Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Συντάξεις Ιουλίου 2018 - Δείτε τις ημερομηνίες πληρωμής

Aπό σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουνίου μέχρι τις 03 Ιουλίου θα καταβληθούν στους συνταξιούχους oι συντάξεις του Ιουλίου του 2018.

Εκλογές Σωματείου Εμπόρων Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ν. Πέλλας

Την Τετάρτη 20/6/2018 στα γραφεία μας Πέλλης 11 στην Έδεσσα έγιναν οι εκλογές του Σωματείου Εμπόρων Επαγγελματιών & Βιοτεχνών Ν. Πέλλας για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής, και αντιπροσώπων για την τοπική Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Πέλλας . Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής : ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρόεδρος ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 

Αντιπρόεδρος ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ 

Γεν. Γραμματέας ΣΤΟΥΜΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 

Ταμίας ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

Σύμβουλος ΔΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΙΩΑΝΝΑ

ΜΙΛΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΡΟΣ Ο.Ε.Β.Ε.Σ. Ν. ΠΕΛΛΑΣ

ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 

ΓΑΛΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ 

ΓΚΕΣΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

ΔΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ 

ΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 

ΚΑΡΤΑ ΧΡΥΣΗ

ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ

ΠΟΖΑΡΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΟΥΜΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ 

ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΛΑΜΑΤΗΟ Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο, ευχαριστεί τα μέλη που συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και στηρίζουν το Σωματείο.Το Δ.Σ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ                         ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟΥΜΠΟΥ 


Ανακοίνωσε Νικολίτσα ο Αλμωπός Αριδαίας

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την απόκτηση του 25χρόνου μέσου, Σπύρου Νικολίτσα. 

Ο νέος μας ποδοσφαιριστής, πέρσι αγωνίστηκε στην Ελπίδα Σκουτάρεως στην Γ' Εθνική, ενώ ξεκίνησε την καριέρα απο τμήματα υποδομής του Αστέρα Τρίπολης όπου αγωνίστηκε μέχρι και την Κ20, στην συνέχεια αγωνίστηκε στον Παναργειακό στην Γ' Εθνική, στον Εθνικό Γαζώρου στην Β' Εθνική με 17 συμμετοχές και Γ' Εθνική τον επόμενο χρόνο και στον Οδυσσέα Αναγέννησης όπου αναδείχθηκε κυπελλούχος.

Η διοίκηση τον καλωσορίζει στην οικογένεια του Αλμωπού και του ευχόμαστε υγεία και δύναμη με πολλές επιτυχίες.


Με τιμή το Δ.Σ 

Αλμωπού Αριδαίας 

Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε το γονίδιο που πυροδοτεί τη διαδικασία της γήρανσης

Mια σημαντική ανακάλυψη που θα συνδράμει στην κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν το γονίδιο CD36 που θέτει σε κίνηση το φαινόμενο της γήρανσης, καθώς όταν ενεργοποιείται σταματά η διαίρεση των κυττάρων και αρχίζουν να «μαραζώνουν».


Η γήρανση είναι φυσικό φαινόμενο στον κύκλο ζωής κάθε κυττάρου και βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο της ιατρικής έρευνας, καθώς τα γερασμένα κύτταρα πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε μια σειρά ασθενειών, από τις καρδιοπάθειες μέχρι την αρθρίτιδα και τον καταρράκτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Molecular Omics. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το γονίδιο CD36 ήταν ιδιαίτερα δραστήριο στα γηραιότερα κύτταρα. Κατάφεραν δε να κάνουν νεαρά, υγιή κύτταρα να λειτουργήσουν σαν να ήταν γερασμένα ενισχύοντας τη δραστηριότητα των γονιδίων CD36.

Γηρασμένα κύτταρα στο μικροσκόπιο: στις μπλε περιοχές καταγράφεται η αύξηση δραστηριότητας του γονιδίου CD36 (Φωτογραφία Darleny Lizardo/Alan Siegel/University at Buffalo North Campus Confocal Imaging Facility)

Μολονότι η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται «συναρπαστική» ο ακριβής ρόλος που παίζει το συγκεκριμένο γονίδιο στη διαδικασία της γήρανσης εξακολουθεί να περιβάλλεται από πέπλο μυστηρίου. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το CD36 οδηγεί τον οργανισμό να παράγει μια πρωτεϊνη που επικάθεται στην επιφάνεια των κυττάρων, αλλά δεν έχουν ακόμη βρει τι ακριβώς κάνει αυτή η πρωτεϊνη.

«Η έρευνά μας ταυτοποιεί το CD36 ως υποψήφιο για περαιτέρω μελέτη. Η γήρανση είναι θεμελιώδης διαδικασία για τα κύτταρα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που αγνοούμε», είπε ο Ομέρ Γκεκτζουμέν, εκ των συντακτών της μελέτης. «Η γήρανση φαίνεται ότι έχει επιπλοκές για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα και για τον καρκίνο κι η κατανόησή της είναι εξαιρετικά σημαντική», πρόσθεσε.

Το ialmopia.gr χορηγός επικοινωνίας στο 3ο Εδεσσαϊκο Φεστιβαλ Ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους 2018


Παγωμένες μπίρες, οκλαδόν και πασατέμπο. Κάπως έτσι μοιάζει μια καλοκαιρινή νύχτα γεμάτη μπομπίνες, πανιά και φιλμ, που φέρνουν στα μάτια μας εικονογραφημένες διηγήσεις, μακιγιαρισμένες και καλλωπισμένες, για μια νύχτα αφιερωμένη στην 7η τέχνη. Η δράση και το δράμα, η φαντασία και ο ρεαλισμός, το σκοτάδι και η λάμψη, επιτίθενται ορμητικά στην οθόνη και αφορίζουν κάθε αδρανές συναίσθημα και κάθε συνηθισμένη νύχτα. Και μετά καλλιτέχνες. Νέοι, αδηφάγοι και εριστικοί. Καλλιτέχνες που παρενοχλούν κάθε διάθεση εφησυχασμού και παραγκωνίζουν κάθε λάκτισμα υπνωτισμού. Και όλα αυτά, να κατατρύχουν τις αμυχές μια επαρχιώτικης πόλης. Όχι, όμως, για εχεγγύους καλλιτέχνες που βρίσκονται στην Έδεσσα για έναν και μοναδικό σκοπό. Την τρίτη χρονιά διοργάνωσης του Εδεσσαϊκού Φεστιβάλ Ψηφιακών Ταινιών Μικρού Μήκους.

Άλλη μια χρονιά έρχεται να μας βρει παρέα με ταινίες, προερχόμενες από κάθε κινηματογραφικό είδος, έργα που αποτυπώνουν το δικό τους ύφος μέσα από βιωματικές αλλά και μυθοπλαστικές περιπέτειες, δράματα, κωμικά σχήματα, fantasy ψήγματα, κοινωνικές ανησυχίες, σκηνές τρόμου και αφιερώματα σε καλλιτέχνες που παγίωσαν την θέση τους στο κινηματογραφικό στερέωμα και στιγμάτισαν με μια ιδιάζουσας σημασίας στάση την κοινωνική πραγματικότητα. Καλλιτέχνες καταγόμενοι από όλη την Ελλάδα, έρχονται να υπενθυμίσουν την αναγκαιότητα και την θέση της 7ης τέχνης, υποκλινόμενοι μπροστά στο κοινό της πόλης, γι’ αυτό κάντε ησυχία, πάρτε ποπ κορν και αφουγκραστείτε. Κάτι ετοιμάζεται και θα συζητηθεί.

Ο λόγος που ξεκίνησε όλο αυτό? Ενας,μοναδικός και απλός. Η αγάπη για τον Κινηματογράφο ενός εδεσσαίου,του Αλέξανδρου Στουγιαννίδη,ζωγράφου και σκηνοθέτη ταινιών μικρού μήκους, και το πείσμα να «φέρει» έναν τέτοιο θεσμό στην μικρή επαρχιακή αλλά και φιλότεχνη πόλη της Εδεσσας.

Απώτερος στόχος του Φεστιβάλ, να εδρεωθεί ο θεσμός και να αγαπήσει ακόμα περισσότερος κόσμος την 7η τέχνη μέσα από τα μάτια όλων αυτών που διηγούνται τις ιστορίες τους με μια κάμερα.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενήσει και φέτος πληθώρα ταινίων μικρού μήκους στα είδη fantasy,animation,video art,δράμα,κωμωδία,μυθοπλασίας,κοινωνικές,horror movies,καθώς και αφιερώματα σε μεγάλους σκηνοθέτες.

Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του θερινού κινηματογράφου,στην περιοχή των Μύλων στην Εδεσσα, με ένα γεμάτο και ανατρεπτικό 2ήμερο στις 29 και 30 Ιουνίου. Είσοδος Ελεύθερη.

Χορηγοί @banned.design , Στουγιαννίδης Αλέξανδρος, Σύλλογος Καλλιτεχνών heart in the city, the Mill Café

Χορηγοί Επικοινωνίας Beater.gr , Skywalker.gr , Rejoin.gr , Lav art , MindTheRadio , Together , ialmopia.gr , εξώστης

Υπό την αιγίδα της ΔΗΚΕΔΕ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Εδεσσας) και την καλλιτεχνική επιμέλεια του εικαστικού και σκηνοθέτη Αλέξανδρου Στουγιαννίδη.Και ύστερα ήρθαν οι μεταρρυθμίσεις... της Δήμητρας Αλεξανδρή

Αναπάντητα τα ερωτήματα ενός καθεστώτος..

Οι εμφύλιοι ξανάρχισαν κι αυτη τη φορά οι νεκροί είναι περισσότεροι.Εξουδετερώνονται καθημερινώς,εκατομμύρια βόμβες και χιλιάδες εντολές για νέους πυραύλους.Οι βόμβες δεν είναι άλλες παραμόνο οι αιώνιες μεταρρυθμίσεις. Και ύστερα ήρθαν οι μεταρρυθμίσεις..Ξέρετε αυτές που δια παντός μας άλλαξαν.. 

Όχι μόνο ως ανθρώπους αλλά και ως ηθικολόγους.. Το πρώτο μου προσωπικό ερώτημα..Ποιός ο λόγος να πιστεύω κάτι που κάποιοι υπόσχοντε πως έτσι είναι; Το δεύτερο μου ερώτημα..Ποιοι είναι αυτοί που θα μου υποβάλλουν με το ηθικό εγώ τους τα δικα τους πιστεύω... Το τρίτο μου ερώτημα...Αξίζει μια απόφαση να αλλάξει όλο το είναι και την ταυτότητα ενός έθνους; Ω ελάτε στα συγκαλά σας κύριοι..Μας κοροϊδεύουν είναι φαϊνοτερο και από τον ήλιο..

 Μας μιλούν για δημοκρατία...Ας γελάσω,ποια δημοκρατία φίλτατοι;Δίχως να μπορώ να εκφέρω άποψη.. Δίχως να μπορώ βγω στη επιφάνεια.. Και χρειάστηκε να περάσω το 30ο έτος της ηλικίας μου για να σας καταλάβω! Όμως έννοια σας μυρίστηκα εξ αρχής..Δεν είναι δυνατόν φίλοι μου ως της αυγής τον ήλιο η εικόνα της χώρας να αγγίζει κατά το σας την τελειότητα και να τη παρουσιάζετε στα πρόβατά σας και ως το χάραμα η εικόνα τούτη να σπιλώθηκε.. Ενθυμούμε από παιδί τα λόγια των ανθρώπων να λένε για την ανεργία και την χρεωκοπεία της χώρας... 

Κι εσείς ως άλλοι ΄΄έμποροι΄΄ πουλάτε τη χώρα σας.. Δε δύναται κύριοι να τρώτε με χρυσά κουτάλια κι εμείς με μπρούτζινα... Και ύστερα ήρθαν οι μεταρρυθμίσεις..Αυτές που ίσως κατά το εγώ σας να λύσετε το αιώνιο πρόβλημα.. Λυπούμε...Τα κόκαλα των προγόνων μας τρίζουν..Εσείς οι 300 δεν είστε αυτοί που υποβάλλουν κανόνες και νόμους και τους προβάλλετε δίχως τύψεις..Άραγε κοιμάστε ήσυχοι; Μα δε φταίτε εσείς.Όχι δε φταίτε...

Φταίνε τα πρόβατα που ακολουθούν τα λόγια σας.. Δεν είμαι πρόβατο κυρίαρχοι της χώρας..Δεν είμαι τσιπαρισμένη και ούτε θα γίνω.. Ποια όμως είμαι εγω που θα μιλήσω για την αυθεντιά σας..Εγώ στο κλουβί μου κάθομαι λέγοντας αλήθειες δίχως ίχνος ανθρώπων να μένουν δίπλα μου.. Και ύστερα ήρθαν οι μεταρρυθμίσεις.. Ούτε και ίδιοι κρατάτε το λόγο σας εξου και οι μεταρρυθμίσεις..Σας εκβιάζουν από τις αντίπαλες χώρες κι εσείς γλύφετε,ακόμα και τη σημαία σας πουλάτε... Μου δυσκολεύετε τα όνειρα!! Παρακαλώ σας μη μου ταράζετε τη μέρα!Κρατήστε τους στοχασμούς σας για αργότερα.Ιδρώσατε;Σουπιστείτε με τα χρυσά μαντήλια σας.Μα θα σας αφήσω λιγακι στην άκρη.... Ας πιάσω εσάς,εμάς τους πολίτες..Εσείς δεν είστε εκείνοι που χρυσόσατε τις τράπεζες;Εσείς δεν είστε εκείνοι που βγάζατε τα δάνεια το ένα πίσω από το άλλο;Εσείς δε ψηφίζετε τα όργια που μας κατασπαράζουν τη σάρκα μέρα με τη μέρα; 

Ω συμπολίτες κράζετε αυτό που εσείς φτιάξατε...Ναι εσείς.Η Ελληνίδα νοικοκυρά που πληρώνει ακριβά τα πιστεύω της. Γιατί δυστυχώς στις μέρες μας κυβερνάει η παραπληροφόρηση της διαφήμησης.Εσύ δεν είσαι αυτός αγαπημένε μου συμπολίτη και φίλε που παρασύρθηκες και γέμισες το πορτοφόλι σου με κάρτες και δάνεια;Φωνάζετε με μελοδραματισμό τη κατάσταση τούτη. Μα εσείς το επιλέξατε..Πιστέψατε σε όλους αυτούς που υπόσχονται ένα καλύτερο αύριο.Μα γιατί;Δε καταλάβατε πως είναι μια αιώνια υπόσχεση; Η αγαπημένη τους λέξη είναι το ΘΑ μα από το ΘΑ αρχίζει και η θάλασσα μα είναι απέραντη.. 

Σας το ξαναλέω έφτασα το 34ο πια της ηλικίας μου και τους κατάλαβα.Και τότε και τώρα μας πίνουν το αίμα.. Δεν είμαστε αυτογνώστες φίλτατοι.Δεν αντέχουμε να έχουμε το βάρος πάνω μας και το ρίχνουμε στις πλάτες των άλλων.Έλληνες,δε λέω φταίνε και οι κυβερνούντες φταίμε όμως κι εμείς.Ναι φταίμε και το μεγαλύτερο φταίξιμο είναι δικό μας.Ποιός τους ψηφίζει;Εμείς.Ποιός τους πιστεύει; Εμείς.Κατεβήκατε ποτέ σε πορεία διαμαρτυρίας;Απεργήσατε ποτέ;Όχι εναντίον των εργοδοτών εναντίον των 300 της βουλής..Αχ μόνο ένας τρελός θα μας σώσει.Μα τι λέω,ακόμα και πορείες-διαμαρτυρίες που κάνατε ήταν για προσωπικό σας όφελος.Ναι ναι όχι για όλους εμάς. Ξεχνάς αγρότη τότε με το αγροτικό ζήτημα;Με πόσες απαταιωνιές βγάλατε χρήματα;Με δήθεν επιχορηγήσεις που σας άξιζαν.Και τα όσα πήρατε που πήγαν;Μήπως επεκτείνατε τα χωράφια σας για μια πιο πλούσια γεωργία μερικής ανάπτυξης της χώρας τούτης;Όχι.Επεκτείνατε τα χωράφια σας για να μεγαλώσετε τις κοιλιές σας και τα σπίτια σας και από τη μεσαία τάξη να πάτε στην ανώτατη.. Ας μη φλυαρούμε φίλτατοι.Παίζουμε το σπασμένο τηλέφωνο.

Μου είπαν,τους είπαν,σας είπαν και ούτο καθ΄εξής.Μίζερε Έλληνα αιώνια προσπαθείς να πιαστείς από κάπου και να ρίξεις ευθύνες πέρα από τον εαυτό σου..Και δε το λέω αυτό μόνο για τους συμπολίτες μου αλλά και για το πολιτικό κατεστημένο.. Μας έσβησαν το θρήσκευμα από τις ταυτότητες μας,μας κατήργησαν την ιστορία μας από τα ελληνικά σχολεία,κατήργησαν ακόμα και τη προσευχή, ώ παραδόπιστοι κι εσύ Έλληνα τι έκανες για όλα αυτά;Έμεινες στο ζεστό σου σπίτι και απλά συμφώνησες. Διαπράτεις έγκλημα το γνωρίζεις;Κάθε σου ψήφος και ένα απανθρακωμένο μέλλον για τα παιδιά σου..Τα κύμβαλα χτυπούν κι εσύ κοιμάσαι.. Ξύπνα άνθρωπε..Μα κοιτάξτε τους..

Στα πρωϊνάδικα σε όλα τα κανάλια παντού εξαπλώνονται. Θα το πω πιο απλά.Στη κρίσιμη καμπή της χώρας μας στην παρολίγο πτώχευση,η χώρα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.Κι αυτοί τι έκαναν; Έβγαιναν στα τηλεοπτικά παράθυρα κατηγορώντας ο ένας τον άλλον.Αντί να ενωθούν όλοι σα γερή γροθιά και να γίνουμε όλοι μαζι μια δύναμη για να γλυτώσουμε τη χώρα μας βγαίνανε και κράζανε οι μεν πολιτικοί στο ΄΄εγώ δεν αλλά αυτός΄΄και ο δε Έλληνας πολίτης ΄΄οι 300 φταίνε΄΄.Ναι κυρία μου οι 300 φταίνε αλλά κι εσύ πίσω δε πήγες. Θα σας εξομολογηθώ κάτι κύριοι.Πολλές φορές έχω σκεφτεί χούντα και πάλι χούντα.Και δρόμους είχαμε και δουλειές είχαμε.Τώρα θα μου πείτε πως δεν είχαμε ελευθερία.Γιατί σάμπως τώρα έχουμε;Τί;Έχουμε;Ελάτε τώρα ας γελάσω ως άλλος είρων.Καημένε Έλληνα που την είδες την ελευθερία. Θαρρείς πως έχουμε ελευθερία λόγου;

Όχι βέβαια.Φοβάσαι εν έτη 2017 να εκφράσεις την γνώμη σου..Για παράδειγμα υποστηρίζω αριστερούς; Θα με φάνε οι δεξιοί και το αντίθετο.Γι αυτό δεν θα πάμε ποτέ μπροστά σα χώρα.Υπάρχει ρατσισμός όχι μονο στο χρώμα και στην εθνικότητα αλλά ακόμα και στα πιστεύω. Και ξαναγυρίζουμε στους πολιτικούς μας.. Εσύ δεν ήσουν αυτός τάδε πρωθυπουργέ που φυλούσες τα χέρια των Αμερικάνων και έκανες ότι ακριβώς σου ζητούσαν.Πούλησες και τη μάνα σου κύριε πρωθυπουργέ μόνο και μόνο για να γλυτώσεις το τομάρι σου και τη θέση σου.Τη καρέκλα που τάζετε τόσα και τόσα πριν την εκλογή σας και όταν καθίσετε πάνω σε αυτή μένει το ΘΑ. Δε θα σας πιστέψω ποτέ.Μαύροι γάτοι.Κρατάτε τη κουτάλα κρατάτε και τα ζουμιά.Προτιμώ όμως να πεθάνω από τη πείνα παρά να φάω από αυτά που μας σερβίρετε.Λαμόγια της εθνικότητας...Και ύστερα ήρθαν οι μεταρρυθμίσεις ...

Και ύστερα ήρθαν οι μεταρρυθμίσεις... της Δήμητρας Αλεξανδρή


Αναδρομές: Η σπίθα που πυροδότησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στις 28 Ιουνίου του 1914 ο σερβοβόσνιος φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ δολοφόνησε στο Σαράγεβο τον διάδοχο του Αυστρο-Ουγγρικού θρόνου Φραγκίσκο Φερδινάνδο (Franz Ferdinand στα γερμανικά) και τη σύζυγό του Σοφία. Η ενέργειά αυτή του Πρίντσιπ, που εξέφραζε τις φιλοδοξίες του πανσερβισμού, πυροδότησε τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η μεγάλη εδαφική επέκταση της Σερβίας στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 1913), άνοιξε την όρεξη των εθνικιστικών κύκλων του Βελιγραδίου για την απελευθέρωση των Νότιων Σλάβων της Αυστρο-Ουγγαρίας. Καθοδηγούμενοι από τον επικεφαλής των σερβικών μυστικών υπηρεσιών, συνταγματάρχη Ντραγκουτίν Ντιμιτρίεβιτς, άρχισαν να ενισχύουν τις μυστικές νοτιοσλαβικές οργανώσεις, που υπήρχαν στην επικράτεια των Αψβούργων.

Μία από τις μυστικές οργανώσεις, που δρούσαν στο έδαφος της Βοσνίας, ήταν η «Μλάντα Μπόσνα» («Νεαρά Βοσνία»), αποτελούμενη κυρίως από σερβοβόσνιους μαθητές. Η οργάνωση, στην οποία ηγετικό ρόλο είχε ο φοιτητής Γκαβρίλο Πρίντσιπ (1894-1918), ήταν αντίθετη με την κατοχή της Βοσνίας από τους Αυστριακούς και είχε ως στόχο την απελευθέρωση των σλαβικών περιοχών του ευρωπαϊκού νότου και τη σύμπηξη μιας ενιαίας Γιουγκοσλαβίας.

Η ευκαιρία για μία θεαματική ενέργεια κατά της Αυστρο-Ουγγρικής κατοχής της Βοσνίας θα δινόταν από τους νεαρούς επαναστάτες της «Μλάντα Μπόσνα» στις 28 Ιουνίου του 1914, κατά την επίσημη επίσκεψη του αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου και της συζύγου του Σοφίας στο Σαράγεβο, προκειμένου να εγκαινιάσουν ένα νοσοκομείο. Ο Γκαβρίλο Πρίντσιπ και η πενταμελής ομάδα του είχαν σκοπό να τους σκοτώσουν και να γίνουν ήρωες. Η συνωμοσία είχε οργανωθεί από τον Ντιμιτρίεβιτς και ήταν σε γνώση του Σέρβου πρωθυπουργού Νίκολα Πάσιτς. Ο Πάσιτς, που είχε εχθρικές σχέσεις με τον Ντιμιτρίεβιτς, αναλογιζόμενος τις επιπτώσεις στη χώρα του από μια τέτοια ενέργεια, ειδοποίησε την αυστριακή κυβέρνηση, η οποία δεν θεώρησε σοβαρή την προειδοποίηση και αδιαφόρησε.

Το πρωί της 28ης Ιουνίου του 1914, μόλις η βασιλική πομπή εμφανίστηκε στην κεντρική οδό του Σαράγεβο, ένας από την ομάδα του Πρίντσιπ, ο 19χρονος Νεντέλικο Τσαμπρίνοβιτς έριξε μία χειροβομβίδα, η οποία προσέκρουσε στην άμαξα του διαδόχου και εξερράγη σε διπλανό όχημα, τραυματίζοντας δύο από τους συνοδούς αξιωματικούς του Φραγκίσκου Φερδινάνδου. Λίγο αργότερα κι ενώ ο διάδοχος και η σύζυγός του κατευθύνονταν προς το νοσοκομείο για να επισκεφθούν τους τραυματίες αξιωματικούς, ο Πρίντσιπ τους πυροβόλησε και τους σκότωσε μ’ ένα εννιάρι πιστόλι τύπου «FN1910», το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, του το είχαν προμηθεύσει οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες.

Η Αυστρο-Ουγγαρία θεώρησε υπεύθυνη τη Σερβία για τη δολοφονία του πριγκιπικού ζεύγους και της κήρυξε τον πόλεμο στις 28 Ιουλίου του 1914. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι Ηνωμένες Πολιτείες από το 1917, με αποτέλεσμα να προκύψει μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση, που έσπειρε τον όλεθρο στη Γηραιά Ήπειρο και έμεινε στην ιστορία ως Α' Πόλεμος Πόλεμος ή Μεγάλος Πόλεμος (1914-1918).


απο το sansimera.gr

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Cherry Cup 2018 σε Αριδαία και Έδεσσα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Cherry Cup 2018, το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων Β' και μίνι που πραγματοποιήθηκε στα ΔΑΚ της Αριδαίας και της Έδεσσας, 18 – 23 Ιουνίου. Ο Παπασιδέρης Κορωπίου ήταν ο μεγάλος νικητής και στις δύο κατηγορίες και μάλιστα αήττητος.

Τη διοργάνωση έφεραν εις πέρας οι Δήμοι Αλμωπίας και Έδεσσας, ο Αερωπός Έδεσσας, η Δημοτική Επιχείρηση των Λουτρών και η Π.Ε. Πέλλας, ενώ συμμετείχαν με πάνω από 30 ομάδες και 500 αθλητές.

Τόσο ο Δήμαρχος Αλμωπίας κ. Δημήτρης Μπίνος, όσο και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιώργος Χατζηγιαννίδης, σε δήλωσή τους αναφέρθηκαν στη σημαντική αυτή διοργάνωση, η οποία εκτός από το αγωνιστικό κομμάτι δίνει τη δυνατότητα σε πολύ κόσμο απ’ όλη την Ελλάδα να γνωρίσει την περιοχή μας, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον αθλητικό τουρισμό.Κατάταξη Παμπαίδες Β'
1 ΓΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ
2 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
3 ΑΕΚ
4 ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ 1
5 ΠΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ 1
6 ΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΑΡΓΟΥΣ
7 ΕΓΣ ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ
8 ΑΠΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 1
9 ΕΣΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
10 ΑΠΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 2
11 ΑΣ ΑΡΗΣ ΘΕΣ/ΚΗΣ
12 ΓΣ ΔΡΑΜΑ 86
13 ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ
14 ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ 2
15 ΑΕΠ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
16 ΠΑΟΚ
17 ΑΟ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ
18 ΑΣΧ ΩΡΙΩΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
19 ΙΚΑΡΟΣ ΑΡΙΔΑΙΑΣ
20 ΦΣ ΑΡΙΩΝ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
21 ΠΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ 2Κατάταξη Μίνι
1 ΓΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ ΠΑΠΑΣΙΔΕΡΗΣ
2 ΑΣ ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΑΡΓΟΥΣ
3 ΕΣΝ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
4 ΠΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ 2
5 ΑΣΧ ΩΡΙΩΝΑΣ ΧΑΝΙΩΝ
6 ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ
7 ΠΑΣ ΑΕΡΩΠΟΣ 1

Αλμωπός: Ανανέωσαν Κιουλτζόπουλος και Μεντής

Η διοίκηση του Αλμωπού Αριδαίας, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει, την ανανέωση της συνεργασίας με τον 19χρονο Γιώργο Κιουλτζόπουλο (23 συμμετοχές) και τον 24χρονο Αλέξανδρο Μεντή (28 συμμετοχές 1ος σε όλη τη Γ' Εθνική) εκ των βασικών παικτών της περσινής σεζόν. 

Τους ευχόμαστε υγεία και δύναμη με πολλές επιτυχίες.Με τιμή το Δ.Σ 

Αλμωπού Αριδαίας 

Πολιτιστικό Αντάμωμα 2018 ΜΧΣ Προμάχων

Η εκδήλωση φέτος θα πραγματοποιηθεί έκτακτα στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Προμάχων. (λόγω γέφυρας)

Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ - Πρόσκληση στη Θεατρική Παράσταση "Το Διαμάντι & το Κήτος" ή ολόκληρος ο Μποστ σε 1 ώρα!

Σας προσκαλούμε στην σατυρική κωμωδία του Τμήματος Υποκριτικής Τέχνης του Δ.ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ, με τίτλο 

ΕΚΑΣΚΕΜ: Δημαλής και Καρατάσιου στην Τελική Φάση των Πανελλήνιων Αγώνων Ενώσεων

Ακόμα μία κλίση σε μεγάλη εγχώρια διοργάνωση είχε ο νεαρός αθλητής μας Νίκος Δημαλής. Ο Νίκος γεννημένος το 2004 και ύψος 1,98 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Τελική Φάση των Πανελλήνιων αγώνων Ενώσεων και Τοπικών Ενώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που θα διεξαχθεί στους Μολάους Αρκαδίας, από 26 έως 30 Ιουνίου 2018. Η Τελική Φάση διοργανώνεται από την ΕΟΚ, την Ένωση Καλαθοσφαιρικών Σωματείων Κεντρικής και Νότιας Πελοποννήσου και τον Δήμο Μονεμβασιάς.

Επίσης η Καρατάσιου Ξανθίππη που δόθηκε πέρυσι από τον Βαφύρα μας με μεταγραφή στο Πιερικό Αρχέλαο και φυσικά την θεωρούμε και δικό μας παιδί, γεννημένη το έτος 2003 με ύψος 1,73 επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Τελική Φάση των πανελληνίων Αγώνων Κορασίδων Ενώσεων και Τοπικών Ενώσεων της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης που διεξάγεται στην Ερμιόνη Αργολίδας, από 20 έως και 24 Ιουνίου 2018 και διοργανώνεται από την Ελληνική Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, την Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Αργολίδας – Κορινθίας και τον Δήμο Ερμιονίδας.

Με μεγάλη ευχαρίστηση, ικανοποίηση και συγκίνηση παρακολουθούμε τα παιδιά μας να εξελίσσονται, και να παίρνουν πανελλήνιες προς το παρών διακρίσεις. Αυτό εκτός από χαρά μας γεμίζει με όρεξη, διάθεση και κουράγιο να συνεχίσουμε την δουλειά μας στα τμήματα υποδομής του συλλόγου μας. Αυτή τη δουλειά που φέρνει τέτοιου είδους αποτελέσματα. Συγχαρητήρια παιδιά, καμαρώνουμε για εσάς!!!

Τα νέα του ΑΣ (FC) Γιαννιτσών

Το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσυσταθείσας ομάδας, Α.Σ. (FC) Γιαννιτσά, είναι γεγονός και αποτελείται από 5 μέλη.

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *