Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Καταργείται ο ΟΠΑΔ - Σε διαθεσιμότητα οι εργαζόμενοι

Την κατάργηση του ΟΠΑΔ και τη μεταφορά των υπαλλήλων του σε καθεστώς διαθεσιμότητας προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε από τη Βουλή, με βάση διάταξη η οποία προστέθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Στη θέση του ΟΠΑΔ δημιουργείται στο ΙΚΑ Τομέας Ασφαλισμένων Δημοσίου και Τομέας Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων ως αυτοτελείς τομείς με λογιστική και οικονομική αυτοτέλεια. Οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΑΔ καταργούνται. Οι μεταφερόμενες αρμοδιότητες ασκούνται από τις υφιστάμενες περιφερειακές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους, τόσο το μόνιμο προσωπικό όσο και αυτό που έχει σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), τίθεται αυτοδικαίως, από την ισχύ του νέου νόμου, σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το διάστημα της διαθεσιμότητας προβλέπεται να είναι ένας μήνας, ενώ στη συνέχεια οι πρώην εργαζόμενοι στον ΟΠΑΔ θα μεταταχθούν ή μεταφερθούν σε οργανικές θέσεις που συνιστώνται για το σκοπό αυτό στο ΙΚΑ, με την ίδια εργασιακή σχέση, κλάδο ή ειδικότητα, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο. Το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς του προσωπικού εξακολουθεί να ισχύει.

Στους υπαλλήλους που τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας καταβάλλονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα τρία τέταρτα (3/4) των αποδοχών τους, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας, εξακολουθούν να καταβάλλονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου που αναλογούν για κύρια σύνταξη, επικουρική ασφάλιση, πρόνοια και υγειονομική περίθαλψη. Οι εισφορές αυτές από τη θέση του υπαλλήλου σε διαθεσιμότητα και για το χρονικό διάστημα που αυτή διαρκεί προσδιορίζονται στο 75% των αποδοχών αυτού.



ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *