Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Σύσκεψη εργασίας στην Π.Ε. Πέλλας για τον συντονισμό των διαδικασιών επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Συνάντηση εργασίας για τον καλύτερο συντονισμό των διαδικασιών επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη,

Οι τράπεζες έχουν γίνει πιο μεγάλες από τα κράτη της!

Τον ακούμε συχνά αυτό τον ισχυρισμό : «Σήμερα οι Τράπεζες έχουν γίνει σημαντικότερες από τα κράτη». Συνήθως τον εκλαμβάνουμε ως σχήμα λόγου, μια μεταφορική έκφραση για να τονιστεί η επιρροή που ασκούν οι τράπεζες στην πολιτική των κυβερνήσεων.

Ελάχιστοι ίσως υποψιάζονται ότι το ενεργητικό των τραπεζών μιας χώρας (οι συμμετοχές της σε άλλες επιχειρήσεις, η αξία των ακινήτων που κατέχει, τα χρήματα που έχει στα θησαυροφυλάκια της, τα κρατικά χρεόγραφα, τα δάνεια που έχει χορηγήσει κλπ) μπορεί όντως να είναι μεγαλύτερο (!) από το ΑΕΠ της αντίστοιχης χώρας.

Αν το ενεργητικό του τραπεζικού συστήματος ενός κράτους είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ του κράτους αυτού, τότε το πολιτικό συμπέρασμα είναι προφανές : Στη συγκεκριμένη χώρα αντικειμενικά οι τράπεζες είναι σημαντικότερες οικονομικά από το ίδιο το κράτος ! Υπό το πρίσμα αυτό, αν κάποιος αναζητήσει έναν αξιόπιστο πίνακα που να συγκρίνει το ενεργητικό των τραπεζών κάθε χώρας της ευρωζώνης και της Ε.Ε. με το ΑΕΠ της αντίστοιχης χώρας, θα αισθανθεί τρόμο! Από τα 17 κράτη που συναπαρτίζουν την ευρωζώνη, μόνο σε ...ένα 1(!) το ενεργητικό των τραπεζών είναι μικρότερο από το 100% του ΑΕΠ- στη Σλοβακία.

Και στα 16 υπόλοιπα κράτη που χρησιμοποιούν ως νόμισμα το ευρώ, το ενεργητικό των τραπεζών είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ τους : 300% στη Γερμανία, 423% στη Γαλλία, 269% στην Ιταλία, 326% στην Ισπανία, για να αναφερθούμε στις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης !

Συγκριτικά, για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα, στις ΗΠΑ το ενεργητικό των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών ανέρχεται στο πολύ χαμηλότερο ύψος του 117% του ΑΕΠ.

Αλλά και στην Ιαπωνία με το τεράστιο δημόσιο χρέος, το ενεργητικό τ ων τραπεζών της περιορίζεται στο 180% του ΑΕΠ της βάση πίνακα με προέλευση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα( Ε.Κ.Τ) που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα « Λε μόντ».

Ας μη νομίσει δε κάποιος ότι η Δυτικοευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε., αλλά δεν θέλησαν να ενταχθούν στο ευρώ βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση. Κάθε άλλο, τα ίδια και χειρότερα είναι και αυτές. Για του λόγου το αληθές, οι αντίστοιχοι αριθμοί : 495% στη Βρετανία , 312 % του ΑΕΠ στη Σουηδία, 424% στη Δανία.

Στο θέμα που συζητούμε, το 217% της Ελλάδας είναι πολύ πιο λογικό από το 397% της Ολλανδίας, το 278% της Φινλανδίας, το 309% της Αυστρίας ή το 285% του Βελγίου, που συνήθως πρωτοστατούν σε επιθέσεις εναντίον της χώρας μας σε διάφορα όργανα της Ε.Ε.

Δε γίνεται λόγος βέβαια για τις χώρες ... «τούρμπο» της ευρωζώνης στο τομέα αυτό, που αυτοκαταστράφηκαν οικονομικά και επέβαλλαν μνημονιακά δεινά στους λαούς τους που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια.

Ακόμα και σήμερα λοιπόν το ενεργητικό των τραπεζών της Ιρλανδίας ανέρχεται στο ... 674% του ΑΕΠ της και το ίδιο συμβαίνει ουσιαστικά και στη Κύπρο, με αντίστοιχο δείκτη 624% !

Ομολογούμε όμως ότι έκπληξη για μας είναι η ασύμμετρη Μάλτα : το ενεργητικό των τραπεζών της έχει εκτοξευτεί στο... 804% του ΑΕΠ της. Οκτώ φορές μεγαλύτερο το ενεργητικό των Μαλτέζικων τραπεζών από το ΑΕΠ της Μάλτας !

Είναι προφανές αφενός ότι οι Άγγλοι παίζουν παιχνίδια με την πρώην αποικία τους και αφετέρου ότι σίγουρα στη Μάλτα θα επιβληθεί κάποια στιγμή μνημονιακό καθεστώς, καθώς όλα δείχνουν πως η κατάσταση εκεί έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Μόνο στις χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού» που δεν έχουν ακόμα κλείσει δέκα χρόνια από το Μάη του 2004 που εντάχθηκαν στη Ε.Ε. και επομένως τα τραπεζικά τους συστήματα είναι καθυστερημένα σε σύγκριση με τα δυτικοευρωπαϊκά, συναντάμε λογικότερα ποσοστά στη σύγκριση του ενεργητικού των τραπεζών προς το ΑΕΠ :

82% στη Σλοβακία, 142% στη Σλοβενία, 113% στην Εσθονία, που είναι μέχρι στιγμής οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, κομμάτια που αποσπάστηκαν από μεγαλύτερα κράτη και για αυτό τα ενέταξαν στο ευρώ κατά προτεραιότητα οι Γερμανοί για να τα « σιγουρέψουν», καθώς οι πληθυσμοί τους ήταν ανοιχτά φιλοναζιστικοί στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ακόμα καλύτερα ποσοστά στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες που ανήκουν στην Ε.Ε., αλλά όχι ακόμη στην ευρωζώνη: 94% στην Πολωνία, 127% στην Τσεχία, 114% στην Ουγγαρία, 65% στην Ρουμανία, 119% στην Βουλγαρία, 66% στην Λετονία και 109% στην Λιθουανία.

Δεν θα πέσουμε έξω , αν προβλέψουμε ότι και σε αυτές τις χώρες τα νούμερα σίγουρα θα κινηθούν ανοδικά, αν δεν αλλάξει συνολικά η πολιτική της Ε.Ε. Μιας Ε.Ε. όπου το ενεργητικό των τραπεζών της αντιστοιχεί στο 349% του ΑΕΠ της- 3 φορές μεγαλύτερο δηλαδή το ποσοστό από το αντίστοιχο αμερικάνικο του 117%.

Του Γ. ΔελαστίκΠηγή: iskra.gr

Γνωρίστε τους μυστικούς συμβολισμούς του αριθμού 7...

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση...

Τραγικός επίλογος για τον 22χρονο που αγνοούνταν στην Κρήτη

Τραγικός επίλογος δόθηκε σήμερα, παραμονή Χριστουγέννων, στην υπόθεση εξαφάνισης του 22χρονου Λέρι Τσιχλάτζε ο οποίος είχε εξαφανιστεί από την Κρήτη και δεν είχε δώσει σημεία ζωής από τις 7 Δεκεμβρίου.

Έδεσσα: Συνελήφθη 38χρονος ημεδαπός για ναρκωτικά

Συνελήφθη από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας, ένας ημεδαπός ηλικίας 38 ετών, για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Πάει προς Μεγίστη το Barbaros. Αναζητεί διέξοδο με κρίση στο Αιγαίο ο Ερντογάν;

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίου «Barbaros» έλαβε πορεία προς τα δυτικά της Κύπρου με κατεύθυνση προς την θεωρητική ελληνική ΑΟΖ και ειδικότερα την περιοχή νότια προς το Καστελόριζο. Αυτή την στιγμή βρίσκεται βορεια-βορειοδυτικά της Κύπρου.

Ιστοσελίδα Αγγλόφωνου Ενημερωτικού και Εκπαιδευτικού Υλικού

Για περισσότερες πληφοροφίες πατήστε πάνω στην εικόναΜουσικό στέκι "Το Πρώτο Πάτωμα"

"Το Πρώτο Πάτωμα" Το νέο μουσικό στέκι της Αριδαίας, βραδιές ζωντανής μουσικής κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Μέρκελ: Αν έβγαινε η Ελλάδα από το ευρώ, θα βγαίναμε όλοι

Εάν η Ελλάδα είχε αφεθεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, τότε όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα υποχρεούνταν να αφήσουν το κοινό νόμισμα σε "μεταγενέστερο χρόνο", φέρεται να δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

ΕΚΑΣΚΕΜ: Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββάτου 21/12


ΕΚΑΣΚΕΜ: Δείτε τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββάτου 21/12 

Συνελήφθη ο Πρόεδρος του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού και πολιτευτής της ΝΔ Χ. Τομπούλογλου

Συνελήφθη ο Πρόεδρος του νοσοκομείου Αγλαϊα Κυριακού και πολιτευτής της ΝΔ Χ. Τομπούλογλου.

Χριστουγεννιάτικα έθιμα απ’ όλη τη χώρα

Όλες οι περιοχές της Ελλάδας ετοιμάζονται με έθιμα και παραδόσεις που έχουν τις ρίζες τους βαθιά πίσω στο χρόνο, να υποδεχθούν τη γέννηση του Χριστού.

«Αρχιφύλαξ Κασιδιάρης» (vid)

Ακόμα και σίριαλ ετοίμαζε η Χρυσή Αυγή, με πρωταγωνιστή τον Ηλία Κασιδιάρη και άλλους συνεργάτες του. Στο τηλεοπτικό σίριαλ ο Κασιδιάρης υποδύεται

Ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών στην Αλμωπία

Καθηγητής αγγλικής γλώσσας και φιλολογίας, απόφοιτος Αριστοτελείου Πανεπιστιμίου, παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών όλων των επιπέδων σε πολύ προσιτές τιμές.

Το metal χρωστάει τα πάντα στον Dio! (vid)

Εάν δεν είχε γεννηθεί ο Dio θα έπρεπε να είχαμε... εφεύρει έναν. Το metal δεν

Πέθανε ο Καλάσνικοφ - Ο Ρώσος σχεδιαστής όπλων

"Πλήρης ημερών" στα 94 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Ρώσος σχεδιαστής όπλων Μιχαήλ Καλάσνικοφ, ο εφευρέτης του

Χριστούγεννα με LIVE και Σου Μι Τζου πάνε μαζί!

Χριστούγεννα με LIVE και Σου Μι Τζου πάνε μαζί!

ΚΠ ΟΡΑΜΑ: Οικονομική διαχείριση και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου

Με αφορμή τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν μετά την αντιπαράθεση την προηγούμενη εβδομάδα Υπουργείου Υγείας και συγκεκριμένα της κ. Ζ. Μακρή και της μέχρι πρότινος Προέδρου του ΟΚΑΝΑ κ. Μ. Μαλλιώρη, συγκλήθηκε έκτακτο Δ.Σ. χθες Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 με

Ιδού ο καλύτερος νέος αγρότης του 2013 -Ένας 26χρονος από τη Θεσσαλονίκη

O καλύτερος νέος αγρότης του 2013 ανήκει στον 26χρονο Χρήστο Παναγιωτίδη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος, μάλιστα, θα εκπροσωπήσει και τη χώρα μας στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό.

ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ Ο ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ Α.Σ. ΑΡΗ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Το Δ.Σ. του Α.Σ. Άρη Λουτρακίου ανακοινώνει ότι ο ετήσιος χορός της ομάδας μας που ήταν προγραμματισμένος για την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου αναβάλλεται λόγω πένθους.
 

Τι κρύβουν σήμερα παραμονή Χριστουγέννων 24/12 τα Ζώδια!

ΚΡΙΟΣ
Γενικά: Βρίσκεστε σε μια φάση που θέλετε να προσφέρετε και να εξυπηρετήσετε. Το πνεύμα των Χριστουγέννων μπορεί να σας ξεσηκώνει και να φύγετε για λίγο από τον μικρόκοσμό σας και να μπείτε στις ανάγκες των άλλων.

Δημοτικές εκλογές χωρίς ισχυρά χαρτιά για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ -Ολα τα ονόματα

Πέντε μήνες έχουν απομείνει για να στηθούν οι κάλπες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και σε Συγγρού και Κουμουνδούρου ακόμα

Επιτέλους! Τρεις προσφυγές για την προστασία των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών

Το ΤΕΕ κατά τη νομοθεσία είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και αποτελεί την επαγγελματική οργάνωση των διπλωματούχων των Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας, άρα το μόνο κατάλληλο

Οι φούσκες πάνε πακέτο με τα κραχ - Η ελληνική πρωτιά και τα δώρα των κεντρικών τραπεζών


Μια νέα κερδοσκοπική φούσκα προσπαθεί να χτιστεί στο ελληνικό χρηματιστήριο κυρίως από hedge fund, αλλά η

ΕΓΓΡΑΦΟ - Λουκάς Παπαδήμος: Ο άνθρωπος του PSI καταδικάστηκε για "φέσι" σε αμερικανικό δικαστήριο!

Ο Παπαδήμος των swaps και του PSI συνέχισε την καριέρα του στα δικαστήρια όπου και καταδικάστηκε για μία ντροπιαστική υπόθεση!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ο Οτσαλάν μετά από 14 χρόνια στη φυλακή!


Εδώ και 14 χρόνια, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζει μέσα στη φυλακή και όπως είναι φυσικό, η εικόνα του είναι πλέον διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει.

Θερμή υποδοχή του Πολύδωρα από το νέο του κόμμα!

Εκτός από τα χειροκροτήματα της αντιπολίτευσης ο Βύρων Πολύδωρας δέχτηκε εντός της Βουλής και τα συγχαρητήρια των ανεξάρτητων βουλευτών για το «όχι» που ψήφισε στον φόρο ακινήτων.

Τρίκαλα: Απίστευτο! Επέστρεψαν στη γιαγιά τις κλεμμένες λίρες!

Μία σπάνια περίπτωση έρχεται στο φως της δημοσιότητας καιαφορά κλοπή και εξαπάτηση ηλικιωμένης στα Τρίκαλα.

ΑΗΔΙΑ! ΔΕΙΤΕ τι κάνει για μια PHOTO στο Facebook...

Αν είναι δυνατόν έτσι...δείτε την φωτογραφία...

Τα δώδεκα πιο θεαματικά χριστουγεννιάτικα δέντρα στον κόσμο (pics)

Φτιαγμένα από lego, μακαρόν και... μπουκάλια- Δείτε τις φωτογραφίες

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πραγματικά τη κατάλληλη στιγμή

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πραγματικά τη κατάλληλη στιγμή.

Προσοχή, «πυραμίδες» στη Βόρεια Ελλάδα

Eπανεμφάνιση κυκλωμάτων, τα οποία δημιουργούν «επενδυτικές πυραμίδες», υποσχόμενα μεγάλες αποδόσεις, σημειώνεται στη Bόρεια Eλλάδα, η οποία ως περιοχή έχει μακρά «παρα-επενδυτική παράδοση» με διάφορα περιστατικά, τα οποία προκύπτουν κάθε τόσο και μόνο απώλειες χρημάτων προκαλούν σε όσους ανυποψίαστους τα εμπιστεύονται.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *