Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Capoeira: Μια πολυδιάστατη πολεμική τέχνη

Πολεμική τέχνη; Χορός; Παιχνίδι; Μουσική; Μπορούν όλα αυτά να συνδυαστούν μαζί; Κι όμως μπορούν! Και το αποτέλεσμα ονομάζεται capoeira! H capoeira είναι μια αφροβραζιλιάνικη πολεμική τέχνη που η ιστορία της ξεκινά με τη μετακίνηση Αφρικανών σκλάβων στη Βραζιλία. Μια ιστορία που αρχίζει με την απελευθέρωση αυτών των ανθρώπων και κατέληξε να είναι η απελευθέρωση κάθε ανθρώπου που ασχολείται με την capoeira.

Εκείνη την εποχή, η δουλεία βρισκόταν σε αυξανόμενο ρυθμό. Η εισαγωγή μαύρων Αφρικανών στη Βραζιλία ήταν συνεχόμενη. Δούλευαν σε καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου, αλλά ''χρησιμοποιούνταν'' και σε άλλες εργασίες. Όταν τα πράγματα χειροτέρεψαν, οι σκλάβοι κατάλαβαν πως έπρεπε να επαναστατήσουν. Ζώντας στα quilombos-οργανωμένες κοινότητες σκλάβων φυγάδων- οι Αφρικανοί μπορούσαν να ζουν ανεξάρτητοι. Εκεί φημολογείται πως άρχισε και η capoeira. Το μόνο τους όπλο για να αντιμετωπίσουν τους αφέντες ήταν το σώμα τους, γι’ αυτό και ξεκίνησαν να δημιουργούν διάφορα είδη επιθέσεων και αμυνών, χρησιμοποιώντας μόνο τα χέρια, τα πόδια και τα κεφάλια τους. Για να μην τους καταλαβαίνουν, περιέβαλλαν τις κινήσεις με πλήθος προσποιήσεων, ακροβατικών, μουσικής και με αυτόν τον τρόπο, ετοίμαζαν μυστικά τις επιθέσεις τους. Έτσι, λοιπόν, ξεκίνησε η capoeira.

Με τα χρόνια η capoeira απαγορεύτηκε και τιμωρούνταν όποιοι την εξασκούσαν. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε πολλούς Mestres- ο απόλυτος βαθμός στην capoeira- να την διατηρήσουν, να καταφέρουν να την εδραιώσουν και να την νομιμοποιήσουν . 

Σήμερα, η capoeira έχει διεισδύσει στον πολιτισμό πολλών χωρών. Αυτό που χαρακτηρίζει την πολεμική αυτή τέχνη είναι η roda, ένας κύκλος που αποτελείται από ανθρώπους. Μέσα σε αυτόν τον κύκλο παίζουν δυο άτομα αυτοσχεδιάζοντας. Ουσιαστικά, αναπτύσσεται ένας βουβός διάλογος μεταξύ των δύο ατόμων, που σκοπό δεν έχουν να τραυματίσουν ο ένας τον άλλον, αλλά να παίξουν ένα αρμονικό παιχνίδι. Δε θα μπορούσε, όμως, αυτό να πραγματοποιηθεί αν δεν υπήρχε ενέργεια, ενέργεια που δίνει η μουσική. Ο κύκλος αποτελείται και από την bateria, capoeristes που τραγουδούν στα πορτογαλικά και παίζουν μουσική με όργανα που πρωτοδημιουργήθηκαν από τους σκλάβους και, πλέον, ειδικά στη Βραζιλία, υπάρχει μεγάλη παραγωγή. Berimbau, atabaque, pandeiro, reco-reco, agogo, είναι οι ονομασίες τους και δίνουν το ρυθμό μέσα στον οποίο οι capoeristes παίζουν μέσα στη roda, αλλά και έξω από αυτήν , χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια. 

Στην Ελλάδα, η capoeira είναι αρκετά γνωστή. Δάσκαλοι έχουν εγκατασταθεί σε αρκετά μέρη της χώρας και έχουν ένα σκοπό, να μεταδώσουν και να διαδώσουν την capoeira. Οι μαθητές ως ένδειξη εξέλιξης παίρνουν κορδόνι, με χρώμα ανάλογο του επιπέδου τους. 


Η capoeira είναι, προσωπικά, ένα είδος τέχνης. Δημιουργείς και εκφράζεσαι μέσα από αυτήν. Δεν υπάρχουν πρέπει και δε πρέπει. Υπάρχει σεβασμός προς το δάσκαλό σου και τους άλλους capoeristes. Μπαίνεις μέσα σε μια οικογένεια αποτελούμενη από πολλά άτομα που σας συνδέει το κοινό πάθος, η capoeira. Η ελευθερία που νιώθεις όταν παίζεις είναι μοναδική. Οι πολύωρες και, κάποιες φορές επίπονες προπονήσεις, δε σε κουράζουν, παρά μόνο σε διασκεδάζουν και σε κάνουν να πιστεύεις στον εαυτό σου. Στην capoeira υπάρχουν μόνο οφέλη. Είναι μια κουλτούρα που διαμορφώνεται από τους ίδιους τους ανθρώπους. Είναι μια τέχνη που έχει μεγάλη ιστορία και, όπως προβλέπεται, μεγάλο μέλλον.


Πραλίνα

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *