Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015

Ο Μάνος Χατζιδάκις ιδρύει την «Ορχήστρα των Χρωμάτων» (Σαν σήμερα 14/11) - Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη

1912Ο ελληνικός στρατός εισέρχεται στην Κορυτσά και το πολεμικό ναυτικό απελευθερώνει τις Οινούσσες, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου.

1996στην Ιταλία, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Δημοσίων Έργων και πρώην δικαστής Ντι Πιέτρο, μετά από προκαταρκτική έρευνα εναντίον του για διαφθορά που ξεκίνησαν δικαστές της πόλης Μπρέσια. Την παραίτηση Ντι Πιέτρο δεν αποδέχθηκε ο πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι.

1919Υπογράφεται στη Γαλλία η Συνθήκη του Νεϊγύ, που ρυθμίζει τις ελληνοβουλγαρικές σχέσεις. Στην Ελλάδα παραχωρούνται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.




Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο


Μουσική 14/11
1949 Ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός James Young γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις. Είναι δημοφιλής για την συμμετοχή του στο rock συγκρότημα Styx.
1954 Ο Έλληνας πιανίστας και new age συνθέτης Γιάννης Χρυσομάλλης, γνωστός παγκοσμίως ως Yanni, γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Την εποχή που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα των ΗΠΑ, ενσωματώθηκε με το συγκρότημα Chameleon. Αργότερα μετακόμισαν στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια και με τους John Tesh και Charlie Adams άρχισαν συναυλίες για την προώθηση των πρώτων άλμπουμ τους "Keys to Imagination", "Out of Silence", "Chameleon" κ.α. Κέρδισε την πρώτη υποψηφιότητα για βραβείο Grammy με το άλμπουμ "Dare to Dream" το 1992. Η επιτυχία ήρθε το 1993 με την κυκλοφορία του άλμπουμ του "Yanni Live at the Acropolis". Μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει πάνω από τριάντα πέντε χρυσά και πλατινένια άλμπουμ, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα είκοσι εκατομμύρια αντίτυπα.
1960 Σύμφωνα με το Billboard το τραγούδι του Elvis Presley με τίτλο "It's Now or Never" είναι το single με τις πιο γρήγορες πωλήσεις στην Αμερική. Είχε πουλήσει σε μια εβδομάδα επτακόσια ογδόντα χιλιάδες αντίτυπα.
Αθλητισμός 14/11

1891 s42f1892kefalakiΓεννιέται ο Αμερικανός δρομέας Τεντ Μέρεντιθ (Ted Meredith). Ολυμπιονίκης το 1912 στα 800μ (1.51.9 παγκόσμιο ρεκόρ) και στη σκυταλοδρομία 4Χ400μ. Το 1916 κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400μ (47.4). Πέθανε στις 2 Νοεμβρίου 1957.
1899nellie blyΗ ρεπόρτερ Νέλι Μπλι (πραγματικό όνομα Ελίζαμπεθ Τζέιν Κόκραν) προσπαθεί να ξεπεράσει τον ήρωα του Ιουλίου Βερν, Φιλέα Φογκ και πραγματοποιεί τον γύρο του κόσμου σε 72 ημέρες, 6 ώρες και 11 λεπτά,


Παρακολουθήστε το trailer της σελίδας μας  ΕΔΩ


Παγκόσμια ημέρα κατά του Διαβήτη



Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη. Καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να ενημερώσει και να εφιστήσει την προσοχή σε όλο τον κόσμο λόγω του αυξανόμενου αριθμού περιστατικών διαβήτη στον κόσμο, ενώ και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε την ημέρα με ψήφισμα το Δεκέμβριο του 2006.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη είναι μία εκστρατεία που κάθε χρόνο προβάλλει ένα θέμα σχετικό με την ασθένεια που επιλέγεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη. Οι ενημερωτικές καμπάνιες σχετικά με το θέμα που έχει επιλεγεί διαρκούν ολόκληρο το χρόνο, αλλά η ίδια η ημέρα εορτάζεται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα Frederick Banting, ο οποίος μαζί με τον Charles Best ήταν ο εμπνευστής της ιδέας που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης το 1922
Υπολογίζεται ότι περίπου 200 εκατομμύρια άτομα έχουν διαβήτη ανά την υφήλιο και σε 20 περίπου χρόνια 300 εκατομμύρια άτομα θα υποφέρουν από τη νόσο. 

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook : Δείτε Τι Έγινε Σαν Σήμερα Στον Κόσμο



Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα χρόνιο νόσημα. Pολλοί λένε ότι είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, ενώ άλλοι λένε ότι είναι ένας απρόσκλητος επισκέπτης, με τον οποίο πρέπει να μάθουμε να ζούμε. 
Άραγε, όμως, τι είναι ο διαβήτης;
Είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού των τροφών, με χαρακτηριστικό του την εμφάνιση υψηλών επιπέδων σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου λόγω της μερικής ή ολικής έλλειψης της ινσουλίνης στον οργανισμό τους.
Από τις διαφορετικές μορφές με τις οποίες εμφανίζεται ο διαβήτης συχνότερα απαντώνται δύο: ο διαβήτης τύπου 1 και ο διαβήτης τύπου 2. Στο διαβήτη τύπου 2, το πάγκρεας παράγει ανεπαρκείς ποσότητες ινσουλίνης και / ή η ινσουλίνη ασκεί μειωμένη δράση στα μυϊκά και ηπατικά κύτταρα. Στο διαβήτη τύπου 1 ο οργανισμός δεν παράγει καθόλου ινσουλίνη.
Η πρόληψη σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.
  
ΠΗΓΗ: retrosport/sansimerastimousiki.gr/patris/protothema

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *