Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης για συνάντηση με Ερντογάν: Δυσκολίες με την Τουρκία υπήρχαν και θα υπάρχουν

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Μια ώρα και 35 λεπτά κράτησε η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Γουότφορντ, 25 μίλια έξω από το Λονδίνο.

Σε δήλωσή του αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας είχε μία ανοιχτή συζήτηση.

«Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ωστόσο στη συνέχιση των συζητήσεων για τα ΜΟΕ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Έδωσα εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το ανώτατο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής για να ενημερωθούν όλα τα κόμματα. Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στις σχέσεις με την Τουρκία υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ όμως ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση, αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοικτή, αλλά δύσκολη η συζήτηση - Τα θέματα που τέθηκαν στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε μια ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίζει πως η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης είναι μια συμφωνία νομικά άκυρη που προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση και για το προσφυγικό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει στον Ταγίπ Ερντογάν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει αλλαγής της στάση της Τουρκίας, καθώς το τουρκικό λιμενικό δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πάντως τη βούληση του, η Ελλάδα να στηρίξει τη συμφωνία Τουρκίας- ΕΕ.
 


Στη συνάντηση, εκ μέρους της ελληνικής αντιπροσωπείας, συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τσιόδρας.

Η πρώτη αντίδραση της Τουρκίας

«Κυριαρχικό δικαίωμα» των δύο χωρών χαρακτήρισε από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το μνημόνιο που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση TRT, ο πρόεδρος Ερντογάν στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό έθεσε κατ’ ιδίαν για μία ακόμη φορά τη θέση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν δήλωσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έτοιμος για συνομιλίες αναφορικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας και πως οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν στη βάση της αρχής της «δίκαιης κατανομής».

Η «συγγνώμη» στον Ερντογάν και το ψυχρό βλέμμα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τον πρόεδρο Ερντογάν την ώρα της χειραψίας, καθώς... καθυστέρησε στο ραντεβού τους. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Ερντογάν είπε: «Συγγνώμη για την καθυστέρηση ήμουν με τον Πρόεδρο Τραμπ», για να απαντήσει ο Τούρκος πρόεδρος: «Το ξέρω».

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *