Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα (25/09) στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το ραντεβού των δύο ηγετών ήταν αναγνωριστικό, καθώς ήταν το πρώτο του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 55 λεπτά, με τις δύο πλευρές να θέτουν στο τραπέζι μια σειρά θεμάτων που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος ήταν αγέλαστος.

Στο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας. Τον κ. Ερντογάν συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κκ Τσαβούσογλου και Ακσόι.

Ποια θέματα συζητήθηκαν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών.

Κατά τις ίδιες πηγές, στο «τραπέζι» βρέθηκαν όλα τα μεγάλα θέματα -από το προσφυγικό / μεταναστευτικό μέχρι και το Κυπριακό.

Συζητήθηκαν, επίσης, και τα αμιγώς διμερή ζητήματα, με έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

Μάλιστα, αποφασίστηκε να προχωρήσει σύντομα η ενεργοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας και επιφορτίστηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών κ.κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η Ελλάδα εξέφρασε τη στήριξή της στην Κυπριακή Δημοκρατία για το Κυπριακό, καθώς και στην πρόταση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για εξασφάλιση δίκαιου μέρους και για τις δύο κοινότητες του νησιού, από την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κύπρου.

Αναφορικά με τις προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές, συμφωνήθηκε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να περιοριστούν οι ροές τόσο στις ακτές της Τουρκίας, όσο και στη θάλασσα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, θέμα που εξετάζεται θετικά από την τουρκική πλευρά.

Η πλευρά της Τουρκίας έθεσε τα γνωστά ζητήματα που την απασχολούν αναφορικά με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη και αναφέρθηκε στα δύο μνημεία οθωμανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (Αθήνα - Θεσσαλονίκη).

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία για στενή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων για την οικοδόμηση καλύτερου κλίματος προς όφελος των λαών των δύο χωρών και της σταθερότητας στην περιοχή.
Ακάρ: Θερμό το κλίμα - Ανυπομονούμε για θετική επανεκκίνηση των σχέσεων

Για καλό κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, έκανε λόγο ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού.

Σύμφωνα με το Real, o Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας - Άγκυρας και ότι ανυπομονούν γι αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας -Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.

Ο Χουλουσί Ακάρ απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις».

Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες»
Οι επαφές

Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν συναντηθεί «στο πόδι» στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους να συζητήσουν αναλυτικότερα.

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφάτως είχε δηλώσει ότι μόνο με την συζήτηση λύνονται τα θέματα και πρόθεση του είναι ο ίδιος να συζητά με τους πάντες όταν χρειάζεται.

Η ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της γειτονικής χώρας, επιθυμεί να επαναλάβει την πρόταση της να επιχειρηθεί «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών ώστε να αποφεύγεται η ένταση». Ο κ. Ερντογάν, πάντως, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, τις οποίες κατηύθυνε αυτή τη φορά προς τη Συρία και τους Κούρδους.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, έρχεται σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου.

Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού

Στη συνέχεια, στις 19:00, ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.
Επαφές για προσέλκυση επενδύσεων

Χθες ο πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών και συναντήσεων πάντα για την προώθηση των στόχων της επίσκεψης, που είναι η προβολή της νέας εικόνας της χώρας και η προσέλκυση διεθνών επενδυτών αλλά και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Atalantic Counsil, όπου το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εστιάστηκε σε δύο πεδία: τις μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τις γεωπολιτικές εξελίξεις σε σχέση με την Τουρκία και τις ενέργειές της απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός παρουσίασε το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ σε σχέση με τα γεωπολιτικά ο πρωθυπουργός σημείωσε την ανάγκη αποκλιμάκωσης των ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο, αλλά και ότι θα πρέπει να σταματήσει η παρέμβαση της Τουρκίας στις συζητήσεις των δύο κοινοτήτων για την εξεύρεση λύσης.

Ενδιαφέρον όμως είχε και η παρουσία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση της Goldman Sachs όπου συμμετείχαν περί τους 30 μεγάλους επιχειρηματίες. Η συζήτηση κινήθηκε κυρίως γύρω από τις τράπεζες και τις προοπτικές του. Ενδιαφέρον υπήρξε και για τις αποκρατικοποιήσεις στα ΕΛΠΕ και στην ενέργεια ΔΕΠΑ, ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ που προωθεί πιο επιθετικά η ελληνική κυβέρνηση ενώ συζητήθηκε και το δημοσιονομικό περιθώριο και η χρησιμοποίησή του. Η θέση βέβαια της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το χρησιμοποιούμε προσεκτικά και πάντα σε συνεννόηση με τους εταίρους μας. Σε όλες τις συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές ο πρωθυπουργός προβάλλει το σχέδιο του για μεταρρυθμίσεις, μείωση της φορολογίας και επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις.
Διμερείς συναντήσεις

Την πρώτη του συνάντηση είχε ο πρωθυπουργός και με τον Ζόραν Ζάεφ. Η συζήτηση όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές ήταν σε καλό κλίμα.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι αν ήταν εκείνος πρωθυπουργός δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά εφόσον ισχύει θα την εφαρμόσει. Η ελληνική πλευρά έθεσε κυρίως το θέμα για τις εμπορικές ονομασίες.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η δική του πλευρά δεν θα έχει καθυστέρηση στο σύνολο των θεμάτων και ότι η προσαρμογή στην Συμφωνία θα γίνει κανονικά. Συνέδεσε δε την εφαρμογή της Συμφωνίας και με τις υπόλοιπες προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τη ΕΕ, καθώς ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίες. Το θέμα έχει τεθεί και στο επίπεδο της ΕΕ όπου όμως η πλειονότητα των κρατών θεωρεί ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα πρέπει να προχωρήσουν μαζί, ενώ ο κ. Ζάεφ θα ήθελε η χώρα του να προχωρήσει μόνη της

Ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του της Αυστραλίας. Ο κ. Μητσοτάκης δέχθηκε πρόσκληση και ήδη προγραμματίζεται επίσκεψή του στην Αυστραλία στις αρχές του επόμενου χρόνου. Οι Αυστραλοί έδειξαν ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Πάντως τον Ιανουάριο ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Αρμενία. Στην συνάντηση με τον Πρόεδρο της χώρας που είχε χθες επαναβεβαιώθηκαν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος της Αρμενίας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Βόρειας Μακεδονίας με το νέο συνταγματικό της όνομα.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *