Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Αλέξης Τσίπρας: ''Η δημοκρατία πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται''

"Κάναμε ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση που συνεχίζεται τις επόμενες ημέρες" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την συνέντευξη Τύπου που παρέδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας βεβαιότητα πως οι τεχνικές επιτροπές που πιάνουν δουλειά από την Παρασκευή θα διευκολύνουν τις διαδικασίες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η ελληνική δημοκρατία προσήλθε με καθαρές θέσεις σε αυτές τις διαβουλεύσεις, τις οποίες υπερασπίζεται και διεκδικέί. "Η δημοκρατία πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται" είπε χαρακτηριστικά.


Ο πρωθυπουργός είπε ότι είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει σε εποικοδομητικό κλίμα τις προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης για την έξοδο από την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση κι έκανε λόγο σχέδιο μεταρρυθμίσεων για αντιμετώπιση των παθογενειών όπως η φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο καυσίμων, οι οποίες δεν υπήρχε πολιτική βούληση να παταχθούν, φέρνοντας έσοδα.

Εξήγησε πως τα προηγούμενα προγράμματα δημιούργησαν μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στη χώρα και διόγκωση του χρέους, ενώ τόνισε ότι χωρίς την απομείωση του χρέους δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να γυρίσει στην ανάπτυξη. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που δεν θα διαταράξει τους ισοσκελισμένους ισολογισμούς.

"Ζήτησα την εμπιστοσύνη τους, να αντιμετωπίσουν την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος. Υπήρχε κλίμα συνεννόησης αλλά οι ουσιαστικές αποφάσεις θα παρθούν τη Δευτέρα" είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

"Κάναμε σημαντικά βήματα, δεν καλύψαμε όλη την απόσταση. Αποδείξαμε ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο συγκρούσεων αλλά και συμβιβασμών, δεν κυριαρχεί η αντίληψη των εκβιασμών αλλά της αναγκαίας συναίνεσης να βρεθούν λύσεις προς όφελος όλων των πλευρών. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσεις συνθήκες ρήξης και μάλιστα για να επιβεβαιώσει εμμονές ή να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Μιλάμε για πράγματα που έχουν ιστορική σημασία, όπως η ενότητα της Ευρωζώνης. Βέβαια θα είμαστε εδώ για να δούμε το ουσιαστικό περιεχόμενο της διαβούλευσης και την κατάληξή της".


Δεν υπάρχει μνημόνιο, ούτε τρόικα


Ερωτηθείς εάν θα περάσουν μεταρρυθμίσεις του παλιού προγράμματος στο νέο ο κ. Τσίπρας είπε:

"Οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο μνημόνιο ήταν φύλο συκής. Πάντοτε ετίθεντο ως προαπαιτούμενα οι περικοπές, η σκληρή λιτότητα. Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε ξεχάστε το. Ούτε το μνημόνιο υπάρχει, ούτε η τρόικα".

"Οι μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν είναι κάτι που θέλουμε να εξετάσουμε με τους εταίρους μας. Κυρίως τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην αποκατάσταση ενός αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία. Όλα αυτά τα χρόνια έπεσαν τα βάρη στα μεσαία και όχι στα υψηλά εισοδήματα. Στόχος μας να μειωθούν οι δραματικές ανισότητες. Να μην έχουμε συμπολίτες μας χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς πρόσβαση στο ηλεκτρικό. Φαντάζομαι ότι σε αυτό θα έχουμε τη συμπαράσταση των εταίρων μας".


Το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό


"Αν επιτευχθεί τεχνική συμφωνία τη Δευτέρα σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί και πολιτική συμφωνία" συνέχισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό και τεχνικές λύσεις μπορούν να βρεθούν.

Επιπλέον ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σεβασμό σε δύο βασικές αρχές: Τη λαϊκή ετυμηγορία που είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν οι εταίροι και τους κανόνες της ΕΕ που είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί η Ελλάδα. 


"Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφώνει συμμαχίες. Η Ελλάδα έχει γνώμη και υπόσταση κι αυτή είναι μια σημαντική θέση που διαμορφώνει η χώρα μας σε σχέση με πριν την 25η Ιανουαρίου" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.


news247.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *