Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Ανακοινώθηκαν οι βάσεις

Άνοιξε το σύστημα του υπουργείου Παιδείας για να ενημερώνονται οι υποψήφιοι σε ποια σχολή ή τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν εισαχθεί.

Αφιέρωμα: Η Μάχη των Πλαταιών

Τον Αύγουστο του 479 π.Χ. (στις 27 Αυγούστου, κατά μία εκδοχή) οι Έλληνες νικούν του Πέρσες στην πεδιάδα των Πλαταιών και εξαφανίζουν οριστικά την περσική απειλή από τον ελλαδικό χώρο.


Ο Περσικός στρατός υπό τον Μαρδόνιο, αφού ξεχειμώνιασε στη Θεσσαλία, ετοιμάσθηκε την άνοιξη του 479 π.X. να επιτεθεί εκ νέου κατά της Αθήνας. Προτού όμως ξεκινήσει, ο Μαρδόνιος έστειλε στην Αθήνα το σύμμαχό του και υποτελή βασιλέα της Μακεδονίας, Αλέξανδρο Α', με συγκεκριμένες προτάσεις ειρήνης. Πρότεινε στους Αθηναίους να γίνουν σύμμαχοί του κι αυτός θα αναλάμβανε όχι μόνο να ανοικοδομήσει την κατεστραμμένη πόλη και τους ναούς της, αλλά θα τους καθιστούσε ηγεμόνες της Ελλάδας.

Η θέση των Αθηναίων, που επιστρέφοντας από τη Σαλαμίνα μετά την περίφημη ναυμαχία (480 π.Χ.) βρήκαν την πόλη και τους ναούς τους ερείπια, ήταν απελπιστική. Εξ άλλου, οι Σπαρτιάτες, φοβούμενοι μήπως οι Αθηναίοι δελεασθούν από τις προτάσεις του Μαρδονίου και υποκύψουν, έστειλαν κι αυτοί πρέσβεις στην Αθήνα, με εντολή ν’ αποτρέψουν την παραδοχή των προτάσεων του Μαρδονίου από τους Αθηναίους.

 
 
Οι Αθηναίοι τότε αναδείχθηκαν άξιοι των περιστάσεων. Ανέθεσαν στον Αριστείδη να δώσει την πρέπουσα απάντηση και στις δυο αντιπροσωπείες. Στον μεν Αλέξανδρο είπε: «Όσο ο ήλιος εξακολουθεί τον δρόμο του, οι Αθηναίοι δεν πρόκειται να γίνουν σύμμαχοι των Περσών. Κι επειδή έχουν τις ελπίδες στους θεούς, που τα ιερά και τα αγάλματά τους εμόλυναν και κατέστρεψαν οι Πέρσες, θα εξακολουθήσουν να πολεμούν για την ελευθερία τους». Στους δε Σπαρτιάτες απάντησε: «Ούτε τόσο χρυσάφι υπάρχει στη γη, ούτε χώρες τόσο πλούσιες, για να δεχθούμε να προδώσουμε την πατρίδα μας και να γίνουμε φίλοι των Περσών. Βιαστείτε μόνο να στείλετε βοήθεια, γιατί ο Μαρδόνιος γρήγορα θα έλθει εναντίον μας.»

Όταν ο Μαρδόνιος πληροφορήθηκε την απόρριψη των προτάσεών του, ξεκίνησε αμέσως από τη Θεσσαλία, εισέβαλε στην Αττική, που την κατέλαβε και τη λεηλάτησε. Έπειτα, αφού προχώρησε ως την Αθήνα, που τη βρήκε πάλι έρημη από κόσμο, κατάστρεψε ό,τι είχε απομείνει από την πρώτη καταστροφή κι επέστρεψε και στρατοπέδευσε στη Βοιωτία.

Οι Έλληνες με αρχηγό το βασιλιά της Σπάρτης Παυσανία και με την καθοριστική συμμετοχή των Αθηναίων υπό τον Αριστείδη, στην αρχή φοβήθηκαν και παρατάχθηκαν στις υπώρειες του Κιθαιρώνα. Ο Μαρδόνιος έστειλε εναντίον τους το Ιππικό του, αλλά οι Έλληνες απέκρουσαν την επίθεσή του και σκότωσαν τον αρχηγό του Μασίστιο. Το γεγονός αυτό τους έδωσε θάρρος, κατέβηκαν στην πεδιάδα κοντά στις Πλαταιές και στρατοπέδευσαν απέναντι από τους Πέρσες.

Πολύτιμες πληροφορίες για τις πολεμικές προετοιμασίες των Περσών έδωσε ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Αλέξανδρος Α’, σε μυστική του συνάντηση με τους Αθηναίους στρατηγούς τις παραμονές της μεγάλης μάχης. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, αφού διακήρυξε ότι είναι Έλληνας από παλιά γενιά, τους είπε ότι δεν θέλει να δει την πατρίδα του να πέφτει από τη λευτεριά της στη δουλεία.

 
 
Στην πεδιάδα των Πλαταιών έγινε μάχη φοβερή (στις 27 Αυγούστου 479 π.Χ. κατά μία εκδοχή), στην οποία οι Πέρσες έπαθαν μεγάλη καταστροφή. Όλος ο στρατός του Μαρδονίου κατανικήθηκε και διαλύθηκε και ο ίδιος σκοτώθηκε από πέτρα, που του πέταξε ο Σπαρτιάτης Αρίμνηστος και τον χτύπησε στο κεφάλι. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, από τις 300.000 των Περσών και των Ελλήνων συμμάχων τους μόνο 40.000 γλίτωσαν και εγκατέλειψαν τον ελλαδικό χώρο με επικεφαλής τον Αρτάβαζο. Από τους 110.000 Έλληνες, έπεσαν στο πεδίο της μάχης 1360 στρατιώτες, που τάφηκαν επί τόπου με μεγάλες τιμές.

Τα άφθονα λάφυρα που κυρίευσαν οι Έλληνες στις Πλαταιές, τα μοιράσθηκαν μεταξύ τους, αφού αφιέρωσαν μεγάλο μέρος από αυτά στους θεούς. Μετά τη νίκη τους, οι Έλληνες τιμώρησαν του Θηβαίους, που είχαν συμμαχήσει με τους Πέρσες και διέλυσαν τη Βοιωτική Ομοσπονδία, στην οποία η Θήβα είχε ηγετική θέση.

Η απόκρουση και η εκμηδένιση και της δεύτερης περσική εισβολής (480-479 π.Χ.) είναι ένα γεγονός με πολύ μεγάλη σημασία για τον ελληνικό κόσμο, αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο. Οι ελληνικές πόλεις εξασφάλισαν την ελευθερία τους, δηλαδή την απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική, πολιτική, και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Μπόρεσαν, έτσι, στα χρόνια που ακολούθησαν, να δημιουργήσουν ένα λαμπρό πολιτισμό, τα επιτεύγματα του οποίου έγιναν κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Βερίκοκο: Eνα φρούτο με πλούσια θρεπτική αξία - Τα 10 απίστευτα οφέλη που έχει στον οργανισμό μας

Το βερίκοκο είναι ένα από τα πιο νόστιμα καλοκαιρινά φρούτα. Tαυτόχρονα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία μας και μας προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Πρόγραμμα αγώνων κυπέλλου Σαββατοκύριακου 1&2/9

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΝΩΝ της 01.09.2018 ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

Εθελοντική αιμοδοσία Δήμου Σκύδρας για τους πυρόπληκτους της Αττικής

Ο Δήμος Σκύδρας στο πλαίσιο της κοινωνικής – φιλανθρωπικής του δράσης διοργανώνει ανοιχτή εθελοντική αιμοδοσία για τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας της Αττικής που επλήγησαν από τον πύρινο όλεθρο του προηγούμενου μήνα.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας, στο Δημαρχείο, την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018, από τις 09:00΄το πρωί έως το μεσημέρι στις 13:00΄.

Η αιμοδοσία θα διενεργηθεί από το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας.

Αρμόδιοι για πληροφορίες είναι ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Σκύδρας Μιχάλης Μέγας, τηλ.:6980414242 και η αρμόδια προϊσταμένη της υπηρεσίας Χαρούλα Γραμματοπούλου, τηλ.:2381351876.

Καλούμε και παρακαλούμε, όσους μπορούν ν΄ανταποκριθούν στην παρούσα πρόσκληση και να προσφέρουν αίμα αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τ΄αλληλέγγυα αισθήματα κι αντανακλαστικά της κοινωνίας μας.

Βάσεις 2018: Τρίτη 28 Αυγούστου αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας

Τέλος στην αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους των Πανελληνίων, καθώς, όπως όλα δείχνουν η ανακοίνωσή των Βάσεων για το έτος 2018 θα γίνει την Τρίτη (28/08) και οι τελειόφοιτοι θα ξέρουν αν πέρασαν στη σχολή που ονειρεύτηκαν και για την οποία κόπιασαν όλα αυτά τα χρόνια! - Πώς θα δείτε τις βάσεις με ένα κλικ στο υπουργείο Παιδείας


Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Παιδείας η ανακοίνωση των βάσεων 2018 θα γίνει την Τρίτη 28 Αυγούστου και οι υποψήφιοι θα μπορέσουν να δουν τα αποτελέσματα στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr,ενώ θα αναρτηθούν και στα Λύκεια της χώρας. Εκτός απροόπτου η ημερομηνία ανακοίνωσης των βάσεων 2018 θα είναι η Τρίτη, 28 Αυγούστου 2018, μέχρι τις 11:00 το πρωί.


Πού θα κυμανθούν Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Παιδαγωγικά

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, οι περιζήτητες Ιατρικές Σχολές της χώρας πέφτουν έως 200 μόρια στην Ιατρική Σχολής Αλεξανδρούπολης και από 50 έως 100 στις υπόλοιπες σχολές της χώρας. Πέφοτυν όμως πολύ και οι Πολυτεχνικές Σχολές και μπορεί να φτάσουν έως και τα 500 μόρια κάτω σε σχέση με τα βαθμολογικά «εισιτήρια» που απαίτησαν πέρυσι, ειδικά στην επαρχία.Στην αντίθετη πλευρά, τα Παιδαγωγικά Τμήματα όλης της χώρας που μοιράστηκαν εφέτος σε όλα τα επιστημονικά πεδία αναμένεται να εκτοξευτούν έως και 2.500 μόρια σε σχέση με πέρυσι.
Οι εκτιμήσεις ανά επιστημονικό πεδίο

Κατά τα άλλα και όπως έχει ήδη επισημανθεί:
Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, των Ανθρωπιστικών Σπουδών (Νομικές, Ψυχολογίες), αναμένεται να καταγραφεί σταθερότητα και μικρή άνοδος στα περιζήτητα τμήματα του πεδίου. Ωστόσο δεν αναμένεται οι βάσεις να ανέβουν περισσότερο από 100 μόρια, με εξαίρεση τα Παιδαγωγικά που θα ανέβουν εκατοντάδες μόρια πανελλαδικά.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, των Θετικών Επιστημών (Πολυτεχνεία, Φυσικομαθηματικές) αναμένεται γενική πτώση των βάσεων. Στις σχολές υψηλής ζήτησης του κέντρου βέβαια αναμένεται μικρότερη πτώση.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, των Επιστημών Υγείας (Ιατρικές Σχολές) αναμένεται επίσης πτώση των βάσεων. Μάλιστα εκτιμάται ότι φέτος στην Ιατρική Αθήνας είναι πολύ πιθανό η βάση εισαγωγής να είναι λίγο κάτω από τα 19.000 μόρια.
Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, των Οικονομικών Επιστημών και της Πληροφορικής, αναμένεται σταθερότητα βάσεων και μικρή άνοδο σε κάποιες σχολές.

Τέλος, οι βάσεις εισαγωγής στις Στρατιωτικές, Πυροσβεστικές και Αστυνομικές Σχολές σε όλα τα επίπεδα θα κυμανθούν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με τα περυσινά.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής

ΕΚΑΣΚΕΜ: Αλλαγή τροποποίηση διαδικασίας πιστοποίησης υγείας 2018-19

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης με το υπ΄αριθμ. 3370/23.8.18 έγγραφό της μας γνώρισε την αλλαγή-τροποποίηση της διαδικασίας πιστοποίησης υγείας όλων των αθλητών-τριών ανεξαρτήτου ηλικίας από την αγωνιστική περίοδο 2018-19 και εφεξής, σύμφωνα με το άρθρο με το άρθρο 16 του ν.4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού (ΦΕΚ 3254Β 8/8/18)

Ένωση Δικαστών προς πολιτικούς: Ο Φλώρος αποφυλακίστηκε με δικό σας νόμο

«Ψάξτε υπαίτιους σε αυτούς που εκδίδουν πιστοποιητικά, εμείς εφαρμόσαμε το Νόμο σας», ξεκαθαρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Οι υπερδυνάμεις των πολύγλωσσων - της Βασιλικής Κόγιου

Θα ήταν πάρα πολύ εύκολο ή και βαρετό να σας εκθέσω τα οφέλη μίας ξένης γλώσσας στον επικοινωνιακό και επαγγελματικό τομέα, όπως η κοινή συνεννόηση και η εύρεση εργασίας. Πώς όμως συμβάλλει η εκμάθηση ξένων γλωσσών στην προσωπικότητα και την ευρύτερη παιδεία ενός ατόμου;

Αρχικά, θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μελέτες γλωσσολόγων και αναπτυξιολόγων, οι οποίες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η γλωσσική καλλιέργεια στα παιδιά αναπτύσσει δραστικά τις επικοινωνιακές δεξιότητες και τη συναισθηματική νοημοσύνη τους. Όταν ένα παιδί μπαίνει στη διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας από μικρή ηλικία, αυτόματα εξελίσσει τη μητρική του γλώσσα, κάνει γλωσσικούς συνειρμούς, σκέφτεται πιο σύνθετα και μπορεί να εκφράζει με ακρίβεια και σαφήνεια τα συναισθήματα και τις σκέψεις του (Kecskes & Papp, 2000).

Παράλληλα, σύμφωνα με μελέτες αναπτυξιολόγων, το παιδί που μαθαίνει ξένες γλώσσες πετυχαίνει σταδιακά τη συνεργατική λειτουργία των δύο ημισφαιρίων του εγκεφάλου του με αποτέλεσμα να αναπτύσσει δεξιότητες συνδυαστικές και πολυδιάστατες. Κατά συνέπεια, τα δίγλωσσα ή και πολύγλωσσα παιδιά μπορούν με μεγαλύτερη ευχέρεια να ανταποκρίνονται ταυτόχρονα σε περισσότερα ερεθίσματα και να επεξεργάζονται πολλαπλές πληροφορίες. Όλες αυτές οι διαδικασίες αποτελούν άσκηση για τον ανθρώπινο εγκέφαλο που οδηγεί σε ελαχιστοποίηση των πιθανοτήτων εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Κλείνοντας, αξίζει να γίνει αναφορά στη συμβολή της εκμάθησης ξένων γλωσσών στην εκφραστική δύναμη των παιδιών. Οι ξένες γλώσσες λειτουργούν επικουρικά ή και συμπληρωματικά προς τη μητρική τους. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science», οι δίγλωσσοι διαθέτουν μια «νοητική ελαστικότητα» που τους επιτρέπει κάθε φορά να εναλλάσσουν όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και την οπτική τους. Ο παράλληλος εμπλουτισμός του λεξιλογίου και η ορθή συντακτική χρήση της γλώσσας δίνουν αυτοπεποίθηση στα παιδιά, καθώς μπορούν να εκφραστούν σωστά σε κάθε περίσταση προβάλλοντας την κατάλληλη επιχειρηματολογία.

Ας μη στερήσουμε λοιπόν από τα παιδιά μας δεξιότητες · δεξιότητες που θα γίνουν δυνατότητες και θα ολοκληρώσουν την προσωπικότητά τους περιφρουρώντας τις αξίες τους. «Το να κατακτήσεις μια δεύτερη γλώσσα είναι σαν να έχεις μια δεύτερη ψυχή» έλεγε ο «Πατέρας της Ευρώπης», ο Καρλομάγνος.Βασιλική Κόγιου

Εκπαιδευτικός

Ιδιοκτήτης κέντρου ξένων γλωσσών

ΕΝΦΙΑ 2018: Τι να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων - Όλες οι αλλαγές

Τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2018 θα πρέπει εξοφληθούν είτε εφάπαξ (έως 28/09/2018) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 28 Σεπτεμβρίου 2018 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2019.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *