Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Διδακτορική φοιτήτρια καταδικάζεται σε 13 χρόνια κάθειρξη με μοναδικό στοιχείο ένα δείγμα DNA

Μια υπόθεση που μοιάζει με σενάριο ταινίας προέκυψε τις προηγούμενες μέρες, χωρίς το happy end που οι ταινίες συχνά έχουν μέχρι στιγμής. 

Μια νέα γυναίκα έχει οδηγηθεί στη φυλακή καταδικασμένη σε 13χρόνια κάθειρξη, με μοναδικό τεκμήριο τις προσωπικές της διασυνδέσεις με άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου και την εύκολη ρετσινιά των «Πυρήνων της Φωτιάς».


H ιστορία της Ηριάννας δείχνει την εξαιρετικά προβληματική περίοδο που διανύει ο θεσμός της Ελληνικής Δικαιοσύνης, καθώς καταστρέφονται οι ζωές και οι υπολήψεις ανθρώπων με ελάχιστα πλέον στοιχεία αποδείξεις και μάρτυρες. Τα οποία ταυτόχρονα είναι και μια πολύ κακή παρακαταθήκη νομικά για το μέλλον.

Ποια είναι τα γεγονότα

Ήταν Μάρτιος του 2011 όταν η Αντιτρομοκρατική έκανε έφοδο στο σπίτι του φοιτητή ΕΜΠ και φίλου της Ηριάννας Κωνσταντίνου, ο οποίος είχε φιλικές σχέσεις με κάποιους από τους μετέπειτα κατηγορούμενους της ΣΠΦ. Στο σπίτι κοιμόταν και η Ηριάννα, φοιτήτρια φιλοσοφικής, η οποία δίνει δείγμα DNA οικειοθελώς

Το Νοέμβριο του 2011 είχε ανακαλυφθεί στην Πολυτεχνειούπολη από έναν άγνωστο μέχρι σήμερα ένα κουτί με όπλα από ένα τεχνίτη ασανσέρ, ο οποίος δεν ξαναεμφανίστηκε κάπου. Αυτός είχε δει ξημερώματα έναν άντρα να βγαίνει από ένα βαν και να κρύβει το κουτί.

Ο Κωνσταντίνος παραπέμφθηκε ως μέλος της ΣΠΦ με στοιχείο τις φιλικές του σχέσεις με δύο μέλη των Πυρήνων. Ο τότε εισαγγελέας Σωτήρης Μπάγιας πρότεινε την αθώωσή του και το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον αθώωσε, ταυτόχρονα όμως είχε αρχίσει να φτιάχνεται ο φάκελος της Ηριάννας, χωρίς να γίνει γνωστό το με ποια στοιχεία και με ποιου την εντολή.


Η αθώωση του συντρόφου της Ηριάννας ανέφερε τα εξής:

«Ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί αθώος της πράξης της συγκρότησης – ένταξης (άρθρ. 187 Α ΄§ 4 ΠΚ) που του αποδίδεται, διότι δεν προέκυψε η παρουσία του σε κρησφύγετα της οργάνωσης και ιδίως σε αυτά που βρέθηκε οπλισμός και, όπως αποδείχθηκε, διατηρούσε κοινωνικές μόνο σχέσεις με τους συγκατηγορούμενούς του… (αναφέρονται ονόματα εμπλεκομένων με τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς) στα πλαίσια του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου, στον οποίο ανήκει»






Ευρωκίνηση / Τατιάνα Μπόλαρη

Τον Ιανουάριο του 2013 επί Δένδια, βρίσκεται DNA της σε ένα γεμιστήρα που δεν ήταν μέσα σε όπλο, από αυτά που είχαν βρεθεί στην Πολυτεχνειούπολη και η Ηριάννα συλλαμβάνεται. Παρότι ερευνήθηκε το αμάξι, το σπίτι της και τα πάντα, δεν βρέθηκε τίποτε άλλο.

Στο μεταξύ η φοιτήτρια είχε αφεθεί ελεύθερη, ενώ ο τότε ο ειδικός εφέτης ανακριτής Δ. Μόκας ζήτησε να μη δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία της. Στην ίδια υπόθεση δικάστηκε και καταδικάστηκε ο συγκάτοικος του Κωνσταντίνου, ο οποίος επίσης κατηγορήθηκε δύο χρόνια μετά.

Τελικά στη δίκη δεν υπήρξε κάποια άλλη μαρτυρία ενάντια στους κατηγορούμενους. Μόνο το DNA, το οποίο σύμφωνα με τον διορισμένο πραγματογνώμονα Γεώργιο Φιτσιάλο, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA που προσέλαβαν οι γονείς, δε θα μπορούσε να ταυτοποιηθεί με αυτό που βρέθηκε στο γεμιστήρα. Όπως δήλωσε ο ίδιος:

«Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε χαρακτηρίζεται ως υλικό χαμηλής ποσότητας και ποιότητας, καθώς βρίσκεται κάτω από το όριο των 200pg/αντίδραση και κατά τη γενετική ανάλυση απέδωσε ένα μη πλήρες (μερικό) και κακής ποιότητας γενετικό προφίλ… Κι ακόμη στη στατιστική ανάλυση δεν συμπεριελήφθη όλα το προφίλ, αλλά μόνο όσοι γενετικοί δείκτες ήταν πλήρως συμβατοί με το γενετικό προφίλ της κατηγορουμένης ενώ οι υπόλοιποι αγνοήθηκαν, καθώς αν είχαν συμπεριληφθεί η κατηγορούμενη θα είχε αποκλειστεί ως δότρια του γενετικού υλικού


Όλα αυτά όμως δε θα αρκούσαν τελικά.

Το δικαστήριο όμως ήταν αμείλικτο

Παρόλαυτα, το δικαστήριο επέμεινε στη γνώμη του παρά την ανυπαρξία μαρτύρων, την κατάθεση του καθηγητή πραγματογνώμονα και τις καταθέσεις των κατηγορούμενων και των μαρτύρων υπεράσπισης. H κοπέλα καταδικάστηκε την 1η Ιουνίου 2017 σε δεκατρία χρόνια κάθειρξη και χωρίς ελαφρυντικά, με μοναδικό στοιχείο το δείγμα DNA.

Σημειώνουμε ότι, σύμφωνα όχι μόνο με το ποινικό δίκαιο αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μάλιστα μερικό δείγμα DNA. Η έφεσή της δεν είχε καν ανασταλτικό χαρακτήρα, ενώ υπάρχει και μια ακόμη εξαιρετικά προβληματική διάσταση: το πλαίσιο τρομοκρατία, Εξάρχεια, αντιεξουσιαστικός χώρος και λοιπά φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά το δικαστήριο.





Η συνέπεια αυτής της λογικής είναι ότι δεν αναγνωρίστηκε καν ο πρότερος έντιμος βίας σε μια υποψήφια διδάκτορα της Φιλοσοφικής και επιστημονική συνεργάτιδα διαφόρων πανεπιστημιακών προγραμμάτων και να συνεχίζει τη ζωή της στις φυλακές της Θήβας. Ο σύντροφός της ο οποίος έχει αθωωθεί από τις κατηγορίες του κατάφερε να κινήσει διαδικασίες έτσι ώστε να πρόλαβαν να κάνουν σύμφωνο συμβίωσης μέσα στο Τμήμα Μεταγωγών.

Η ίδια έστειλε επιστολή στην Εφημερίδα των Συντακτών, για να μεταφέρει την πλευρά της σε αυτή την νοσηρή υπόθεση:

Ο φαύλος κύκλος των ενόχων

Πριν από λίγες μέρες ήμουν αυτόπτης μάρτυρας στο ληκτικό σημείο ενός τραγέλαφου, εκτυλισσόμενου επί της οδού Λουκάρεως.

Στην κωμικοτραγική αυτή διαδικασία όσα ειλικρινώς κατέθεσαν μάρτυρες και κατηγορούμενοι δεν ακούστηκαν ποτέ. Η απλή αναφορά ονομάτων αγαπημένων μου προσώπων -τα οποία ουδεμία σχέση είχαν με τη συγκεκριμένη δικογραφία, με εκτός νόμου πράξεις ή με οποιαδήποτε μορφή βίας- χρησιμοποιήθηκαν ως «επιχειρήματα» υπέρ της καταδικαστικής απόφασης που πάρθηκε σε βάρος μου.

Ενώ δικηγόρος και εξειδικευμένος γενετιστής πάσχιζαν να εξηγήσουν στην έδρα την ανυπόστατη φύση των κατηγοριών, εκείνη «συνδιαλεγόμενη» με όσους στάθηκαν απέναντί της έθετε εκτός τόπου και χρόνου (έως και κυριολεκτικά σουρεαλιστικές) ερωτήσεις και προφανώς αρνούνταν να κατανοήσει το κατηγορητήριο.

Το όλο παρανοϊκό κλίμα επιβεβαίωσε την αρχική εντύπωση που είχα για την επιχειρούμενη εμπλοκή μου στη συγκεκριμένη υπόθεση: τις τελευταίες εβδομάδες δεν δικαστήκαμε μόνο εγώ και ο συγκατηγορούμενός μου, αλλά μαζί με εμάς «δικάστηκε» για δεύτερη φορά και ο σύντροφός μου.

Τι και αν η αθωωτική απόφαση στο προ τριετίας δικαστήριό του θεωρείται από τον νόμο αμετάκλητη; Τα μετέωρα στοιχεία μιας υπόθεσηςπου έχει από καιρό λήξει μεταπηδούν από αυτή σε άλλες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ενόχων.

Αυτή τη στιγμή αναμένω τη μεταγωγή μου στις φυλακές Ελεώνα Θηβών, για να περάσω τις επόμενες, εξαντλητικές σε αριθμό, μέρες μου στα απομεινάρια του πανηγυριού των τρελών.

5-6-2017


Ηριάννα Β.Λ.


Θα επανέλθουμε σε αυτή την πρωτοφανή υπόθεση με νεότερα το συντομότερο δυνατόν.



Πηγή: Luben

Γιατί τα παιδιά πρέπει να τρώνε ένα αυγό την ημέρα - Τι δείχνει έρευνα

Τα μικρά παιδιά που τρώνε ένα αυγό κάθε μέρα, αναπτύσσονται περισσότερο σε σχέση με όσα δεν τρώνε καθόλου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα, που κατέληξε στη διαπίστωση ότι τα οφέλη των αυγών είναι ακόμη μεγαλύτερα από ό,τι είχαν δείξει προηγούμενες μελέτες.

O Γιάννης Σηφάκης στην ενημερωτική εκδήλωση του ΑΦΟΣ Αλμωπίας

Ενημέρωσε τους αγρότες για τις εξελίξεις στην επισιτιστική βοήθεια, για την διαδικασία μετάκλησης εποχιακών εργατών γης και το πέρασμα της πληρωμής του στα έξοδα του αγρότη, για τις επικείμενες αποφάσεις για τα «στέκια» και το νομοσχέδιο που μπαίνει στη Βουλή για την πληρωμή από τους εμπόρους σε δύο μήνες το αργότερο.

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις τελευταίες προσπάθειες και συσκέψεις με Υπουργούς και Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων ( μαζί με άλλους συναδέλφους του από άλλους γειτονικούς Νομούς) για την άμεση επίλυση του θέματος των Αλβανών εργατών γης και της διευθέτησης του θέματος με τα «στέκια» σε τρόπο που να λειτουργούν νομιμοποιημένα καθώς και την αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού με τις οργανώσεις παραγωγών και τους συνεταιρισμούς.

Ακόμη απάντησε σε ερωτήματα των παρισταμένων.

Η εκδήλωση του ΑΦΟΣ ήταν σημαντική καθόσον πέραν των τρεχόντων θεμάτων οι αγρότες ενημερώθηκαν από επιστήμονες για τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ που «άνοιξαν» και τα σχέδια βελτίωσης που προδημοσιεύτηκαν.

Σύνταξη πριν από τα 67: Δείτε αν τη δικαιούστε - Ποιες οι προϋποθέσεις

Σύνταξη έως και 12 χρόνια νωρίτερα, με όρια ηλικίας κάτω των 67 ετών, παίρνουν τουλάχιστον 40 κατηγορίες ασφαλισμένων με ένσημα είτε πριν είτε μετά το 1993.

Κατάργηση του Ειδικού Επιδόματος σε Νεοεισερχομένους στην Αγορά Εργασίας (20-29 ετών) - ΕΣΠΑ

Γνωστοποιούμε ότι σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ' της παρ. 1 του άρθρου 57 του ν. 4472/2017 (ΦΕΚ 74 Α'). καραργείται το άρθρο 2 του ν. 1545/85 (ΦΕΚ 91 Α'). Κατά συνέπεια, από 19-05-2017, ημερομηνία έναρξης ισχύος της; ανωτέρω διάταξης, παύει πλέον να καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ το ειδικό επίδομα σε άνεργους νέους μέχρι και 29 ετών.


Οι αιτήσεις για το επίδομα αυτό που έχουν υποβληθεί μέχρι και την 18-05-2017 με οποιονδήποτε τρόπο, θα διεκπεραιωθούν κανονικά, σύμφωνα με το ισχύον μέχρι την 18-05-2017 θεσμικό πλαίσιο και οι δικαιούχοι θα λάβουν τα ποσά του επιδόματος για όλο το διάστημα που το δικαιούνται.

Αφιέρωμα: Άλαν Τούρινγκ 1912 – 1954

Διαπρεπής άγγλος μαθηματικός, θεωρητικός της Λογικής, κρυπτογράφος και πρωτοπόρος στην ανάπτυξη της θεωρίας των υπολογιστών. Ο Τούρινγκ έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης πληροφορικής, καθόρισε τα κριτήρια της τεχνητής νοημοσύνης, αποκωδικοποίησε τους μυστικούς κώδικες του γερμανικού στρατού (γεγονός που έσωσε εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε να λήξει ταχύτερα ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος) και σχεδόν έλυσε ένα βιολογικό αίνιγμα στη μορφογένεση, το οποίο ακόμη παραμένει ανεξιχνίαστο για τους ερευνητές.

Ο Άλαν Μάθισον Τούρινγκ (Alan Mathison Turing, ορθότερη προφορά: Τιούρινγκ) γεννήθηκε στη συνοικία Πάντιγκτον του Λονδίνου στις 23 Ιουνίου 1912. Ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στη βρετανική αποικιοκρατική διοίκηση στην Ινδία κι επέστρεψε με τη σύζυγό του Έθελ στο Λονδίνο, επειδή ήθελαν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους στη Μεγάλη Βρετανία. Όμως, η δουλειά του πατέρα του απαιτούσε να βρίσκεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στην Ινδία κι έτσι τα δύο παιδιά του ζεύγους Τούρινγκ μεγάλωσαν με φίλους της οικογένειας στην Αγγλία, προκειμένου να μην διακινδυνεύσει η υγεία τους στις αποικίες.


Στα 13 του αποκαλύφθηκε το ταλέντο του Άλαν Τούρινγκ στα μαθηματικά, αν και τα γραπτά του χαρακτηρίζονταν από τους καθηγητές του «ακατάστατα και πρόχειρα». Το 1928, σε ηλικία 16 ετών, μελέτησε την εργασία του Άλμπερτ Αϊνστάιν και όχι μόνο την κατάλαβε, αλλά προεξέτεινε τα ερωτήματα του Αϊνστάιν για τους νόμους του Νεύτωνα για την κίνηση, σ' ένα κείμενο το οποίο δεν δημοσιεύθηκε. Τα χρόνια εκείνα ανακαλύπτει την ομοφυλοφιλία του και ερωτεύεται ένα συμμαθητή του, ονόματι Κρίστοφερ Μόρκομ, ο οποίος όμως λίγους μήνες αργότερα πεθαίνει από βοοειδή φυματίωση, μετά από κατανάλωση μολυσμένου γάλακτος αγελάδας. Η απώλεια αυτή κλονίζει την πίστη του. Τον οδηγεί στον αθεϊσμό και στην πεποίθηση ότι όλα τα φαινόμενα έχουν υλιστική βάση.

Μετά το σχολείο γίνεται δεκτός στο Βασιλικό Κολλέγιο (King's College) του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, όπου σπουδάζει μαθηματικά, με καθηγητές, μεταξύ άλλων, τον μαθηματικό και οικονομολόγο Τζον Μέιναρντ Κέινς και τον συγγραφέα Ε. Μ. Φόρστερ. Το 1936 δημοσιεύει την πραγματεία «On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem», που αναγνωρίζεται ως το λαμπρότερο έργο του. Στο άρθρο αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχουν ορισμένα μαθηματικά προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν δια μιας σταθεράς, καθορισμένης διεργασίας, την οποία χαρακτήριζε ως διεργασία που μπορεί να εκτελεστεί από αυτόματη μηχανή. Αποδείκνυε, ακόμη, τη δυνατότητα κατασκευής μιας μηχανής γενικής χρήσης («Μηχανή Τούρινγκ»), η οποία, καταλλήλως προγραμματιζόμενη, θα μπορούσε να εκτελέσει το έργο οποιασδήποτε κατασκευασμένης για την επίλυση ειδικών προβλημάτων μηχανής. Αυτή ιδέα μια μηχανής γενικής χρήσης αποτέλεσε τη θεωρητική βάση για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, που εμφανίστηκαν τη δεκαετία του '40.


Ο Τούρινγκ συνέχισε τις σπουδές του στα Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον στις ΗΠΑ και το 1938 αναγορεύτηκε διδάκτορας μαθηματικών, με τη διατριβή «Systems of Logic Based on Ordinals», υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αλόνζο Τσερτς. Με την αποφοίτησή του δέχτηκε τη θέση του καθηγητή μαθηματικής λογικής που του προσφέρθηκε στο King's College, όπου και θα μπορούσε να είχε παραμείνει, αν δεν μεσολαβούσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και η εφεύρεση της «μηχανής Τούρινγκ».


Την άνοιξη του 1940 προσέφερε τις υπηρεσίες του στη Σχολή Κωδίκων και Κρυπτογραφίας της βρετανικής κυβέρνησης, σε μια περίοδο που ο πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ βρισκόταν στα πρόθυρα απελπισίας. Οι Γερμανοί είχαν σπάσει τον αγγλικό κώδικα μετάδοσης σημάτων και με τις πληροφορίες που αποσπούσαν βύθιζαν τα πλοία του βρετανικού ναυτικού το ένα μετά το άλλο. Ο Τούρινγκ ενσωματώθηκε γρήγορα στην ομάδα και με την καθοριστική συνεισφορά του αποκρυπτογραφήθηκε ο κώδικας Enigma της Λουφτβάφε. Έτσι, εξουδετερώθηκε ο ραδιοφάρος Knickebein, που κατηύθυνε τα γερμανικά βομβαρδιστικά στην Αγγλία.

Κάθε φορά που οι Γερμανοί τροποποιούσαν τους κωδικούς επικοινωνίας, ο Τούρινγκ τους αποκρυπτογραφούσε ολοένα και με μεγαλύτερη ευχέρεια. Έτσι, ο Τσόρτσιλ μάθαινε τα πάντα για τις επικείμενες κινήσεις των αντιπάλων του, για τα σχέδια εναντίον της Ελλάδας, ακόμη και για την Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο ρόλος του Τούρινγκ, όμως, ο οποίος για λόγους εθνικής ασφάλειας αναγνωρίστηκε πολύ μετά τον θάνατό του, υπήρξε καθοριστικός, τόσο για το σπάσιμο του κώδικα «Enigma», όσο και για τον σχεδιασμό ενός πρωτόγονου (για τα σημερινά δεδομένα) ηλεκτρονικού υπολογιστή, που αποκωδικοποιούσε με μεγάλη ταχύτητα τις επικοινωνίες των ναζιστών στον Ατλαντικό.

Το 1945, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, προσελήφθη στο νεοϊδρυθέν Τμήμα Μαθηματικών του Βρετανικού Εργαστηρίου Φυσικής στο Λονδίνο, όπου του δόθηκε η δυνατότητα να κατασκευάσει την πρώτη αληθινή «μηχανή Τούρινγκ», την ονομαζόμενη ACE (Automatic Computing Engine). Γρήγορα, όμως, ανακάλυψε, προς μεγάλη δυστυχία του, ότι η γραφειοκρατία και οι αλλεπάλληλες αναβολές θα στέκονταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των ιδεών του και αποφάσισε να αποχωρήσει και να επιστρέψει στο Κέιμπριτζ.

Το 1948 εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ, δεχόμενος πρόταση του τοπικού πανεπιστημίου για την κατασκευή ενός υπολογιστή, όπως τον περιέγραφε ο ίδιος σ' ένα δημοσίευμά του το 1939. Ήταν ο MADAM, όπως τον αποκάλεσε ο Τύπος (Manchester Automatic Digital Machine), ο υπολογιστής με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα μνήμης εκείνη την εποχή. Οι προσπάθειές του για την κατασκευή των πρώτων υπολογιστών και την ανάπτυξη των πρώτων μεθόδων προγραμματισμού υπήρξαν κεφαλαιώδους σημασίας. Υποστήριξε, επίσης, σθεναρά τη θεωρία ότι μπορούσαν να κατασκευαστούν υπολογιστές με ικανότητα σκέψης. Οι δημοσιεύσεις του έτυχαν ευρείας αναγνώρισης και αποτέλεσαν το θεμέλιο της έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη.

Λάτρης της βιολογίας, ο Τούρινγκ θα εφαρμόσει το μαθηματικό του ταλέντο στη μορφογένεση, δηλαδή πώς τα ζώα και τα φυτά αναπτύσσουν ορισμένα μοντέλα μορφών, όπως οι ρίγες της ζέβρας ή οι κηλίδες της αγελάδας, θεωρίες οι οποίες ακόμη απασχολούν τους βιολόγους. Το 1952 ο Τούρινγκ θα δημοσιεύσει το πρώτο μέρος της εργασίας του για τη μορφογένεση, η οποία θα παραμείνει ημιτελής.

Η ζωή του Τούρινγκ θα πάρει τραγική τροπή τον Ιανουάριο του 1952. Στο Μάντσεστερ, ύστερα από ληστεία στο σπίτι όπου κατοικούσε, ομολόγησε στην αστυνομία ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με έναν από τους υπόπτους του εγκλήματος, ονόματι Άρνολντ Μάρεϊ. Οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις την εποχή εκείνη θεωρούνταν έγκλημα στη Μεγάλη Βρετανία και ο Τούρινγκ δικάστηκε και βρέθηκε ένοχος. Γλίτωσε τη φυλακή, αλλά υποβλήθηκε σε σειρά εμβολιασμών με ορμόνες οιστρογόνων, που σκόπευαν να «καταστείλουν» τις επιθυμίες του, με αποτέλεσμα να αναπτύξει γυναικομαστία και να παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης. «Μεγαλώνει το στήθος μου» έλεγε τρομαγμένος σ' έναν φίλο του.

Στις 7 Ιουνίου 1954, ο Άλαν Τούρινγκ βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του. Στο κομοδίνο υπήρχε ακουμπισμένο ένα μισοφαγωμένο μήλο, επαλειμμένο με κυάνιο. Ήταν μόλις 41 ετών. Φημολογείται ότι η γνωστή εταιρεία πληροφορικής Apple διάλεξε ως λογότυπό της ένα μισοφαγωμένο μήλο για να αποτίσει φόρο τιμής σε αυτή τη διάνοια της πρώιμης επιστήμης της Πληροφορικής.

Ο Τούρινγκ υπήρξε μια εκκεντρική προσωπικότητα στη συντηρητική αγγλική κοινωνία των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων. Ήταν εσωστρεφής, άθεος, δεινός μαραθωνοδρόμος (ένας τραυματισμός στο ισχίο τον απέκλεισε από τη βρετανική Ολυμπιακή ομάδα του 1948), εργαζόταν εκ θεμελίων (αγνοώντας την εργασία των προκατόχων του), δεν έκρυβε την ομοφυλοφιλία του και ούτε σεβόταν τα αυστηρά επιστημονικά «σύνορα» της εποχής του (όντας ένας «καθαρός» μαθηματικός, που εισέβαλε στα πεδία της μηχανικής και της ηλεκτρονικής).

Η αυξανόμενη απομόνωσή του, το δικαστικό σκάνδαλο, η αυτοκτονία του και το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να επιβραβευθεί για το έργο του, το οποίο στο πλαίσιο του «Ψυχρού Πολέμου» ήταν σε μεγάλο μέρος του χαρακτηρισμένο ως απόρρητο, άφησαν τον ίδιο και το έργο του στη σκιά για μεγάλο χρονικό διάστημα. 
 
 
 
 απο το sansimera.gr

Το 6o Φεστιβάλ Πόζαρ 2017 έρχεται μέσα στη φύση

Το 2011 ο σύλλογος Νέων Λουτρακίου – Πέλλας, με αγάπη για το μαγευτικό τοπίο των λουτρών Πόζαρ και με πάθος για την μουσική δημιούργησε το Φεστιβάλ Πόζαρ.

Από Νάουσα…στον Αστέρα Τρίπολης (βοηθός) ο Ντίσιος!

Το μεγάλο άλμα στην προπονητική καριέρα του κάνει ο Βαγγέλης Ντίσιος, που αποχώρησε πρόσφατα από τη Νάουσα, μετά από καλή σεζόν.

Στο νηπιαγωγείο των Προμάχων ο Δήμαρχος Αλμωπίας

Τους Προμάχους επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος συνοδευόμενος από τους Αντιδημάρχους κ. Γιώργο Γούδη και κ. Γιώργο Χατζηγιαννίδη.

Χιλιάδες προσκηνητές πέρασαν από την Αγία Τριάδα στην Έδεσσα [ΕΙΚΟΝΕΣ]

Η Έδεσσα για άλλη μια χρονιά είχε την τιμητική της καθώς πανυγήριζε η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Πλήθος κόσμου πήγε να προσκηνήσει και να προσευχηθεί σε ένα Ιερό και συνάμα ιστορικό τόπο. Όλες οι λειτουργίες έγιναν χωροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλας και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Νέο καφεκοπτείο Coffee Island στην Αριδαία

Η Coffee Island ανακοινώνει με χαρά τη λειτουργία του νέου καφεκοπτείου της στην πόλη της Αριδαίας. H ελληνική εταιρεία Coffee Island αριθμεί ήδη 358 καφεκοπτεία σε όλη την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Κύπρο, προσφέροντας στους πελάτες της μοναδικές γευστικές εμπειρίες.

Το ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ εξαπλώνει το "γρήγορο" Internet σε σχολεία της Έδεσσας

Ένα πραγματικά μεγάλο τεχνολογικό έργο με τεράστια ψηφιακή και εκπαιδευτική αξία υλοποίησαν οι τελειόφοιτοι "Τεχνικοί Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών" του ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ στο σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ-ΕΚ-ΙΕΚ Έδεσσας. Στα πλαίσια της Πρακτικής Άσκησης του Δ' Εξαμήνου σπουδών τους αναβάθμισαν τις δικτυακές υποδομές των αιθουσών διδασκαλίας, των εργαστηρίων και των γραφείων διοίκησης "επεκτείνοντας" το δίκτυο της υφιστάμενης οπτικής ίνας στους παραπάνω χώρους. Έτσι, η "ασύλληπτη" ταχύτητα των 100Mbps Internet αποτελεί εδώ και κάποιες μέρες "αγαθό" που μπορούν να το αξιοποιήσουν οι μαθητές και οι καθηγητές της τεχνικής εκπαίδευσης της Έδεσσας.

Μια ματιά μόνο στα στατιστικά και τους αριθμούς του έργου αρκεί για να γίνει αντιληπτή η διάσταση του, καθώς και η προσπάθεια που καταβλήθηκε:
Χρησιμοποιήθηκε καλώδιο που το μήκος του άγγιξε το 1 χιλιόμετρο
Το καλώδιο αυτό σε κανένα σημείο του δεν απλώθηκε "γυμνό" καθώς τηρώντας τους κανόνες δομημένης καλωδίωσης, περιβλήθηκε με κανάλια προστασίας που εγκαταστάθηκαν σε όλους τους τοίχους σε αντίστοιχο μήκος (1χλμ)

Χρησιμοποιήθηκαν και συνδέθηκαν τουλάχιστον 10 δικτυακές συσκευές (router, switch) και τοποθετήθηκαν δεκάδες πρίζες υποδοχής καλωδίου ethernet
Συνδέθηκαν 3 διαφορετικά κτίρια, όλοι οι χώροι διοίκησης, 5 εργαστήρια (ένα σε κάθε τομέα του ΕΠΑΛ) και 4 αίθουσες διδασκαλίας, ενώ προβλέφθηκε η δυνατότητα για εύκολη επέκταση στο μέλλον
Ενοποιήθηκαν μικρά τοπικά δίκτυα σε ένα ενιαίο για ευκολότερη διαχείριση, η έκταση του οποίου απλώνεται σε εμβαδό 1.000 τ.μ.
Η υλοποίηση διήρκησε 10 εβδομάδες και απασχολήθηκαν για πάνω από 200 ώρες οι 13 καταρτιζόμενοι του ΙΕΚ (τεχνικοί δικτύων) υπό την επίβλεψη τεσσάρων εκπαιδευτών Πληροφορικής (Μισσελής Μ., Παπαδοπούλου Ο., Δημητριάδης Χ., Κωνσταντινίδου Μ.) και ενός Ηλεκτρολογίας (Επεσλίδης Δ.).
Τα οφέλη του "γρήγορου" Internet αναμένεται να τα αξιοποιήσουν καθημερινά περισσότεροι από 600 μαθητές και 100 καθηγητές των ΕΠΑΛ, ΕΚ και ΙΕΚ

Κατά την παράδοση του αναβαθμισμένου δικτύου, ο Διευθυντής του ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ και εμπνευστής του όλου εγχειρήματος, ΧΡΗΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ανέφερε χαρακτηριστικά: "η υλοποίηση του έργου θα επιφέρει θετικές αλλαγές στην εκπαιδευτική διαδικασία και στις διοικητικές συναλλαγές των εμπλεκόμενων σχολείων. Σε μια εποχή που όλα διεκπεραιώνονται μέσω του Internet, η ταχύτητα και η ποιότητα με την οποία συνδέεσαι σε αυτό αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα επιτυχίας. Σήμερα, στα περισσότερα σχολεία της Ελλάδας βιώνουμε την εξής οξύμωρη κατάσταση: ενώ δαπανήθηκαν μεγάλα κονδύλια για να φτάσει η οπτική ίνα σε αυτά, ουσιαστικά δεν αξιοποιείται πραγματικά, καθώς τα σχολεία δε διαθέτουν δομημένη καλωδίωση αλλά ούτε και πόρους-τεχνογνωσία να την "εξαπλώσουν" σωστά μέσα στους χώρους τους. Είναι σαν να ταξιδεύεις από την Έδεσσα στην Αθήνα με υπερταχεία σε 4 ώρες και μετά να είσαι αναγκασμένος να κινηθείς μέσα στην πρωτεύουσα με τα πόδια γιατί δεν υπάρχουν συγκοινωνίες!!! Αυτές τις "συγκοινωνίες" εγκατέστησαν οι Τεχνικοί Δικτύων του ΙΕΚ ΈΔΕΣΣΑΣ στα κτίρια των ΕΠΑΛ-ΕΚ-ΙΕΚ, ενώ ήδη ξεκίνησαν την υλοποίηση του ίδιου έργου στο 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ. Πραγματικά η λέξη "Συγχαρητήρια" είναι πολύ λίγη για να περιγράψει την ευγνωμοσύνη που νιώθουμε για αυτά τα παιδιά και τους εκπαιδευτές τους. Επίσης, αξίζει να αναφερθεί, πώς το όλο έργο σχεδιάστηκε με επαγγελματικές προδιαγραφές "επί χάρτου" κατά το χειμερινό εξάμηνο σπουδών, ενώ η υλοποίησή του καταγράφηκε με πολυμεσικό υλικό και αποτυπώθηκε από τους ίδιους τους καταρτιζόμενους στην ιστοσελίδα https://texdikiek.wixsite.com/technet όπου μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει την εξέλιξη του.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *