Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το μπλοκάρισμα κλεμμένων κινητών - Τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι

Από τη σκέψη, στην πράξη! Η ενημέρωση που έκανε πολύ πρόσφατα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) προς τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας για την υποχρέωσή τους να μπλοκάρουν τα κινητά που έχουν κλαπεί πέρασε στη φάση της εφαρμογής.

Όπως σημειώνει η «Καθημερινή», ήδη κατατέθηκαν στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οι πρώτες αιτήσεις συνδρομητών των οποίων τα κινητά έχουν κλαπεί και ζητούν να τους τα μπλοκάρουν. Παράλληλα, αρκετοί χρήστες κινητών τηλεφώνων προσήλθαν στα καταστήματα κυρίως για να ενημερωθούν και κάποιοι για να δηλώσουν τα κλεμμένα τους κινητά.


Η διαδικασία

Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι μεν χρονοβόρα, αλλά είναι και η μοναδική που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στους επίδοξους... δράστες.
Σε κάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου αντιστοιχεί ένας μοναδικός κωδικός (ΙΜΕΙ). Αυτός είναι γραμμένος συνήθως πίσω από τη συσκευή (στο σημείο όπου μπαίνει η μπαταρία) ή μπορεί να γνωστοποιηθεί εάν ο χρήστης πληκτρολογήσει * # 06 # στη συσκευή του.

Έχοντας στα χέρια του το αποδεικτικό της δήλωσης κλοπής στην Αστυνομία και τον αριθμό ΙΜΕΙ, κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον πάροχο και να ζητήσει το μπλοκάρισμα της συσκευής. Ο πάροχος είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει και τα άλλα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, έτσι ώστε η συσκευή να μην μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα.

«Επειτα από πολλά παράπονα και καταγγελίες καταναλωτών, προωθήσαμε και πλέον εφαρμόζεται από τις εταιρείες η υποχρεωτική απενεργοποίηση στα εθνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, μέσω ΙΜΕΙ, των κινητών τηλεφώνων που έχουν κλαπεί. Πλέον σε περίπτωση κλοπής δεν αχρηστεύεται μόνο η κάρτα SIM, όπως γινόταν έως σήμερα, αλλά και η συσκευή, αρκεί ο ιδιοκτήτης να έχει προνοήσει και να έχει καταγράψει το IMEI, την "ταυτότητα" δηλαδή του κινητού τηλεφώνου», είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.

Σύμφωνα με εξειδικευμένους τεχνίτες, είναι δύσκολο να παρακαμφθεί η συγκεκριμένη ρύθμιση από εκείνους που θα επιχειρήσουν να χρησιμοποιήσουν κλεμμένα κινητά, καθώς «προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην Ελλάδα θα πρέπει να αντικατασταθεί η πλακέτα, γεγονός που αυξάνει τη δυσκολία και το κόστος», σχολιάζει ο Κωνσταντίνος Σαδίκης, τεχνικός κινητών τηλεφώνων.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *