Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Σταύρος Κοφτερός: "Συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης… Επειδή το τοπικό πείραμα απέτυχε σημαίνει ότι είναι αποτυχημένος ο θεσμός;"

Μεγάλη η προσέλευση δημοτών στο Δημοτικό Συμβούλιο της περασμένης Τετάρτης, αδιαχώρητο στην αίθουσα, τεράστιο ενδιαφέρον για ένα ειδικά θέμα, αυτό της εκλογής του «Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης». Η εξέλιξη του θέματος γνωστή και δεν θα σταθώ στη διαδικασία. 
 
Δεν εκλέχθηκε συμπαραστάτης και το ζήτημα τελείωσε. Έμειναν να σέρνονται παραπολιτικά σχόλια και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον η απορία «ποιόν στήριξε και αν στήριξε ο δήμαρχος, ποιοι ψήφισαν ποιόν, γιατί έβαλε υποψηφιότητα ο τάδε και αν υπάρχει ή όχι ρήγμα στο συνδυασμό της πλειοψηφίας». Στην ουσία που είναι ότι δεν εκλέχθηκε συμπαραστάτης, ότι θεωρητικά ο δημότης δεν έχει στο πλευρό του σε μια ενδεχόμενη διαφωνία με το δήμο έναν υποστηρικτικό προς αυτόν θεσμικό όργανο, δεν στέκεται κανείς. 
 
Όλες αυτές τις ημέρες περίμενα από τα ηλεκτρονικά κυρίως ενημερωτικά μέσα της τοπικής κοινωνίας να επικεντρωθούν σε αυτήν, ή έστω να την αναφέρουν, την ουσιαστική διάσταση της ατυχούς διαδικασίας. «ΔΕΝ ΕΚΛΕΧΘΗΚΕ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ» Είναι ολοφάνερο ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη όπως εφαρμόστηκε την προηγούμενη περίοδο στο δήμο μας, κατάφερε (περί κατορθώματος πρόκειται) με μεγάλη επιτυχία να απαξιωθεί και να αφήσει ως κυρίαρχη την άποψη ότι δεν είναι τίποτα άλλο από μια ακόμη εξόφληση ενός γραμματίου του δημάρχου, μία ακόμη έμμισθη θέση, ένα ακόμα βόλεμα ενός δικού μας ανθρώπου και με τον τρόπο ειδικά που λειτούργησε, ένα όργανο γκεμπελικού τύπου. Στο τέλος της θητείας του μάλιστα κατόρθωσε με αντιφατικές ενέργειες να προκαλέσει προβλήματα και στους δημότες και στην δημοτική αρχή. 
 
Η υφιστάμενη δημοτική αρχή δεν πρέπει να ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο. Δεν πρέπει να «νίψει τας χείρας της» και να αφήσει ακάλυπτη τη θέση του συμπαραστάτη. Εξ΄άλλου εδώ θα δοκιμασθούν και οι ικανότητες και του δημάρχου αλλά και των στελεχών της αντιπολίτευσης αν υπάρχει έστω και κάπου δυνατότητα συνεργασίας και συναίνεσης. Δεν πιστεύω ότι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε ένα πρόσωπο απ’ όλο το δήμο. Δεν είναι δυνατόν προσωπικές όπως φαίνεται διαφορές (οι πολιτικές γεφυρώνονται) αλλά και αντιλήψεις του τύπου «΄ένα πρόβλημα λιγότερο» να αποτελέσουν την αιτία που θα μείνει ακάλυπτος ο θεσμός και οι πολίτες θα χάσουν έναν θεσμικό συμπαραστάτη στις όποιες διαφωνίες με τον δήμο και έναν διαμεσολαβητή στην επίλυση προβλημάτων. 
 
Ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης πρέπει να λειτουργήσει. Πρέπει να λειτουργήσει με στόχο να ξανα-κερδίσει μέσα από την άσκηση των καθηκόντων του την εμπιστοσύνη των δημοτών. Αυτό θα γίνει όταν ο Συμπαραστάτης είναι των δημοτών και όχι του δήμαρχου. Προσωπικά περιμένω πρωτοβουλίες από το δήμαρχο. 
 
Σταύρος Κοφτερός - Αρχιτέκτων

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *