Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Επίσκεψη στην κατεστραμμένη λουτρόπολη των λουτρών Ελευθέρων Καβάλας

Μετά από διάφορα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Καβάλας, ότι τα λουτρά Ελευθέρων Καβάλας όχι μόνο έχουν καταστραφεί αλλά και έχουν λεηλατηθεί και δεν έμεινε τίποτε όρθιο από ότι είχαν στα τόσα χρόνια λειτουργίας τους, το προεδρείο του συλλόγου υλοποιώντας τις αποφάσεις του Δ.Σ. στην τελευταία του συνεδρίαση στο Μακεδονία Παλλάς συνέχισε τις επισκέψεις του σε διάφορες λουτροπόλεις. 

Αποφάσισε να επισκεφτεί λουτροπόλεις και να δει από κοντά όλες τις ανάγκες της κάθε λουτρόπολης, κάτι που έκανε στην πρόσφατη συνεδρίαση στην λουτρόπολη του δήμου Αλμωπίας. 

Στις 30.7.2014 το προεδρείο του συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρό του Ανέστη Αναστασιάδη, τον Γραμματέα Αχιλλέα Μεταλούλη, τον Ειδικό Γραμματέα Γεράσιμο Κιφοκέρη και το μέλος της επιτροπής τουρισμού Βασίλη Μπαντή επισκέφτηκαν την πράγματι κατεστραμμένη λουτρόπολη Ελευθέρων Καβάλας. 


Αυτό που αντίκρισε η διοίκηση του συλλόγου δεν περιγράφεται με λόγια παρά μόνο αν επισκεφτεί κανείς τον παραπάνω χώρο. 


Η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας το 2012 δημοπράτησε το όλο έργο και μάλιστα με την παρουσία του τάχα επενδυτή ΚΙΝΙΣΙ Α.Ε που έταξε λαγούς με πετραχήλια για μια επένδυση αρχικά με ένα ποσόν των 8 εκ ευρώ και ότι το 2014 θα είχαν μπει τα πρώτα συνεργία για να αρχίσει αυτή η περίφημη επένδυση. 

Πάνω σε αυτό το θέμα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας είχε διατυπώσει τις επιφυλάξεις του σχετικά με την επένδυση και τόνισε ότι εφόσον δεν υπάρχει αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει αυτή η επένδυση. 


Μάλιστα τονίσαμε σε όλα τα δελτία τύπου του Συλλόγου, ότι αυτό αφορά και κάθε νέα επένδυση σε όλες τις ελληνικές λουτροπόλεις.

Όμως πάνω σε αυτήν την επιφύλαξη ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας, που ήταν και ο εγκέφαλος αυτής της ιστορίας, μας ενημέρωσε ότι την αναγνώριση θα αναλάμβανε να την κάνει ο ίδιος ο επενδυτής που τάχα θα ετοίμαζε το φάκελό του και θα τον κατέθετε στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού για τα περαιτέρω. 


Ένα άλλο τραγικό είναι όσες φορές ζητήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τον επενδυτή έστω για μια απλή ενημέρωση, αυτό δεν μπορέσαμε να το καταφέρουμε. Εκεί μας δημιουργήθηκε ο φόβος ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτήν την επένδυση. 


Μετά την επίσκεψή μας στη σημερινή ολοκληρωτικά κατεστραμμένη λουτρόπολη θέλουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις, αλλά και επισημάνσεις ίσως και για παρέμβαση της δικαιοσύνης. 



1ον Όταν υπεγράφησαν (αν υπεγράφησαν) οι συμβάσεις με τον ανάδοχο, μέσα στο συμφωνητικό ορίζονταν ότι από σήμερα 24.7.2012 για όλες τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις την ευθύνη για τη συντήρησή τους ή την ολική καταστροφή τους θα την έχει ο νέος επενδυτής παρά της διάφορες επιφυλάξεις από φορείς της περιοχής; Ναι η Όχι: 



2ον Αν ναι θα έπρεπε αμέσως να μπει τεράστια πινακίδα που να αναγράφεται το ποσόν της επένδυσης και ο ανάδοχος εργολάβος, αλλά και τη φύλαξη της λουτρόπολης από κάθε τυχοδιώχτη που θα κατάστρεφε ότι υπήρχε μέχρι σήμερα.



3ο Δυστυχώς η απάντηση είναι ότι ούτε πινακίδα μπήκε, ούτε ανάδοχος υπήρχε και σήμερα βλέποντας το χώρο νομίζεις ότι λες και έγινε σεισμός 10 ρίχτερ και τα πάντα κατεστράφησαν. 



Ένα άλλο ερώτημα για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας είναι γιατί εγκατέλειψαν τη λουτρόπολη εφόσον ο επενδυτής δεν είχε την ευθύνη για την φύλαξη της λουτρόπολης; 



4o ερώτημα προς τον ΕΟΤ που σύμφωνα με το Νόμο του 2006 την όλη ευθύνη για τη λειτουργία των λουτροπόλεων την έχει ο ΕΟΤ. 

Σήμερα γνωρίζει ότι τις εγκαταστάσεις που παραχώρησε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας, αλλά και κάποιες επενδύσεις που είχε κάνει η πρώην Νομαρχία Καβάλας έχουν καταστραφεί 100%.



5ον Ένα άλλο ερώτημα είναι 1ον για τη δασική υπηρεσία της περιοχής και ένα 2ον για την αστυνομία της περιοχής. Αυτοί οι δυο φορείς δεν είδαν τίποτε ότι εκεί μπήκαν διάφοροι και κατέστρεψαν τα πάντα και κανένας δεν κατάλαβε κάτι;

Αλλά ούτε ο δήμος της περιοχής που χρόνια τάχα ενδιαφερόταν για την ανάπτυξη της λουτρόπολης;


Μετά από αυτά τα ερώτημα και την τέλεια καταστροφή της λουτρόπολης εμείς για μια ακόμη φορά θέλουμε να καταγγείλουμε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτό το τερατούργημα του θεραπευτικού μας τουρισμού.

Σήμερα αντικρίσαμε μέσα σε αυτήν την κατεστραμμένη λουτρόπολη αρκετούς κατοίκους και τουρίστες μέσα σε αυτές τις άθλιες συνθήκες να ψάχνουν να κάνουν το μπάνιο τους σε αυτήν τη λουτρόπολη. 

Μετά από όλα αυτά θέλουμε μερικές απαντήσεις :

1ον από τον επενδυτή αν ακόμη ενδιαφέρεται και πόση ευθύνη έχει για τη σημερινή κατάσταση. 

2ον Απάντηση από την αποχωρούσα σημερινή διοίκηση της περιφερείας γιατί άφησε να καταστραφούν όλες οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις αλλά και από τον ΕΟΤ.


Έχουμε τονίσει σε κάθε επίσκεψή μας σε αυτήν τη λουτρόπολη εδώ και χρόνια ότι τα θαυμάσια ιαματικά νερά με τη θερμοκρασία τους να ξεπερνά τους 40 βαθμούς και το θαυμάσιο τοπίο του θα μπορούσε να γίνει μια λουτρόπολη όχι μόνο για τις ανάγκες της περιοχής, αλλά για την υγεία όλων των Ελλήνων.

Θέλουμε επίσης να τονίσουμε ότι μιας και η θάλασσα απέχει μόλις ένα χιλιόμετρο θα μπορούσε να συνδυαστεί η λουτροθεραπεία με τη θαλασσοθεραπεία. 

Τέλος για μια ακόμη φορά και δεν θα κουραζόμαστε να το λέμε προς την κυβέρνηση το θέμα δεν είναι συνεχώς να ψηφίζουμε νόμους για τον τουρισμό και για τον ιαματικό τουρισμό αλλά να τους εφαρμόζουμε.

Δυστυχώς δεν εφαρμόζεται παρά κάθε νέος νόμος δίνει νέα προθεσμία για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών που εδώ και 30 χρόνια δεν λέει να γίνει και αυτό είναι το τραγικό του θεραπευτικού μας τουρισμού που παρά αυτές τις αντιξοότητες αντέχει και δίνει τη μάχη πανελλαδικά ότι εδώ είμαστε 1ον για την υγεία, 2ον για την ανάπτυξη και 3ον για την καταπολέμηση της ανεργίας. 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ  
Α. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣΗΣ 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
Α. ΜΕΤΑΛΟΥΛΗΣ 

Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. ΚΙΦΟΚΕΡΗΣ

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *