Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Τελετή ορκωμοσίας των νέων Δημοτικών – Κοινοτικών Αρχών Δήμου Σκύδρας

Η τελετή ορκωμοσίας των νέων Δημοτικών – Κοινοτικών Αρχών του Δήμου Σκύδρας, περιόδου 2019 – 2023, που αναδείχθηκαν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου 2019, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, το Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 και ώρα 19:00΄.


Το απόλυτο mixtape του NBA MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο [ΒΙΝΤΕΟ]

Το ΝΒΑ ετοίμασε το απόλυτο mixtape για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το βίντεο με τον MVP του «μαγικού κόσμου»... εντυπωσιάζει!

Αφιέρωμα: Η ιστορία του ΑΤΜ

Η Αυτόματη Ταμειολογιστική Μηχανή (Automated Teller Machine), γνωστή με το αρκτικόλεξο ΑΤΜ, είναι μία ηλεκτρομηχανική συσκευή, που διευκολύνει τις συναλλαγές, επιτρέποντας στους εξουσιοδοτημένους χρήστες, με τη χρήση ειδικών πλαστικών καρτών, να αναλαμβάνουν μετρητά από τον λογαριασμό τους και να έχουν πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όπως ερωτήσεις σχετικά με το υπόλοιπο λογαριασμού, μεταφορά κεφαλαίων και αποδοχή καταθέσεων. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, είναι εγκατεστημένα περισσότερα από 3 εκατομμύρια ΑΤΜ, σύμφωνα με την ΑΤΜΙΑ, που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές ΑΤΜ.

Η ιδέα για την κατασκευή ενός τέτοιου μηχανήματος, που θα διευκόλυνε τις συναλλαγές εκτός του ωραρίου των τραπεζικών υποκαταστημάτων, ανήκε σε πολλούς τραπεζίτες σε Ανατολή και Δύση και άρχισε να διαμορφώνεται μεταπολεμικά με την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στις 30 Ιουνίου 1960, ο αμερικανo-αρμένιος φωτογράφος και εφευρέτης Λούθερ Σίμτζιαν (1905-1997) κατέθεσε αίτηση ευρεσιτεχνίας για μία αυτόματη μηχανή ανάληψης μετρητών με την ονομασία Bankograph, την οποία έλαβε στις 26 Φεβρουαρίου 1963. Ενδιάμεσα, το μηχάνημα εγκαταστάθηκε πειραματικά στη Νέα Υόρκη, από τη City Bank (νυν Citibank), αλλά αποσύρθηκε ύστερα από έξι μήνες, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τους πελάτες της τράπεζας.

 
Σήμερα, είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο άνθρωπος που ανακάλυψε το ΑΤΜ είναι ο σκωτσέζος οικονομολόγος Τζον Σέφερντ - Μπάρον (1925-2010). Δουλεύοντας στην τυπογραφική εταιρεία «De La Rue» τη δεκαετία του ‘60 του κατέβηκε η ιδέα να κατασκευάσει ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων. Ή έμπνευση του ήρθε στο μπάνιο του σπιτιού του: «Σκέφτηκα ότι πρέπει να υπάρχει τρόπος να μπορώ να κάνω ανάληψη χρημάτων οπουδήποτε κι αν βρίσκομαι, στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στον κόσμο. Είχα την ιδέα του αυτόματου πωλητή σοκολάτας, με τη μόνη διαφορά ότι θα άλλαζα τη σοκολάτα με μετρητά» είπε σε μία συνέντευξή του.

Η Barclays ήταν η πρώτη τράπεζα που πείστηκε για την εφεύρεση του Σέφερντ - Μπάρον, η οποία έφερε την κωδική ονομασία DACS. Μετά από ένα ποτήρι τζιν, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας υπέγραψε συμβόλαιο μαζί του για την εξέλιξη της ανακάλυψής του. Το πρώτο μηχάνημα τοποθετήθηκε στο υποκατάστημα της Barclays στο Ένφιλντ του Βορείου Λονδίνου, στις 27 Ιουνίου 1967, που θεωρείται η γενέθλια ημέρα του ΑΤΜ. Ο κωμικός Ρεγκ Βάρνεϊ ήταν ο πρώτος πελάτης που πραγματοποίησε ανάληψη μετρητών.

Οι πλαστικές κάρτες δεν είχαν εφευρεθεί ακόμα και το ΑΤΜ χρησιμοποιούσε ειδικές επιταγές εμποτισμένες με άνθρακα 14, μία ουσία με ήπια ραδιενεργή ακτινοβολία. Το μηχάνημα την ανίχνευε και στη συνέχεια την ταίριαζε μ’ έναν αριθμό ασφαλείας.

Ένα παράπλευρο προϊόν της εφεύρεσης ήταν ο κωδικός ασφαλείας, το γνωστό μας PIN. Αρχικά ο Σέφερντ - Μπάρον ήθελε το ΡΙΝ να αποτελείται από έξι ψηφία, αλλά η σύζυγός του Καρολάιν, σε μία κουβέντα που είχαν στο τραπέζι της κουζίνας, τον συμβούλεψε να μην ξεπερνά τα τέσσερα ψηφία, γιατί αλλιώς η ίδια δεν θα μπορούσε να θυμάται τον κωδικό.

Το ΑΤΜ του Σέφερντ - Μπάρον κέρδισε το στοίχημα, καθώς προηγήθηκε κατά εννέα ημέρες του σουηδικού Bankomat και ενός μήνα του αγγλικού Chubb MD2, που προωθούσε η Westminster Bank. Στην Ελλάδα τα πρώτα ΑΤΜ τοποθετήθηκαν τη δεκαετία του 1980 (Alpha Bank το 1983, Citibank το 1985) και η χρήση τους άρχισε να εξαπλώνεται την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα. 
απο το sansimera.gr

«Ανοικτή» συνέντευξη – συζήτηση του Γιάννη Σηφάκη για θέματα Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας

«Ανοικτή» συνέντευξη – συζήτηση του Γιάννη Σηφάκη για θέματα Έδεσσας , Αλμωπίας και Σκύδρας την Πέμπτη 27 Ιουνίου 8:30μμ στο Πολιτιστικό Έδεσσας στο Βαρόσι - Συζήτηση με τους πολίτες αντί για πλήρη «αφωνία» και φιέστες τύπου «Τόλμη και Γοητεία»

Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυκαρπης: "Σας περιμένουμε στο 7ο Παιδικό Φεστιβάλ!"

Ο Φιλοπρόοδος Σύλλογος Πολυκαρπης σας προσκαλεί στο 7ο Παιδικό Φεστιβάλ στις 29 & 30 Ιουνίου 2019 και ώρα 20:00 μ.μ στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού σχολείου Πολυκαρπης.

Γ. Χατζηγιαννίδης: "Έπεσε η μάσκα σας" - Δ. Μπίνος: "Δεν δεχόμαστε να μας αμφισβητεί κανείς"

Μετά τη τοποθέτηση του κ. Χατζηγιαννίδη σχετικά με το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Handball Cherry Cup 2019 στην Αριδαία και την απουσία ενημέρωσης προς τον κόσμο της Αλμωπίας, η "διαμάχη" με τη Δημοτική Αρχή συνεχίστηκε:

Ερευνα: Η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών

Οι γυναίκες που ζουν σε πόλη με ατμοσφαιρική ρύπανση και δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, ίσως θα έπρεπε να μετακομίσουν για ένα διάστημα στην εξοχή ή σε κάποια περιοχή με πιο καθαρό αέρα, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να βελτιώσει τη γονιμότητα τους.

Γιατί σταματά η καρδιά των αθλητών;

«O Κασίγιας (φωτ.) έπαθε οξύ έμφραγμα. Σε παίκτη 38 ετών έπρεπε να έχει γίνει αντιληπτό. Είναι παράξενο για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο όπως η Πόρτο», τονίζει στην «Κ» ο κ. Σταματόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Επίσκεψη του Νάσου Ηλιόπουλου σε Έδεσσα και Γιαννιτσά


Την Έδεσσα και τα Γιαννιτσά επισκέπτεται αυτή την Κυριακή 30 Ιουνίου, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ξεκίνησε για 3η συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Handball Cherry Cup 2019 στην Αριδαία

Γιώργος Χατζηγιαννίδης: "Ξεκίνησε εχθές για 3η συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Handball Cherry Cup 2019 όπου συνδιοργανώνεται από τους Δήμο Έδεσσας και Αλμωπίας καμία ανακοίνωση καμία ενημέρωση από τον δικό μας Δήμο. 

Βάσεις 2019: Ανακοινώνονται οι βαθμολογίες – Αυτές είναι οι σχολές που θα… καταποντιστούν

Η μεγάλη ώρα έφτασε για χιλιάδες υποψηφίους των Πανελληνίων, καθώς το μεσημέρι της Παρασκευής θα αναρτηθούν στα Λύκεια οι καταστάσεις, οι οποίες θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τη βαθμολογία του ανά μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.

Συνεκμετάλλευση ζητά τώρα ο Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ: «Η Αγκυρα ξέρει να μοιράζεται το φυσικό αέριο»

Επιμένει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις διεκδικήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία καταφεύγει στον ΟΗΕ για τις τουρκικές παραβιάσεις.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *