Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Η σήψη του συναινετικού δικομματισμού - Άρθρο του Τάσου Παππά

Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μαδάει. Το σύστημα του συναινετικού δικομματισμού σαπίζει. Η πρώτη διαδικασία είναι αργόσυρτη και δημιουργεί πανικό στα επιτελεία των δύο κομμάτων εξουσίας και στους επικοινωνιακούς πυλώνες τους. Η δεύτερη βγάζει μπόχα. Συμβαίνουν παράλληλα και η μια τροφοδοτεί την άλλη. Η κυβέρνηση πέρασε τις κρίσιμες φάσεις στη Βουλή. Οχι βεβαίως αναίμακτα. Μετράει δύο βουλευτές λιγότερους (Τζάκρη, Πολύδωρας), ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στις ηγεσίες.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωνε τους δανειστές ότι διαθέτει κοινοβουλευτικές εφεδρείες και δεν πρέπει να προβληματίζονται για το μέλλον της κυβέρνήσης του. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ καθησύχαζε τους δύσπιστους συνομιλητές του ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, αφού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι μπετόν αρμέ και δεν πρόκειται να κάνουν κάτι που θα βλάψει τη συνοχή της κυβέρνησης και θα υπονομεύσει την πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη. Τα έλεγαν γιατί τα πίστευαν; Δεν υπολόγισαν σωστά; Τους ξεγέλασαν οι σύμβουλοί τους; Αγνωστο.

Αυτό πάντως που προκύπτει ως συμπέρασμα είναι ότι τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στο ΠΑΣΟΚ, τα πράγματα είναι ζόρικα. Τα συνήθως καλά ενημερωμένα, για όσα γίνονται στο παρασκήνιο, φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έχουν αρχίσει να μιλάνε για κόντρες στο περιβάλλον Σαμαρά και για κινήσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ που έχουν στόχο τον κ. Βενιζέλο. Στην πιο δύσκολη θέση ασφαλώς βρίσκεται ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, αφού αμφισβητείται από πολλές πλευρές, ενώ οι φίλοι του δεν δείχνουν μεγάλη προθυμία να τον στηρίξουν. Οι παράγοντες του ΠΑΣΟΚ επιδίδονται στο αγαπημένο σπορ τους, αυτό της ομαδοποίησης και της κυκλοφορίας κειμένων. Ζητούν να επανεξεταστεί η απόφαση για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, να κρατηθούν αποστάσεις ασφαλείας από τη Δεξιά και να απεγκλωβιστεί το κόμμα από τη λογική της σύγκρουσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι κακές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις ενισχύουν τους αντιπάλους της ηγεσίας, αφού διαψεύδεται στην πράξη το επιχείρημα του κ. Βενιζέλου ότι οι πολίτες θα αναγνωρίσουν στο ΠΑΣΟΚ πως θυσιάζεται για να σωθεί η Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή παρεισέφρησε στη σκηνή ο από μηχανής προβοκάτορας για να αποδομήσει το λυσιμέριμνο αφήγημα της προπαγανδιστικής μηχανής. Παλιές πριμαντόνες του δικομματισμού εκτίθενται ανεπανόρθωτα και εκθέτουν τις παρατάξεις τους. Τα κόμματα που κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες και τους προτρέπουν να είναι ολιγαρκείς και μετρημένοι για να βγει η χώρα από την κρίση καλούνται να απολογηθούν για τα όσα έχουν διαπράξει στελέχη τους. Ο «πρίγκιπας» -λόγω στιλ, περιουσίας και καταγωγής- της Νέας Δημοκρατίας Μ. Λιάπης και συγγραφέας του πονήματος «Για ένα νέο ήθος» πιάστηκε στα πράσα να παρανομεί σαν τον τελευταίο μικροκομπιναδόρο για να αποφύγει τον φόρο. Δικαστικοί κύκλοι υπολογίζουν ότι την περίοδο 1996-2002 οι μίζες που μοιράστηκαν για τους εξοπλισμούς ήταν περίπου δύο δισ. ευρώ και ο καταγγέλλων (τότε ήταν νούμερο τρία στην ιεραρχία) ισχυρίζεται ότι «αφού έδωσαν σε μένα, θα έχουν δώσει και στους από κάτω και στους από πάνω». Τα γεγονότα γυμνά. Με παγερή σαφήνεια.
 
 
πηγη:efsyn

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *