Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ο Λόρενς της Αραβίας πέθανε σαν σήμερα πριν από 80 χρόνια: Αυτή είναι η αληθινή του ιστορία (pics)

Ο «Λόρενς της Αραβίας» είναι το επικό δράμα του David Lean με πρωταγωνιστή τον Peter O'Toole, η ταινία που κέρδισε επτά από τα δέκα Όσκαρ για τα οποία προτάθηκε (Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Σκηνοθεσίας, μεταξύ αυτών) και έμεινε για πάντα στην κινηματογραφική ιστορία.

Ο Thomas Edward Lawrence ήταν ένας Βρετανός στρατιωτικός, αρχαιολόγος και συγγραφέας, που πήρε μέρος στην Μεγάλη Αραβική Εξέγερση και, αργότερα, έγραψε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Οι επτά στύλοι της σοφίας». Επίσης, ήταν και το αληθινό πρόσωπο πάνω στην ιστορία του οποίου βασίστηκε η ταινία του Lean.


Ο Lawrence γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου του 1888 στην Ουαλία και υπηρέτησε στο Βρετανικό στρατό κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην υπηρεσία της ανωτάτης αγγλικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή. Στην πορεία εντάχθηκε στην εξέγερση του Αμίρ Φαϊζάλ αλ Χουσεΐν εναντίων των Τούρκων, οδηγώντας μια εκστρατεία ανταρτών που εκτόπισε τους Τούρκους πίσω από τις γραμμές τους.

Το 1917, συνελήφθη στην Dar' a και υπέστη φριχτά βασανιστήρια (πολλά εκ των οποίων σεξουαλικού χαρακτήρα) τα οποία του άφησαν ψυχικά τραύματα που δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει. Το 1918 ο Lawrence προάχθηκε σε Αντισυνταγματάρχης και του απονεμήθηκε το Παράσημο των Διακεκριμένων Υπηρεσιών, το οποίο αρνήθηκε ευγενικά ως κίνηση υποστήριξης της αραβικής ανεξαρτησίας. Με σώμα και πνεύμα να έχουν καταπονηθεί ανεπανόρθωτα, ο Lawrence επέστρεψε στην Αγγλία όπου και ξεκίνησε να γράφει την αυτοβιογραφία του («Οι επτά στύλοι της σοφίας»), η οποία έγινε γνωστή για τις ζωντανές αφηγήσεις των απίστευτων περιπετειών του -και έπειτα μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη ως η θρυλική ταινία που ξέρουμε σήμερα.

Πέθανε στις 19 Μαΐου του 1935, στο Clouds Hill του Dorset, έπειτα από ατύχημα με την μηχανή του.

Ο Lawrence ήταν μόλις 1.67 σε ύψος, κάτι που τον έκανε να περάσει δύσκολη παιδική ηλικία καθώς ο μέσος όρος ύψους των αγοριών τότε ήταν 1.79. Το κεφάλι του ήταν δυσανάλογα μεγάλο για το σώμα του, κάτι που είχε καταλάβει από μικρός. Για αυτό και είχε αποφασίσει από μικρή ηλικία να δυναμώσει το σώμα του, πηγαίνοντας παντού με ποδήλατο.


Οι γονείς του δεν έμεναν ποτέ στο ίδιο μέρος για μεγάλο διάστημα -κανένα από τα πέντε παιδιά τους δε γεννήθηκε στην ίδια χώρα- κάτι που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αναπτύξει μια βαθιά αγάπη για τα ταξίδια. Ειδικά τα χρόνια που έζησε στη Γαλλία ως μικρό αγόρι, βοήθησαν στο να διευρύνει το μυαλό του και να εκτεθεί σε μια ξένη γλώσσα, σε έναν άγνωστο πολιτισμό και σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ίσως για αυτό και δεν ανέπτυξε ποτέ τις στενόμυαλες, επαρχιώτικες νοοτροπίες που ήταν διαδεδομένες εκείνη την εποχή.




Ήταν χορτοφάγος και υπέρμαχος της καθαρής διατροφής (clean eating το λέμε σήμερα), ενώ έμεινε όλη του ζωή μακριά από το αλκοόλ και το κάπνισμα.





Το όνομά του δε σήμαινε πολλά για τον ίδιο. Γεννήθηκε Thomas Edison Lawrence αλλά τα αδέρφια του τον φώναζαν πάντα Ned, ενώ ο ίδιος συστηνόταν ως T.E. Μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια προσπάθεια να μην τον αναγνωρίζουν, άλλαξε το όνομά του σε John Hume Ross όταν κατατάχθηκε στη Βασιλική Πολεμική Αεροπορία. Σύντομα όμως τον ανακάλυψαν και τότε στρατολογήθηκε στα Τεθωρακισμένα ως Thomas Edward Shaw, ένα όνομα που κράτησε μέχρι που μεταφέρθηκε ξανά πίσω στην Β.Π.Α. και μέχρι το θάνατό του. Το Lawrence επέστρεψε μόνο όταν υπέγραψε το βιβλίο του «Οι επτά στύλοι της σοφίας» το 1926.




Ο Lawrence λάτρευε τις εξερευνήσεις στη Μέση Ανατολή. Κάποτε περπάτησε 1.700χλμ μέσα σε τρεις μήνες μέσα στα βουνά και της ερήμους, προκειμένου να γνωρίσει από κοντά την αραβική ζωή. Κατά το πρώτο του ταξίδι στη Συρία ως φοιτητής, ξυλοκοπήθηκε τόσο άσχημα που παραλίγο να πεθάνει -δεν το είπε ποτέ στην μητέρα του.





Ήταν πάντα ένας ιδιαίτερα ατημέλητος στρατιωτικός. Η στολή του δεν ήταν ποτέ σωστά φορεμένη, η ζώνη του ήταν πάντα χαλαρή και σχεδόν πάντα ξεχνούσε να φορέσει τον ειδικό, υποχρεωτικό εξοπλισμό. Επίσης είχε μια αυτόματη έλλειψη σεβασμού απέναντι στις αρχές, κάτι που τον χαρακτήριζε σε όλη του τη ζωή.


Σε όλη του τη ζωή, επίσης, είχε ανάγκη την ταχύτητα. Παρήγγειλε έναν κινητήρα στο Χαρκεμίς για να τον τοποθετήσει σε ένα τοπικό καραβάκι και να αγωνιστεί με τον φίλο του Dahoum. Αντάλλαξε τις καμήλες με θωρακισμένες Rolls Royce που έπιαναν 96χλμ/ώρα. Κατά τη θητεία του στην Β.Π.Α. Ήταν ευτυχισμένος όταν δούλευε για τα λανσαρίσματα νέων, ταχύτερων κινητήρων στο Πλύμουθ. Και, φυσικά, αγαπούσε την αγωνιστική μηχανή του. Τη μέρα του μοιραίου ατυχήματος που οδήγησε στο θάνατό του, η αστυνομία εκτίμησε πως έτρεχε έχοντας φτάσει τη μηχανή στο απόλυτο όριό της, τα 160χλμ/ώρα.




huffingtonpost.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *