Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

''Ιατρογένεση - Ιατρικοποίηση της ζωής. Ιατρική νέμεση'', του Κώστα Δανά

Ο ιατρός Κώστας Δανάς, επίκαιρος όσο ποτέ, γράφει για την ιατρικοποίηση της κοινωνίας μας, μόνο στο ialmopia.gr

Οι άνθρωποι που δεν είναι άρρωστοι, έχουν φτάσει να εξαρτούν την μελλοντική τους υγεία, από την επαγγελματική περίθαλψη. Το αποτέλεσμα είναι μια νοσηρή κοινωνία, που απαιτεί γενικευμένη ιατρικοποίηση κι ένα ιατρικό κατεστημένο, που πιστοποιεί γενικευμένη νοσηρότητα.

Η ιατρικοποίηση της βιομηχανικής κοινωνίας κάνει να ωριμάσει για τα καλά ο ιμπεριαλιστικός της χαρακτήρας. 
Όποτε η διαγνωστική εξουσία της ιατρικής πολλαπλασιάζει υπέρμετρα τους αρρώστους, οι επαγγελματίες ιατροί, μεταβιβάζουν το πλεόνασμα προς διαχείριση, σε μη ιατρικά επαγγέλματα.


Ιατρογένεση: Είναι το αποτέλεσμα του εσωτερικευμένου αποικισμού της ελευθερίας, προς χάριν της ευημερία. 

Κοινωνική ιατρογένεση: Κατ’ αυτήν το περιβάλλον έχει αποστερηθεί από τις συνθήκες εκείνες που χαρίζουν στα άτομα, στις οικογένειες και στις γειτονιές, τις δυνάμεις να ελέγχουν τις εσωτερικές τους καταστάσεις και τον περίγυρό τους.

Πολιτισμική ιατρογένεση: Εμφανίζεται όταν το ιατρικό εγχείρημα, εξασθενεί την επιθυμία του ανθρώπου να υπομείνει την πραγματικότητά του.


Η επαγγελματικά οργανωμένη ιατρική έχει φτάσει να λειτουργεί σαν υπεροπτικό ηθικό εγχείρημα, που διαφημίζει την βιομηχανική εξάπλωση, σαν πόλεμο εναντίον όλων των βασάνων.

Το να είσαι υγιής σημαίνει όχι μόνο να τα βγάζεις πετυχημένα πέρα με την πραγματικότητα, αλλά και να χαίρεσαι την επιτυχία. Σημαίνει να μπορείς να αισθάνεσαι ζωντανός στην απόλαυση, και στον πόνο! Σημαίνει ν’ αγαπάς, μα και να διακινδυνεύεις την ζωή σου.

Η ιατρικοποίηση, αποτελεί ένα γόνιμο γραφειοκρατικό πρόγραμμα, που βασίζεται στην άρνηση μιας ανάγκης, της ανάγκης, που νιώθει κάθε άνθρωπος, να τα βγάζει πέρα με τον πόνο, την αρρώστια και τον θάνατο.

Η σύγχρονη ιατρική προσπαθεί να τα κάνει εκείνη για τους ανθρώπους, αυτό που παλιότερα, η γενετική και η πολιτισμική τους κληρονομιά, τους έδινε τα εφόδια να το κάνουν μοναχοί τους. 
Ιατρικοποίηση της ζωής.

Πρόκειται για την αλληλεπίδραση και την αμοιβαία ενίσχυση τριών δυνάμεων.

Α)Της μη ρεαλιστικής προσδοκίας από μέρους της πλειονότητας των αρρώστων.
Β)Της μη διαχείρισης από μέρους των γιατρών ενός συστήματος τεχνικού, που λειτουργεί κατά κύριο λόγο συμβολικά και
Γ)Της διαφήμισης ψευτοεπινοημάτων, πράγμα που απορροφά ένα όλο και μεγαλύτερο μέρος της φαρμακευτικής βιομηχανίας.
Οι τρείς αυτές δυνάμεις συγκλίνουν και στηρίζουν την συσσώρευση του κεφαλαίου στον υγειονομικό τομέα.


Η ιατρική νέμεση

«Είναι ο κύκλος της αρνητικής θεσμικής ανάδρασης, που ενισχύεται από μόνος του!»

Η αναστροφή της νέμεσης μπορεί να έλθει μόνον από μέσα απ’ τον άνθρωπο και όχι από μια ακόμη διεθυνόμενη από άλλους πηγή, που θα εξαρτάται για μια ακόμη φορά από την γεμάτη έπαρση ειδημοσύνη και την συνακόλουθο εξαπάτηση!

Η ιατρική νέμεση μπορεί να αναστραφεί μόνον αν οι μη ειδικοί αποκτήσουν πάλι την επιθυμία να αυτονοσηλεύονται, και μόνο αν οι απλοί άνθρωποι κατοχυρώσουν νομοθετικά, πολιτικά και θεσμικά το δικαίωμα στην περίθαλψη, που θα περιορίζει το επαγγελματικό μονοπώλιο των γιατρών.

Η κοινωνική ιατρογένεση μπορεί να αναστραφεί μόνο με την πολιτική δράση που θα περιορίσει την κυριαρχία του ιατρικού επαγγέλματος.

Αν οι άνθρωποι συνειδητοποιούσαν σε πιο βαθμό μεταδίδεται πολιτικά η ιατρογενής νόσος, θα τράνταζαν τα θεμέλια της ιατρικής εξουσίας, πολύ πιο γερά απ’ όσο αν απαριθμούσαν, έστω και διεξοδικά, τις τεχνικές ατέλειες της ιατρικής.


Κώστας Δανάς 
Ιατρός

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Το ialmopia.gr επιτρέπει στον χρήστη να αναρτά τα σχόλια και τις απόψεις του σε επίκαιρα θέματα/συζητήσεις. Τα σχόλια και οι απόψεις αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τις προσωπικές θέσεις του εκάστοτε χρήστη και δεν υιοθετούνται από το ialmopia.gr. Σε κάθε περίπτωση, ο χρήστης οφείλει να εκφράζεται με τρόπο ώστε να μην παραβιάζει τους ελληνικούς νόμους. Σε αντίθετη περίπτωση, το ialmopia.gr διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείει το χρήστη από την εν λόγω υπηρεσία.

Με εκτίμηση, Η συντακτική ομάδα του ialmopia.gr

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *