Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Κόκκινο, λευκό, ξεθωριασμένο - Τι θέλει να πει για την υγεία σας το χρώμα της γλώσσας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η γλώσσα μας, μπορεί να είναι ένας αρκετά ακριβής δείκτης της γενικότερης υγείας μας.

Στην κινέζικη ιατρική, η γλώσσα χρησιμοποιείται ως μια σημαντική πηγή για διάγνωση της υγείας.

Ο χρωματισμός που ενδεχομένως να έχει η γλώσσα σας, μπορεί να δώσει πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας.

Για παράδειγμα ένα παθολόγος που εξετάζει έναν ασθενή το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να εξετάσει την γλώσσα του.

Εξετάζει τη γλώσσα, αξιολογώντας διάφορους παράγοντες όπως το σχήμα, την ποιότητα, την υφή, την επίστρωση και το χρώμα της γλώσσας.

Γενικότερα η γλώσσα του ανθρώπου έχει κανονικά ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει, δηλαδή να αλλάξει χρώμα και υφή, ανάλογα με κάποιο πρόβλημα που ίσως να υπάρχει στον οργανισμό.

Το χρώμα της γλώσσας μπορεί να μαρτυρήσει κάποιες ασθένειες του οργανισμού, τονίζουν οι ειδικοί.

Χρώμα γλώσσας: Λευκό

Οσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να εμφανίσουν λευκά σημάδια στην γλώσσα τους. Επίσης, το λευκό χρώμα μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν βουρτσίζετε τακτικά τη γλώσσα σας. Η συσσώρευση υπολειμμάτων τροφών, βακτηρίων, νεκρών κυττάρων κλπ. μπορεί να δημιουργήσει αυτό το λευκό επίχρισμα. Η λευκή γλώσσα είναι επίσης ένδειξη αφυδάτωσης. Εκτός όμως από αυτό, το λευκό χρώμα μπορεί να οφείλεται σε μόλυνση που ονομάζεται στοματική καντιντίαση και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα, στα μωρά και στους ηλικιωμένους.


Χρώμα γλώσσας: Σκούρο και Καφέ

Αν μια γλώσσα είναι προς το μωβ ή γενικά έχει σκούρο χρώμα, αυτό υποδεικνύει μια έλλειψη σωστής κυκλοφορίας του αίματος. Αν μια σκληρή γλώσσα συνοδεύεται από ένα μπλε-μωβ χρώμα, αυτό συνήθως υποδεικνύει πιθανώς εγκεφαλικό. Οσο για το καφέ, είναι πιθανό να αποτελεί πρώιμο σημάδι καρκίνου του δέρματος. Μια σκούρα γλώσσα σημαίνει ότι δεν έχετε καθόλου καλή στοματική υγιεινή και μπορεί να οφείλεται επίσης σε κακές διατροφικές συνήθειες.

Χρώμα γλώσσας: Κίτρινη

Η κίτρινη γλωσσα είναι ένδειξη αφυδάτωσης και ύπαρξης βακτηρίων στην επιφάνεια της γλώσσας. Είναι επίσης πολύ συχνό σε ανθρώπους που φοράνει σιδεράκια. Οταν υπάρχει ένα κίτρινο στρώμα πάνω στη γλώσσα, τότε συνήθως μιλάμε για μυκητίαση.

Χρώμα γλώσσας: Κόκκινη

Θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε κάποια ανεπάρκεια βιταμίνης. Η έλλειψη σε φολικό οξύ ή βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα στη γλώσσα. Αν έχει ένα βαθύ κόκκινο ή άλικο χρώμα, μπορεί να δηλώνει εσωτερική πληγή όπως ένα τραύμα για παράδειγμα. Επιπλέον, μια βακτηριακή λοίμωξη όπως η στρεπτοκοκκική μόλυνση μπορεί να κάνει τη γλώσσα να πάρει έντονο κόκκινο χρώμα.

Χρώμα γλώσσας: Χλωμό

Αν μια γλώσσα είναι χλωμή, αυτό δείχνει ότι υπάρχει δυσκολία στη πέψη, στην ενέργεια και στην αιματική ροή.

Σχισμές στην γλώσσα

Είναι ένα από τα φαινόμενα της γήρανσης, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει και πρόβλημα υγείας. Οι σχισμές στη γλώσσα αποτελούν ένδειξη δυσλειτουργίας του ανθρώπινου σώματος.

Να θυμάστε ότι πρέπει να βουρτσίζετε και να καθαρίζετε με επιμέλεια σε καθημερινή βάση την γλώσσα σας. Χρωστικές από υπολείμματα τροφών ή δράση μικροβίων, μπορεί να είναι υπεύθυνες για τις αλλοιώσεις αυτές.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *