Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Τσίπρας σε Μέρκελ: «Αν δεχθώ αυτό που μου λες, καλύτερα να βγάλω εισιτήριο για άλλη χώρα»

Στην επιφάνεια βγαίνουν ολοένα και περισσότερα παρασκήνια από τη δραματική Σύνοδο Κορυφής το βράδυ της Κυριακής στις Βρυξέλλες. 

Το Reuters αποκαλύπτει την «ατάκα» του Αλέξη Τσίπρα στην Ανγκελα Μέρκελ όταν αυτή τον πίεζε στις 06:00 τα ξημερώματα ώστε το ενιαίο Ταμείο που θα δημιουργηθεί να έχει έδρα το Λουξεμβούργο.

Ο ήλιος άρχισε να ανατέλλει αδύναμος στον γκρίζο ουρανό των Βρυξελλών, όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters. Αιτία, η έντονη διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ για την έδρα του ενιαίου Ταμείου, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Αλαστερ ΜακΝτόναλντ, επικαλούμενος πηγές μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Τσίπρας ήταν ένα βήμα πριν από τη ρήξη και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός μετέφερε στη Μέρκελ ότι αν έδινε την έγκρισή του στη συγκεκριμένη απαίτησή της, θα ήταν προδοσία προς την Ελλάδα, λέγοντάς της χαρακτηριστικά ότι ήθελε να ταπεινώσει αυτόν και την αριστερή κυβέρνησή του και όχι να βρεθεί λύση.

Μια δεύτερη πηγή, επίσης μέσα από τη Σύνοδο Κορυφής, φέρνει στην επιφάνεια και μια «ατάκα» του Τσίπρα, η οποία φαίνεται να έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των διαπραγματεύσεων: «Αν πω ναι και δεχθώ το Ταμείο να έχει έδρα το Λουξεμβούργο, θα είναι καλύτερο να κλείσω ένα αεροπορικό εισιτήριο και να φύγω για άλλη χώρα. Να μην επιστρέψω στην Ελλάδα, αφού ο κόσμος θα με θεωρήσει προδότη. Ολοι θα πουν ότι ξεπούλησα την Ελλάδα. Εγώ αυτό δεν το κάνω».

Τελικά, η γερμανική πλευρά έκανε πίσω, όπως αναφέρει το Reuters, και καταλυτικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. «Υπήρχε μεγάλη ανακούφιση, γιατί στις 6 το πρωί φτάσαμε πολύ κοντά στο χειρότερο σενάριο», ανέφερε επίσημη πηγή.



Πηγή: iefimerida.gr

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *