Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Ανωμαλίες του καρπού της τομάτας - άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα

Ανωμαλίες του καρπού της τομάτας - άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα για το ialmopia.gr

ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΗΣ ΤΟΜΑΤΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΑΠΟ ΜΥΚΗΤΕΣ, ΒΑΚΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΕΝΤΟΜΑ.

Σχίσιμο ή σχάσιμο του καρπού. Εμφανίζονται σχισμές περιμετρικά του ώμουτου καρπού ή κάθετα προς το μίσχο. Το φαινόμενο εμφανίζεται με την άνοδο της θερμοκρασίας την άνοιξη και το καλοκαίρι και πιθανόν και το φθινόπωρο και είναι πιο έντονο στα πλαστικά θερμοκήπια οπου και όταν ο εξαερισμός είναι προβληματικός. Επιτείνεται όταν υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και υγρασίας στο θερμοκήπιο και όσο πλησιάζει ο καρπός προς την ωρίμανση.

Επίσης διαφορές θερμοκρασίας εντός του καρπού τον κάνουν ευαίσθητο στο σχίσιμο. Για την αποφυγή του σχισίματος του καρπού μπορούν να ληφθούν τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

• Αποφυγή έκθεσης του καρπού απευθείας στον ήλιο κατα την άνοιξη και το καλοκαίρι με σκίαση.

• Περισσότερο φύλλωμα στο φυτό κατα το κλάδεμα για καλυψη του καρπου

• Συχνά ποτίσματα με λίγο νερό μειώνουν το σχίσιμο

• Οι καρποί συγκομίζονται μόλις αρχίσει να εμφανίζεται το κόκκινο χρώμα δηλαδή πρίν απο την πλήρη ωρίμανση.

Ξηρή σήψη κορυφής καρπου. Προκαλείται στεγνή ξήρανση στο αντίθετο του ποδίσκου άκρο του καρπού. Αναφέρεται οτι οφείλεται σε απορρόφηση νερού που αφαιρούν τα φύλλα απο τους καρπούς. Επίσης μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη ασβεστίου στο έδαφος ή δυσκολίες στην απορρόφηση και διακίνηση του απο το φυτό καθώς και σε κάθε αίτιο που προκαλεί ζημιά στο ριζικό σύστημα ανεξάρτητα απο το αίτιο που την προκαλεί και που έχει ώς αποτέλεσμα την μείωση της απορρόφησης νερου απο το φυτό και επομένως και της ποσότητας του ασβεστίου που απορροφάται. Επίσης συνθήκες ξηρασίας καθώς και τα πολύ υψηλά επίπεδα αλατότητας στο έδαφος αποτελούν συχνά αίτίες που προκαλούν το φαινόμενο της σήψης της κορυφής. Για την αντιμετωπιση του προβλήματος συνιστώνται η διατήρηση ικανοποιητικών ποσοτήτων ασβεστίου στο έδαφος, αποφυγή περίσσειας αμμωνιακού αζώτου , καλίου και ασβεστίου στο έδαφος γιατί δυσκολεύουν την απορρόφηση του ασβεστίου, εφαρμογή ποτισμάτων με μεγαλύτερη συχνότητα και ψεκασμός του φυλλωματος με δίαλυμα 1% CaCl2 .

Εσωτερική καστάνωση του καρπού. Ο καρπός εμφανίζει εσωτερικά προς το μέρος του ποδίσκου πλατειές καφές ραβδώσεις. Τα συμπτώματα φαίνονται καλύτερα σε τομή του ανώριμου πράσινου καρπού κοντά στο ποδίσκο. Εξωτερικά η περιοχή αυτή του καρπού παρουσιάζεται σκληρή , ανώμαλη και συχνά καθιζάνουσα. Το πρόβλημα εμφανίζεται συνήθως σε μία ή δύο ταξιανθίες του φυτού. Θεωρείται οτι οφείλεται σε προσβολη του καρπού απο το ιό του μωσαικού του καπνού. Για τον έλεγχο της ανωμαλίας αυτής συνίστωνται η χρήση ποικιλιών τομάτας ανθεκτικων στον ιό, λήψη όλων των μέτρων υγιεινής για αποφυγή προσβολής και διάδοσης τους ιού, αύξηση συχνότητας και ποσότητας νερού άρδευσης και λίπανσης.

Γκρίζα τοιχώματα καρπού. Μόλις ο καρπός αρχίζει να γυαλίζει, παρουσιαζει γκρίζες ή γκριζοκαφέ ραβδώσεις στα εξωτερικά τοιχώματα και σε διάφορες θέσεις κυρίως στα πλευρά και στην βάση ενώ η περιοχή κοντά στον ποδίσκο είναι ομαλή και χωρίς καθίζηση.

Ανομοιόμορφη ωρίμανση καρπού. Η ανωμαλία αυτή στον καρπό της τομάτας είναι προχωρημένη μορφή της προηγούμενης στον ώριμο και σχεδόν ώριμο καρπό. Τα αίτια που προκαλούν τις φυσιολογικές ανωμαλίες τόσο στα γκρίζα τοιχώματα όσο και και στην ανομοιόμορφη ωρίμανση του καρπού είναι αρκετά και δρούν μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς και οφείλονται κυρίως στο αέριο και εδαφικό περιβάλλον των φυτών οπως είναι η υψηλή εδαφική υγρασία, υψηλά επίπεδα αζώτου, χαμηλα επίπεδα καλίου.

Γωνιώδης καρπός. Ο καρπός παρουσίαζει αλλαγή του χαρακτηριστικού σχήματος της ποικιλίας, εμφανίζεται περισσότερο γωνιώδης και είναι πιο ελαφρύς σε σχέση με το μέγεθος του. Πιθανό αίτιο είναι η έλλειψη καλίου στο έδαφος. Ο ελεγχος του προβλήματος επιτυγχάνεται με την μείωση της βλαστομανίας του φυτού στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης του με καλλιεργητικά μέσα οπως με αύξηση του επιπέδου καλίου για τον έλεγχου του επιπέδου αζώτου.

Παραμόρφωση καρπού. Ο καρπός παραμορφώνεται και σχηματίζονται υπερπλασίες και σχισμές στην αντίθετη του ποδίσκου περιοχή. Πιό συχνά παρουσιάζεται η ανωμαλία αυτή τους χειμερινούς μήνες και άν και τα αίτια δεν είναι γνωστά , πιστεύεται οτι υπάρχει γενετική προδιάθεση που εκδηλώνεται όταν οι συνθήκες κατα την άνθηση δεν είναι κατάλληλες. Μηχανικοί τραυματισμοί των καρπών σε πολύ νεαρό στἀδιο ανάπτυξης τους προκαλεί παραμορφώσεις κατα την ωρίμανση των καρπών και απώλεια της εμπορικής τους αξίας.

Ηλιόκαυμα. Σε περιπτώσεις εντονης ηλιοφάνειας , εκτεθειμενοι καρποί εμφανίζουν τοπικά εγκαύματα και παίρνουν την μορφή αποχρωματισμένων κηλίδων και οι ζημιές στους καρπούς είναι μονιμες. Το ηλιόκαυμα μπορεί να αποφεύγεται με τον περιορισμό της αποφύλλωσης ωστε οι καρποί να βρίσκονται υπό σκιά και με σκίαση.

Χείμερα. Η ανωμαλία αυτη οφείλεται σε γενετικά αίτια. Εμφανίζεται σε μικρή η μεγάλη έκταση στο φυτό. Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται σε μεγάλη έκταση, τα παραγόμενα ανθη είναι στείρα. Όταν όμως η εμφάνιση της χείμερας πάνω στο φυτό είναι μερική, τότε παράγονται καρποί οι οποίοι συχνά φέρουν εξογκωμένες ραβδώσεις στην επιφάνεια του καρπού , οι οποίες ξεκινούν απο το σημείο του κάλυκα και καταλήγουν στο αντίθετο του ποδίσκου άκρο του καρπού. Η περιοχή των ραβδώσεων κατα την ωρίμανση καθυστερεί την εμφάνιση του χρώματος με αποτέλεσμα την εμφάνιση ανομοιόμορφής ωρίμανσης και οι καρπός θεωρείται μή εμπορεύσιμος. 
 
 
Ανωμαλίες του καρπού της τομάτας - άρθρο της Αναστασίας Γραμματέα για το ialmopia.gr


Γραμματέα Αναστασία

Γεωπόνος ΓΠΑ

anastagra@yahoo.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *