Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Η κρίση ζωγραφισμένη στα χαρτονομίσματα του ευρώ (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Να αποτυπώσει την ελληνική κρίση επάνω στα χαρτονομίσματα του ευρώ θέλησε ο Έλληνας εικαστικός, Στέφανος, ο οποίος παρενέβη στα χαρτονομίσματα, σχεδιάζοντας λεπτομέρειες, που απεικονίζουν αυτοκτονίες, κλοπές, μάζες που προσπαθούν ν΄αποδράσουν από κτίρια.

«Αν κανείς παρατηρήσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ, θα δει ότι τα τοπία τους δεν έχουν καμία ουσιαστική πραγματικότητα. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι όμως πραγματικότητα και η καταρρακωμένη οικονομία έχει προκαλέσει αύξηση της βίας και κοινωνική σήψη – οπότε αποφάσισα να εμπλέξω αυτά τα δύο. Και παραμορφώνοντας τα χαρτονομίσματα χρησιμοποιώ ένα ευρωπαϊκό επίσημο έγγραφο, που κυκλοφορεί μεταξύ χωρών και συνόρων και στην Ελλάδα, και έτσι "βομβαρδίζω" την δημόσια περιουσία από την άνεση του καναπέ μου», εξηγεί ο καλλιτέχνης.

Σύμφωνα με το reporter.gr, ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει τα χαρτονομίσματα, ενώ στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στην καθημερινή του ζωή, αφήνοντας τα να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία. Πώς ξεκίνησε το project; Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, o δημιουργός εξηγεί πως ενώ έκανε διακοπές στην Αίγινα, άκουσε για έναν συνάνθρωπό μας που αυτοκτόνησε λόγω οικονομικών προβλημάτων, μια από τις εκατοντάδες περιπτώσεις. Τα συναισθήματα του, όπως εξηγεί, ήταν υπερβολικά έντονα και δεν μπορούσε να τα αγνοήσει. Έτσι πήρε το στυλό και ξεκίνησε να ζωγραφίζει πάνω σε ένα χαρτονόμισμα των 100 ευρώ.

Η πρώτη του εικόνα έδειχνε έναν άνδρα, κρεμασμένο από την αψίδα στο τοπίο που δείχνει το χαρτονόμισμα. Και από τότε έχει παραποιήσει εκατοντάδες χαρτονομίσματα που τα βλέπει ως μια αντανάκλαση της ελληνικής κρίσης και της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. «Η έμπνευση μου είναι οι ειδήσεις. Συνήθως μετά τις ειδήσεις, εμπνέομαι και σχεδιάζω τα χαρτονομίσματα» λέει ο δημιουργός.

Ο Στέφανος δεν δηλώνει το επίθετό του, καθώς ο δικηγόρος του τον ενημέρωσε ότι επειδή η παραποίηση των χαρτονομισμάτων θεωρείται βανδαλισμός δημόσιας περιουσίας -παρ' όλο που δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι ακόμα. Στο μεταξύ, γίνεται όλο και πιο γνωστός, ενώ πρόσφατα το Βρετανικό Μουσείο του ζήτησε δύο χαρτονομίσματα για την μόνιμη συλλογή του με χαρτονομίσματα.

Ο ίδιος δηλώνει πάντως ότι η αγαπημένη του εικόνα είναι ο Χάρος, που βλέπουμε σε πολλές ζωγραφιές του, ο οποίος για τον καλλιτέχνη αντιπροσωπεύει την κρίση.































0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *