Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα φυτοφάρμακα στον κάμπο της Σκύδρας - Άρθρο του Χαρίτωνα Πορτοκαλίδη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Ο Χαρίτων Πορτοκαλίδης, τοπικός σύμβουλος Σκύδρας, γράφει για τη μόλυνση που υφίσταται ο υδροφόρος ορίζοντας από τα φυτοφάρμακα στον κάμπο της Σκύδρας.


''Αγαπητοί μου Συνδημότες

Έχω την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας για ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά την πόλη μας αλλά και ολόκληρο τον Δήμο Σκύδρας.

Αφορά τα φυτοφάρμακα που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και τον κάμπο της Σκύδρας. Οι άδειες συσκευασίες φυτοφαρμάκων πνίγουν στην κυριολεξία τα σημεία υδροληψίας που υπάρχουν διάσπαρτα σε γεωργικές εκτάσεις. Η ανεξέλεγκτη απόρριψή τους κοντά στα σημεία υδροληψίας είναι φαινόμενο καθημερινό, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται και το πλέον απαράδεκτο της καύσης των συσκευασιών. Το πρόβλημα της ρύπανσης του περιβάλλοντος επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο όταν το σημείο υδροληψίας είναι κοντά σε επιφανειακά νερά.

Δυστυχώς πολλοί καλλιεργητές του κάμπου αντιμετωπίζουν με απερισκεψία και ανευθυνότητα τους κινδύνους που υπάρχουν και πετάνε όπου βρουν τις άδειες συσκευασίες.

Άλλωστε, βάσει της νομοθεσίας, οι χρήστες φυτοφαρμάκων οφείλουν να τηρούν όσα αναγράφονται στις ετικέτες των συσκευασιών, και να ξεπλένουν πολύ καλά τα άδεια κουτιά μετά τη χρήση τους. Είναι λογικό όμως ότι μετά από αυτή τη διαδικασία να υπάρχει μια συντονισμένη δράση που να αφορά τη συλλογή τους με σκοπό την καταστροφή τους με τρόπο που δεν δημιουργεί κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Είναι ανάγκη λοιπόν να αναπτυχθεί ένα δίκτυο για τη συλλογή των κενών συσκευασιών σε ειδικούς κάδους και την μεταφορά τους σε χώρους κατάλληλους για ανακύκλωση και για να γίνει αυτό χρειάζεται η δραστηριοποίηση του δήμου ως μοναδικού φορέα που μπορεί να λειτουργήσει συλλογικά.

"Είναι ζήτημα βούλησης", πιστεύω τόσο για τη δημιουργία του δικτύου για τη διάθεση των κενών συσκευασιών, όσο και για τους αγρότες που λειτουργούν με ανευθυνότητα και πετούν τις φιάλες και κουτιά όπου βρουν, χωρίς δεύτερη σκέψη. Θυμίζω πάντως ότι είναι πολύ σοβαρές οι κυρώσεις σε βάρος εκείνων που θα εντοπιστούν να έχουν πετάξει άδεια μπουκάλια-κουτιά φυτοφαρμάκων σε μέρη ακατάλληλα.

Να γίνεται συλλογή των κενών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων σε χώρους ειδικών απορριμμάτων και όχι ανεξέλεγκτη διάθεσή τους στις αγροτικές εκτάσεις και τις παρακείμενες αρδευτικές τάφρους, αυτό είναι και ευθύνη των αγροτών. 

Από εκεί και πέρα αρχίζει η ευθύνη του Δήμου ο οποίος οφείλει να προχωρά στο άδειασμα των κάδων.

Και ρωτώ αλήθεια υπάρχουν κάδοι;

Ο Δήμος Σκύδρας επίσης πρέπει να λάβει υπόψη του και τη σημασία της κατασκευής και συντήρησης των θέσεων υδροληψίας, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά, τόσο στη διευκόλυνση των αγροτών όσο και στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με τη χρήση γεωργικών φαρμάκων και μπορεί να επιφέρουν δυσμενή αποτελέσματα όπως: Δηλητηριάσεις ανθρώπων και ζώων, μόλυνση περιβάλλοντος κλπ. 

Δυστυχώς κανείς μέχρι τώρα από τους τοπικούς άρχοντες δεν έχει σκεφτεί το μεγάλο αυτό πρόβλημα διότι αν τους ενδιέφερε θα είχε λυθεί πιστεύω. Ούτε η απερχόμενη δημοτική αρχή όπως και η νέα δημοτική αρχή δεν έχει σκύψει πάνω από το σοβαρό αυτό πρόβλημα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα

Το έθεσα συνδημότες μου στο τοπικό συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή 19/12/14 συμφώνησαν όλοι αλλά πάλι έχω την εντύπωση ότι θα μείνουμε στα λόγια, μιας και ο πρόεδρος της Δημοτικής κοινότητας μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει κάτι σοβαρό.......μάλλον δεν ακούγετε γιατί ένα σοβαρό πρόβλημα πρέπει να λύνεται ΑΜΕΣΑ.

Φυσικά και για όλα δεν φταίει η Δήμαρχός μας.

Υπάρχει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που δυστυχώς ασχολείται με θέματα εικόνας προφανώς γιατί σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Τα χρυσάνθεμα τα είδαμε όπως και το ‘’γλείψιμο’’ των κεντρικών πλατειών στη Σκύδρα. Καιρός να πάει να ασχοληθεί και με τα προβλήματα που καίνε πριν την πληρώσουμε εμείς και τα παιδάκια μας!!!!!! 

Δεν είναι μόνο να δείχνεις ότι τρέχεις για τα προβλήματα πρέπει και το μυαλό σου να παίρνει πολλές στροφές, γιατί τα προβλήματα είναι πολλά και όλα πρέπει να λυθούν, ειδικά αυτά που σκοπό έχουν την ποιότητα ζωής του δημότη.

Ας αφήσει τις δημόσιες σχέσεις ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας, ας βγει μέσα από το γραφείο του και ας πέσει πάνω στα προβλήματα της πόλης μας και του Δήμου γενικότερα.

Λυπάμαι αγαπητοί μου φίλοι που γίνομαι δυσάρεστος, γραφικός όπως λέτε κάποιοι........

Η αλήθεια πονά δυστυχώς και δεν μπορεί να την αμφισβητήσει κανείς μας. Ο κόσμος με τίμησε με την αποδοχή του για να λέω την αλήθεια και μόνο, να προσπαθώ να του λύσω τα προβλήματα αναδικνύοντάς τα. 

Σας εύχομαι όλους σας ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ 2015 να είστε υγιείς αισιόδοξοι και πάντα με χαμόγελο.



ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΔΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝ

ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ''










0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *