Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Ομιλία Χ. Σίσκου στο Δημοτικό Συμβούλιο Πέλλας κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού 2014

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αποτελεί πλέον πρωτοτυπία η διαπίστωση ότι ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2013 ήταν, όπως και των προηγούμενων ετών, ένας εικονικός , μη ρεαλιστικός ,αντιαναπτυξιακός και κομμένος και ραμμένος στα μέτρα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και των μνημονίων.

Δυστυχώς ακόμα χειρότερος προβλέπεται να είναι και ο προϋπολογισμός που καταθέ-τει σήμερα η δημοτική αρχή για το 2014.


Συνάδελφοι, δεν θα σας κουράσω με αριθμούς, αλλά θα αναφέρω κάποια από την εισήγηση του προϋπολογισμού, που κατά την γνώμη μου, αποτελούν τα βασικά πολιτικά στοιχεία απόδει-ξης της παραπάνω εκτίμησης.


Καταρχήν για το έτος 2013 ο προϋπολογισμός προέβλεπε έσοδα 48,6 εκ. ευρώ και δεν εισπρά-χθηκαν ούτε τα μισά δηλ. 24.1 εκ. ευρώ. Αυτό και μόνο αποδεικνύει την εικονικότητα και μη ρεαλι-στικότατα του προϋπολογισμού.


Από τον κρατικό κορβανά δηλ. από τους ΚΑΠ ,δηλαδή από χρήματα που παρακρατεί η κυβέρ-νηση και που θα έπρεπε να αποδώσει στους ΟΤΑ ,ο προϋπολογισμός 2013 προέβλεπε ότι θα αποδίδονταν 10,5 εκ.ευρώ και αποδόθηκαν μόνο 5,5 εκ.ευρώ Και φυσικά και εδώ είναι οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής, που ποτέ δεν διεκδίκησε αγωνιστικά αυτούς τους πόρους από την κεντρική εξουσία.
Μάλιστα έχετε το πολιτικό θράσος κ.δήμαρχε να προϋπολογίζεται για φέτος έσοδα από ΚΑΠ 9,5 εκ.ευρώ την ώρα που γνωρίζετε ότι, στον φετινό κρατικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης προβλέπεται παραπέρα μείωση των επιχορηγήσεων για τους ΟΤΑ, όπως και η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ( ΚΕΔΕ ) αναγνώρισε, κατά 250 εκ.ευρώ.


Ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει έσοδα 31εκ. ευρώ δηλ. μειωμένος κατά 17 εκ. από τον περσινό και κατά πολύ περισσότερα από τον προπέρσινο.


Για αυτό και λέμε ότι, όπως και ο περσινός προϋπολογισμός έτσι και ο φετινός, είναι κομμένος και ραμμένος στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και κατ’επέκταση και των απαιτήσεων της τρόικα και των μνημονίων.


Οι επιχορηγήσεις για επενδύσεις είχαν προϋπολογισθεί για το 2013 στα 6,3 εκ.ευρω και εισπράχθηκαν μόλις 1,3 εκ., ενώ για το 2014 προϋπολογίζετε 3,1εκ. δηλ. τα μισά.


Στις Λοιπές επιχορηγήσεις για επενδύσεις και έργα για το 2013 προβλέπονταν 4,5 εκ. και εισπράχθηκαν τελικά μόλις 230 χιλ.ευρώ, δηλ. ποσοστό 5%.


Στις Χρηματοδοτήσεις έργων από την ΕΕ - και τελειώνω με αυτό τα νούμερα, προβλέπονταν 1,7 εκ. και εισπραχθήκαν μόλις 210 χιλ.ευρώ.


Δεν χρειαζόταν βεβαία καν αυτά τα νούμερα για να αποδείξει κάποιος πόσο αντιαναπτυξιακός ήταν προϋπολογισμός του 2013, αφού ο κάθε πολίτης που ζει στον Δήμο Πέλλας, γνωρίζει από την εμπειρία του, ότι στον Δήμο μας δεν γίνεται κανένα μεγάλο έργο. Ότι στον Δήμο μας κλείνουν εργοστάσια, όπως της Ελληνικής Υφαντουργίας και η δημοτική αρχή είναι απούσα, αλλά και πολλές άλλες μικρές επιχειρήσεις. Ότι στον Δήμο μας η ανεργία καλπάζει, ότι στον Δήμο μας υπάρχουν νοικοκυριά που η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα ,ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες για την επιβίωση τους, όπως διατροφής και θέρμανσης .


Και σε ότι αφορά το πλεόνασμα το οποίο εμφανίζει ο προϋπολογισμός του 2013, είναι σαν το πλεόνασμα του κ. Στουρνάρα. Δεν πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας και έτσι εμφανίζουμε πλεόνασμα, το οποίο όμως δεν είναι πραγματικό αλλά πλασματικό.


Συνάδελφοι, σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» είχαμε έγκαιρα προβλέψει και προει-δοποιήσει τι θα σήμαινε για τις τοπικές κοινωνίες ο «Καλλικράτης».
Ήμασταν οι μονοί σαν Δημοτική Παράταξη - και δεν φοβόμαστε, ούτε ντρεπόμαστε να το λέμε σαν τις άλλες Παρατάξεις - μαζί με το κόμμα που στηρίζει την παράταξη μας το ΚΚΕ, που ήμασταν ενάντια στον «Καλλικράτη».


Είχαμε επισημάνει ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική διοί-κηση , χωρίς μάλιστα τους απαιτούμενους πόρους, θα έχει σαν συνέπεια την συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και την μετατροπή των Δήμων σε φορομπηχτικούς μηχανι-σμούς , κάτι που βέβαια γίνεται φανερό και με την δημιουργία του οικονομικού παρατηρητηρίου.
Φυσικά κανείς πλέον δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι, είμαστε οι μονίμως παραπονούμενοι, ότι είμαστε απαισιόδοξοι και ότι μας αρέσει να «κλαιγόμαστε, γιατί η πραγματικότητα που ζει ο καθένας μας έρχεται να μας επιβεβαιώσει δυστυχώς και μάλιστα με τον πιο σκληρό τρόπο.


Δεν είμαστε απαισιόδοξοι, ίσα-ίσα που είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτός ο κόσμος θα αλλά-ξει. Για αυτό και αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη κοινωνία, αντάξια της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και των σύγχρονων αναγκών του. Για μια κοινωνία, όπου θα έχουμε λύσει τα βασικά προ-βλήματα της υγείας ,της παιδείας, της εργασίας και της στέγης.


Τώρα τελειώνοντας ,επειδή άδικα κάποιοι συνάδελφοι μας έχουν κατηγορήσει ότι δεν έχουμε η δεν κάνουμε προτάσεις, θα επαναλάβω για άλλη μια φορά τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρω-σης Δήμου Πέλλας». Δυστυχώς καμιά ως τώρα πρόταση μας δεν ψηφίστηκε και δεν υλοποιή-θηκε από την Δημοτική Αρχή.Και αυτό αν θέλετε μπορούμε να το κατανοήσουμε, αφού έχουμε τελείως διαφορετική πολιτική φιλοσοφία.


Στόχος της Δημοτικής Αρχής θα έπρεπε και θα πρέπει να είναι η πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση, που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Δήμου Πέλλας και οι πόροι αυτοί να προέρχονται κυρίως από την φορολογία των :


1) Mονοπωλιακών και πολυεθνικών επιχειρήσεων
2) Της εκκλησιαστικής περιουσίας και
3) Της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας .


Με ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων δημοτών και την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης.


Συνάδελφοι καταλαβαίνουμε ότι, όσο μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση, τόσο θα αυξάνεται η δεύτερη πηγή εσόδων του Δήμου, που είναι τα Δημοτικά Τέλη. Τα δημοτικά τέλη είναι μια έμμεση μορφή - και για αυτό άδικη - φορολογίας, αφού ο κάθε δημότης ανεξάρτητα από το εισόδημα του και την περιουσία του, επιβαρύνεται το ίδιο. Δηλ. τα ίδια δημοτικά τέλη πληρώνει ανταποδοτικά π.χ. και ο εργοστασιάρχης και ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος.


Τον τελευταίο χρόνο οι μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις εξαιτίας της λαίλαπας της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και του φορτώματος της στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων από την προηγούμενη τρικομματική και τώρα δικομματική κυβέρνηση, είναι της τάξης του 40-50%.


Άρα λοιπόν, πρόταση μας σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας», που την έχουμε ξανα-κάνει στη συζήτηση για τα δημοτικά τέλη προς τη Δημοτική Αρχή, είναι να μειώσει αντίστοιχα και τα δημοτικά τέλη για αυτές της κατηγορίες των πολιτών.


- Να απαλλάξει από τα δημοτικά τέλη τους μακροχρόνια ανέργους.
- Επίσης προτείνουμε την κατάργηση στα λαϊκά στρώματα των τελών, όπως είναι τα τροφεία για τους Παιδικούς Σταθμούς , τα τέλη για τον πολιτισμό - χορό, μουσική, αθλητισμό με την μορφή συνδρομών.
- Τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού να καταργηθούν σε κοινωνικούς φορείς ( π.χ. Συλλόγους, Σωματεία), και σε κατηγορίες πληθυσμού, όπως τους ανέργους, τις μονο-γονεϊκές οικογένειες ,τους πολύτεκνους, με κριτήριο το φορολογικό τους εισόδημα.


Αντίθετα προτείνουμε την αύξηση των δημοτικών τελών


1) Στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για της τράπεζες , τα εμπορικά κέντρα ,τα σούπερ μάρκετ .
2) Στο τέλος διαφήμισης
3) Στα τέλη εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών και βιομηχανικών ορυκτών
4) Στο φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων στους εμπορικούς και βιομηχανικούς χώρους και στα μεγάλα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης.


Και διεκδικούμε μαζί με τους Δημότες :


1) Έργα υποδομής και πόρους, που θα κατευθύνονται στην κάλυψη των αναγκών των λαϊκών οικογενειών.
2) Κατοχύρωση του νερού σαν κοινωνικό αγαθό με πολύ φθηνό ή μηδενικό τιμολόγιο.
3) Την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση, μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση και την λογική της καύσης. Να γίνει επιτελούς άμεσα κ.Δήμαρχε η προ-γραμματική σύμβαση του Δήμου και να λειτουργεί μόνιμα και οργανωμένα ο ΧΥΤΑ από τους εργαζομένους του Δήμου.
4) Να μην καταργηθούν οργανικές θέσεις στον Δήμο και να μην υπάρξουν απολύσεις εργαζομένων.
5) Η κυβέρνηση σχεδιάζει - στα πρότυπα της ΕΡΤ - τον ξαφνικό θάνατο των Δημοτικών Επι-χειρήσεων και την απόλυση όλων των εργαζομένων. Δεν θα πρέπει να το επιτρέψουμε να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο.
6) Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» να παραμείνει στο Δήμο.
7) Να ληφθούν μετρά για την σίτιση των μαθητών και την θέρμανση των σχολείων , με αφορο-λόγητο πετρέλαιο.


Τέλος, προτείνουμε για εμάς τους Αιρετούς της Τοπικής Διοίκησης την κατάργηση των αποζη-μιώσεων για την συμμετοχή στα Δημοτικά Συμβούλια, τις Επιτροπές και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου Πέλλας. Να υπάρχει το ασυμβίβαστο στη μισθοδοσία Αιρετών π.χ. Αντιδημάρχων, Προέ-δρων Συμβουλίων και Νομικών Προσώπων, στην περίπτωση που μισθοδοτούνται ή δουλεύουν συγχρόνως και στον επαγγελματικό τους χώρο ( Δημόσιο, Ιδιωτικό Τομέα ή ελεύθερο επάγγελμα.)


Τελειώνοντας να αναφέρω ότι, για όλα όσα ανέπτυξα παραπάνω, πως είναι αυτονόητο ότι καταψηφίζουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πέλλας» τον προϋπολογισμό του 2014».
 
πηγη:karatzova

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *