Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Παρουσίαση του Samsung Galaxy Note Edge (vid)

Κυρτά τηλέφωνα, καμπύλες οθόνες, δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα. Οι εταιρίες προσπαθούν να εφαρμόσουν πολλά νέα χαρακτηριστικά, εκ των οποίων κάποια αξίζουν, κάποια πάλι όχι.
Στα γραφεία των Unboxholics έφτασε το Samsung Galaxy Note Edge, το οποίο πρακτικά είναι το Note 4, με μία ειδοποιό διαφορά, την καμπύλη οθόνη Edge. Καταρχάς το μάτι μου, θέλοντας και μη, πέφτει σε αυτήν παράξενη για πολλούς δεξιά πλευρά της συσκευής. Αυτή είναι η οθόνη Edge της οποίας της χρήσης θα σας εξηγήσω σε λιγάκι. Όσον αφορά την ποιότητα κατασκευής του τηλεφώνου, αναμφίβολα η Samsung έβαλε τα δυνατά της για να παραδώσει επιτέλους μία πραγματικά υψηλής ποιότητας συσκευή, τόσο στο μάτι, όσο και στο χέρι. Αυτή είναι από τις λίγες περιπτώσεις τηλεφώνων της εταιρίας που το μέταλλο κυριαρχεί του πλαστικού. Υπάρχει ένα αλουμινένιο περίγραμμα με όμορφες diamond cut άκρες, ενώ στο πίσω καπάκι, αν και πλαστικό, ακολουθεί το τη δερμάτινη όψη που γνωρίσαμε στα προηγούμενα flagship της Samsung.

Αξίζει να αναφέρω πως στο πίσω μέρος μέρος, εκτός από το ηχείο, το οποίο για ακόμη μία φορά δυστυχώς δεν με εντυπωσίασε, υπάρχει και ο αισθητήρας καρδιακών παλμών. Τέλος, ως παραδοσιακό Note, δε θα μπορούσε να μην ενσωματώνει το S Pen, τη γραφίδα δηλαδή που εκμεταλλεύεται την τεράστια οθόνη του τηλεφώνου. Και το τηλέφωνο, είναι πράγματι μεγάλο. Η οθόνη του, η οποία προστατεύται από γυαλί Gorilla Glass 3, έχει διαγώνιο 5.6 ιντσών. Το ύψος της συσκευής φτάνει τα 151.3 χιλιοστά, το πλάτος 82.4 χιλιοστά και το πάχος 8.3 χιλιοστά. Στο βάρος, έχουμε 174 γραμμάρια.





Για να είμαι ειλικρινής, ενώ δεν έχω πρόβλημα με μεγάλες συσκευές, παρόλα αυτά τo Edge με δυσκόλεψε λιγάκι στο κράτημα, και αυτό κυρίως της καμπύλης οθόνης στα δεξιά η οποία με έκανε συνεχώς να νιώθω άβολα, ειδικότερα όταν έκανα πιο βιαστικές κινήσεις. Το είχα στην κατοχή μου για αρκετές ημέρες και δεν κατάφερα να το συνηθίσω. Όπως ανέφερα και στην αρχή του βίντεο, το Note Edge ουσιαστικά στο εσωτερικό του κρύβει ένα Note 4, δηλαδή ένα ισχυρότατο hardware. Πιο συγκεκριμένα εδώ μέσα υπάρχει το Snapdragon 805 chipset της Qualcomm, το οποίο αποτελείται από τον τετραπύρηνο Krait 450 που χρονίζεται στα 2.7GHz και τον Adreno 420 που έχει αναλάβει τα γραφικά. Η μνήμη RAM του συστήματος φτάνει τα 3GB, ενώ διαθέσιμα όσον αφορά την αποθήκευση δεδομένων δίνονται 32GB ή 64GB ανάλογα με την έκδοση που θα προτιμήσετε, παρόλα αυτά υποστηρίζεται επέκταση μέσω microSD κάρτας έως και 128GB. Η οθόνη, τεχνολογίας Super AMOLED έχει ανάλυση 1600 x 2560 pixels με 524 ppi στο pixel density. Η μπαταρία έχει χωριτηκότητα 3000mAh και τέλος υποστηρίζονται τα περισσότερα δημοφιλή 3G και 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Μιας και αναφέρθηκα στην μπαταρία, οφείλω να πω πως με απογοήτευσε. Ωραία η fast charge λειτουργία που φτάνει τη στάθμη της μπαταρίας στο 50% μέσα σε 30 λεπτά, ωστόσο ένιωσα πως συνολικά δε διαρκεί όσο θα περίμενα μιας και δύσκολα έβγαζε μία ολόκληρη μέρα φυσιολογικής χρήσης. Περνάω στο highlight της συσκευής και στην καμπύλη οθόνη Edge. Πρέπει να ξεκαθαρίσω πως αν και έτσι φαίνεται, δεν πρόκειται για προέκταση της βασικής οθόνης, αλλά για μία δεύτερη αυτόνομη οθόνη αφής που απλά βοηθάει το χρήστη στη καθημερινότητά του. Η εν λόγω οθόνη εμφανίζεται το ίδιο φωτεινή, το ίδιο όμορφη και το ίδιο κοφτερή με τη βασική οθόνη της συσκευής. Ποιες είναι οι χρήσεις της; Θα έλεγα πως ποικίλουν, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Μπορεί να εμφανίζει dock με προγράμματα και φακέλους για άμεση πρόσβαση, τις ειδιποιήσεις από το Facebook, το Twitter, το Instagram κλπ, τα mails, τα sms και γενικά μία μεγάλη γκάμα λειτουργιών. Επιπλέον, πολλές εφαρμογές, όπως για παράδειγμα αυτή της κάμερας, χρησιμοποιούν την μικρότερη οθόνη για τα βασικά πλήκτρα, ώστε να μην καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο στη βασική οθόνη. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως δίνεται μία πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων ώστε να φέρετε την οθόνη Edge στα μέτρα σας, ακόμη και στο εικαστικό της κομμάτι.




Όσο κι αν ήθελα να εντυπωσιαστώ, όμως, από την ιδιαιτερότητα αυτή, δυστυχώς η οθόνη μου φάνηκε περισσότερο ως «gimmick» χαρακτηριστικό, παρά ως κάτι εξαρετικά χρήσιμο. Απεναντίας, πολλές φορές βρήκα τον εαυτό μου πιέζω άθελά μου αντικείμενα στην μικρή οθόνη με την παλάμη μου. Οπότε αν θέλετε την άποψή μου, δε βρίσκω κάτι πολύ ουσιαστικό στην ύπαρξη αυτού του χαρακτηριστικού. Αν προσπεράσει κάποιος την Edge οθόνη, σε όλα τα υπόλοιπα δε μπορεί να μην εντυπωσιαστεί, γιατί μη ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα Note 4. Η συσκευή έρχεται με εγκατεστημένη την 4.4.4 έκδοση του λειτουργικού Android και κουβαλάει όλα τα μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα του skin της Samsung, το οποίο πρέπει να ομολογήσω πως αρχίζει και βελτιώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τις άχρηστες κατ’ εμέ λειτουργίες. Νιώθω ότι όλα έχουν συμμαζευτεί και πως δίνεται στο χρήστη περισσότερος έλεγχος.

Στις επιδόσεις; Με αυτά τα χαρακτηριστικά, μην περιμένετε να δείτε τη συσκευή να σας απογοητεύει. Ειδικότερα η λειτουργία multitasking και ταυτόχρονης προβολής δύο εφαρμογών στην οθόνη, είναι πράγματα που έκαναν τη συμβίωσή μου με το Edge σαφέστατα καλύτερη. Στα της οθόνης, η λέξεις Super AMOLED και 2K, τα λένε όλα. Κατά πάσα πιθανότητα η καλύτερη οθόνη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κατηγορία. Από τα χρώματα και τη φωτεινότητα μέχρι τις γωνίες θέασης και τα επίπεδα απόλυτου μαύρου, η οθόνη του Edge θα σας αφήσει άφωνους.

Και περνάω στην κάμερα ή μάλλον στις κάμερες. Καταρχάς, η δευτερεύουσα μπροστινή κάμερα, αν και ανάλυσης 3.7MP μπορεί και απαθανατίζει βίντεο έως και 1440p στα 30fps. Η κεντρική κάμερα χαρακτηρίζεται από αισθητήρα 16MP με optical image stabilization και δυνατότητα καταγραφής 4K βίντεο στα 30fps και 1080p βίντεο στα 60fps. Αυτό που πρέπει να αναφέρω είναι πως μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση οι επιδόσεις της κάμερας στο σκοτάδι και υπό τη λειτουργία HDR, ενώ να τονίσω πως αν θέλετε τη βέλτιστη ποιότητα στα βίντεο, φροντίστε να έχετε ενεργοποιημένο το optical image stabilization από το μενού των ρυθμίσεων. Τα υπόλοιπα, δείτε τα στα samples.

Το Note Edge κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με τιμή που ξεκινάει από €820 περίπου, τιμή τραβηγμένη από τα μαλιά κατά την άποψή μου πάντα. Προσωπικά θα σας συμβούλευα να στραφείτε προς το απλό Note 4, το οποίο θα το βρείτε τουλάχιστον €200 φθηνότερα. Εκτός αν θεωρείται ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε περισσότερο από εμένα την καμπύλη οθόνη του Note Edge, οπότε και αξίζει να επενδύσετε.



0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *