Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

Στα όρια τους οι παραγωγοί της Πέλλας - Τι γίνεται με ΦΠΑ και αποζημιώσεις;

Στα όριά τους έχουν φτάσει οι αγρότες της Πέλλας καθώς βλέπουν το εισόδημά τους, να συρρικνώνεται σημαντικά. Όπως μας ανέφεραν, για την επιστροφή ΦΠΑ στις

ΔΟΥ έχουν εκτυπώσει διπλότυπα και κράτησαν πάλι λεφτά από όσους χρωστούσαν. «Δεν μπορούν να διοχετευτούν τα χρήματα και λένε ότι υπάρχει έλλειψη ρευστού.. εμείς τι να πούμε»;

Τα δικά τους δικά τους και τα δικά μας πάλι δικά τους. Έτσι μας κατάντησαν» δηλώνουν αγανακτισμένοι. «Αναγγελία για τα συμπύρηνα δεν έγινε... τι εκτίμησαν; Τις εισφορές τις κράτησαν όμως από τον ΕΛΓΑ».
«Κανείς δε γνωρίζει να μας πει το τι θα γίνει με το αγροτικό ΦΠΑ και το πότε θα το δώσουν. Το μόνο που μας έχουν πει είναι ότι η καθυστέρηση οφείλεται στις Δ.Ο.Υ., οι οποίες κάνουν ελέγχους. Για την ώρα κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί για τους αγρότες, οι οποίοι πραγματικά περνούν πολύ δύσκολες εποχές» υποστηρίζουν αγρότες από την περιοχή. «Η κατάσταση είναι πραγματικά απαράδεκτη. Έχουν εγκαταλείψει τους αγρότες στο έλεος του Κυρίου. Η ύπαιθρος θα ερημώσει και ο αγρότης θα πεθάνει. Δεν τους νοιάζει το πώς θα καλλιεργήσουμε ούτε το πώς θα πάμε να κλαδέψουμε και να κάνουμε τις όποιες απαραίτητες εργασίες».
Οι αγρότες οι οποίοι δεν εισέπραξαν καθόλου χρήματα, από τις παραγωγές τους, λόγω ζημιάς και αυτή τη στιγμή καλούνται να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της καινούργιας καλλιεργητικής περιόδου, που έχει ήδη ξεκινήσει επιβαρυμένη με καινούρια έξοδα (π.χ. φόρος αγροτεμαχίων) και ενώ τους έχουν παρακρατηθεί τα ασφάλιστρα υπέρ ΕΛΓΑ.

Στην Ημαθία τις προηγούμενες ημέρες αγρότες πήγαν στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Πέλλας-Ημαθίας όπου οι υπεύθυνοι του οργανισμού απαντώντας από τη μεριά τους για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις, αναφέρθηκαν στα προβλήματα που υπήρχαν κατά τη διάρκεια του έτους και συνεχίζουν να υπάρχουν.

Συγκεκριμένα υποστήριξαν πως υπάρχει έλλειψη προσωπικού που υπάρχει λόγο των τριμηνιαίων συμβάσεων των εκτιμητών, πολύ μικρού δηλαδή χρόνου, για το φετινό τουλάχιστον όγκο των δηλώσεων ζημίας (22.000 περίπου ενώ ο μέσος όρος ανά έτος είναι 11.000 δηλώσεις).

Αναφέρθηκαν επίσης στη καθυστέρηση που υπήρχε με τις δηλώσεις του Ο.Σ.Δ.Ε καθώς και με στη καθυστερημένη ανάρτηση των τιμών, από τους συνεταιρισμούς που παραλαμβάνουν ροδάκινα.
Είπαν μεταξύ άλλων, ότι στα μέσα Ιανουαρίου θα αναρτηθούν τα πορίσματα για τις ζημιές από το παγετό με στόχο να πληρωθούν οι παραγωγοί έως το τέλος του μήνα.

Οι αμέσως επόμενες αποζημιώσεις (που αφορούν τη χαλαζόπτωση) προσδιορίστηκαν στο Φεβρουάριο αν και δόθηκε υπόσχεση να επισπευσθούν, όσο αυτό είναι δυνατό.

Δικαίωση για τους αγρότες της Πέλλας
Οι αγρότες της Πέλλας και όλης της χώρας δικαιώθηκαν – έστω και έμμεσα – στις αγωνιστικές αντιδράσεις τους για τα υπέρογκα χαράτσια του ΕΛΓΑ, που είχαν καθιερωθεί με το Νόμο 3877/2010 χωρίς να διασφαλίζουν την έγκαιρη & δίκαιη κάλυψη όλων των ζημιών στη φυτική και ζωική παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους.
Είχαν αντιταχθεί με διάφορους τρόπους (παρεμβάσεις στον ΕΛΓΑ της Βέροιας, μάζεμα 3.500 υπογραφών – όπως και οι συνάδελφοί τους πανελλαδικά με ανάλογες πρωτοβουλίες) ενάντια στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, που εισπράττει τεράστια ασφάλιστρα προπληρωμένα με τη δήλωση ΟΣΔΕ, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς. Αυτό το έζησαν φέτος στο πετσί τους οι φρουτοπαραγωγοί της Κ. Μακεδονίας με τη μη κάλυψη των ζημιών από ακαρπία-μειωμένη παραγωγή λόγω παγετού-βροχοπτώσεων την Άνοιξη του 2013.
Με εξώδικό τους προς τον ΕΛΓΑ, την τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ (πρώην ΑΤΕ) και την Ε.Γ.Σ. Γιαννιτσών παραγωγοί από το Δήμο Σκύδρας ζήτησαν & πέτυχαν την επιστροφή των παρακρατηθέντων χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Δεν είχαν συγκατατεθεί με υπογραφή τους για την είσπραξή τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Δεν είχαν υποβάλει δηλ. «δήλωση καλλιέργειας-εκτροφής στον ΕΛΓΑ» μέσο της υποβολής δήλωσης ΟΣΔΕ 2013 στην Ε.Γ.Σ. Γιαννιτσών και ούτε φυσικά είχαν εξουσιοδοτήσει κανένα να μπορεί να παρακρατήσει χρήματα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό (επιδοτήσεις, επιστροφή φόρου πετρελαίου, επιστροφή ΦΠΑ, ενισχύσεις, κλπ.).
Ο ΕΛΓΑ και η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ (πρώην ΑΤΕ) αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τα παράνομα εισπραχθέντα χαράτσια.

Η ΠΑΣΥ Ν. Πέλλας καταγγέλλει για μια ακόμη φορά τον εισπρακτικό νόμο-έκτρωμα του ΕΛΓΑ, που εισπράττει χωρίς να ασφαλίζει τις παραγωγές και καλεί τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους:
Να επιμείνουν στην διεκδίκηση κάλυψη των ζημιών από ακαρπία-μειωμένη παραγωγή φρούτων της φετινής χρονιάς, Να διεκδικήσουν ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικό φορέα, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους,
Να διεκδικήσουν την άμεση επιστροφή των χρημάτων, που χωρίς τη δική τους συγκατάθεση πήρε παράνομα από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ο ΕΛΓΑ.
 
 
πηγη:logospellas

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *