για τη νέα σεζόν, με την έναρξη του πρωταθλήματος να είναι προγραμματισμένη για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με ενημέρωση της διοργανώτριας αρχής, η κλήρωση του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΕΚΑΣΚΕΜ.»

Γιατί ανατριχιάζουμε όταν ακούμε ένα τραγούδι που μας αρέσει

Πολλοί άνθρωποι ανατριχιάζουν στο άκουσμα ενός μουσικού κομματιού ή γενικότερα μιας μελωδίας που τους αρέσει.

Εδεσσαϊκός: Τελειώνουν οι πρόβες πρωταθλήματος και δείχνει τις προθέσεις του για τον βασικό αγωνιστικό κορμό ο Σαπάνης

Η Κυριακάτικη αναμέτρηση με την Νάουσα ήταν για τον φετινό Εδεσσαϊκό από τις τελευταίες "πρόβες" πρωταθλήματος με αντίπαλο ανάλογου επιπέδου και δυναμικότητας , αφού στο 20 ήμερο που απομένει μέχρι την έναρξη της Γ΄Εθνικής θα μεσολαβήσουν αναγκαστικά 3 παιχνίδια Κυπέλλου με αδύναμες ομάδες που δεν προσφέρονται για ασφαλή συμπεράσματα (Αψαλος , Νεοχώρι ,Ορμα) οπότε ο χρόνος που περισσεύει δεν επιτρέπει περισσότερα από 1 έως 2 το πολύ ,επιπλέον δυνατά φιλικά.

Ο Ηλίας Σαπάνης μάλιστα γνωρίζοντας ότι μετρά αντίστροφα πλέον για τη "σέντρα'' του πρωταθλήματος επέλεξε να αντιμετωπίσει το ματς κόντρα στην Νάουσα με όρους επίσημου αγώνα σε μεγάλο βαθμό και όσον αφορά την διαχείριση των παικτών του, επιλέγοντας , ρεαλιστικά μια Δεκαοκτάδα μόνο και προχωρώντας μόλις σε 3 αλλαγές μέχρι το 70΄, και την τελευταία από τις 7 συνολικά , στο 86΄

Και όπως γίνεται αντιληπτό οι επιλογές των "18" της αποστολής από ένα σύνολο 25 ετοιμοπόλεμων ποδοσφαιριστών ,όπως και ο χρόνος συμμετοχής τους συνιστούν ένα σαφές δείγμα προθέσεων και ...προτεραιοτήτων του Πενταλοφίτη προπονητή αναφορικά με τον βασικό αγωνιστικό "κορμό" πάνω στον οποίο έχει αποφασίσει να βασιστεί , στο ξεκίνημα τουλάχιστον της φετινής σεζόν.

Με την υποσημείωση πάντοτε της (σοβαρής) πιθανότητας για 1-2 ακόμη μεταγραφές "τελευταίας στιγμής" αλλά "πρώτης γραμμής" αγωνιστικά προκειμένου να καλυφθούν κενά και αδυναμίες που διαπιστώθηκαν "δια γυμνού οφθαλμού" την Κυριακή κυρίως στην μεσαία γραμμής της ομάδας
Από την "άλλη" στην παρούσα φάση είναι αναπόφευκτο ο αποκαλούμενος "ευχάριστος πονοκέφαλος" κάθε προπονητή ομάδας με γεμάτο ρόστερ και πληθώρα επιλογών να γίνεται "ενοχλητικός" για τον Σαπάνη , δεδομένου ότι υπάρχουν από "πίσω" αρκετοί νέοι και φιλόδοξοι παίκτες με αγωνιστική διάθεση ενθουσιασμό (αλλά και εμπειρίες Γ΄Εθνικής σε κάποιες περιπτώσεις) που θα πρέπει να πεισθούν "ομαλά" και "αναίμακτα" ότι θα βρίσκονται αρχικά τουλάχιστον, μεταξύ ...πάγκου και εξέδρας ..λαϊκιστί και ότι θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και επιμονή μέχρι να πάρουν τις (λιγοστές ή περισσότερες ) ευκαιρίες τους στην διάρκεια του πρωταθλήματος.

Για την ακρίβεια πάντως το ενεργό "ρόστερ'' του Εδεσσαϊκού περιορίζεται σε 22-23 παίκτες προς το παρόν , αφού Πούπης, Μεταξάς βρίσκονται εξ αρχής εκτός δράσης λόγω τραυματισμού, ο Παπαστεργίου παραμένει ...άφαντος (χωρίς την παραμικρή επίσημη εξήγηση από πλευράς συλλόγου...), ο Καρακάσογλου δεν είχε ούτως ή άλλως επίσημες συμμετοχές ούτε πέρυσι και ο Κατσαμακτσής τέλος προέρχεται από σοβαρό τραυματισμό στο ξεκίνημα της προετοιμασίας και δεν έχει πάρει ακόμη χρόνο συμμετοχής στα φιλικά.
 
 
 
απο το anonym-filathlos.blogspot.gr

Δουνκέρκη. Το τρομερό λάθος του Χίτλερ και οι άγνωστες λεπτομέρειες της επικής εκκένωσης που έγινε ταινία...

Tην άνοιξη του 1940 μια ασυνήθιστη ηρεμία επικρατούσε στη Γαλλία. Παρά την κεραυνοβόλα γερμανική επίθεση στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του προηγούμενου έτους και τη θεαματική κατάρρευση του Πολωνικού Στρατού, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί σύμμαχοί τους απέκλειαν μια ανάλογη επιτυχία των Γερμανών στο Δυτικό Μέτωπο. Εχέγγυα γι’ αυτή τους τη σιγουριά αποτελούσαν ο Γαλλικός Στρατός, θεωρητικά ο ισχυρότερος της Ευρώπης, η ανυπέρβλητη γραμμή Μαζινό και οι 394.195 άνδρες της Βρετανικής Εκστρατευτικής Δύναμης (ΒΕF), της πλέον μηχανοκίνητης δύναμης κρούσης στον κόσμο!

Οι Γερμανοί κτύπησαν τελικά στις 10 Μαΐου 1940. Όπως αναμενόταν, το πλήγμα τους καταφέρθηκε εναντίον των Κάτω Χωρών, απ΄ όπου έδειχναν να επιδιώκουν το άνοιγμα του δρόμου για τη Γαλλία, αποφεύγοντας τη γραμμή Μαζινό. Έχοντας κατά νου την προηγούμενη γερμανική απόπειρα εισβολής στη Γαλλία μέσω του Βελγίου κατά την έναρξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο στέλνοντας τις στρατιές τους στο βελγικό έδαφος, από τις πρώτες κιόλας ώρες της γερμανικής επίθεσης. Πίστευαν ότι οι Αρδένες ήταν αδιάβατες και ότι ο ελιγμός αυτός θα έδινε μια λαμπρή ευκαιρία να συνδράμουν τους Βέλγους και τους Ολλανδούς αποκαθιστώντας ένα ενιαίο μέτωπο.... 

Το επιτελείο της Βέρμαχτ όμως αποφάσισε να πρωτοτυπήσει πέρα από κάθε φαντασία. Αφού έστειλε τη μάζα των τεθωρακισμένων μεραρχιών μέσα από τις Αρδέννες απέκοψε τις καλύτερες συμμαχικές δυνάμεις στο Βέλγιο. Πολύ γρήγορα οι Βρετανοί από θύτες μεταβλήθηκαν σε θηράματα, κυνηγημένα από τα γερμανικά άρματα. Η βρετανική διοίκηση αποφάσισε τη συγκέντρωση της ΒΕF στο λιμάνι της Δουνκέρκης και την προσπάθεια διαπεραίωσης της στις βρετανικές ακτές. Στην περιοχή γύρω από το λιμάνι, σε έναν θύλακα μόλις 50 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κατέφυγαν η ΒΕF, τα υπολείμματα του Βελγικού Στρατού και η 1η Γαλλική Στρατιά. Ωστόσο, μέσα στη σύγχυση της υποχώρησης ήταν πρακτικά αδύνατο να αποτραπούν οι συνεχείς διεισδύσεις των γερμανικών αρμάτων που παραβίαζαν την περίμετρο του θύλακα σε διαδοχικά σημεία. Αρκούσε ένα αποφασιστικό άλμα για τους Γερμανούς για να εγκλωβίσουν ολόκληρη τη ΒΕF, γεγονός που θα σήμαινε τη χειρότερη καταστροφή στην πολεμική ιστορία της Βρετανίας. Ο Άλαν Μπρουκ σημείωνε στο ημερολόγιο του στις 24 Μαΐου: «Μόνο ένα θαύμα μπορεί να σώσει τώρα τη ΒΕF». Το θαύμα ήρθε την ίδια ημέρα, με τη διαταγή του Χίτλερ να ανασταλούν οι επιθέσεις στις ακτές! Χιλιάδες τόνοι μελανιού χύθηκαν, στα μεταπολεμικά χρόνια, προκειμένου να αποκρυπτογραφηθούν τα κίνητρα αυτής της παράλογης εντολής. Η πιο λογική εξήγηση είναι ότι ο γερμανός δικτάτορας συμμερίστηκε τις ανησυχίες του διστακτικού στρατηγού φον Ρούντστεντ, επικεφαλής της Ομάδας Στρατιών «Α». Ο Ρούντστεντ, φοβούμενος ότι η θυελλώδης προέλαση των αρμάτων κινδύνευε από πλευρικές αντεπιθέσεις, υποστήριξε ότι έπρεπε να δοθεί χρόνος στο πεζικό να προλάβει τα μηχανοκίνητα. Μόλις συνέβαινε αυτό οι Γερμανοί θα εκμεταλλεύονταν τον όγκο πυρός τους και θα παραβίαζαν τον θύλακα. Επρόκειτο για ένα τρομερό λάθος....

Μια άλλη σκέψη επίσης, πιθανώς ταλάνιζε τον Χίτλερ εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Η Βέρμαχτ με τις συνεχείς νίκες της αποτελούσε τη μοναδική δύναμη που μπορούσε να αμφισβητήσει την παντοδυναμία του. Ίσως λοιπόν επηρεάστηκε από τον Χέρμαν Γκαίρινγκ, ο οποίος επέμενε φορτικά η Luftwaffe να δώσει τη χαριστική βολή στον εχθρό. Η Αεροπορία αποτελούσε ένα νέο κλάδο, απόλυτα πιστό στο κόμμα. Ήταν η σειρά της να δρέψει δάφνες. Άλλωστε ποιος μπορούσε να πιστέψει ότι οι «ζαλισμένοι» Βρετανοί ήταν δυνατόν να οργανώσουν μια αμφίβια επιχείρηση εκκένωσης, υπό τόσο δυσμενείς συνθήκες και σε τόσο ασφυκτικά χρονικά πλαίσια; Κανείς εκτός από τον Βρετανό ναύαρχο Μπέρτραντ Ράμσεϊ. Ο τελευταίος, από το υπόγειο καταφύγιο στο κάστρο του Ντόβερ συντόνιζε τη δράση των πολεμικών πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού για ταχεία εκκένωση του θύλακα. Η επιχείρηση έλαβε την κωδική ονομασία Dynamo, επειδή στον χώρο του επιτελείου του υπήρχε μια τέτοια συσκευή. Παράλληλα, ο Ράμσεϊ απεύθυνε συνεχείς απεγνωσμένες εκκλήσεις προς τον λαό να βοηθήσει με όσα μικρά σκάφη διέθετε. Το BBC μετέδιδε συνεχώς προτροπές προς τους ιδιοκτήτες πλωτών μέσων μήκους 9 έως 30 μέτρα να τα θέσουν στη διάθεση του Ναυαρχείου....Η συντριπτική πλειοψηφία ανταποκρίθηκε. Περισσότερα από 1.000 πλωτά μέσα κάθε είδους (μηχανότρατες, θαλαμηγοί, καΐκια και βενζινάκατοι) έσπευσαν να «γλυτώσουν τα παιδιά από τα χέρια των Ούννων». Τα σκάφη αυτά μπορούσαν ευκολότερα να προσεγγίσουν τα ρηχά νερά του λιμανιού της Δουνκέρκης και να μεταφέρουν τους άνδρες στα μεγαλύτερα πλοία που περίμεναν στα ανοικτά. Επιπλέον μπορούσαν να μεταφέρουν στις ακτές εφόδια σε όσους παρέμεναν αναμένοντας τη σειρά τους. Εν τω μεταξύ οι στρατιώτες κατέστρεφαν κάθε είδους στρατιωτικό υλικό που μπορούσε να χρησιμεύσει στον εχθρό, όπως οχήματα και πυροβόλα. Τελικά το θαύμα συντελέστηκε. Παρά τους λυσσαλέους βομβαρδισμούς της και τις επίμονες επιθέσεις της Βέρμαχτ, η οποία ξύπνησε καθυστερημένα από το λήθαργό της, μεταξύ 26 Μαΐου και 3 Ιουνίου διασώθηκαν 338.226 άνδρες, από τους οποίους περίπου οι 70.000 ήταν Γάλλοι. Οι Γερμανοί εισήλθαν στη Δουνκέρκη στις 4 Ιουνίου και αντίκρισαν μια πόλη-φάντασμα. Το θήραμα είχε δραπετεύσει θεαματικά!

Πέρα από τα γερμανικά λάθη η επιχείρηση εκκένωσης πέτυχε χάρη στην αυτοθυσία των ανδρών της 1ης Γαλλικής Στρατιάς και των βρετανικών μονάδων οπισθοφυλακής, οι οποίοι ανέλαβαν το βάρος της άμυνας. Επίσης, η RAF, με τα πρωτοεμφανιζόμενα Spitfire, αμφισβήτησε την κυριαρχία της Luftwaffe στον ουρανό της Δουνκέρκης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και στους τολμηρούς Βρετανούς ναυτικούς που δεν δίστασαν να σπεύσουν σε βοήθεια των στρατευμένων συμπατριωτών τους. Ακόμη και ο καιρός στάθηκε πολύτιμος σύμμαχος για τους δοκιμαζόμενους άνδρες της ΒΕF. Χαμηλές πυκνές νεφώσεις πάνω από τη Δουνκέρκη δυσχέραναν κατά πολύ το έργο των γερμανικών αεροσκαφών. Επιπλέον, δυνατές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή (τη νύκτα της 26ης και την 27η Μαΐου), προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες. Οι τελευταίες εμπόδισαν τα γερμανικά άρματα να εξαπολύσουν την τελική τους έφοδο. Ακόμη και ένας κυκλώνας ο οποίος κατευθυνόταν ολοταχώς προς τις ακτές της Μάγχης και θα αποτελούσε καταστροφή για την επιχείρηση Dynamo, άλλαξε πορεία ξεσπώντας στις ακτές της Ιρλανδίας και της Σκωτίας!Βέβαια οι Βρετανοί πληγώθηκαν πολύ σοβαρά από την εκστρατεία στη Γαλλία και την εκκένωση της Δουνκέρκης. Συνολικά 243 πλοία βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. Η RAF είδε 177 αεροσκάφη της να καταρρίπτονται, στην πλειοψηφία τους υπερπολύτιμα καταδιωκτικά Spitfire kai Hurricane. H BEF απώλεσε 68.111 άνδρες, το 93% των οχημάτων της και το 88% των πυροβόλων της. Το γεγονός αυτό αύξησε την εξάρτηση της Βρετανίας από τα δάνεια των ΗΠΑ. Το πιο σπουδαίο όμως ήταν η διάσωση των εκατοντάδων χιλιάδων ανδρών. Μπορεί ο Ουίνστων Τσώρτσιλ να διατυμπάνιζε ότι «οι πόλεμοι δεν κερδίζονται με εκκενώσεις», αλλά χωρίς τη συμβολή των διασωθέντων θα ήταν μάλλον αδύνατο στη Βρετανία να πετύχει τις σημαντικές νίκες των επόμενων ετών στο μέτωπο της Βορείου Αφρικής.... 


 mixanitouxronou.gr

Η όμορφη πόλη! Του Τρύφωνα Ούρδα

Ξέρω μια πόλη γεμάτη από κόσμο! Από πολύ κόσμο. Χαμός γίνεται από γειτονιές, σπίτια, πάρκα, σταθμούς, υπηρεσίες, σχολεία, καταστήματα και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο καθένας, στο οποίο συχνάζουν άνθρωποι. Άνθρωποι που λέμε της «επικοινωνίας».

Την πόλη που σας λέω τη λένε και πολύ «ανθρώπινη»! Ανθρώπινη γιατί όλοι οι άνθρωποι γνωρίζονται μεταξύ τους. Λένε «καλημέρα» στους δρόμους που περπατούν, συζητάνε τα προβλήματα, τους καημούς, τις πίκρες τους, τα καλά και τα άσχημα, τα στραβά και τα ανάποδα και όλα εκείνα που τους βαρύνουν δίνουν εξηγήσεις γι αυτά, τα άλλα που θα ‘ρθουνε και παίρνουν αποφάσεις για τη ζωή τους.

Ακόμα οι άνθρωποι κάνουν συνεδριάσεις, συνεστιάσεις, συγκεντρώσεις, συσκέψεις … για να βρίσκονται και να τα λένε, να πίνουν και να τρώνε, να τραγουδάνε, έτσι για να είναι πάντα αισιόδοξοι και να σκέφτονται πως για όλα τα δύσκολα υπάρχει λύση και ελπίδα να ξεπεραστούν. Μια όμορφη, πανέμορφη πόλη!

Το σούρουπο και πριν ακόμα πέσει καλά το σκοτάδι, η πόλη γίνεται ακόμα καλύτερη. Φωτίζονται οι δρόμοι, οι πλατείες, τα μαγαζιά, τα μπαλκόνια, τα παράθυρα. Λίγοι είναι οι τόποι που δεν φωτίζονται από την τεχνολογία. Παράπονο όμως και εδώ δεν υπάρχει, γιατί τα μέρη αυτά, φρόντισε να τα φωτίσει ο πολύ Καλός Θεός με το φεγγάρι και τ’ αστέρια του!

Αυτές τις ώρες οι άνθρωποι της πόλης, βάζουν τα «καλά» τους και πάνε στα πάρτι, στις δεξιώσεις, στις κοσμικές ταβέρνες, στις ονομαστικές γιορτές, στους γάμους. Και όλοι θέλουν να νιώθουν ευτυχισμένοι που μίλησαν, είπαν, αντάλλαξαν γνώμες, απόψεις, άκουσαν, έμαθαν, έσφιξαν τα χέρια, συγκινήθηκαν, έκλαψαν, δάκρυσαν, επέστρεψαν στα σπίτια τους, κλείδωσαν τις πόρτες πίσω τους, άνοιξαν, έκλεισαν τις τηλεοράσεις για τις ειδήσεις, διάβασαν τα μηνύματα στα κομπιούτερ, έσβησαν τα φώτα και ύστερα κοιμήθηκαν … με όνειρα γλυκά!

Δεν μπορείς να πεις! Όμορφη πόλη. Το ξαναλέμε. Αγγελικά φτιαγμένη κατά τον ποιητή!

Και όμως! Έχω την αίσθηση, πως την «όμορφη πόλη μας» κάτι τη βασανίζει! Κάτι μου λέει πως δεν είναι αυτή όπως φαίνεται και όπως τη βλέπουν τα μάτια μου! Αυτά τα μάτια, που βλέπουν όπως θέλουν να βλέπουν τον κόσμο, πάντοτε από τη μεριά που πέφτει το φως και όλα φαίνονται «καλά κι ωραία» και όχι από την πίσω, που υπάρχει σκιά και όλα είναι μαυρισμένα και μελαγχολικά. Άραγε, λέω και ξαναλέω από μέσα μου, τι είναι αυτό που στεναχωρεί την πόλη μας;

Ο «καχύποπτος». Κάνω τις σκέψεις λοιπόν! Μήπως οι άνθρωποι που την κατοικούν δεν έχουν το απαραίτητο χρήμα για το ψωμί τους; Αποκλείεται απαντώ. Λίγο-πολύ όλοι κάτι έχουν να φάνε και να «πορεύονται». Μήπως δεν έχουν διασκεδάσεις; Αυτό αποκλείεται τελείως ξαναπαντώ. Καθημερινά τους βλέπω πελάτες σε κάθε είδους καταστήματα με τ’ ακριβά τους γούστα «τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια». Μήπως δεν έχουν συγγενείς, φίλους; Και αυτό δεν στέκει, γιατί όλοι από κάποιο «τζάκι» βγήκαν και μάλιστα «τετ α τετ», μεταξύ τους φαίνεται να έχουν παρέες και να κουβεντιάζουν.

Ε! τότε τί στο καλό συμβαίνει;;

Ψάξε-ψάξε λοιπόν στην πόλη, βρήκα το μυστικό της! Αυτό που την κάνει δυστυχισμένη! Ένα δειλινό σε μια από τις εισόδους της και πάνω σ’ ένα άσπρο-κάτασπρο τοίχο μοντέρνας πολυκατοικίας, είδα κάποιον να γράφει με μαύρα-κατάμαυρα γράμματα: «Εγώ δεν έχω φίλους, έχω όμως φέις μπουκ».

Κρίμα είπα μέσα μου! Άνθρωπος αυτής της πόλης και να αισθάνεται έτσι! Να μην έχει πραγματικούς φίλους εδώ! Φίλους που να τους βλέπει με τα μάτια της καρδιάς του, να τους λέει καθαρά-ξεκάθαρα αυτό που έχει μέσα του, να τους έχει εμπιστοσύνη στα δύσκολα και όλοι μαζί να «ανεβαίνουν το βουνό». Ωστόσο να ψάχνει και να κάνει αόρατους φίλους, φίλους από μακριά, που δεν τους ξέρει, που δεν τους βλέπει και δεν ακούει την ανάσα και τα λόγια τους και τελικά να έχει «άψυχους φίλους»; Υπάρχει και εδώ μοναξιά μέσα σ’ αυτό το πλήθος της πόλης μας! Της κατά τα άλλα ιδανικής για να ζεις…

Πραγματικά λυπήθηκα. Μια τόσο όμορφη πόλη! Με τόσο …τουλάχιστον όπως φαίνεται, επικοινωνιακούς ανθρώπους…

14-7-2017

Του Τρύφωνα Ούρδα

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *