Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα της μεταφοράς μαθητών

Επιστολή με την οποία αναλύει τα προβλήματα και προτείνει λύσεις για την καλύτερη διαχείριση του έργου της μεταφοράς μαθητών απέστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης στον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκο Βούτση. 

Ο κ. Θεοδωρίδης εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τη διενέργεια των διαγωνισμών με ηλεκτρονικό τρόπο, τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι σε καμία περίπτωση η Π.Ε. Πέλλας δεν θέλει να αποκλείσει τους μαθητές από την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στη γνώση και να φέρει τους γονείς σε απόγνωση.


Αναλυτικά, η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, 

Καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του σχολικού έτους για τα δημόσια σχολεία θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία της μεταφοράς μαθητών, καταθέτοντας προτάσεις για την βελτιστοποίηση του αποτελέσματος.

Αναφέροντας επιγραμματικά κάποια σημαντικά χρονικά διαστήματα κομβικής σημασίας μέχρι να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για προβλήματα στη συνολική διαδικασία μεταφοράς μαθητών σας υπενθυμίζω ότι τον Ιούνιο του 2013 εκδίδεται η νέα ΚΥΑ 24001/2013 που ορίζει τις διαδικασίες της μεταφοράς μαθητών δημοσίων σχολείων ως αρμοδιότητα πλέον των Περιφερειών. Μια αρμοδιότητα που αποτυχημένα για δυόμιση περίπου χρόνια «ταξίδεψε» από τις καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στους νεοσύστατους με τον Ν.3852/10 Δήμους της χώρας επέστρεψε στις Περιφέρειες χωρίς καν να δοθούν επαρκείς αιτιολογήσεις.

Πριν την έκδοση ακόμη της ανωτέρω ΚΥΑ, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και εν αναμονή αυτής είχαμε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών «κρούοντας των κώδωνα του κινδύνου» επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη τροποποιήσεων και βελτιώσεων και εκθέτοντας τους προβληματισμούς μας σε συνεννόηση με τις υπηρεσίες μας για το σχέδιο της ΚΥΑ. 

Παρά τις προσπάθειές μας η έκδοση της ΚΥΑ, η πρώτη εφαρμογή αυτής με τις παρατάσεις του σχολικού έτους 2013-2014 καθώς και οι πρώτοι προκηρυσσόμενοι διαγωνισμοί για τα επόμενα σχολικά έτη επιβεβαιώνουν τις εκφρασμένες αντιρρήσεις μας. Πριν λίγο καιρό μάλιστα, με σχετικό πόρισμα της (αρ. πρ. Φ.1500.2/3107/3107/31-7-2014), η Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας ζητούσε την τροποποίηση της ΚΥΑ καθώς και συγκεκριμένες παρεμβάσεις των δύο υπουργείων κατά αρμοδιότητα, περιγράφοντας με τον καλύτερο τρόπο τα όσα αντιμετωπίζουμε στις Περιφέρειες κατά την εφαρμογή της εν λόγω ΚΥΑ.

Στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης του θέματος και των παρεμβάσεων στους αρμόδιους φορείς που έχουμε κάνει επανειλημμένα, καταθέτω την έντονη ανησυχία μου για τη διενέργεια των διαγωνισμών μεταφοράς μαθητών με ηλεκτρονικό τρόπο, κάτι που δεν ευνοεί τον ανταγωνισμό διότι είναι εκατοντάδες οι ενδιαφερόμενοι (ταξί, λεωφορεία κλπ) που δεν γνωρίζουν όχι μόνο τις διαδικασίες για έκδοση ηλεκτρονικής υπογραφής, αλλά, ούτε καν τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ως συνέπεια, για αρκετά δρομολόγια για την μεταφορά μαθητών ενδέχεται να μην υπάρξουν ανάδοχοι και να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα.

Ζητάμε τη γενικότερη επανεξέταση της ΚΥΑ ώστε να τροποποιηθούν σημεία που περιέχουν ασάφειες, δημιουργούν δυσεπίλυτα προβλήματα, ακυρώνουν την προσπάθεια των στελεχών των υπηρεσιών και, το σημαντικότερο, δημιουργούν καθημερινά προβλήματα, ανησυχία και αγανάκτηση στους μαθητές και στους γονείς τους. 

Σε καμία περίπτωση η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας δεν θέλει να αποκλείσει τα παιδιά από την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στη γνώση και να φέρει τους γονείς σε απόγνωση.

Ευελπιστώντας ότι θα υιοθετήσετε τις προτάσεις μας που επισυνάπτονται και θα δώσετε λύση στα προβλήματα, παραμένουμε στη διάθεσή σας για περαιτέρω πληροφορίες. 


Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας & 

Προγραμματικού Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ.

Θεόδωρος Ι. Θεοδωρίδης»



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

ΛΟΓΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ



Ø Ο μεγάλος όγκος δεδομένων (αριθμός και κατηγορίες παιδιών, ωράρια σχολείων, γεωγραφικά δεδομένα κλπ).

Ø Η μη ταύτιση των πραγματικών αναγκών με αυτές που προκηρύσσονται τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα, αφού έτσι υπαγορεύει το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών.

Ø Η εμπλοκή πολλών υπουργείων (και κατά συνέπεια υπηρεσιών) με την δική τους δαιδαλώδης νομοθεσία που σε αρκετές περιπτώσεις αποδείχθηκε και αντιφατική.

Ø Οι ανεφάρμοστες διατάξεις νόμων που απαιτούν από έναν υπάλληλο (που ασχολείται και με άλλα αντικείμενα) αμμελητί αναρτήσεις σε ‘’ΔΙΑΥΓΕΙΑ’’ και e-procurement όταν μιλάμε για περίπου διακόσιες συμβάσεις καθώς και η ισχύς και κατ΄ επέκταση η νομιμότητα της πληρωμής αυτών από αναρτήσεώς τους.

Ø Η περιπτωσιολογία στην οποία συχνά καταλήγουμε για να αντιμετωπίσουμε ιδιαιτερότητες παιδιών, η οποία γίνεται εις βάρος της γενικότητας.

Ø Η συχνή επικοινωνία με γονείς, εκπαιδευτικούς σχολείων, υπαλλήλους διευθύνσεων εκπαίδευσης, επαγγελματικές συντεχνίες με αντικρουόμενα συμφέροντα (ΚΤΕΛ, Τουριστικά, Ταξί) την οποία πληρώνουμε σε χρόνο εργασίας και αποσυντονισμό ενεργειών.

Ø Η μη ύπαρξη ενός τμήματος μέσα στην Περιφέρεια (και ΠΕ αντίστοιχα) κατάλληλα στελεχωμένου που να χειρίζεται από την αρχή (συλλογή στοιχείων) έως το τέλος (υπογραφή συμβάσεων) το θέμα της μεταφοράς μαθητών, το οποίο αναμφισβήτητα αποτελεί υπέρογκη αρμοδιότητα . Η τακτική της σύστασης ομάδας αποδείχθηκε μη λειτουργική.

Ø Η μη ύπαρξη ενός κοινού λειτουργικού προγράμματος (βάσης δεδομένων) μεταξύ εκπαιδεύσεων και Περιφέρειας. Η χρήση excel οδηγεί σε πολλαπλούς πίνακες, δημιουργημένους από διαφορετικούς υπαλλήλους σε διαφορετικές υπηρεσίες οι οποίοι κυριολεκτικά «βγάζουν τα μάτια τους» για την καταχώρηση του μεγάλου όγκου στοιχείων και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο του «σπασμένου τηλεφώνου», αλλοιωμένα δηλαδή στοιχεία λόγω ανθρώπινου λάθους.

Ø Η εφαρμογή της ΚΥΑ οδηγεί σε εκρηκτικές αντιδράσεις κυρίως γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, διότι υπάρχουν προβλήματα που αναφέρονται παρακάτω:


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΕΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΑ

· Άρθρο 1, παρ.1. Οι χιλιομετρικές αποστάσεις είναι μικρές και οδηγούν σε λιγότερους δικαιούμενους δωρεάν μεταφοράς. Δεν γίνεται αναφορά ή πρόβλεψη εξαίρεσης για την επαρχία, όπου οι αποστάσεις μεταξύ κοντινών οικισμών εμπίπτουν μεν στους περιορισμούς αλλά οι δρόμοι είναι δημόσιοι, με κίνηση αυτοκινήτων, από ακατοίκητες περιοχές κλπ. Η τροποποίηση ως προς αυτό που επήλθε με την παρ.4 του αρθ.49 του Ν.4274/14 όπου προβλέπεται σύσταση επιτροπής με εκπρόσωπο από κάθε Δήμο με αντικείμενο την εξέταση θεμάτων σχετικά με τους χιλιομετρικούς περιορισμούς δεν απέφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς προσθέτει περεταίρω χρονοβόρες διαδικασίες. Η αναφερόμενη χωροταξική κατανομή του ΠΔ 104/1979 αφορά μόνο μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς αναφορά σε χωροταξική κατανομή μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

· Η διαφοροποίηση στα χιλιομετρικά όρια των δικαιούμενων δημόσιας συγκοινωνίας και αυτών της δημόσιας σύμβασης δημιουργεί προϋποθέσεις άνισης μεταχείρισης. Για παράδειγμα όταν ένα ποσοστό από μεγάλο αριθμό μαθητών Λυκείου στα 4500 μ μπορεί να πάει με δημόσια συγκοινωνία, οι υπόλοιπο που δεν χωράν να μεταφερθούν με τακτικά δρομολόγια δεν είναι δικαιούχοι ούτε δημόσιας σύμβασης αφού για αυτή την περίπτωση η κλίμακα είναι στα 4000 μ.

· Άρθρο 1, παρ.4. Ο περιορισμός των 20 χλμ. για τους μαθητές ΕΠΑΛ, μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων και ο έλεγχος της οικονομικότητας της δαπάνης αφενός οδηγεί σε ταλαίπωρη περιπτωσιολογία και αφετέρου υποβαθμίζει τον ρόλο των συγκεκριμένων σχολείων που είναι χαρακτηρισμένα ως υπερτοπικής σημασίας από την ίδρυσή τους.

· Άρθρο2, παρ.4. Το χρονικό διάστημα των 90 λεπτών που καλούνται να περιμένουν ή να ταξιδεύουν οι μαθητές είναι όχι μόνο μεγάλο και εξουθενωτικό για αυτούς αλλά και επικίνδυνο, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μαθητές νηπίων και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δεν τους εξαιρεί), χωρίς την προβλεπόμενη από νόμο μέριμνα φύλαξης αυτών στο σχολείο.

· Άρθρο 2, παρ.1. Προτάσσοντας σε κάθε περίπτωση την δημόσια συγκοινωνία (όταν υπάρχει), δεν υπάρχει η δυνατότητα να πετύχουμε μικρότερη ίσως τιμή με μισθωμένα οχήματα.

· Άρθρο 2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄. Αποτελεί μείζονος σημασίας πρόβλημα η μη πρόβλεψη εξαίρεσης νηπίων παιδιών και γενικότερα μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από την μεταφορά τους με δημόσια συγκοινωνία, στην οποία δεν προβλέπεται χρήση συνοδού. Για παράδειγμα είναι αδιανόητο να απαιτεί κανείς από ένα πεντάχρονο νήπιο να επιβιβάζεται από την στάση στο λεωφορείο τακτικής γραμμής που έχει ήδη οποιοδήποτε (ίσως και επικίνδυνο) επιβάτη, να επιδεικνύει το πάσο του στον οδηγό , να κάθετε σε κενή θέση (αν υπάρχει) και να βάζει μόνος του την ζώνη, να είναι ικανό να γνωρίζει σε ποια στάση θα αποβιβαστεί και τέλος αφού αποβιβαστεί να περπατάει προς το σχολείο του διασχίζοντας πολλές φορές και δρόμους κυκλοφορίας οχημάτων! Επίσης δεν γίνεται πουθενά αναφορά για το εάν είναι επιτρεπτή η μεταφορά όρθιων μαθητών, αντίθετα από την ρητή αναφορά στην περίπτωση της δημόσιας σύμβασης (άρθ.2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ, παρ.2.γ.iii.)

· Άρθρο2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄, παρ.2.ε. Δεν υπάρχει αναφορά για την αναγκαιότητα προκήρυξης μονής διαδρομής δρομολογίων που αφορούν Δ.Χ. επιβατικών, προκειμένου να τηρηθεί η νομοθεσία δικαιώματος επιβίβασης ή αποβίβασης λόγω της έδρας αυτών.

· Άρθρο2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄, παρ.2.στ. Η προαίρεση δεν μπορεί να καλύψει νέα δρομολόγια.

· Άρθρο2, ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄, παρ.4. Η προβλεπόμενη από την παρούσα διάταξη, διαδικασία της διαπραγμάτευσης σε περιπτώσεις άγονων και αδιάθετων δρομολογίων αν και βέβαιη ως προς την αναγκαιότητα της, ωστόσο επισφαλής στο να γίνει αποδεκτή από την Α.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ., καθώς με πρόσφατο έγγραφό της θεωρεί κατάτμιση τους διαγωνισμούς ανά Π.Ε, παρόλο που προβλέπεται τόσο στην ΚΥΑ όσο και στον Ν.4071/12 όπου είναι επιτρεπτός ο διαγωνισμός στον ίδιο ΚΑΕ ανά Περιφερειακή Ενότητα.

· Άρθρο 4. Αν και αναγκαία, δεν έχει καταστεί ακόμα δυνατή η σύσταση της επιτροπής υπαλλήλων από τα εμπλεκόμενα υπουργεία για την επίλυση αμφισβητήσεων ως προς την ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας και αυτό καθιστά αδύνατη την απάντηση σωρείας ερωτημάτων.

· Άρθρο 5, παρ 1. Ουδέποτε και κανένας διευθυντής σχολικής μονάδας δεν έχει βεβαιώσει τους δικαιούμενους δωρεάν μεταφοράς μαθητές κατόπιν εξακρίβωσης αποστάσεων. Περαιτέρω, δεν αποστέλλουν έγκαιρα (έως 31/1) και με πλήρη στοιχεία τις απαιτούμενες καταστάσεις. 

· Άρθρο 6. Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων προβλέπεται να βεβαιώνουν μόνο τον αριθμό των διατεθέντων ειδικών μαθητικών δελτίων και όχι την καθημερινή μετακίνησή τους όπως απαιτεί η απόφαση υπουργικού οικονομικών περί καθορισμού δικαιολογητικών πληρωμής στην περίπτωση δημόσιας συγκοινωνίας. 

· Με την αρ.32807/2014. απόφαση επήλθε τροποποίηση στην ΚΥΑ 24001/13 όπου δίνεται η δυνατότητα σύναψης συμβάσεων με ιδιώτες (στο 80% του προϋπολογισμού), προκειμένου να αντιμετωπιστούν κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις άγονων δρομολογίων, χωρίς όμως να καθορίζεται το πλαίσιο πληρωμής αυτών (νόμιμα δικαιολογητικά). Σε κάθε περίπτωση απαιτείται τροποποίηση και συμπλήρωση της αρ.2/45552/0026/2001 απόφασης υπουργού οικονομικών περί καθορισμού δικαιολογητικών πληρωμής μεταφοράς μαθητών. 

· Άρθρο 8. Η αναφερόμενη από τους ΚΑΠ δευτεροβάθμιων ΟΤΑ επιχορήγησης των Περιφερειών για την πληρωμή δαπανών μεταφοράς μαθητών και ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει έχει καταστρατηγηθεί με την αρ.29531/2014 ΚΥΑ κατάρτισης προϋπολογισμού Περιφερειών με την υποχρέωση της τήρησης συγκεκριμένων ποσών εγγραφής, κάτι που άλλωστε δημιουργεί και δυσκολία στην κατάρτιση των δρομολογίων. 


ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

ü Τροποποιήσεις στην ΚΥΑ με συμπληρώσεις και παρεμβάσεις τόσο στα συγκεκριμένα αναφερόμενα παραπάνω προβλήματά της όσο και σε όσων συνολικά αναφέρεται το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

ü Οι προβλέψεις της Κ.Υ.Α., σχετικά με τις αποστάσεις που καθορίζουν τους δικαιούχους μεταφοράς, χρειάζεται να απλοποιηθούν και να καταργηθεί η περίπτωση Β΄, άρθ. 1, παρ. 1.

ü Τα όρια του άρθρου 1 χρειάζεται να επανεξετασθούν, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι προβλεπόμενες αποστάσεις είναι εφικτό να διανυθούν πεζή με ασφάλεια από μαθητές στις αντίστοιχες ηλικίες.

ü Οι μαθητές νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, για λόγους ασφάλειας να μεταφέρονται με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών όταν η συνολική απόσταση της κατοικίας τους (από την συντομότερη ενδεδειγμένη [ασφαλή] πεζή διαδρομή) από το σχολείο είναι πάνω από 1200 μ. (άσχετα από την απόσταση από στάσεις επιβίβασης και αποβίβασης). Επιπλέον, κατά τη μεταφορά των μαθητών Α/θμιας εκπαίδευσης, είναι αναγκαία η παρουσία συνοδού στο μεταφορικό μέσο.

ü Να διευκρινιστεί προς τους αρμόδιους φορείς ότι η μεταφορά μαθητών Β΄/θμιας εκπαίδευσης με ΜΜΜ πρέπει να θεωρείται «αδύνατη» (κατά τη διατύπωση του άρθ. 2, Κεφ. Γ΄, περ. 1 της Κ.Υ.Α.), εφόσον απαιτούνται πολλαπλές μετεπιβιβάσεις, καθώς αποτελεί τουλάχιστον επισφαλή τρόπο μετακίνησης και σίγουρα πολύ χρονοβόρο. Σε αυτή την περίπτωση η μεταφορά πρέπει να πραγματοποιείται με δημόσια σύμβαση υπηρεσιών. Ακόμα και στην περίπτωση που θα κριθεί καταρχήν αναγκαία μία μετεπιβίβαση, θα πρέπει να προβλέπεται σαφώς η υποχρέωση της Περιφέρειας να συνεκτιμά για την τελική της κρίση και άλλους παράγοντες, όπως ο συνολικός χρόνος περπατήματος και αναμονής σε στάσεις, το φορτίο των μαθητών ορισμένων κατευθύνσεων, πληθυσμιακά-γεωγραφικά κριτήρια, αστική ή μη αστική περιοχή, κ.λπ..

ü Να διασφαλιστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο η παραμονή, πάντοτε εντός του σχολείου και σε κατάλληλες συνθήκες απασχόλησης/εποπτείας, των μαθητών που χρειάζεται να περιμένουν λόγω του χρόνου εκτέλεσης του δρομολογίου τους.

ü Να συγκροτηθεί άμεσα η, προβλεπόμενη στην Κ.Υ.Α., Ομάδα 1ιαχείρισης Έργου (ΟΔΕ) με προηγούμενη υπόδειξη εκπροσώπων εκ μέρους των φορέων που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί στα σχετικά αιτήματα του Υπουργείου Εσωτερικών (όπως το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Οικονομικών).

ü Να εξεταστεί η δυνατότητα να δίνεται, σύμφωνα και με τις προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα, πρόσβαση στους φορείς που υλοποιούν τον σχεδιασμό της μεταφοράς μαθητών σε συγκεκριμένα πεδία της κεντρικής βάσης δεδομένων «my school» του Υπουργείου Παιδείας, τα οποία αφορούν αποκλειστικά στα στοιχεία διευθύνσεων κατοικίας των μαθητών. 7στόσο, θα πρέπει η πληροφορία που περιλαμβάνεται σε αυτή τη βάση να γεωαναφερθεί, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή της για τον καθορισμό των δρομολογίων, τόσο επειδή σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. ο διευθυντής της σχολικής μονάδας βεβαιώνει για τους δικαιούχους της μεταφοράς βάσει των αποστάσεων που καθορίζονται σε αυτήν, όσο και επειδή θα πρέπει αυτά τα στοιχεία να μπορούν να συνδυαστούν με τα δρομολόγια των ΜΜΜ και το οδικό δίκτυο.

ü Για την αποτελεσματικότερη κατάρτιση και τη βελτιστοποίηση των δρομολογίων, καθώς και για τον προσδιορισμό των δικαιούχων απαιτείται η δημιουργία ενιαίας βάσης δεδομένων, στην οποία θα αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και θα συμπεριλαμβάνονται: 1. διευθύνσεις κατοικίας του μαθητικού πληθυσμού 2. τα δρομολόγια ΜΜΜ 3. προσδιορισμός δικαιούχων βάσει των αποστάσεων και των υφιστάμενων δρομολογίων 3. το συγκοινωνιακό δίκτυο (που θα περιλαμβάνει χαρακτηριστικά του δικτύου και της ποιότητας του) 4. πληροφορίες για οχήματα και λεωφορεία δημόσιων φορέων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά μαθητών.

ü Να επανεξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων το μέτρο των συγχωνεύσεων σχολείων στις περιπτώσεις που δημιουργεί αναγκαιότητα μετακίνησης των μαθητών, καθώς φαίνεται ότι το οικονομικό όφελος που υποστηρίζεται ότι προκύπτει, μειώνεται στο σύνολό του και η δαπάνη μετακυλύεται σε μεγάλο βαθμό στο Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι επιφορτισμένο με τις μετακινήσεις των μαθητών. Επομένως, θα ήταν αναγκαία μια απολογιστική μελέτη (που να συσχετίζει το οικονομικό όφελος που προκύπτει από τις συγχωνεύσεις με το κόστος που παράγουν).

ü Δημιουργία στον οργανισμό τμήματος μεταφοράς μαθητών, άρτια στελεχωμένων, το οποίο θα είχε τον συντονισμό αλλά και ολόκληρη την διενέργεια της διαδικασίας από την συλλογή των στοιχείων, την έκδοση των απαραίτητων διαπιστωτικών αποφάσεων περί του τρόπου μεταφοράς μαθητών, την διενέργεια του διαγωνισμού έως και την τελική κατάρτιση των συμβάσεων. 

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες να γίνονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση να αφορά την εξεύρεση ικανού αριθμού και κατάλληλων μεταφορικών μέσων για συγκεκριμένο προϋπολογισμό με αναβλητική αίρεση (αν και πόσο δουλέψει πληρώνεται) και να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι. Η δεύτερη φάση να αφορά αναθέσεις μόνο στους συγκεκριμένους μεταφορείς και στα πλαίσια του προϋπολογισμού. Αυτή η φάση μπορεί να γίνει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και με σύντομες διαδικασίες τα δρομολόγια θα μπορούν να καταρτίζονται, συμπληρώνονται, τροποποιούνται, καταργούνται ανάλογα με τα τρέχοντα στοιχεία της εκπαίδευσης, τα οποία η εμπειρία μας δίδαξε ότι αλλάζουν συνεχώς, ιδιαίτερα έντονα στην αρχή του σχολικού έτους.




0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *