Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Καλά και κακά λιπαρά - Ποια είναι και σε ποιες τροφές τα βρίσκουμε

Ποια λιπαρά χρειάζεται ο οργανισμός για τις λειτουργίες του; Μάθετε τα κορεσμένα, τα ακόρεστα και τα trans λιπαρά. Ο οργανισμός χρειάζεται λιπαρά. Είναι κύρια ενεργειακή πηγή και βοηθούν επίσης να απορροφήσετε ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες.

Μόνο ορισμένα λιπαρά είναι κακά, τα κορεσμένα και τα τρανς. Αυτά τα κακά λιπαρά ενισχύουν τις πιθανότητες να αναπτύξετε καρδιοπάθεια, αυξάνοντας 2 από τους κύριους παράγοντες κινδύνου, τη χοληστερόλη LDL και τα τριγλυκερίδια.

Ωστόσο, ορισμένα λιπαρά είναι ωφέλιμα και αυτό αφορά τα ακόρεστα λιπαρά. Υπάρχουν 2 είδη ακόρεστων λιπαρών. Τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα. Τα καλά λιπαρά μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης LDL και να εμποδίσουν το μη φυσιολογικό παλμό, και την καρδιοπάθεια.


Κακά λιπαρά

Τα κορεσμένα λιπαρά και τα trans μοιράζονται ένα στοιχείο. Είναι στερεά, σε θερμοκρασία δωματίου. Σκεφτείτε το βούτυρο ή το ''μαρμαρωμένο'' λίπος στη μπριζόλα.

Ωστόσο, τα καλά λιπαρά αφθονούν σε ορισμένα υγρά επίσης, όπως στο γάλα, στην κρέμα και στο φοινικέλαιο.

Αυτά τα λιπαρά αυξάνουν τη συνολική σας χοληστερόλη αλλάζοντας την ισορροπία ως προς τη χοληστερόλη LDL.

Κορεσμένα λιπαρά

Υπάρχουν περίπου 24 κορεσμένα λιπαρά. Δεν είναι όλα το ίδιο κακά για την υγεία σας.
Τα ακόρεστα λιπαρά που περιέχονται στο βούτυρο, το γάλα, το τυρί και άλλα γαλακτοκομικά, αυξάνουν περισσότερο τα επίπεδα της χοληστερόλης και ακολουθούν αυτά που περιέχονται στο μοσχάρι.

Το κορεσμένο λιπαρό που ονομάζεται στεαρικό οξύ και περιέχεται στη σοκολάτα μοιάζει περισσότερο με ακόρεστο λιπαρό, καθώς μειώνει τη χοληστερόλη LDL. Ακόμα και ορισμένα φυτικά έλαια, όπως το φοινικέλαιο περιέχουν κορεσμένα λιπαρά.

Trans λιπαρά

Περιέχονται στο κρέας αλλά η κύρια διατροφική πηγή τους είναι σε συσκευασμένα προϊόντα, όπως μπισκότα, κέικ, ψωμιά και κρακεράκια, καθώς και στο πρόχειρο φαγητό και σε ορισμένα γαλακτοκομικά. Τα trans λιπαρά δημιουργήθηκαν τεχνητά στο εργαστήριο για να αποτελέσουν φτηνή εναλλακτική στο βούτυρο.

Τα trans λιπαρά είναι ακόμα χειρότερα για εσάς σε σχέση με τα κορεσμένα. Όχι μόνο αυξάνουν τη χοληστερόλη LDLαλλά επίσης μειώνουν την ωφέλιμη χοληστερόλη HDL. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο τρανς λιπαρών.

Καλά λιπαρά

Τα καλά λιπαρά προέρχονται κυρίως από λαχανικά και ψάρια. Είναι υγρά, όχι στερεά. Υπάρχουν 2 ευρείες κατηγορίες ωφέλιμων λιπαρών. Τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα.

Πολυακόρεστα λιπαρά

Όταν βάζετε υγρό λάδι στο τηγάνι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρησιμοποιήσετε πολυακόρεστα λιπαρά. Ένα παράδειγμα είναι το καλαμποκέλαιο.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά χρειάζονται για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού αλλά ο οργανισμός δεν μπορεί να τα παράξει και πρέπει να τα λάβει από τις τροφές.

Έρευνες έδειξαν ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση της καρδιοπάθειας και του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Ενδείξεις επίσης υποδεικνύουν ότι έχουν παρόμοια οφέλη έναντι αυτοάνοσων νόσων. Προέρχονται κυρίως από το ψάρι, το λιναρόσπορο, τα καρύδια. Λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες είναι ιδιαίτερα καλές πηγές ωμέγα- 3 λιπαρών.
Τα ωμέγα- 6 λιπαρά οξέα επίσης μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέως βρίσκονται σε φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο, τα καρύδια και το καλαμποκέλαιο.

Μονοακόρεστα λιπαρά

Αυτά τα λιπαρά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν περισσότερο μαζί με τα πολυακόρεστα για την αντικατάσταση των κακών κορεσμένων λιπαρών και των τρανς.

Καλές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών είναι το ελαιόλαδο, το αβοκάντο και οι περισσότεροι ξηροί καρποί.

Συμπερασματικά, τα καλά λιπαρά είναι απαραίτητο μέρος της διατροφής που είναι υγιής για την καρδιά, ειδικά όταν αντικαθιστά τα κορεσμένο λιπαρά με τα τρανς, στη διατροφή. Τα υγιεινά λιπαρά είναι επίσης καλή εναλλακτική για ορισμένους υδατάνθρακες που καταναλώνουμε.



iatronet.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *