Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Πάσχα 2018: Πότε κλείνουν τα σχολεία – Πότε ανοίγουν

Το Πάσχα βρίσκεται πλέον πολύ κοντά και όλοι οι μαθητές μετρούν αντίστροφα για τις διακοπές.
Για το Πάσχα του 2018 όλα τα σχολεία θα είναι κλειστά από τη Μεγάλη Δευτέρα 2 Απριλίου. 

Η «Στέγη του θανάτου»: Η συγκλονιστική ταινία για το Έβερεστ, το σενάριο της οποίας άλλαξε η τραγωδία με τους 16 νεκρούς

Εννιά στους δέκα ανθρώπους που θα ερωτηθούν για το ποιος ήταν ο πρώτος που ανέβηκε στην υψηλότερη κορυφή του Έβερεστ, θα απαντήσουν «ο Έντμουντ Χίλαρι». Ο δέκατος της παρέας ίσως προσθέσει και το όνομα του Τενζίνγκ Νοργκάι. Του Σέρπα από το Νεπάλ που οδήγησε τον Άγγλο ορειβάτη μέχρι τη «Στέγη του Κόσμου». Στο μυαλό όλων, όμως, η μορφή του θα έρχεται σαν εκείνη του Σάντσο Πάντσα στο πλευρό του Δον Κιχώτη. Σαν έναν χωρικό, πιστό ακόλουθο του ιδεαλιστή «αφέντη» του. Μια αντίληψη που όχι μόνο απέχει πολύ από την πραγματικότητα, είναι και άκρως προσβλητική για τους ανθρώπους που έχουν κάνει το βουνό σπίτι τους και θυσιάζουν τις ζωές τους για ψίχουλα προκειμένου να ικανοποιηθεί η ματαιοδοξία των καλοταϊσμένων δυτικών.
Τα δύο είδη ανθρώπων

Λένε πως οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ανέβουν στο Έβερεστ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στους πλούσιους και στους ονειροπόλους. Προφανώς δεν αποκλείεται κάποιος να συνδυάζει και τις δύο ιδιότητες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εάν κάποιος ανήκει μόνο στην πρώτη, δυσκολεύεται να αντιληφθεί τη θέση που έχει αυτό το βουνό στις ζωές εκείνων που έχουν μάθει να συμβιώνουν με τους θανάσιμους κινδύνους που κρύβουν οι κορυφές του.

Έχοντας πληρώσει ποσά που ξεπερνούν τις 60-70 χιλιάδες δολάρια, μπορούν να έχουν απαιτήσεις. Ζεστές κουβέρτες και καταλύματα, ροφήματα, τηλεόραση και –κυρίως- οδηγούς που θα τους προετοιμάσουν το δρόμο μέχρι να ανέβουν σ’ εκείνο το ύψος που θα «ταΐσει» τη ματαιοδοξία τους. Αυτοί οι τελευταίοι είναι οι Σέρπα. Οι αυτόχθονες κάτοικοι του μεγαλοπρεπούς όρους, οι οποίοι για ένα ελάχιστο αντίτιμο σε σχέση με το συνολικό κόστος, θα ρισκάρουν τα πάντα. Ακόμη και την ψυχή τους.


 
Η ταινία «Σέρπα»

Όταν η σκηνοθέτης Τζένιφερ Πιντομ επισκέφθηκε το Έβερεστ, ήθελε να κάνει μια ταινία που να λέει την ιστορία των Σέρπα. Το πώς οι δυτικοί εκμεταλλεύονται τις γνώσεις και τις ικανότητές τους, προκειμένου να εκπληρώσουν οι ίδιοι τις επιθυμίες τους και στη συνέχεια να τους αφήσουν όπως τους βρήκαν. Φτωχούς και διαθέσιμους για τον επόμενο που θα επισκεφθεί το Νεπάλ με τον ίδιο σκοπό. Κατέληξε, όμως, με μια ιστορία πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που φανταζόταν. Περίπου το αντίστοιχο χρονικό διάστημα γυριζόταν και η ομότιτλη ταινία με πρωταγωνιστή τον Τζέικ Τζίλενχαλ, με αφορμή την καταστροφή του 1996, όταν 12 ορειβάτες άφησαν την τελευταία πνοή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στο ψηλότερο σημείο της Γης.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήρθε ένα ακόμη μεγαλύτερο δράμα. Μια χιονοστιβάδα στέλνει στον άλλο κόσμο 16 άτομα. Σχεδόν όλοι τους ήταν Σέρπα. Και η ιστορία τους θα ήταν καταδικασμένη να μείνει σαν υποσημείωση σε δελτία ειδήσεων, εάν η Αυστραλή κινηματογραφίστρια δεν ήταν παρούσα για να δει και να μεταφέρει μια εικόνα που ως τότε έμενε στην αφάνεια.

Απεργία στα 8.848 μέτρα

Μόλις ένα χρόνο αργότερα το θλιβερό ρεκόρ των περισσότερων θανάτων στη «Στέγη του Κόσμου» έσπασε ξανά. Αυτή τη φορά ένας φονικός σεισμός είχε στείλει στον τάφο 18 ανθρώπους. Βλέπεις, το Έβερεστ τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε μια τουριστική ατραξιόν. Σε ένα μέρος στο οποίο η πνευματικότητα και ο σεβασμός είχαν προ πολλού υποχωρήσει έναντι της κερδοσκοπίας και της εμπορικής εκμετάλλευσης, με συνένοχη και την κυβέρνηση του Νεπάλ.

Η κάμερα της Πίντομ κατέγραψε τις αντιδράσεις των ντόπιων, που έφτασαν στο σημείο να κάνουν κάτι ανήκουστο και πρωτόγνωρο: Απεργία στα 8.848 μέτρα, διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες, μεγαλύτερες αμοιβές και –σε τελική ανάλυση- αναγνώριση του ρόλου και της σημασίας τους. Να αποκτήσουν υπόσταση, ονοματεπώνυμο και να γίνουν επιτέλους ορατοί από τον υπόλοιπο κόσμο, που είχε συνηθίσει να βλέπει τις αναμνηστικές φωτογραφίες των «κατακτητών», χωρίς ποτέ να αναρωτηθεί ποιος τους έφτασε ως εκεί…


 
Μια τεράστια αδικία

Στη δυτική κουλτούρα ο όρος «Σέρπα» συχνά δεν σημαίνει τίποτα παραπάνω από υποζύγιο ή αχθοφόρος. Υπάρχουν και τσάντες μεταφοράς που λέγονται έτσι. Σέρπα, όμως, είναι μια ξεχωριστή εθνότητα ντόπιων που για χιλιάδες χρόνια ζούσαν αρμονικά (όσο αρμονική μπορεί να είναι η συμβίωση με ένα τέτοιο αφιλόξενο μέρος) με το βουνό. Στο μυαλό μας, όμως, δεν διαφέρουν πολύ από τον υπάλληλο που μεταφέρει τα μπαστούνια του γκολφ τύπων σαν τον Τάιγκερ Γουντς.

Ο Φούρμπα Τάσι έχει ανέβει 21 φορές στο υψηλότερο σημείο της Γης. Δεν έχει λάβει ποτέ την αναγνώριση που του αξίζει για το κατόρθωμά του. Γι’ αυτόν η ανάβαση δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια δουλειά που φέρνει φαγητό στο τραπέζι της οικογένειάς του. Ελάχιστοι, όμως, γνωρίζουν ότι στο δικό του επάγγελμα το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ετών 2004 και 2014 ήταν 12 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των Αμερικανών στρατιωτών στον Ιράκ την περίοδο του πολέμου. Είναι ένας ήρωας που ζητά, όπως και ο λαός του, να σταματήσει να είναι αόρατος…
 
 
Απο το menshouse.gr

ΕΠΣ ΠΕΛΛΑΣ: Συγκέντρωση διαιτητών τη Παρασκευή 23/3/2018

Σας γνωρίζουμε ότι την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-3-2018 και ώρα 19.00, θα πραγματοποιηθεί επιμορφωτική συγκέντρωση, στην αίθουσα του Κέντρου δια βίου μάθησης – Φοροτεχνικός στα Γιαννιτσά (έναντι εισόδου Δημοτικού Σταδίου Γιαννιτσών).

Ερευνα: Νέα στοιχεία για την εμφάνιση της οστεοαρθρίτιδας

Νέα άγνωστα έως τώρα γονίδια που συνδέονται με την οστεοαρθρίτιδα, ανακάλυψε μια διεθνής επιστημονική ομάδα με επικεφαλής μία Ελληνίδα και με τη συμμετοχή τριών ακόμη ελλήνων ερευνητών της διασποράς.

Ανακοίνωση ΔΕΥΑ Αλμωπίας: Ρυθμίσεις οφειλών με ευνοϊκές δόσεις

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΟΦΕΙΛΩΝ

«Σε γνωρίζω Αθάνατε πατέρα» - Της Βάσως Ρουμελή

Σε γνωρίζω μέσα από τους στίχους σου που λαμπάδιασαν την φουσκονεριά της θάλασσας και την έκαναν πύρινη τρικυμία.

Στα Σκόπια ο Κοτζιάς: Σε βαρύ κλίμα η διαπραγμάτευση - Ποια τα «αγκάθια»

Στα Σκόπια το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς
– Οι κρίσιμες συναντήσεις και τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση – Η προκλητική δήλωση του Ντιμιτρόφ για «παραλογισμό» στις ελληνικές θέσεις που επισκιάζει το κλίμα

Αφιέρωμα: Οδυσσεύς Αγγελής 1912 – 1987

Ανώτατος αξιωματικός του Στρατού, εκ των πρωταιτίων του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

ΕΠΣ Πέλλας: Κλήση σε απολογία εκπροσώπου του Εθνικού Αριδαίας που βρισκόταν εκτός αγωνιστικού χώρου

Μια κλήση σε απολογία  από την Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΣ Πέλλας την Δευτέρα που αφορά αξιωματούχο του Εθνικού Αριδαίας για το αγώνα με την Ελπίδα Εδεσσας ,έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στις τάξεις του συλλόγου και γεννά εύλογα ερωτηματικά αναφορικά με την λογική αλλά και την αξιοπιστία των όσων αναγράφουν οι διαιτητές στα Φύλλα Αγώνα.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η πλευρά του Εθνικού ο εκπρόσωπος της Καραντζίδης Ι. , γνωστός και με το ψευδώνυμο "Τσοφ'' επιχείρησε να δηλωθεί στον πάγκο πριν από  τον αγώνα της Κυριακής με την Ελπίδα προσκομίζοντας ως όφειλε και την πολιτική του ταυτότητα , ωστόσο ο διαιτητής της αναμέτρησης Χ. Δεμερτζής αρνήθηκε την παρουσία του εντός αγωνιστικού χώρου και ως εκ τούτου αυτός αποχώρησε  εκτός γηπέδου για να παρακολουθήσει το ματς ως θεατής.

 Εν συνεχεία  και  κατά την διάρκεια του παιγνιδιού υπήρχαν ομολογουμένως εντάσεις και πολλές διαμαρτυρίες  από πλευράς Εθνικού για τις αποφάσεις του διαιτητή εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου και σε κάποιες εξ αυτών συμμετείχε φραστικά και ο κ. Καραντζίδης ,παραμένοντας όμως πάντα εκτός γηπέδου.

Ωστόσο κατά την σύνταξη του Φ.Α και εκμεταλλευόμενος  το γεγονός ότι η πολιτική του ταυτότητα είχε ξεχαστεί στα αποδυτήρια των διαιτητών , σύμφωνα πάντα με την πλευρά του Εθνικού, ο κ. Δεμερτζής προχώρησε στην αναγραφή του κ. Καραντσίδη ως εκπροσώπου και τον σημείωσε στις παρατηρήσεις για παραβατικές συμπεριφορές , τις οποίες είχε 'διαπράξει' εκτός αγωνιστικού χώρου(!).

Επί της ουσίας βέβαια το γεγονός είναι ασήμαντο αφού η ΕΠΣ τιμωρεί συνήθως με έγγραφες επιπλήξεις τέτοια  (και πολύ σοβαρότερα μάλιστα...) παραπτώματα αξιωματούχων , ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν για τους λόγους που οδήγησαν τον διαιτητή να σημειώσει στο Φύλλο Αγώνα ένα πρόσωπο που ήταν φίλαθλος ουσιαστικά , ενώ προηγουμένως είχε αρνηθεί την παρουσία του εντός γηπέδου με την ιδιότητα του εκπροσώπου ...


Αναρτήθηκε από Rodovitis Giorgos  | anonym-filathlos.blogspot.gr

1ος Αγωνας Λοφου Μαυροβουνιου - Αποτελέσματα

Μια καινουργια αθλητικη εκδηλωση στο Δημο Σκυδρας ξεκινησε , με σκοπο να καθιερωθει στην κατηγορια των μεγαλων αθλητικων εκδηλωσεων με σκοπο τη διαδοση του αθλητικου πνευματος και την προσπαθεια καθιερωσης ενος υγιεινου τροπου ζωης!! Το τοπιο, οι διαδρομες και η εποχη, οι καλυτεροι συμμαχοι της υπεροχης αυτης εκδηλωσης, που την τιμησαν πολλοι αθλουμενοι απο πολλες περιοχες της χωρας μας ( Γιαννενα, Καστορια, Βεροια κλπ). Ο Δημος Σκυδρας φυσικα ηταν και θα ειναι παρων .θερμα συγχαρητηρια στους διοργανωτες, στους συμμετεχοντες και σ ολους τους χορηγους.

Αναλυτικα αποτελεσματα :
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14Χιλ Ανδρών Γενική

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
Α
40-49
1977
ΕΔΕΣΣΑ
ΛΥΠΗΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ
Α
30-39
1984
ΒΕΡΟΙΑ
ΚΑΤΣΑΡΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
Α
40-49
1970
ΚΟΖΑΝΗΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14Χιλ Γυναικών Γενική
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΔΗΜΠΑΡΗ
ΒΕΝΗ
Γ
35+
1976
ΣΚΥΔΡΑ
ΑΓΓΕΛΗ
ΑΡΕΤΗ
Γ
35+
1970
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΜΑΤΖΕΡΙΔΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑ
Γ
35+
1981
ΑΡΙΔΑΙΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14Χιλ Ανδρών 30-39

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΛΥΠΗΡΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ
Α
30-39
1984
ΒΕΡΟΙΑ
ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ
Α
30-39
1984
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΤΟΜΤΣΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Α
30-39
1982
ΚΑΣΤΟΡΙΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14Χιλ Ανδρών 40-49

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
Α
40-49
1977
ΕΔΕΣΣΑ
ΚΑΤΣΑΡΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
Α
40-49
1970
ΚΟΖΑΝΗ
ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
Α
40-49
1969
ΔΑΦΝΗ ΣΚΥΔΡΑΣΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14Χιλ Ανδρών 50-59

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΣΙΣΚΟΣ
ΤΡΥΦΩΝ
Α
50-59
1965
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΜΙΧΑΗΛΟΓΛΟΥ
ΔΑΜΙΑΝΟΣ
Α
50-59
1966
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ
Α
50-59
1963
ΝΑΟΥΣΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 14Χιλ Ανδρών 60+

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΑΡΓΥΡΙΑΔΗΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ
Α
60+
1949
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΛΕΞΙΟΣ
Α
60+
1954
ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ
ΓΑΡΓΑΛΑΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ
Α
60+
1958
ΔΡΟΣΕΡΟ,ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ 14Χιλ Έως 34
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΛΕΩΝΙΔΑΚΗ
ΣΤΥΛΙΑΝΗ
Γ
Έως 34
1984
ΚΟΖΑΝΗ
ΚΕΧΑΓΙΑ
ΝΑΥΣΙΚΑ
Γ
Έως 34
1986
ΑΡΙΔΑΙΑΚΑΤΗΓΟΡΙΑ  ΓΥΝΑΙΚΩΝ 14Χιλ 35+

ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΔΗΜΠΑΡΗ
ΒΕΝΗ
Γ
35+
1976
ΣΚΥΔΡΑ
ΑΓΓΕΛΗ
ΑΡΕΤΗ
Γ
35+
1970
ΙΩΑΝΝΙΝΑ
ΜΑΤΖΕΡΙΔΟΥ
ΕΥΘΥΜΙΑ
Γ
35+
1981
ΑΡΙΔΑΙΑ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ 5Χιλ
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ
ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Α
Ανδρών
1968
ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΚΟΣΜΑΣ
Α
Ανδρών
1969
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ
Α
Ανδρών
1978
ΔΑΦΝΗ ΣΚΥΔΡΑΣ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ  5Χιλ
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΚΑΝΤΑΡΊΔΟΥ
ΕΥΣΤΡΑΤΊΑ
Γ
Γυναικών
1980
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑΚΡΙΒΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΑΡΙΑ
Γ
Γυναικών
1978
ΒΕΡΟΙΑ
ΣΑΡΤΙΝΑ
ΜΑΡΙΑ
Γ
Γυναικών
1977
ΓΑΛΑΤΑΔΕΣ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΦΗΒΩΝ 5Χιλ
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΕΦΡΑΙΜΙΔΗΣ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ
Α
Εφήβων
2008
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Α
Εφήβων
2007
ΔΑΦΝΗ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΛΑΖΟΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ
Α
Εφήβων
2004
ΣΚΥΔΡΑ


ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ 5Χιλ
ΕΠΩΝΥΜΟ
ΟΝΟΜΑ
ΦΥΛΟ
ΚΑΤ
ΕΤΟΣ
ΠΟΛΗ
ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
Γ
Νεανίδων
2005
ΔΑΦΝΗ ΣΚΥΔΡΑΣ
ΛΑΖΟΥ
ΜΑΡΙΑ
Γ
Νεανίδων
2008
ΣΚΥΔΡΑ
ΔΟΥΛΚΕΡΙΔΟΥ
ΜΑΡΙΑ
Γ
Νεανίδων
2003
ΣΚΥΔΡΑ
C:\Users\1206~1\AppData\Local\Temp\Rar$DI13.6555\PICT0273.JPG

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *