Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Τα smartphones με την καλύτερη μπαταρία (ΓΡΑΦΗΜΑΤΑ)

Όλοι οι κατασκευαστές υπόσχονται αξιόλογη διάρκεια μπαταρίας, αλλά όλοι ξέρουμε πως αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. 

Η τεχνολογία αναπτύσσεται, οι οθόνες αποκτούν περισσότερα pixels, οι επεξεργαστές χειρίζονται περίπλοκα γραφικά, οι κάμερες είναι πιο ισχυρές από ποτέ. Και ενώ όλες αυτές οι τεχνολογίες αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, η τεχνολογία της μπαταρίας μένει λίγο-πολύ στάσιμη. 

Το PhoneArena διεξήγαγε τα δικά του πειράματα με τρία διαφορετικά benchmark εργαλεία. Ωστόσο τα benchmarks στην μπαταρία έχουν τόσο διαφορετικές παραμέτρους μεταξύ τους, που είναι αδύνατον να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα μόνο με ένα. Για αυτό το λόγο, τα τρία πειράματα του Phone Arena ίσως να μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα. Πριν να δούμε όμως τα αποτελέσματα, ας ρίξουμε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα, όπου αναγράφονται οι ιδιότητες των μπαταριών από τις ίδιες τις εταιρίες.


Geekbench 3

Το συγκεκριμένο test θέτει τις οθόνες σε προκαθορισμένη χαμηλή φωτεινότητα και όλες οι δοκιμές γίνονται στο παρασκήνιο. Αυτό σημαίνει πως το test είναι τεχνητό και δεν είναι μια προσπάθεια να μιμηθεί συνθήκες πραγματικής χρήσης, όπως browsing, άνοιγμα εφαρμογών, editing φωτογραφιών και άλλα. Το Test Runtime που θα δείτε παρακάτω είναι το γινόμενο των εργασιών που εκτελούνται ανά δευτερόλεπτο και της συνολικής διάρκειας του test (από 100% μπαταρία δηλαδή στο 0%).


Για να μη βγάλει συμπεράσματα όμως το test βασισμένο αποκλειστικά στο runtime, ανταμείβει τις συσκευές οι οποίες ολοκληρώνουν περισσότερες διεργασίες ανά δευτερόλεπτο και περνούν λιγότερο χρόνο αδρανείς. Για αυτόν το λόγο, το παρακάτω διάγραμμα είναι πιο σημαντικό από το προηγούμενο. Μπορείτε να καταλάβετε τη διαφορά, βλέποντας το Note 4 και το LG G3.


PCMark

Το PCMark αντίθετα προσομοιώνει συνθήκες πραγματικής χρήσης, όπως πληκτρολόγηση, web browsing, video playback και άλλα, τα οποία γίνονται στο προσκήνιο και τα βλέπουμε στην οθόνη. Εν ολίγοις είναι ένα επαναλαμβανόμενο σενάριο το οποίο αποτελείται από mini σενάρια, τα οποία με τη σειρά τους μιμούνται μια τυπική δραστήρια χρήση της συσκευής. Αξίζει να σημειώσουμε πως το συγκεκριμένο test λαμβάνει υπόψιν μόνο τη χρήση μεταξύ 100% και 20% της μπαταρίας, αφού σύμφωνα με την Futuremark του PCMark, ο χρήστης περιορίζει την καταπόνηση της συσκευής όταν η μπαταρία της πέσει κάτω από 20%. Τέλος, η φωτεινότητα της οθόνης βρίσκεται στα 200nits.


Το benchmark του Phone Arena

Το in-house benchmark του Phone Arena είναι μια μίξη Geekbench 3 και PCMark, συνδυάζοντας τα τεχνητά στοιχεία με προσομοίωση πραγματικής χρήσης. Η δοκιμή πραγματοποιείται με φωτεινότητα οθόνης στα 200nits.


Συμπέρασμα

Τα αντιφατικά αποτελέσματα μπορεί να μπερδέψουν μερικούς, αλλά το Phone Arena έχει την πεποίθηση πως το δικό τους benchmark μαζί με το PCMark έρχονται πιο κοντά στην πραγματική χρήση μιας συσκευής. Βλέποντας και τις τρεις αναλύσεις, γίνεται φανερό πως το Sony Xperia Z3, το Samsung Galaxy S6 και το Note 4 συμπληρώνουν την τριάδα των τηλεφώνων με την καλύτερη μπαταρία, με αυτήν ακριβώς της σειρά. Στον αντίποδα βρίσκουμε το iPhone 6, το LG G3 και το HTC One M9 με τις χειρότερες αποδόσεις.

Να σημειώσουμε όμως πως η κατανάλωση της μπαταρίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το software, αφού βλέπουμε κινητά με σχετικά μικρές μπαταρίες σε mAh να αποδίδουν καλά και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει πως χρήστες με custom ROMs ίσως να έχουν δει μεγάλη διαφορά στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους σε σχέση με αυτά τα αποτελέσματα. Επίσης επίσημες αναβαθμίσεις των εταιριών μπορεί να βελτιώσουν ή να χειροτερέψουν τις τωρινές αποδόσεις.


Αλέξανδρος Καρατζάς / unboxholics.com

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *