Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής : «ΝΕΑ ΚΑΠ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ»

Προτάσεις κατέθεσε ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής για τον Εθνικό Φάκελο για τη Νέα ΚΑΠ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γιώργο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κουκουλόπουλο Πάρι και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ. Μελά Δημήτριο. 

Ο Βουλευτής κ. Τζαμτζής προτείνει στους αρμόδιους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα εξής: 

«Η πρόταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον Εθνικό μας Φάκελο για την νέα ΚΑΠ που ξεκινά 1-1-2015, περιλαμβάνει ρυθμίσεις οι οποίες είναι σε θετική κατεύθυνση και θα βοηθήσουν τους Έλληνες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.

Όμως θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές και προσθήκες, οι οποίες θα καταστήσουν την Ελληνική πρόταση ποιο ολοκληρωμένη και φυσικά πολύ καλύτερη για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων.

Α. Η διαίρεση σε 3 Περιφέρειες, Βοσκότοποι, Αροτραίες καλλιέργειες και Δενδρώδεις καλλιέργειες (και αμπελώνες), θα μπορούσαν να είναι 1 περιφέρεια. Εάν παραμείνουν οι 3 περιφέρειες, τότε η κατανομή των χρημάτων με ποσοστά επί της % ανάμεσα στις 3 περιφέρειες, αδικούν τις δενδρώδεις καλλιέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν όλα τα δένδρα (ελιές , μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κεράσια, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, δαμάσκηνα, βερίκοκα, λωτοί, φιστίκια Αίγινας, αμπέλια και πολλές άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες.

Υποθέτω ότι συμπεριλαμβάνονται και τα ακτινίδια, εφόσον στις δενδρώδεις συμπεριλαμβάνονται και οι αμπελώνες.

Πρώτον, οι δενδρώδεις καλλιέργειες-αμπελώνες, με εξαίρεση τις ελιές, δεν είχαν επιδοτήσεις όλα αυτά τα χρόνια και οι παραπάνω αγρότες πέρα από την αδικία που εφίσταντο, κατέβαλαν πολύ μεγάλη προσπάθεια να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι καλλιέργειες τους. Δεύτερον,πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι για τις δενδρώδεις καλλιέργειες απαιτούνται πάρα πολλά έξοδα, όπως, έξοδα εγκατάστασης (φυτά, παλμέτες, κλπ) και έχουν απόδοση μετά το 4ο έτος, με αυξημένα τα έξοδα καλλιέργειας όλα αυτά τα χρόνια.

Τα ποσοστό για τις δενδρώδεις καλλιέργειες και τους αμπελώνες, πρέπει να αλλάξει και να αυξηθεί τουλάχιστον στο 32%.



Β. Στον καθορισμό του ενεργού αγρότη και της ελάχιστης δραστηριότητας που πρέπει να έχει, αναφέρεται ότι «Δε λαμβάνουν ενισχύσεις οι εταιρείες που δεν έχουν κύριο στόχο

τους τη γεωργία (αεροδρόμια, κάμπινγκ, ξενοδοχεία, γήπεδα, κλπ)». Θα ήταν παράλογο να επιδοτηθούν αεροδρόμια, κάμπινγκ γήπεδα κλπ.

Όμως δεν πρέπει να επιδοτούνται από ένα όριο και πάνω, εταιρείες οι οποίες θα ασχολούνται με την γεωργία ή την κτηνοτροφία.

Π.χ. εάν μια εταιρία τυποποίησης αγροτικών προϊόντων με οικονομική δυνατότητα, θα μπορεί να αποκτήσει δικές της καλλιέργειες για να έχει καθετοποιημένη παραγωγή, θα απολαμβάνει μεγάλων ποσών επιδοτήσεων. Κάτι τέτοιο όμως θα εξαφανίσει τους μικρούς αγρότες και θα τους καταστήσει ουσιαστικά εργάτες γης σε μεγάλες εταιρίες. Θ πρέπει λοιπόν να διευκρινιστούν αυτές οι περιπτώσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος ιδιαίτερα αυτά τα χρόνια της κρίσης, να περάσουν οι γαίες σε εταιρίες και να έχουμενέους κολίγους στην γεωργία.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε τα αποτελέσματα από την πώληση των ποσοστώσεων γάλακτος από κτηνοτρόφους σε εταιρίες γάλακτος και η δημιουργία φάρμας από αυτές. Όταν οι εταιρίες έκριναν ότι δεν τους συμφέρει η λειτουργία τους, μείωσαν την παραγωγή ή έκλεισαν τις φάρμες, γιατί εισήγαγαν γάλα φτηνότερα ή το αγόραζαν από τους κτηνοτρόφους πολύ φτηνά. Αποτέλεσμα ήταν η παραγωγή γάλακτος να μειωθεί στην χώρα μας πάρα πολύ.



Γ. Συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Στις συνδεδεμένες ενισχύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν

α) Ροδάκινα για χυμό και κατάψυξη για τους ίδιους λόγους με τα πορτοκάλια.

β) Θερμοκηπιακές καλλιέργειες γιατί είμαστε ελλειμματικοί και εισάγουμε τεράστιες ποσότητες λαχανικών και άλλων κηπευτικών.

γ) Αρωματικά φυτά, διότι μπορούν να αποτελέσουν λύση για μικρούς καλλιεργητές.

δ) Μαλακό σιτάρι, διότι υπάρχει έλλειψη και εισάγουμε μεγάλες ποσότητες για την παρασκευή άρτου και αρτοσκευασμάτων.



Δ. Άλλες περιπτώσεις.

Ορθά ενισχύεται ο θεσμός του Νέου Αγρότη. 

Θα πρέπει όμως να προβλέψετε ακόμη: 

α) Χρηματοδότηση για την αποζημίωση αγροτών για το ξερίζωμα κτημάτων με ακτινίδια τα οποία έχουν προσβληθεί από το βακτήριο των ακτινιδίων καθώς και των δένδρων καστανιάς που ξεραίνονται.

β) Χρηματοδότηση για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *