Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Τα 5 λάθη που κάνεις με το Test Pap

Το πρώτο που χρειάζεται να ξέρεις είναι ότι οι Ελληνίδες δεν είναι ιδιαίτερα συνεπείς σε μία βασική προληπτική εξέταση: στο TestPap. Όπως διαπιστώνεται μόνο το 20% των Ελληνίδων είναι συνεπείς στην ετήσια επανάληψη της εξέτασης, παρόλο που είναι η μόνη που μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, δηλαδή όπου μπορεί να είναι πλήρως ιάσιμος.

Όσον αφορά στο Test Pap φαίνεται ότι υπάρχει κενό σωστής ενημέρωσης, εξηγεί o Δρ. Θάνος Παράσχος Γυναικολόγος - Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO . Πολύ συχνά βλέπουμε γυναίκες, ακόμα και νέες, που αμελούν ή καθυστερούν να κάνουν το τεστ Παπανικολάου τους, με αποτέλεσμα να ερχόμαστε αντιμέτωποι με δυσάρεστες καταστάσεις που, αν είχαν εντοπιστεί πιο νωρίς, θα είχαν αντιμετωπιστεί πολύ πιο αποτελεσματικά. Τα κενά αυτά ενημέρωσης οδηγούν πολλές φορές σε μια γενικότερη λανθασμένη στάση.

Ποια είναι όμως τα πιο συνηθισμένη λάθη που μπορεί να κάνεις αν είσαι γυναίκα σε σχέση με τη συγκεκριμένη εξέταση;

Θεωρείς ότι δε χρειάζεται να κάνεις πλέον Test Pap, επειδή έχεις κάνει το εμβόλιο HPV

Μία γυναίκα που έχει κάνει το εμβόλιο HPV που προστατεύει από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (κονδυλώματα) προστατεύεται από 9 τύπους του ιού HPV, τους πιο καρκινογόνους. Δεν προστατεύεται όμως από όλους τους υπόλοιπους τύπους του ιού που μπορεί να έχει ήδη κολλήσει ή να κολλήσει στο μέλλον και που δυνητικά θα μπορούσαν να προκαλέσουν καρκίνο του τράχηλου της μήτρας. Γι’ αυτό, ακόμα κι αν έχει εμβολιαστεί μία γυναίκα με το εμβόλιο HPV, θα πρέπει να επαναλαμβάνει ετησίως το Τest Pap της, έτσι ώστε να μπορούν να εντοπιστούν πιθανές αλλοιώσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου και να γίνουν οι κατάλληλες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Κάνεις μόνο TestPap κι όχι ολοκληρωμένη γυναικολογική εξέταση

Επειδή το Test Pap μπορεί να γίνει εκτός από τον γυναικολόγο και από διαγνωστικά κέντρα, κάποιες γυναίκες κάνουν την εξέταση σε κάποιο διαγνωστικό κέντρο και, αφού πάρουν τα αποτελέσματα, δεν επισκέπτονται μετά τον γυναικολόγο. Ακόμα, όμως, κι αν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι καλά, μία γυναίκα θα πρέπει να επισκέπτεται τον γυναικολόγο της τουλάχιστον μία φορά το χρόνο (ή πιο νωρίς αν χρειαστεί), για να γίνει ολοκληρωμένος γυναικολογικός έλεγχος, που περιλαμβάνει υπέρηχο και κλινική εξέταση. Μόνο στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ελέγχου μπορούν να διαγνωστούν γυναικολογικά προβλήματα όπως κύστες, πολύποδες, ινομυώματα κ.ά., τα οποία δεν είναι δυνατό να εντοπιστούν με το Test Pap.

Δεν κάνεις TestPap, επειδή δεν έχεις το τελευταίο διάστημα σεξουαλικές σχέσεις

Το Test Pap ξεκινάει να το κάνει μία γυναίκα από την ώρα που ξεκινά να είναι σεξουαλικά ενεργή. Αν όμως για κάποιο διάστημα πάψει να είναι σεξουαλικά ενεργή, είτε γιατί δεν έχει σεξουαλικό σύντροφο, είτε γιατί δεν έχει διάθεση για σεξ, είτε γιατί αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας, είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να επαναλαμβάνει την ετήσια εξέτασή της. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη εξέταση παρακολουθεί μεταξύ άλλων τις βλάβες που μπορεί να δημιουργηθούν αρκετούς μήνες ή και χρόνια μετά από τη μετάδοση ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως για παράδειγμα των κονδυλωμάτων.

Δεν επαναλαμβάνεις το TestPap τον επόμενο χρόνο, αφού το προηγούμενο έδειξε ότι είσαι καθαρή

Το test Pap δεν μπορεί να διαγνώσει αν έχει κολλήσει μια γυναίκα τον ιό HPV. Mπορεί να διαγνώσει μόνο τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει ο ιός, τον οποίο μπορεί να έχει κολλήσει και να μην έχει εκδηλώσει ποτέ συμπτώματα, δηλαδή κονδυλώματα. Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει ότι έχει κολλήσει HPV είναι να εμφανίσει κονδυλώματα ή να εντοπιστεί με πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως π.χ. η κολποσκόπηση ή εξέτασηHPV DNA Testing, εφόσον τεθεί η υποψία από τον γυναικολόγο.

Έχεις κάνει σεξ λίγο πριν την εξέταση ή λίγο μετά

Καλό είναι να αποφεύγεις τις σεξουαλικές επαφές 2 με 3 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τhς εξέτασηw, επειδή με τη συνουσία μπορεί να ερεθιστεί η περιοχή και να βγουν αλλοιωμένα τα αποτελέσματα του test Pap. Από την άλλη, καλό είναι να αποφύγεις για 1-2 μέρες μετά την εξέταση τις σεξουαλικές επαφές, καθώς συχνά μπορεί να υπάρχει λίγο αίμα λόγω της διαδικασίας της εξέτασης.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *