Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

Αφιέρωμα: Η ιστορία του Pac-Man

Από τα δημοφιλέστερα ηλεκτρονικά παιγνίδια κι ένα από τα σύμβολα της λαϊκής κουλτούρας τη δεκαετία του ‘80. Οι πιο μεγάλοι σήμερα το γνώρισαν σε κάποια αίθουσα ψυχαγωγίας εκείνα τα χρόνια ως βιντεοπαιχνίδι τύπου arcade, οι νέοι το ανακαλύπτουν στις μέρες μας μέσα από τις πολλαπλές εκδοχές του στο Ίντερνετ.


Πρωτοκυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου 1979 στην Ιαπωνία. Δημιουργός του, ο 24χρονος ιάπωνας προγραμματιστής Τόρου Ιβατάνι, που δούλευε τότε για λογαριασμό της εταιρείας Namco και σήμερα ακολουθεί πανεπιστημιακή καριέρα στο Πολυτεχνείο του Τόκιο.

Σε μια εποχή που κυριαρχούσαν τα παιγνίδια δράσης (Space Invaders και τα συναφή), ο Ιβατάνι παρουσίασε ένα παιχνίδι με πολύ χιούμορ, που γρήγορα κέρδισε τα αγόρια, αλλά και τα κορίτσια, που σιχαίνονταν εξωγήινους και πυροβολισμούς. Στην αρχή είχε χλιαρή υποδοχή, αλλά έπρεπε να το ανακαλύψουν οι Αμερικανοί το 1980 για να γίνει παγκόσμια επιτυχία.

Ο Πάκμαν έχει σχήμα κεφαλιού, που ανοιγοκλείνει, για να καταβροχθίσει τελείες και έπαθλα στην προσπάθειά του να ξεγλιστρήσει από τέσσερα φαντασματάκια, που τον καταδιώκουν μέσα σ' ένα λαβύρινθο. Το όνομα του προέρχεται από την ιαπωνική λέξη «πάκου- πάκου», που σημαίνει το στόμα που ανοιγοκλείνει. Ο γιαπωνέζος δημιουργός του λέγεται ότι συνέλαβε την ιδέα σ' ένα πάρτι, όταν είδε μια πίτσα από τον οποία έλειπε ένα κομμάτι.

Την απόλυτη επίδοση του παιχνιδιού κατέχει ο αμερικανός εστιάτορας Μπίλι Μίτσελ, ένας θρυλικός παίκτης βιντεοπαιχνιδιών στις ΗΠΑ, με πολλά ακατάρριπτα ρεκόρ στο ενεργητικό του. Στις 3 Ιουλίου 1999 και σε ηλικία 34 ετών, σημείωσε 3.333.360 πόντους, αφού διήλθε με επιτυχία και τις 225 πίστες του παιγνιδιού. Έπαιζε συνεχώς για έξι ώρες.

Το Πακ-Μαν είναι και σήμερα αρκετά δημοφιλές με φανατικούς φίλους, πολλούς κλώνους και κλεψίτυπες εκδόσεις. Το μαρτυρούν τα δημοψηφίσματα, που διοργανώνονται συχνά - πυκνά από τα περιοδικά του χώρου και το κατατάσσουν στην κορυφή των ηλεκτρονικών παιγνιδιών όλων των εποχών.

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Έναρξη της Β Ερασιτεχνικής

Σας γνωρίζουμε ότι το πρωτάθλημα της Β ερασιτεχνικής κατηγορίας για την ποδοσφαιρική περίοδο 2017/2018, θα ξεκινήσει το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017.

ΕΚΑΣΚΕΜ: Παράταση της ισχύς Αδειας Λειτουργίας Αθλητικών Εγκαταστάσεων

Mε την υπ’ αρ. ΥΠΟΑ/ΓΔΥΑ/ΔΤΥ/ΤΠΑΑΕ/408113/21902/2725/603/6.10.2017 Κ.Υ.Α., των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών με την οποία παρατείνεται η ισχύς των υφισταμένων κατά της δημοσίευσης της παρούσης άδειες λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων έως 31/08/2018 οι οποίες έληξαν 08/10/2017.

Οι δεξιότητες του παιδιού στο νηπιαγωγείο - του Κικίδη Θεόδωρου

Οι δεξιότητες του παιδιού στο νηπιαγωγείο - του Κικίδη Θεόδωρου, εργοθεραπευτή για το ialmopia.gr

Λαιμαργία: Ας απομυθοποιήσουμε το «θανάσιμο αμάρτημα» για να το καταπολεμήσουμε μια και καλή

Ο λαίμαργος άνθρωπος δεν είναι ο συστηματικά παμφάγος. Απλά ωθείται από κάτι εσωτερικό στην ακανόνιστη και υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Δήμος Αλμωπίας: Συντήρηση κτιρίου και εγκαταστάσεων Δημοτικού Καταστήματος Εξαπλατάνου

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση του κτιρίου και των εγκαταστάσεων του Δημοτικού Καταστήματος (πρώην Δημαρχείου) Εξαπλατάνου.

Δείτε πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Νοεμβρίου

Οι προσωρινές συντάξεις του Νοεμβρίου 2017 Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 30 Οκτωβρίου, μέρα Δευτέρα.

Αλμωπός: Μεγάλη κλάση ο Κριστιάνο Μεντί, πήρε την ομάδα στις πλάτες του - στην αντεπίθεση και την ανατροπή με την Νάουσα!

Οι μεγάλοι ποδοσφαιριστές αποκτώνται και πληρώνονται (ακριβά ενίοτε...) για να κάνουν την διαφορά στις ομάδες και κυρίως για να βγαίνουν μπροστά στις δύσκολες στιγμές των αγώνων και στην περίπτωση του Κριστιανο Μεντί ο Αλμωπός φαίνεται πως έχει πετύχει ..διάνα έναν ....τέτοιο παίκτη.

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός χωρίς να υποτιμάται η συνεισφορά των υπολοίπων ήταν εκείνος που πήρε "από το χέρι" τον Αλμωπό την Κυριακή αμέσως μετά το αρχικό σοκ του 0-1 της Νάουσας και τον βοήθησε να "σταθεί όρθιος''.

Ο έγχρωμος κυνηγός βρισκόταν ...παντού στο διάστημα της αντίδρασης του Αλμωπού, συμμετέχοντας δημιουργικά και εκτελεστικά σε όλες τις φάσεις και σημειώνοντας τελικά ο ίδιος το γκολ της γρήγορης ισοφάρισης που έδιωξε το άγχος και άνοιξε τον δρόμο της τελικής επικράτησης
Πρόκειται εμφανώς για έναν ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή ανώτερου επιπέδου από την ελληνική Γ΄Εθνική , με ικανότητα να κάνει πολλές δουλειές μαζί στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας και αν ο Αλμωπός μπορέσει να τον εκμεταλλευτεί στο έπακρο φέτος θα έχει εγγυημένα θεαματικά αποτελέσματα σε όλη την διάρκεια της σεζόν.



απο το anonym-filathlos.blogspot.gr

Τράπεζα Αίματος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πέλλας

Τράπεζα Αίματος Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Πέλλας

Αφιέρωμα: Το πραξικόπημα Κονδύλη και η παλινόρθωση της μοναρχίας

Με τη σύμπραξη των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Στρατιωτικών Γεώργιος Κονδύλης ανατρέπει την κυβέρνηση Τσαλδάρη, στις 10 Οκτωβρίου 1935 και καταργεί το καθεστώς της αβασίλευτης δημοκρατίας στην Ελλάδα. Είναι ένα ακόμα επεισόδιο στη διαμάχη βενιζελικών και αντιβενιζελικών, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά ένα βενιζελικό, που είχε αλλάξει στρατόπεδο.



Στις αρχές του 1935 την Ελλάδα κυβερνούσαν η αντιβενιζελική παράταξη με επικεφαλής το Λαϊκό Κόμμα και με πρωθυπουργό τον μετριοπαθή κορίνθιο πολιτικό Παναγή Τσαλδάρη. Την 1η Μαρτίου, βενιζελικοί αξιωματικοί με την κάλυψη του Ελευθερίου Βενιζέλου, επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση για να προστατέψουν το καθεστώς της Δημοκρατίας, όπως διατείνονταν. Το κίνημα κατεστάλη εύκολα από τον υπουργό Στρατιωτικών, Γεώργιο Κονδύλη, που επανήλθε στην ενεργό υπηρεσία με το βαθμό του αντιστρατήγου και με αυξημένες αρμοδιότητες. Στη συνέχεια εξαπολύθηκε πογκρόμ διώξεων και αποτάξεων βενιζελικών αξιωματικών, ενώ τρεις εκτελέστηκαν. Ο δρόμος για την παλινόρθωση της βασιλείας ήταν πλέον ανοιχτός.

Ο Τσαλδάρης προκήρυξε εκλογές για τις 9ης Ιουνίου, στις οποίες θριάμβευσε, καθώς απείχαν οι βενιζελικοί. Ο Κονδύλης ανέβαλε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Στρατιωτικών. Σχεδόν αμέσως τέθηκε ζήτημα αλλαγής του πολιτεύματος και συγκεκριμένα η επαναφορά της βασιλείας. Η «αντιβενιζελική» παράταξη χωρίστηκε σε τρία στρατόπεδα: Μία μερίδα ευνοούσε πραξικοπηματική επαναφορά του βασιλιά, μία άλλη ήθελε να ρίξει το βάρος της απόφασης στο λαό με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και μία τρίτη ευνοούσε τη διατήρηση της αβασίλευτης δημοκρατίας. Ο Τσαλδάρης προτιμούσε τη λύση του δημοψηφίσματος, αλλά δεν βιαζόταν να πάρει απόφαση. Απεναντίας, ο Κονδύλης, που είχε εξελιχθεί σ’ ένα όψιμο οπαδό της βασιλείας, πίεζε για άμεση λύση, επειδή φοβόταν την επιρροή του Ιωάννη Μεταξά στο στράτευμα.

Στις 10 Ιουλίου, η Βουλή ενέκρινε ψήφισμα, με το οποίο αποφασιζόταν η διενέργεια δημοψηφίσματος για το πολιτειακό έως τις 15 Νοεμβρίου. Με την έγκριση του ψηφίσματος, η Βουλή διέκοψε τις εργασίες της έως τις 10 Οκτωβρίου. Τον Αύγουστο, ο Τσαλδάρης ήλθε σε επαφή με τον εξόριστο από το 1924 βασιλιά Γεώργιο Β’, ο οποίος διαμήνυσε στον κυβερνητικό απεσταλμένο, υπουργό Οικονομικών Γεώργιο Πεσμαζόγλου, ότι αποκλείει κάθε πραξικοπηματική αλλαγή του καθεστώτος, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι θα επέστρεφε στην Ελλάδα μόνο εάν τον καλούσε ο λαός. Ο Πεσμαζόγλου είδε και τον Βενιζέλο στο Παρίσι και σχημάτισε την εντύπωση ότι ο μεγάλος κρητικός πολιτικός δεν ήταν αντίθετος με την παλινόρθωση της βασιλείας, αρκεί ο Γεώργιος να επέστρεφε ως βασιλιάς των Ελλήνων και όχι ως αρχηγός κόμματος.

Στις 10 Οκτωβρίου, ημέρα που θα ξεκινούσε τις εργασίες της η νέα Βουλή, μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τον πρωθυπουργό Παναγή Τσαλδάρη. Οι αρχηγοί των τριών όπλων – στρατηγός Αλέξανδρος Παπάγος, ναύαρχος Δημήτριος Οικονόμου και στρατηγός της Αεροπορίας Γεώργιος Ρέππας – έχοντας την κάλυψη του Κονδύλη, τον εξαναγκάζουν σε παραίτηση, μπλοκάροντας το αυτοκίνητό του που εκινείτο στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος του Γηροκομείου.

Οι τρεις αρχηγοί συγκροτούν «Επαναστατική Επιτροπή» κι εκδίδουν προκήρυξη προς τον ελληνικό λαό, στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «οι εκπροσωπούντες τας Στρατιωτικάς, Ναυτικάς και Αεροπορικάς Δυνάμεις της Χώρας αισθανόμενοι πλέον καθαρώς τους κινδύνους της αναρχίας κρούοντας την θύραν του Έθνους ημών εθεώρησαν ιερόν καθήκον να επέμβουν δια την λύσιν της ολεθρίας καταστάσεως».

Ο ιθύνων νους του πραξικοπήματος Γεώργιος Κονδύλης χρίζεται αντιβασιλέας και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία. Την ίδια ημέρα, οι πραξικοπηματίες αναγκάζουν τη Βουλή να καταργήσει το καθεστώς της αβασιλεύτου δημοκρατίας και να αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος στις 3 Νοεμβρίου για την παλινόρθωση της βασιλείας. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο 82 βουλευτές, αφού οι υπόλοιποι 165 με επικεφαλής τον Τσαλδάρη είχαν αποχωρήσει.

Στις 3 Νοεμβρίου, ο ελληνικός λαός αποφάσισε με το 97,8% των ψήφων την παλινόρθωση της βασιλείας, σ’ ένα δημοψήφισμα, όπου η νοθεία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, όπως δείχνει και το αποτέλεσμα. Στις 25 Νοεμβρίου, ο Γεώργιος Β’ επανήλθε στην Ελλάδα και πέντε ημέρες αργότερα συγκρούστηκε με τον Κονδύλη για την αμνήστευση των κινηματιών του Μαρτίου. Ο Κονδύλης διαφώνησε και παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Η ανώμαλη πολιτικά περίοδος τερματίσθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1936 με τη διενέργεια εκλογών, κατά τις οποίες το ΚΚΕ έγινε ο ρυθμιστής της κατάστασης.



απο το sansimera.gr

Β' ΕΚΑΣΚΕΜ: Εντυπωσιακή πρεμιέρα στην Β΄Ανδρών ο Φίλιππος Νέας Πέλλας 46-93

Εντυπωσιακή πρεμιέρα για τον Φίλιππο Νέας Πέλλας σήμερα το βράδυ στο Λιτόχωρο Πιερίας όπου συνέτριψε με 46-93 τον Μ.Αλέξανδρο Λεπτοκαρυάς

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *