Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Τεστ αίματος προβλέπει την τάση για αυτοκτονία !

Ένα επαναστατικό τεστ αίματος, που θα μπορεί να προβλέπει την τάση που έχει κάποιος να θέσει τέρμα στη ζωή του, ανέπτυξαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο John Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Το τεστ αυτό θα μπορούσε να αποτρέψει εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο.

Οι αμερικανοί ερευνητές βρήκαν ότι οι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο (SKA2) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προβλεφθεί η πιθανότητα κάποιος να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή.

Οι μεταλλάξεις αυτές μπορούν να ανιχνευθούν με ένα απλό τεστ αίματος, το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει στους ειδικούς να παρέμβουν προτού να είναι πολύ αργά.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το γονίδιο SKA2 δε λειτουργούσε σωστά στους ανθρώπους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν.

Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση των επιπέδων της κορτιζόλης –της ορμόνης του στρες- σε φυσιολογικά επίπεδα.

«Ίσως με τη βοήθεια αυτού του τεστ να είμαστε σε θέση να αναγνωρίζουμε τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και να μπορούμε να παρέμβουμε προκειμένου να αποφύγουμε μια καταστροφή» ανέφερε στην Telegraph ο καθηγητής ψυχιατρικής και συμπεριφορικών επιστημών, Dr Zachary Kaminsky.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το τεστ κατάφερε να προβλέψει με ποσοστό επιτυχίας 90% αυτούς που διέτρεχαν το μεγαλύτερο κίνδυνο να αφαιρέσουν την ίδια τους τη ζωή. Επίσης, προέβλεψε με ποσοστό επιτυχίας 96% αν κάποιος είχε ήδη προσπαθήσει να θέσει τέρμα στη ζωή του στο παρελθόν.
Το γονίδιο SKA2 βρίσκεται στον προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου και σχετίζεται με την πρόληψη των αρνητικών σκέψεων και τον έλεγχο της παρορμητικής συμπεριφοράς.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο American Journal of Psychology.


newsbeast.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *