Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Στα χέρια των Μαλαισιανών τα «μαύρα κουτιά» του μοιραίου Boeing

Ο Αλεκσάντρ Μποροντάι ανώτερο στέλεχος των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας παρέδωσε τα μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών σε αξιωματούχους και εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία. Η παράδοση έγινε στην πόλη του Ντόνετσκ τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. «Εδώ είναι, τα μαύρα κουτιά», είπε ο Μποροντάι εβρισκόμενος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με δημοσιογράφους στην έδρα της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Και οι δύο πλευρές, οι φιλορώσοι αυτονομιστές και οι εμπειρογνώμονες από τη Μαλαισία στη συνέχεια υπέγραψαν ένα έγγραφο, το οποίο σύμφωνα με τον Μποροντάι ήταν ένα πρωτόκολλο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας παράδοσης των μαύρων κουτιών του Μπόινγκ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία.

Ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Σάκρι του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Μαλαισίας, που παρέλαβε τα ευρήματα είπε κατά τη διάρκεια της παράδοσης ότι τα δύο μαύρα κουτιά ήταν «σε καλή κατάσταση».

Ταυτόχρονα οι φιλορώσοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν την κατάπαυση του πυρός σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής του αεροσκάφους για να διευκολυνθεί η έρευνα για τα αίτια της πτώσης του Μπόινγκ, που σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίφθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από το έδαφος που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Η Ρωσία ζήτησε η έρευνα για την κατάρριψη της πτήσης MH17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών να διεξαχθεί και να καθοδηγηθεί από την «διεθνή κοινότητα» και όχι από την Ουκρανία, όπως είπε η πρέσβειρα της χώρας στη Μαλαισία. «Η κατάσταση είναι μοναδική η περιοχή είναι μια εμπόλεμη ζώνη. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να είναι ευέλικτη σε αυτό και να ενεργεί κατά τρόπο αποδεκτό από όλες τις πλευρές» είπε η πρέσβειρα της Ρωσίας στη Μαλαισία, Λιουντμίλα Βορομπγιέβα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Η Ρωσία έχει ζητήσει να διεξαχθεί δίκαιη, συνολική και πλήρης έρευνα υπό την εποπτεία του ICAO», ανέφερε ακόμη η Βορομπγιέβα. Ο ICAO είναι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών. «Έχουμε ήδη απευθύνει έκκληση για τη διενέργεια έρευνας που να γίνει υπό την εποπτεία του ICAO. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι αντάρτες, όπως καταλαβαίνουμε, δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση του Κιέβου», δήλωσε επίσης η ρωσίδα διπλωμάτης. «Γι 'αυτό ήταν απρόθυμοι να παραδώσουν όλα τα στοιχεία όπως τα μαύρα κουτιά στην ουκρανική πλευρά, επειδή φοβούνται ότι τα αποδεικτικά στοιχεία θα αλλοιωθούν».

Η πτήση ΜΗ17 των Μαλαισιανών Αερογραμμών καταρρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα στην ανατολική Ουκρανία, σκοτώνοντας και τους 298 ανθρώπους που επέβαιναν στο Μπόινγκ 777. Τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους, που θα μπορούσαν να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, παραδόθηκαν από τους φιλορώσους αυτονομιστές σε αξιωματούχους της Μαλαισίας τα ξημερώματα της Τρίτης.


news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *