Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Απάντηση του Γιάννη Σηφάκη στην ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Φλώρινας για την Βεγορίτιδα: ''Η κοινωνία Πέλλας και Φλώρινας θα προστατεύσει την λίμνη Βεγορίτιδα''

Απαντώντας στην ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας που επιτίθεται με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη επειδή υπερασπίστηκε την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας, μεταφέροντας σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο τους αγώνες των φορέων Πέλλας και Φλώρινας, των εργαζομένων στην ΔΕΗ και του Δήμου Έδεσσας, από το γραφείο του βουλευτή εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση : 


«Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί» 

Η κοινωνία Πέλλας και Φλώρινας θα υπερασπιστεί την λίμνη Βεγορίτιδα από αποφάσεις καταστροφικές για το φυσικό οικοσύστημα

Η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της μετά την συγκέντρωση των απόψεων όλων των φορέων

Ο βουλευτής Πέλλας Γιάννης Σηφάκης σε πρόσφατες ανακοινώσεις και αποφασιστικές ενέργειες του προς την πολιτική ηγεσία επιδιώκει την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας από αποφάσεις που έρχονται «από το παρελθόν» και οι οποίες, στο όνομα κάποιων μικρών ή μεγαλύτερων συμφερόντων, επιδιώκουν να μείνει η λίμνη μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας , να ακυρωθεί η φυσική λειτουργία της την στιγμή που μετά από προσπάθειες δεκαετιών μόλις τώρα προσπαθεί να επανακτήσει τα εδάφη που η ίδια είχε εγκαταλείψει τα χρόνια της καταστροφής της. 

Αντί απαντήσεων στους άκομψους χαρακτηρισμούς εναντίον του ο βουλευτής καταθέτει τις πρόσφατες ανακοινώσεις των συλλόγων της κοινωνίας γύρω από την λίμνη, την μηνυτήρια αναφορά τους, την ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων της ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» καθώς και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας. Την αγωνία και τον αγώνα όλων αυτών για την προστασία της λίμνης Βεγορίτιδας μεταφέρει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο ο Βουλευτής και οι όποιοι χαρακτηρισμοί για το καθήκον του αυτό χαρακτηρίζουν αυτούς που τις εκτοξεύουν. Ειδικά όταν για αυτούς ισχύει η παροιμία του λαού μας « στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». 

Όσον αφορά το υψόμετρο της λίμνης: Το 515,50 m δεν μπορεί παρά να είναι το κατώτερο αποδεκτό υψόμετρο της λίμνης, κάτωθεν του οποίου πρέπει να παρθούν περιοριστικά μέτρα. Έτσι εξάλλου είχε τεθεί στο παρελθόν το υψόμετρο αυτό. Η ανώτερη στάθμη της λίμνης πρέπει να αποτελέσει προϊόν ειδικής μελέτης που θα ανατεθεί από την πολιτεία με βάση μια σειρά παραμέτρους. Όποιες μελέτες ( όπως και να λέγονται) ανατίθενται από τοπικούς φορείς ( Δήμους κλπ) και καθοδηγούνται για να προκύψει όποιο υψόμετρο επιθυμεί ο αναθέτων την μελέτη με κανέναν τρόπο δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Ο Κος Αντιπεριφερειάρχης θα μπορούσε ( αν το επιθυμούσε) εύκολα να ενημερωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες διαχείρισης των υδάτων ( Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και φυσικά την Ειδική Υπηρεσία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος) για την διαδικασία καθορισμού ανώτερης και κατώτερης στάθμης των λιμνών. Η κατ’ ευφημισμόν «ειδική περιβαλλοντική μελέτη» που έχει ανατεθεί από τους Δήμους Αμυνταίου και Έδεσσας (και ορθώς δεν παρελήφθη από τον Δήμο Έδεσσας με δεδομένη την αυθαιρεσία καθορισμού στάθμης της λίμνης) θα μείνει ένα κενό γράμμα και ποτέ δεν θα εγκριθεί με αυτά τα δεδομένα από την Πολιτεία. 

Η τοπική Αυτοδιοίκηση ας αφουγκραστεί τις τοπικές κοινωνίες και ας σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Η άνοδος της στάθμης της λίμνης Βεγορίτιδας ( που άμεσα δεν θίγει καμιά ιδιοκτησία ή δημόσιο έργο) είναι παράγοντας ζωής και πλούτου για την περιοχή της οποίας η οικονομία και ο πολιτισμός συνδέονται διαχρονικά με το υγρό στοιχείο και την λίμνη. 

Η λίμνη να φθάσει το μέσο ιστορικό της υψόμετρο στο οποίο γινόταν η διαχείριση της μέσω της σήραγγας ( κάτι που η ανακοίνωση των εργαζομένων της ΔΕΗ αναφέρει) που είναι μεταξύ 520m -522m απόλυτο υψόμετρο. Κάτω από αυτό ( όπως ομολογεί και η ανακοίνωση του Κου Αντιπεριφερειάρχη) υπάρχουν μόνο μονοετείς παραχωρήσεις κατά χρήση για αγροτική εκμετάλλευση ( όσο η λίμνη δεν έχει επανακτήσει τα εδάφη της) και στον Αγ. Παντελεήμονα ( που η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη αναφέρει ότι μπορούσε να είναι για περισσότερα χρόνια) όλοι οι φορείς και οι κάτοικοι είναι υπέρ της ανόδου της στάθμης της λίμνης κατανοώντας το συμφέρον τους.

Ας επικρατήσει η λογική και η σύνεση. Η λίμνη πρέπει να προστατευτεί και θα προστατευτεί. Θα το εξασφαλίσει ο αγώνας της κοινωνίας Πέλλας και Φλώρινας και η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην προστασία των φυσικών οικοσυστημάτων σαν βασικό παράγοντα της βιώσιμης ανάπτυξης στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης της περιοχής.


Γιάννης Σηφάκης

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *