Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Αυτές είναι οι προτάσεις του Πρωθυπουργού προς τους δανειστές για το χρέος

Πρόταση για το ελληνικό χρέος κατέθεσε προς τους δανειστές η ελληνική πλευρά. Η αποστολή, αποτελούμενη από το Γιάννη Δραγασάκη, Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο κατέθεσε προς τους δανειστές ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του χρέους και βασικό στόχο την αναδιάρθρωση του για να γίνει βιώσιμο.

Το ελληνικό χρέος είναι σήμερα 175% του ΑΕΠ.

Στο σχέδιο, που παρουσιάζει η Real News, προβλέπεται αναχρηματοδότηση με νέα εργαλεία, όπως: παράταση της διάρκειας του πρώτου μνημονίου, διασύνδεση του επιτοκίου των δανείων με τον ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Το σχέδιο προτείνει επίσης τη διαγραφή του 50% της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολόγων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το πρώτο σκέλος της πρότασης αφορά τα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής σύμβασης, τον Μάιο του 2010, και ανέρχονται σε 52,9 δισ. ευρώ. Η Αθήνα προτάσσει ως ιδανική επιλογή τη μετατροπή των δανείων αυτών σε αέναο ομόλογο με επιτόκιο 2% έως 2,5%. Με δεδομένη τη δυσκολία στη μετατροπή των δανείων, ως εναλλακτική πρόταση προτείνει εναλλακτικά την επιμήκυνσή τους για 100 χρόνια.

Το δεύτερο σκέλος της ελληνικής πρότασης αφορά τα δάνεια του EFSF τον οποίο διαδέχτηκε το 2013 ο ESM και ανέρχονται σε 141 δισ. ευρώ Καθώς στην περίπτωση των δανείων του EFSF δεν υφίσταται η δυνατότητα μεταβολής του επιτοκίου, η ελληνική πλευρά προτείνει να διαχωριστούν οι υποχρεώσεις της Ελλάδας έτσι ώστε το ήμισυ των ομολόγων να αποδίδουν ένα επιτόκιο της τάξης του 5% και το υπόλοιπο σε μια σειρά από ομόλογα μηδενικού επιτοκίου, τα οποία θα αποπληρώνουν το 50% της οφειλής στη λήξη τους.




news.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *