Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Αφιέρωμα: Το χωριό μας Εξαπλάτανος - Μορφωτικός Σύλλογος "Μενέλαος Λουντέμης" [ΒΙΝΤΕΟ]

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΣ - ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ "ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ"

Ο Εξαπλάτανος είναι το μεγαλύτερο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου μας, με 1768 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Βρίσκεται επί του κεντρικού οδικού άξονα που συνδέει την Αριδαία με τούς υπόλοιπους οικισμούς του δήμου αλλά και με το γειτονικό δήμο της Μενηίδας. Είναι στη βάση μιας πεδιάδας σε υψόμετρο περίπου 120 μ. που γύρω της μπορεί κανείς θα αντικρίσει τους μεγαλοπρεπείς ορεινούς όγκους του Παϊκου, και του Βόρρα (Καϊμακτσαλάν), με τις κορυφές της Τζένας και του Πίνοβου.


Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών ο Εξαπλάτανος έγινε το μεγαλύτερο χωριό της Αλμωπίας. Πρόσφυγες άρχισαν να καταφθάνουν στο χωριό από το 1922, για να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή τους το 1924. Το παλιό του όνομα ήταν Καπίνιανη ενώ τη σημερινή του ονομασία την πήρε στα 1925 από έξι τεράστιους πλάτανους που βρίσκονταν στην είσοδο του οικισμού στο χώρο του σημερινού γηπέδου.

Ο Εξαπλάτανος ως έδρα του δήμου αποτελεί το εκπαιδευτικό κέντρο της περιοχής με τη λειτουργία Γυμνασίου και Λυκείου, ενώ οι υπηρεσίες του δήμου στεγάζονται σε κεντρικό κτίριο επί του κεντρικού δρόμου. Ο Δήμος Εξαπλατάνου έχει έκταση 422.907 στρέμματα και είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Καποδιστριακός δήμος του νομού ...


0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *