Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΙΤΕ το εξώφυλλο του ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ του ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΑΒΔΑΡΗ, με τίτλο: ''Χαλιναγώγησε με έρωτα τα γκέμια του Άδη''

Όταν ο οίστρος και η έμπνευση οργιάζουν, ένα μαγικό ποίημα αποτυπώνεται στο χαρτί. Στην περίπτωση του βραβευμένου ποιητή της Αλμωπίας, Ευάγγελου Τσαβδάρη, η παραπάνω

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

«Κόκκινο πανί» η καθιέρωση εισόδου 1 ευρώ στα Λουτρά Πόζαρ – Τι απαντά ο δήμος Αλμωπίας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η καθιέρωση εισιτηρίου για την είσοδο στα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ του δήμου Αλμωπίας

«Μέγας Αλέξανδρος»: Βιβλιοπαρουσίαση στην Έδεσσα «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού»

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Έδεσσας «Μέγας Αλέξανδρος» και οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μάριου Μαρκοβίτη «Όχι, δεν είμαι εχθρός του λαού».

Η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 19:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Έδεσσας (Κ.Γαρέφη-Περδίκα 1, Έδεσσα).

Με τον συγγραφέα συζητούν για το βιβλίο οι:

-Στράτος Δορδανάς, επίκουρος καθηγητής τμ.Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Πανεπιστημίου Μακεδονίας

-Θοδωρής Σαρηγκιόλης, ποιητής

-Γιάννης Χατζηπέγιου, Πρόεδρος Φ.Σ.Ε. «Μέγας Αλέξανδρος».


Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθούν αναμνηστικά για τα 100 χρόνια του Φιλοπρόοδου Συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος».

Εκατό χρόνια ιστορίας! Πρόσωπα και γεγονότα του Μεσοπολέμου σε Ελλάδα και Ρωσία, μετεμφυλιακές εδώ και (μετα)σταλινικές εκεί καταστάσεις, γραμμή ορατή μέχρι σήμερα. Ο ιστορικός χαρακτήρας του βιβλίου διαφυλάσσεται σχολαστικά, αλώβητος· από το μυθιστορηματικό ύφος της αφήγησης.

Ο ιεραπόστολος επαναστάτης του Μεσοπολέμου Μάρκος-Ochalis, μέλος του ΚΚΕ και του μπολσεβίκικου ρωσικού κόμματος, αποτελεί το βασικό πρόσωπο. Στην πρώτη πατρίδα καταδικάστηκε σε θάνατο, γλίτωσε και διέφυγε στη δεύτερη πατρίδα, τη μεγάλη αγαπημένη σοσιαλιστική. Εδώ, η καταδίκη σε θάνατο και η εκτέλεση χώρεσαν σε μια μέρα. Έφυγε στα τριαντατρία του χρόνια, Μάρτιο 1938, σαν εχθρός του λαού, αποκαταστάθηκε είκοσι χρόνια αργότερα. Άφησε μια κόρη, στη Μόσχα, που έμαθε ποιος ήταν ο πατέρας της πριν λίγα χρόνια. Παράλληλες, εντυπωσιακά παρόμοιες οι διαδρομές των οικογενειών στις δύο χώρες· οι επίγονοι "συναλλάσσονται" ακόμη αμήχανα με τη δική του ιστορία. Έφυγε νωρίς ο Μάρκος, άφησε όμως πίσω τους συντρόφους κομμουνιστές του Μεσοπολέμου. Αρκετοί υπήρξαν θύματα των σταλινικών εκκαθαρίσεων. Οι επιζήσαντες είναι αυτοί που κυρίως έγραψαν την ιστορία της αριστεράς για πολλά χρόνια και χρωμάτισαν την ιστορία της χώρας μας ως το τέλος σχεδόν του 20ού αιώνα.

Η γραμμή δεν φαίνεται να έσβησε· κρατώντας ή/και αλλάζοντας μορφές, διαπερνά και τις μέρες μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Μάριος Μαρκοβίτης:

"Γεννήθηκα το 1940∙ δίπλα-δίπλα οι πόλεις των γονέων, Νάουσα και Βέροια, μου χάρισαν το δικαίωμα πάντοτε να αυτοαποκαλούμαι Μακεδόνας. Στρατευμένος παλιά, μοναχικός και μελαγχολικός οδοιπόρος εδώ και δεκαετίες, στους δύσβατους δρόμους της ευρωπαϊκής αριστεράς με δημοκρατία.

Σπούδασα ιατρική, μια από τις «ελεύθερες» δουλειές για τους αριστερούς της εποχής μου. Η ψυχιατρική παιδιών και εφήβων, αγαπημένη συντρόφισσά μου στην επιστημονική και επαγγελματική πορεία∙ πιστά την υπηρέτησα, αυτή με κράτησε στην ιατρική, που άλλως θα είχα εγκαταλείψει.

Βιβλίο εκτός ιατρικών, αυτό είναι το πρώτο μου∙ όχι γιατί είμαι συνταξιούχος, «να βρω κάτι να ασχολούμαι» δηλαδή. Μπορεί να το έγραφα και πριν από 20-30 χρόνια, αν είχα τα συγκλονιστικά ντοκουμέντα, αυτά που από το 2011 μέχρι και πρόσφατα απόκτησα, μαζί με τους «νέους» από την Ρωσία συγγενείς μου: την κόρη, τα εγγόνια και δισέγγονα, του χαμένου και για μένα και γι αυτούς Μάρκου-Ochalis, κεντρικού προσώπου του βιβλίου αυτού. "

Φιλανθρωπικός αγώνας για τη μικρή Χρυσοβαλάντω: Επίλεκτοι Αλμωπίας - Παλαίμαχοι ΠΑΟΚ 3-5

Έναν ενδιαφέροντα αγώνα με πλούσιες φάσεις και πολλά γκολ είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι πολλοί φίλαθλοι από την ευρύτερη περιοχή της Αριδαίας που βρέθηκαν στο γήπεδο Τσάκων, μεταξύ των Επιλέκτων Αλμωπίας και των Παλαιμάχων του ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης.

Τέλη κυκλοφορίας 2019: Στο Taxis την επόμενη εβδομάδα - Δείτε ΕΔΩ τι θα πληρώσετε

Πώς θα γλιτώσετε τις υπέρογκες χρεώσεις - Τι πρέπει να κάνετε αν θέλετε να πουλήσετε το αυτοκίνητό σας

Ποιο είνι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση του εαυτού μας; - Γράφει η Μαρίνα Μπάχου

Είναι γνωστόν πως η ζωή είναι μία δύσκολη διαδρομή,μα συνάμα ωραία. 

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *