Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αντίδραση της Θ. Τζάκρη για τη μείωση δικαιούχων του προγράμματος δωρεάν παροχής τροφίμων

Τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού δικαιούχων ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το Συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα Δωρεάν Τροφίμων της Ε.Ε. την φετινή χρονιά επεσήμανε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Θεοδώρα Τζάκρη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με ερώτησή της που κατέθεσε στη Βουλή.

Η κ. Τζάκρη τονίζει ότι με βάση την υπ’ αριθ. 279/23460/22-2-2013 ΚΥΑ για το έτος 2013 ορίστηκαν νέα αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους δικαιούχους διανομής δωρεάν τροφίμων (όπως τυρί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.) από την Ε.Ε. εφόσον μειώθηκε δραματικά το όριο για το ατομικό εισόδημα, από τις 12.000 ευρώ που ίσχυε για το έτος 2012 στις 7.500 ευρώ για το 2013 περιλαμβάνοντας και το τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξεως του 50-60% των δικαιούχων να αποκλειστούν την φετινή χρονιά. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, άπορες οικογένειες κ.α.

Η κ. Τζάκρη ζητά να γίνει άρση αυτής της αδικίας και του αποκλεισμού και να ισχύσουν τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια ώστε στην παρούσα οικονομική συγκυρία οι ευπαθείς αυτές ομάδες να λάβουν την επιβεβλημένη στήριξη της πολιτείας.-

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:


«Κύριε Υπουργέ,

Με την υπ’ αριθ. 279/23460/22-2-2013 ΚΥΑ ορίσατε νέα αυστηρότερα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους δικαιούχους διανομής δωρεάν τροφίμων (όπως τυρί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.) από την Ε.Ε., μειώνοντας δραματικά το όριο για το ατομικό εισόδημα, από τις 12.000 ευρώ που ίσχυε για το έτος 2012 στις 7.500 ευρώ για το έτος 2013 περιλαμβάνοντας και το τεκμαρτό, με αποτέλεσμα ένα ποσοστό της τάξεως του 50-60% των αιτούντων που πέρυσι συμμετείχαν στη διανομή, να αποκλειστούν την φετινή χρονιά. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία, άπορες οικογένειες κ.α.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών από τις 492 οικογένειες-μέλη του Συλλόγου Πολυτέκνων Γιαννιτσών και Περιχώρων, εγκρίθηκαν στο πρόγραμμα ως δικαιούχοι μόλις οι 210 οικογένειες, από τον Σύλλογο Νεφροπαθών από τα 52 μέλη εγκρίθηκαν μόλις τα 23, από τον Σύλλογο Καρκινοπαθών από τα 170 μέλη μόλις τα 60, από τον Σύλλογο συνταξιούχων ΙΚΑ από τα 280 μόλις τα 50 κ.α.

Εξαιτίας της αρνητικής αυτής εξέλιξης έχει προκύψει μεγάλη αναστάτωση στις ως άνω ευπαθείς κοινωνικές ομάδες διότι στην παρούσα οικονομική συγκυρία ακόμη και τα λίγα αυτά τρόφιμα είναι απαραίτητα για την διαβίωσή τους. Επιπλέον οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ότι εμπαίζονται από ένα κοινωνικό κράτος που δεν μπορεί να προσφέρει ούτε καν λίγα βασικά τρόφιμα σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν ανάγκη την αμέριστη βοήθεια και την στήριξη της πολιτείας.

Ως εκ τούτου ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε να αποκαταστήσετε αυτήν την αδικία και να επαναφέρετε τα περσινά εισοδηματικά κριτήρια ούτως ώστε να μην αποκλειστεί φέτος από το πρόγραμμα δωρεάν τροφίμων το 50% και πλέον των περσινών δικαιούχων των ευπαθών ομάδων που έχουν ανάγκη την αρωγή του κράτους προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν;».
 
 
πηγη:allnewsgr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *